rss
04/29/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді

- 1348 - Чеський король і імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував у Празі перший у Центральній Європі Карлов університет.

Збудований за зразком Паризького і Болонського, він складався з чотирьох факультетів - отримавши освіту на артистичному, можна було її продовжити на юридичному, медичному або богословському. Для викладання в Празький університет були запрошені видатні вчені з різних областей Священної Римської імперії.

- 1614 - Помер Ель Греко (насправді Доменіко Теотокопулі) (1541 - 1614), іспанський художник грецького походження, у творчості якого новаторськи поєднувались риси візантійського, іспанського та венеціанського живопису.

Гористий суворий ландшафт Кріта згодом зробився частиною його картин, а в палітрі назавжди зберігся відблиск іконного золота архаїчної крітської школи разом з візантійською подовженыстю фігур.
Доменіко залишає збіднілу батьківщину заради багатої Венеції, де, поступивши в майстерню прославленого Тіциана, швидко освоює його блискучий колоризм і свободу пензля, не обходячи і відкриттів драматичного Тінторетто.
Учень, що стрімко розвивався, допомагав Тіциану у виконанні "Мучеництва св. Лаврентія", замовленого королем Іспанії Філіпом II, а заразом виконав перші власні композиції "Вигнання торгуючих з храму" і "Зцілення сліпого", які, по своєму звичаю, згодом не раз повторить...

- 1770 - Народився Уільям Вордсворт (1770 - 23.04.1850), англійський поет ("Природа не зрадить", "Вечірня прогулянка"), засновник романтичного напряму в англійській поезії.

- 1927 - Вперше виконано одночасну передачу звуку і зображення на велику відстань

Співробітники телефонної компанії "Белл" здійснили телепередачу з Вашингтону до Нью-Йорку виступу міністра торгівлі Герберта Гувера.
Звук і зображення передавались роздільно - Гувер говорив у телефонну трубку, а синхронна картинка передавалась зі швидкістю 18 кадрів на секунду і виводилась на монітор розміром 5 на 7 сантиметрів.

 

- 1939 - Народився Френсіс Форд Коппола, американський сценарист, продюсер, кінорежисер.

Френсіс Форд Коппола - лауреат премії "Оскар" як сценарист ("Хрещений батько [1973]", "Хрещений батько II [1974]), як режисер ("Хрещений батько II" [1974]; "Апокаліпсис сьогодні", "Дракула", "Клуб "Коттон").
Він скаженіє, коли його називають "великим режисером", і статуетки "Оскара" він викинув у вікно власними руками. Він кілька разів розорявся, зробив не один провальний фільм і стверджує, що багато років знімав зовсім не те, до чого прагнула його душа. Творець "Хрещеного батька" категорично заперечує, щоб його перетворювали на пам'ятник:

- Для цього я ще недостатньо припав пилом. І ще сподіваюся піднести людству свій головний сюрприз.

- 1943 - Швейцарський хімік Альберт Гоффман синтезував ЛСД - наркотичну речовину, що володіє різко вираженою галюциногенною дією і є похідною (диетиламід) лізергінової кислоти.

- 1947 - Помер Генрі Форд (30.07.1863 - 1947), американський автомобілебудівник і промисловець, засновник компанії "Форд Мотор".

П'ятого травня 1876 року Генрі Форд, син Уїльяма Форда і Мері Літогот, побачив паровоз. Шляхи Господні незбагненні: зустріч Форда з паровозом перевернула світ.
Прийде час, і Генрі Форд стане кумиром нації - він створить автомобіль століття, дякуючи йому американці назавжди закохаються в машини. Але в 1876 році до цього було далеко.

Коли кому-небудь з дітей дарували заводну іграшку, юні Форди репетували в шість голосів: "Тільки не давайте Генрі!" Вони знали, що той розбере її до гвинтика, а після збірки половина деталей виявляться зайвими. До легенди про вундеркінда, що лагодив всій окрузі кофемолки, молотарки і швейцарський годинник, доклав руку сам Генрі Форд, що більше всього на світі любив давати інтерв'ю.
Генрі Форд ніколи не вчився в університеті, а школа в містечку Діаборні була такою, що він до кінця життя писав з орфографічними помилками.
Перший раз доля прийняла вигляд паровоза, удруге Бог з'явився йому в образі парової сільськогосподарської машини. Молотарка стояла у комори, і навколо неї метушився сусід, що до смерті боявся чортової штуковини. Генрі викликався йому допомогти - до вечора він знав молотарку як свої п'ять пальців, на наступний ранок вивів її на сусідське поле, а через тиждень працював на всіх, хто міг заплатити йому три долари. Незабаром молодий Форд колесив по всьому штату з чемоданчиком інструментів, являвши собою щось подібне до першої в світі сервісної служби.

-1953 - 57-а голосами проти 1-го колишній заступник міністра закордоних справ Швеції Даг Хаммаршельд обраний Генеральним секретарем ООН, другим в історії цієї організації.

Він доклав чимало зусиль для врегулювання конфліктів у Китаї та на Близькому Сході і в 1957 році був повторно обраний на цей пост.
Під час свого другого терміну перебування Генеральним секретарем ООН Хаммаршельд виконував посередницьку роль для припинення громадянської війни в Конго, що викликало критику його дій Радянським Союзом.
18 вересня 1961 року під час свого четвертого візиту до Конго він загинув у авіакатастрофі і у 1961 році був посмертно удостоєний Нобелівської премії миру.

-1954 - Народився Джекі Чан (Чань Кунсун), американський кіноактор, режисер, продюсер гонконзького походження.

"...Я ніколи не ставив собі завдання стать суперзіркою. Просто завжди прагнув чесно виконувати свою роботу - спочатку у себе, в Гонконзі, потім в Америці. У результаті тепер не я їду до Голлівуду за ролями, а до мене приїжджають звідти, щоб покликати зніматися. Напевно, я просто роблю правильні речі. Для мене головне: чи хочу я робити цей фільм. При цьому навіть сценарій не має значення..."

-1963 - У Югославії прийнято нову конституцію.

Нова Конституція проголошувала країну соціалістичною республікою, а президент Йосиф Броз Тіто, вперше обраний на цей пост в 1953 році, ставав довічним керівником держави і залишався президентом до своєї смерті в 1980 році.

- 1964 - Американська компанія IBM оголосила про початок випуску нової серії комп'ютерів, названих System/360.

До цього часу кожна обчислювальна машина IBM вимагала спеціалізоване програмне забезпечення. Нова ж лінійка виробів представляла собою сумісні між собою комп'ютери, що могли використовувати спільне ПЗ.
Затрати на розробку System/360 склали 5 мільярдів доларів, але повністю окупили себе, - завдяки уніфікованості комп'ютерів IBM стала світовим лідером індустрії в наступні 30 років.

-1964 - Народився Расселл (Айра) Кроу, австралійський актор новозеландського походження, лауреат премії "Оскар" ("Гладіатор" [2001]; "Швидкий і мертвий", "Таємниці Лос-Анжелеса", "Віртуозність", "Інформатор", "Ігри розуму").

"...В молодості мені доводилося грати на гітарі на вулиці в надії, що перехожі кинуть в моїй бейсболку якись гроші. Ще пам'ятаю, як підробляв офіціантом і вимушений був декілька тижнів ходити на роботу в різних черевиках: один був чорний, інший - червоний. Річ у тому, що чорні черевики були мені якраз, а червоні малі. Тому, коли у мене вкрали один чорний черевик, я вирішив, що краще ходити так, щоб хоч би одній нозі було комфортно, адже нові черевики я тоді купити собі не міг. Зараз це смішно згадувати, але тоді мені було зовсім не до сміху. Проте я продовжував ходити на перегляди і у результаті почав одержувати ролі в спектаклях і мюзиклах..."

- 1970 - Джон Уейн отримав свій перший і єдиний "Оскар".

Популярний американський актор Джон Уейн - ветеран кінематографу - знявся більш, ніж у 200 фільмах.
Свій перший і єдиний "Оскар" Джон Уейн отримав за головну роль у фільмі "Чистий пісок".
За оцінками, гонорари Уейна за його кінематографічну кар'єру склали більше 500 мільйонів доларів.

- 1985 - Американський співак Прінс закінчив концертне турне по 32-х містах США і заявив про припинення своє кар'єри виконавця на "невизначену кількість років".

Пізніше він навіть змінив своє сценічне ім'я на TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince - Артист, раніше відомий як Прінс).

-1989 - Затонула радянська субмарина "Комсомолец"

У результаті пожежі, яка виникла у сьомому відсіці радянського атомного підводного човна "Комсомолец", який знаходився в Норвезькому морі на глибині 160 метрів, субмарина затонула, що привело до загибелі 42-х з 68-и членів екіпажу.

- Благовіщення Пресвятої Богородиці

Згідно з Євангелієм від Луки цього дня архангел Гавриил повідав Марії про безгрішне зачаття. Свято Благовіщення особливо почитають жінки, які бачать в діві Марії ідеал Матері, великої жінки з важкою, багатостраждальною, але щасливою долею.
Ще задовго до встановлення християнства відзначали цей день як свято приходу весни. Раніше в цей квітневий день люди випускали на волю птахів, яких протягом року тримали в клітках: вважалося, що це наблизить прихід весни, остаточно прожене зиму. Відоме повір'я про те, що на Благовіщення обов'язково прилітає з півдня лелека - птах, який користується в народі пошаною і любов'ю.

На Благовіщення весна зиму подолала. Зимовий шлях рушиться за тиждень до Благовіщення або тиждень опісля.
У Благовіщення вітер, іній і туман - до урожайного року. Мокре Благовіщення - грибне літо. На Благовіщення гроза - до теплого літа, урожаю горіхів. На Благовіщення сонячний день - пшениця уродиться, якщо зірок мало на небі - яєць мало буде. Колі ніч на Благовіщення тепла - весна буде дружна.

Благовіщення - найбільше у Бога свято. Як Благовіщення проведеш, так і весь рік.

На Благовіщення птах кубла не в'є, діва коси не плете. Цього дня забороняється працювати.
Не можна на Благовіщення надягати новий одяг, інакше її порвеш або зіпсуєш. Під Благовіщення вогнів в хатах всю ніч не гасять - краще уродиться льон, не випалить блискавкою урожай і споруди.

- Всесвітній день здоров'я

Святкується з 1948 року, коли набрав чинності статут Міжнародної організації охорони здоров'я.

Березень

Травень

Березень#92 (03/27/2008)
Березень#91 (03/13/2008)
Лютий#90 (02/28/2008)
Лютий#89 (02/14/2008)
Січень#88 (01/25/2008)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers