rss
04/26/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Життя за правилами \ Нові закони, спрямовані на збереження життя на дорогах

Часом нові закони стають непотрібними, як третя педаль для велосипеда.

      Але приходить час, коли законодавцями насправді приймаються правила вкрай необхідні для загального порядку і безпеки людей. Прикладом тому є пакет законів, який було прийнято за минулі роки в Іллінойсі. Доказом їх дієвості є звіт National Highway Traffic Administration про кількість смертельних випадків на дорогах. У ньому статистично підтверджується, що вказані закони, спрямовані на збереження життя і порядку на дорогах нашого штату, насправді допомагають цьому.

  • - У Іллінойсі продовжують ставати більш жорсткими закони щодо керування автотранспортом у нетверезому стані. На сьогодні 0.8 відсотків і вище місткості алкоголю в крові вважають небезпечним рівнем. З 2000 року почали переглядати і посилювати закони проти DUI (дорожньо-транспортні випадки, спричинені водіями у нетверезому стані). Ці заходи зменшили кількість випадків скоєних водіями напідпитку і допомогли прибрати найбільш злісних водіїїв-любителів спиртного з доріг нашого штату. З 2001 по 2005 рік Іллінойс знаходиться нижче загального рівня DUI по країні, число загиблих у випадках, пов'язаних з вживанням алкоголю, фактично зменшилося за останні три роки. Так, у 2003 році було зареєстровано 637 нещасних випадків, спричинених керуванням авто напідпитку, у 2004 - 613, а у 2005 - тільки 580.
  • - Також, наш штат зменшив кількість посвідок водія, що було видано підліткам. Кількість водіїв у віці від 15 до 19 років, які загинули в автокатастрофах у 2004 році дорівнює 133. Це найменша цифра за період з 1974 року (для прикладу, у 2002 році 190 підлітків загинуло у автокатастрофах).
  • - В Іллінойсі 80 відсотків водіїв використовують ремені безпеки. Це помітно відрізняється від 16 відсотків водіїв, які користувалися ременями захисту у 1985 році. Така вражаюча різниця зумовлена посиленням законів нашого штату, які забороняють керування автомобілем без ременів безпеки. Приблизно половина смертей у дорожніх катастрофах минулого року була спричинена тим, що водії не дотримувалися цього правила.
  • - Незважаючи на те, що число нещасних випадків на дорогах по всій країні збільшилося з 1990 по 2005 рік на 1,4 відсотки, у Іллінойсі ця цифра була значно нижчою.

     Проте, багато проблем, які стосуються безпеки на дорогах, залишаються ще невирішеними. Наприклад, у минулому році на дорогах Іллінойсу загинуло 157 мотоциклістів, 118 з них не використовували шолом для захисту при аваріях. Зауважимо, що у нашому штаті при їзді на мотоциклі законом не вимагається обов'язкове використання шолому для мотоциклістів.

      У 2005 році смертельні випадки, пов'язані з перевищенням швидкості автомобілістами становили 39 відсотків (або 525 осіб) від загальної кількості фатальних аварій. Це на 30 відсотків перевищує національний середній рівень. Ці дані підтверджують нагальну потребу у впровадженні більш  жорстких законів про перевищення швидкості.

                                                  

 

 Фармацевти поспішають за цивілізацією

        Дозволено продавати контрацептиви без рецептів

 

       Розрубуючи гордіїв вузол і припиняючи довголітнє протистояння, американська Food and Drug Administration (FDA) оголосила 24 серпня, що дає "добро" на продаж фармацевтами протизаплідних засобів для негайного використання (emergency contraception). Магазини по цілій країні почнуть продавати ці ліки без рецептів жінкам з 18 років вже до кінця цього року (покупцям доведеться пред'явити документи, що підтверджують їхній вік). Дівчата до 18 років зможуть купити "Plan B" (таку назву носять пігулки "ранок після" - morning-after pills) тільки за рецептами лікаря.

      Американські засоби масової інформації оцінюють рішення FDA як великий прорив у довготривалому протистоянні між медиками і групами активістів, які вважають використання вказаних ліків своєрідними міні-абортами.

      "Це є історичною подією в боротьбі жінки за репродуктивне здоров'я і свої права, а також довгоочікувана перемога науки над ідеологією", - сказала Шарон Кемр, президент Guttmacher Institute, неприбуткової дослідницької організації. - "Перший раз ми довіряємо жінкам самим приймати рішення щодо свого здоров'я і репродуктивної функції, дозволяючи їм купувати контрацептиви без рецептів".

     Доступність протизаплідних засобів для негайного використання є дуже важливим рішенням, вважають медики, тому що ліки є найбільш ефективними протягом 72 годин після сексу. "Plan B" в основному попереджує запліднення яйцеклітини і є безпечним для здоров'я жінки. Ці ліки часто плутають із засобом для штучного переривання вагітності RU-486.

       Декілька прискіпливих досліджень показали, що вказані протизаплідні засоби не будуть викликати активізацію ризикованої сексуальної поведінки серед підлітків. Навпаки, згідно оцінки Guttmacher Institute, ці ліки допоможуть попередити більш ніж 100 тисяч щорічних непланованих  вагітностей і 51 тисячу абортів.   

Фінансова допомога на навчання дітей

Творець радянської «Сатани». Сторіччя Михайла Янгеля

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers