rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Сторінка для хлопців \ Посвячення у лицарі. Як стати справжнім чоловіком

“От виростеш – і станеш справжнім чоловіком!”, – люблять повторювати наші матусі і бабусі. І дівчата на сайтах знайомств товчуть про те ж саме: “Шукаю справжнього чоловіка”. І спробуй тут визнач, що вони мають на увазі… Що ж робити, якщо відображення в дзеркалі натякає, що ти вже виріс? Де шукати ознаки справжності?

Раніше хлопець міг вважати себе чоловіком після якогось обряду – ініціації. Тобто якогось іспиту, проходження якого давало йому власну впевненість у собі як у чоловіку й визнання його чоловіком з боку оточення й, як наслідок, – усі права й обов’язки дорослого чоловіка. Наприклад, одиночне виживання в лісі протягом місяця.
У наш час подібним обрядом може бути армія, якщо підходити до цієї справи мудро і ставитися до неї саме як до обряду ініціації, а не катування:)
Але навіть армія в нашому світі не може бути на 100% обрядом ініціації... Тому що вона зачіпає дуже вузьку частину нашого життя. І тому навіть чоловіки, що брали участь у воєнних діях, можуть відчувати себе в мирний час непотрібними...
Але вихід є. І ризикну назвати його не дуже складним, хоча можливо й тривалим у часі.
Для початку спробуємо розібратися, що таке визнання. З одного боку, це якесь зовнішнє підтвердження. З іншого боку – можна тисячу разів переконувати когось у геніальності того, що він робить, а людина це не сприйме. Тобто, по суті, визнання – це сприйняття чоловіком того факту, що він відповідає певним стандартам. Це ще можна назвати якоюсь вірою в себе й свої можливості або, одним словом, самооцінкою.
Отут ми натрапили на ще один підводний камінь.
Критерії, які застосовують до чоловіка суспільство, оточення і він сам – невизначені й суперечливі. І це означає, що в нашому світі неможливо бути чоловіком. Тому що важко одночасно бути розумним (доктор наук) і бути багатим (бізнесмен). У результаті, ким би не став чоловік, він однаково “не мужик”.:(Або розумний, але бідний, або багатий, але олігарх:(
Причиною цих суперечностей є наявність у суспільстві суміші вимог до чоловіка від трьох епох.
Дореволюційні. Тобто патріархат. Чоловік головний і забезпечує родину, всі його слухаються. І білий кінь є.
Радянські. Чоловік герой. Життя потрібно віддати батьківщині. Але жити тихо й не висовуватися.
Західні. Гроші, гроші й ще раз гроші. Бо якщо ти розумний – то чого такий бідний?
І відповідати одній з цих вимог ще можливо, але всім 3 – ну ніяк:(
Крок 1. Визнання наявності проблеми.
Спочатку необхідно визнати проблему. Не можна вирішити те, чого немає. Наявність невизнаної проблеми можна визначити за наступними явищами:
Прагнення до досягнень без отримання задоволення від досягненого. Тобто купив п’яту машину, порадів і знову все кепсько. Не допомогла машина. Або от начебто б усе є, а однаково на душі не спокійно.
Апатія й все погано. Тому що, що не роби, а визнання не отримаєш. Тобто, ну стану розумним, а грошей однаково не буде. Стану багатим, то розум не реалізую. Можливо, ще наявність фантазії про якусь ідеальну роботу. Тобто, щоб помітили, оцінили й дали круту роботу з великими грошима за мій розум.
Мрії про те, щоб значимі люди або суспільство помітили, похвалили, визнали.
Крок 2. Усвідомлення, хто такий справжній ідеальний чоловік.
Пишемо три списки з якостями ідеального чоловіка для кожної епохи. Не лякаємося, якщо навіть у межах однієї епохи будуть суперечності. Наприклад, радянський чоловік повинен бути першим і повинен бути як усі.
Крок 3. Ліпимо із всіх списків один, групуючи суперечливі вимоги.
І для кожної групи взаємозаперечних вимог шукаємо рішення для себе. Що для нас важливіше? Наука чи бізнес? Або якось їх комбінуємо, але так, щоб виключити суперечності. Наприклад, продаємо науковомісткий товар або ще якось... Головне, щоб було чітко й зрозуміло, у який момент часу яким потрібно бути без суперечностей і вимог.
Крок 4. Підсумовуємо список критеріїв справжнього чоловіка. У нашому розумінні.
Десь ми не зійдемося із суспільством, але це вже проблеми суспільства й оточення. Ми хочемо так, і буде так. Хоча, можливо, вимоги суспільства якось уже були враховані на кроці 3. Тепер для кожного пункту пишемо мінімальні вимоги для відповідності. Саме мінімальні, тому що досконалості немає межі, а нам треба для початку повернути собі точку опори. Само собою, критерії повинні бути цілком конкретні. Наприклад, я реалізував себе в громадському житті, якщо є 5 статей про мене в пресі й інтернеті. Я гарний фахівець, якщо розроблена мною система успішно виконала свою роботу. Я гарний програміст, якщо моїми програмами користується більше, ніж 100 юзерів і т.д. Якщо виявиться, що для реалізації якогось пункту потрібно зробити кілька окремих завдань, то можна їх розділити. Наприклад, фінансова заможність може складатися з уміння заробити на себе + можливість купити побутову техніку + машину + квартиру.
Крок 5. Звіряємося з тим, що в нас є в житті. Всі вдалі пункти підсумуємо.
Якщо після перевірки ми маємо 10 пунктів з 20, це значить, що наполовину ми вже чоловік. Тобто ми вже в низці сфер домоглися того, що нам важливо й що нам потрібно. І це важливо. Я стану чоловіком не тоді, коли буде 20 з 20. А я вже ним став. За низкою ознак. Наприклад, у фінансовій сфері можна не мати квартиру й вважати себе на 3/4 успішним фінансово. Тобто ти не повний нуль доти, поки весь список не зробиш, а плавно й поступово заповнюєш пробіли, якщо на це є бажання. Це важливо. Я вже чоловік, нехай і не ідеальний, але чоловік, і досягнув певної висоти.
Що ми маємо в підсумку?
Чітке уявлення про себе й про те, як близько ми просунулися до того, що хочемо.
Чітке розуміння, що нам ще потрібно зробити.
Задоволення й заспокоєння в тих сферах, де норму ми виконали.
Тепер невеликий відступ для жіночої половини. Ваша задоволеність чоловіком так само залежить від схожого списку, але вже з жіночої сторони. Адже якщо у вас у голові суперечлива картинка чоловіка, то будь-який чоловік буде їй суперечити, і увесь час буде відчуття, що поруч не той. Як наслідок, ставитимете нездійсненні вимоги до цього “не того”. Тому можна сміливо брати й повторювати всі кроки, тільки з огляду на те, яким повинен бути ваш чоловік. При цьому реальний чоловік швидше за все не збіжиться на 100% з вашим списком, і вже вам вирішувати, чи подобається він вам таким, чи ні. Але тоді, якщо сподобається, то приводів для критики буде набагато менше. Так, він такий, місцями не ідеальний, але у важливих пунктах саме такий, як вам потрібно.

Заберіть табуретку, або Як зійтися характерами

Жити в одному домі. Готуємося до сюрпризів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers