rss
05/07/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Студентська палітра \ Чи легко працевлаштувати студента?

Стереотип голодного й бідного студента скоро має відійти у минуле. На практиці доведено, що сучасні спудеї здатні не лише навчатись, але й працювати. Власне тим, хто планує забезпечити собі постійну присутність кишенькових грошей, стане у пригоді інформація про способи пошуку роботи. Сьогодні ми розповімо вам, як студенту в Україні можна підзаробити (а, часом, і добре заробити).

Центр працевлаштування КНУ

Procter & Gamble, Philip Morris International, KP Publications, Deloitte, Сан Інтербрю Україна, Soft Serve Business Systems - це лише декілька із 54 основних компаній, з якими співпрацює Центр працевлаштування студентів і аспірантів КНУ. Тут можна не лише довідатись про поточні вакансії, але й отримати індивідуальну юридичну допомогу та не менш важливі практичні поради щодо ефективного пошуку праці. І якщо написання резюме вже стало для багатьох звичною справою, то супровідні й рекомендаційні листи лише починають входити до арсеналу успішного пошукача роботи. "Супровідний лист справляє на роботодавця позитивне враження, оскільки він демонструє, чого саме хоче претендент на робоче місце і що він для цього зробив", - переконана Тетяна Кучерук, старший інспектор Центру.
Не слід дотримуватися хибної думки про те, що диплом найкращого вузу країни є гарантією успіху. Менеджери по персоналу керуються цим критерієм лише напочатку, коли із величезної кількості кандидатів потрібно вибрати тільки декілька. Тому, щоб успішно пройти співбесіду й отримати реальну пропозицію від роботодавця, Тетяна Кучерук радить систематично і ретельно готуватися. Слід попередньо довідатися про особу, яка буде проводити співбесіду, середню зарплату для посади, на яку ви претендуєте та спробувати передбачити питання, які у майбутньому можуть викликати труднощі, а у випадку відмови роботодавця - обов'язково поцікавитися її причинами.

Рекрутингові і кадрові агенції

Марія Левченко, менеджер по реклами і PR рекрутингової компанії Brain Source International, зазначає, що значна частина пошукачів не усвідомлює різниці між кадровими і рекрутинговими агенціями. "Рекрутингова компанія орієнтується на клієнта, який подає замовлення на пошук того чи іншого спеціаліста і який в кінцевому рахунку вирішує, влаштовує його кандидат чи ні. Як говорять, "Хто платить, той і замовляє музику". У цьому відношенні кадрові агентства орієнтовані на кандидата - саме він дає агентству замовлення і платить за це", - говорить вона. Вартість послуг останніх, як правило, варіюється в межах від декількох десятків до сотень гривень, плюс відсоток від першої зарплати кандидата.
Окрім витрат, відмінністю є й спрямованість: рекрутингові агенції, на відміну від кадрових, займаються підбором керівників вищого і середнього рівня, що мають не менше трьох років досвіду в певній сфері. Студентам останніх факультетів, які є потенційними пошукачами, Марія Левченко радить не пропускати "Ярмарків вакансій", що проводяться за підтримки газети Kyiv Post два рази на рік. Подібні заходи, на її думку, є прекрасною можливістю для студентів безпосередньо поспілкуватися з роботодавцем, прослухати ряд лекцій, присвячених резюме, інтерв'ю, а також тому, як правильно влаштувати пошук роботи. Наслідком такого контакту може стати пропозиція пройти стажування, що дозволяє студентам на практиці познайомитися з поняттями, які вони так довго вивчали в університеті, і в подальшому стати повноправним членом колективу. Менеджер по реклами і PR рекрутингової компанії Brain Source International зауважує, що ця методика активно використовується іноземними компаніями, й українським підприємствам варто було б запозичити цей корисний досвід.

Інтернет та ЗМІ

Газети, журнали, радіо та телебачення є досить інформативними джерелами для пошуків роботи, однак часом вони не можуть змагатися з Інтернетом. Саме це й засвідчили результати проведеного автором соцопитування: із 38 студентів 24 обрали всесвітню мережу, тоді як лише 9 віддали перевагу друкованим виданням. Любов Ємець, керівник відділу реклами одного із провідних київських видавництв Мега Поліграф-Сервіс пояснює це наявністю більшого спектру інформації та оперативністю її пошуку й зміни у разі такої потреби.
Альтернативним варіантом можуть бути оголошення в громадських місцях. Хоча цей спосіб не є достатньо ефективним, трапляються винятки. Наталя Куча, майбутня випускниця кафедри полоністики КНУ, майже рік працює у представництві солідної польської фірми Konimpex, зізнається: "Насправді, я не збиралася шукати роботу. Просто одного разу побачила оголошення в університеті і вирішила спробувати з цікавості".

Особистий фактор

Як виявилося, конкуренцію Інтернету можуть скласти лише особисті контакти пошукачів. "Друзі чи знайомі поганого не порадять", - говорить Катерина Страпко, магістрантка Інституту філології. І з нею важко не погодитися.
Варто лише пам'ятати, що запорукою успіху є не те, де ви шукаєте, а те, як саме ви це робите, адже вирішальну роль відіграє особисте бажання працевлаштуватись із максимумом докладених до цього зусиль.

Закохатися за три дні

Невидимці в студмістечку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers