rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Про НАТО знатимемо більше

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні має намір сприяти поліпшенню інформованості населення України про НАТО. Про це журналістам повідомив посол США Вільям Тейлор після церемонії відкриття центру добровільного тестування на ВІЛ/СНІД у головному військовому клінічному госпіталі Міністерства оборони.

- "Рішення, яке буде приймати український народ та український уряд, має бути рішенням, що базується на інформованості", - сказав Тейлор. Він зазначив, що посольство має намір заохочувати обговорення на круглих столах, семінарах, конференціях по всій Україні тем щодо НАТО.

- "Ми сподіваємося, що всі аргументи за й проти вступу будуть широко висвітлені через засоби масової інформації, що буде відбуватися продуктивна дискусія", - сказав Тейлор. Він підкреслив, що необхідно й далі поглиблювати співпрацю між Україною й НАТО, й ця співпраця повинна бути практичною.

- "Коли Україна визначиться - двері НАТО будуть відкриті", - сказав Тейлор.

Як повідомляло агентство, на засіданні комісії Україна-НАТО в Брюсселі (Бельгія) прем'єр-міністр Віктор Янукович назвав актуальним розширення співробітництва з НАТО.

Кабінет міністрів передумав?

Кабінет Міністрів відмовився від наміру обмежити виплати одноразової допомоги при народженні дитини в 2007 році, що спочатку передбачив у проекті держбюджету на наступний рік.

Про це заявив перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, представляючи у Верховній Раді проект держбюджету 2007.

- "8,5 тис. гривень як виплачувалися, так і будуть виплачуватися, без жодних обмежень", - заявив Азаров, а також додав, що народні депутати вправі встановити певну норму загального доходу сім'ї, при якій виплачується будь-яка соціальна допомога, й запропонував установити цю норму в 1 млн. гривень.

- "Давайте з вами домовимося, що при доході сім'ї понад 1 млн. гривень ніякі соціальні пільги не виплачуються", - додав Азаров.

20 вересня прем'єр-міністр Віктор Янукович виступив із критикою Міністерства фінансів за намір обмежити виплати одноразової допомоги при народженні дитини, а також скорочення фінансування судів у проекті держбюджету на 2007 рік. Раніше фракція блоку "Наша Україна" розкритикувала рішення Кабміну скоротити у 2007 році виплату допомоги при народженні дитини.

Секретаріат Президента також розкритикував Кабмін за спроби обмежити умови виплати одноразової допомоги при народженні дитини.

Статтею 60 проекту держбюджету-2007, представленого на затвердження Радою, зазначено, що допомога при народженні дитини в розмірі 8,5 тис. гривень надається за умови, що сукупний доход сім'ї, у складі якої на утриманні перебувають до двох непрацездатних осіб, не перевищує 5 тис. гривень, до 3-х непрацездатних осіб - 6 тис. гривень, 4-х і більше непрацездатних - 7 тис. гривень.

З 1 квітня 2005 року при народженні дитини виплачується одноразова допомога, збільшена до 8,5 тис. гривень, у порядку, затвердженому Кабміном. Перша частина допомоги в розмірі 9 прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (що становить 3 384 гривні), виплачується відразу після народження дитини, решта грошей (5 113,60 гривні) виплачуються готівкою протягом року: у перший місяць - 376 гривень.

Чиновника - поза партією

Депутат Верховної Ради Борис Беспалий (фракція Блоку "Наша Україна") пропонує виключити можливість призупиняти на час членство в партії для тих чиновників, посади яких забороняють їм бути партійними. Про це сказано в зареєстрованому 20 вересня в Раді законопроекті № 2198 "Про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо упорядкування реєстрації партій і контролю за їхньою діяльністю)".

- "З часу вступу на зазначені посади або службу члени політичної партії припиняють членство в цій партії", - сказано в проекті закону.

Беспалий вважає, що призупинене членство в партії все одно вказує на політичні переваги, тому чиновники, яких призначили на несумісні з партійністю посади, повинні вийти з партії. Автор законопроекту також пропонує, щоб у партійних статутах не було норм про призупинення членства в партії, а тільки про вступ і вихід. Відповідно до чинного законодавства, членами партій не можуть бути судді, працівники прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки України, Податкової й військові. На час роботи на цих посадах вони зобов'язані призупиняти членство в партії.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко призупиняв своє членство в Соціалістичній партії, коли був призначений на цю посаду. У липні він вийшов з партії через незгоду з діями фракції СПУ при обранні головою Ради лідера партії Олександра Мороза, які призвели до розпаду демократичної коаліції.

Чи все можна генеральному прокурору?

Депутат Верховної Ради Борис Беспалий пропонує позбавити генерального прокурора права забороняти діяльність партій через суд. Про це йдеться в законопроекті № 2198. Депутат вважає, що це право генпрокурора не передбачене Конституцією й Законом про прокуратуру. Він також посилається на те що, закон про політичні партії не передбачає, що державний контроль над партіями здійснює прокуратура. Таким чином, звернутися в суд із проханням про заборону партії може тільки Міністерство юстиції.

Борис Беспалий пропонує ускладнити процедуру анулювання реєстрації партій у Мін'юсті, виключивши з переліку підстав для цього виявлення протягом 3 років від дня реєстрації партії недостовірних даних у реєстраційних документах. Автор законопроекту пропонує скоротити контрольні функції Мін'юсту щодо партій. Він пропонує, щоб Міністерство юстиції контролювало партії тільки в частині виконання ними Конституції й законів і більше не контролювало дотримання їх власного статуту, як передбачає чинний закон. При цьому він пропонує розширити перелік виборчих комісій, які контролюють участь партій на виборах.

Законопроект передбачає, щоб такий контроль здійснювати не тільки Центральна й окружні, а й усі виборчі комісії, створені згідно із законом. Депутат також пропонує Раді спростити порядок реєстрації партій, скасувавши надмірні вимоги до цієї процедури. Зокрема, він пропонує заборонити вимагати при реєстрації додатково документи, інші, ніж передбачені самим законом про партії. Таким чином буде ліквідовано практику необґрунтованих вимог реєструючими органами документів, які не зазначені законом. Також пропонується, щоб Мін'юст і його органи надавали письмову мотивовану відмову в реєстрації, де б перераховували повністю причини такого рішення.

За чинним законодавством, партію може заборонити суд за поданням Мін'юсту або генпрокурора.

Янукович вже хоче в ЄС

Для глави українського уряду вересень став украй плідним на закордонні поїздки та ухвалення важливих рішень. Ось уже вдруге за цей місяць Віктор Янукович відвідав з офіційним візитом штаб-квартиру Європейського Союзу - Брюссель.

Одразу ж після бельгійської столиці шлях лідера "біло-блакитних" пролягатиме через Москву, де той має намір зустрітися зі своїм російським колегою Михайлом Фрадковим.

А тим часом, перебуваючи у Брюсселі, пан Янукович встиг зробити низку кардинально важливих заяв. За словами керівника уряду, наша держава нарешті "дозріла" до того, аби пройти від початку до кінця весь шлях вступу до Європейського Союзу. Прем'єр Янукович вважає, що конституційна реформа відкрила Україні можливість швидшими темпами інтегруватися до Європейського Союзу.

- "Наша держава готова пройти той шлях, який приведе до вступу в Євросоюз. Таку можливість нам дають зміни, які відбуваються в Україні - це конституційна реформа", - сказав голова українського Кабінету міністрів. Він зазначив, що саме конституційна реформа створює модель передбачуваної співпраці між парламентом, урядом і президентом. Віктор Янукович також наголосив, що у своїх інтеграційних починаннях Україна, звичайно, має багато чого зробити самостійно. При цьому, за словами прем'єра, вже визначено пріоритети діяльності української влади, головними серед яких є боротьба з корупцією, здійснення економічних реформ, швидкий вступ нашої держави до Світової організації торгівлі та створення в підсумку зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

На такі обнадійливі й переповнені оптимізмом слова Віктора Януковича президент Європарламенту Хосе Боррель заявив, що вже 6 грудня цього року Європарламент очікує отримати від України звіт щодо імплементації Плану дій Україна-ЄС.

Нагадаємо, що План дій Україна-ЄС підписано під час першого візиту Віктора Ющенка до Брюсселя як Президента України в лютому 2005 року. Документ охоплює часові рамки у три роки. Експерти переконані, що його імплементація допоможе реалізації положень Угоди про партнерство та співпрацю (УПС) та підтримуватиме мету України щодо подальшої інтеграції до європейських економічних і соціальних структур. Упровадження Плану дій значно наблизить українське законодавство, норми та стандарти до законодавства Європейського Союзу. Він також закладе міцну основу для подальшої економічної інтеграції, включаючи зону вільної торгівлі ЄС-Україна після вступу нашої держави до СОТ. План дій сприятиме розробці та реалізації стратегій і заходів, спрямованих на забезпечення економічного зростання та соціального зближення, зростання життєвого рівня та захисту довкілля, гарантуючи таким чином досягнення довгострокової цілі сталого розвитку.

Стосовно цього оглядачі стверджують: від того, як Європа оцінить виконання Плану дій, залежатиме, наскільки враховуватимуть амбіції України стосовно нової поглибленої угоди з ЄС, переговори стосовно якої мають розпочати вже 2007 року.

Фінансист Вітренко - зізнається

Виявляється, громадянин РФ Максим Курочкін, якого в Україні оголошено в розшук за підозрою у скоєнні низки грошових махінацій та афер i якого міністр внутрішніх справ Юрій Луценко неодноразово називав не інакше, як кримінальним авторитетом "Максом Бєшеним", таки фінансував Блок Вітренко "Народна опозиція" на минулих парламентських виборах! Принаймні у цьому він особисто зізнався лише через півроку в інтерв'ю газеті "Комсомольская правда в Украине".

"На минулих парламентських виборах я підтримував Наталію Михайлівну Вітренко, а багато моїх друзів були членами партії "Російсько-український союз", що увійшла в блок "Народна опозиція:. І саме партія "РУСь" фінансувала левову частку витрат виборчої кампанії Вітренко, що дозволило зробити блок "Народна опозиція" впливовою політичною силою, бо вона представлена в усіх міськрадах і облрадах південного сходу України", - казав пан Курочкін.

Отакої! А раніше ж цей бізнесмен ледь не божився, що на виборчу кампанію Вітренко не дав жодної копійки, та й взагалі свій бізнес в Україні згорнув. Нагадаємо, що колишнього виконавчого директора "Російського клубу" Курочкіна, окрім оборудок навколо ринку "Озерка" у Дніпропетровську, деяких кримських пансіонатів та столичних готелів, МВС обвинувачувало ще й у фінансуванні Блоку Вітренко. Мало цього, одразу після виборів Юрій Луценко пропонував пані Вітренко міліцейську охорону через небезпеку "з боку російського кримінального авторитета Максима Курочкіна". На думку міністра, "організоване політичне угруповання Макса Бєшеного, яке Вітренко обіцяла провести до парламенту, її провал на виборах так просто не залишить!". Тоді близький соратник пані Вітренко Володимир Марченко назвав Луценка "брехуном". Й не дивно, адже фінансування партій та блоків іноземним капіталом заборонено вітчизняним законодавством.

З іншого боку, півроку тому Юрій Луценко не казав про ймовірність якихось обвинувачень з боку міліції як по відношенню до пана Курочкіна, так i до пані Вітренко. Та й тепер Максим Курочкін зізнався у своїй фінансовій допомозі вельми вишукано, не підкопаєшся. Бо коли каже про результати виборів, то використовує займенник "ми", хоча іноземець не може бути учасником перегонів ("якби Вітренко пустили в парламент... звичайно, ми б об'єдналися з Януковичем"). А коли каже про фінансування виборчої кампанії блоку - одразу відмежовується: щось на кшалт "i я не я, i Вітренко не моя". Бо головним фінансистом нібито була партія його друзів, хоча й іноземець лідерку блоку підтримував.

Саме через це керівник МВС Юрій Луценко вже констатував, що ці "одкровення Курочкіна" не загрожують лідерці "Народної опозиції" Наталії Вітренко юридичною відповідальністю. Міністр уважно прочитав інтерв'ю i дійшов висновку, що слова про підтримку викладені "дуже плавно i підготовлено". З іншого боку, на думку Луценка, з політичної і моральної точки зору це інтерв'ю є підтвердженням, що під час виборів в Україні існувала "організована політична група імені Курочкіна під назвою "Блок Вітренко".

Але для Макса в МВС таки є "подарунок": на Богомольця саме дорозслідували одну із кримінальних справ, у якій фігурує Курочкін. Невдовзі її передадуть до Генпрокуратури України, звідки справу мають передати до Росії, на запит тамтешніх правоохоронних органів.

Ті, хто пережив Голокост, не визнають Голодомор геноцидом?

Визнання ізраїльським парламентом Голодомору 1932-33 років актом геноциду проти українського народу не варто очікувати найближчим часом. Таку думку висловив у коментарі "Німецькій хвилі" депутат кнессету Михайло Нудельман. Нагадаємо, що питання визнання Голодомору геноцидом українців на рівні національних парламентів та в масштабах Об'єднаних Націй наша делегація хоче підняти на теперішній сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Нудельман вважає, що про сталінські репресії мільйонів українців просто не знають в Ізраїлі, тому визнання кнессетом Голодомору є "питанням радше технічним, ніж політичним". Спершу, мовляв, українська влада насамперед Президент Ющенко, мусять ініціювати ефективну і масштабну роз'яснювальну кампанію в івритомовних ЗМІ, компетентно викриваючи всі тогочасні страхіття. "Лише коли ізраїльський істеблішмент буде обізнаним з подробицями Голодомору, кнесет зможе прийняти відповідну постанову", - сказав депутат "Німецькій хвилі".

Невідомо, це прикрий виняток чи тенденція. Адже можна сумніватися в тому, що, до прикладу, кожен пересічний угорець чи австрієць, якщо його розбудити посеред ночі, зуміє розповісти, коли був Голодомор в Україні і скільки українців тоді було свідомо понищено совєтами. Але це не завадило парламентам означених країн, як і десятків інших, визнати Голодомор актом геноциду проти українського народу. Хочеться сподіватися, що національні парламенти, зокрема й ізраїльський, представлені людьми більш освіченими і політично грамотними, для яких навряд чи треба проводити спеціальну агітаційну кампанію.

Водночас у посольстві держави Ізраїль на запитання щодо висловлювань пана Нудельмана відповіли: "Ізраїль є державою парламентської демократії і тому має чіткий розподіл між парламентом і урядом. Погляди пана Нудельмана є його власною позицією і не відображають офіційної позиції уряду Ізраїлю".

Іван Домбровський - Голова Конституційного суду

Обрання голови Конституційного Суду фактично поставило жирну крапку в питанні розблокування діяльності єдиного в Україні органу конституційної юрисдикції. Бо коли 4 серпня 13 суддів КСУ склали присягу в парламенті, це була лише кома в розблокуванні, адже повноцінну діяльність конституційної Феміди ще треба було поновити. Не дивно, що поточні питання судді вперше обговорили лише наприкінці серпня, а вибори голови - призначили на 19 вересня.

У принципі, перемогу 59-річного Івана Домбровського можна було передбачити, адже він більше місяця виконував обов'язки голови Конституційного Суду, тому мав непоганий стартовий майданчик.

Суддівські вибори були запеклими. У президентської команди є пiдстави святкувати перемогу: головою КС став не "донецький".

Цікаво, що найпрестижнішу мантію конституційного судді пан Домбровський вдягнув не за квотою Президента чи парламенту, а з'їзду суддів. Ще рік тому йому довелося пройти інші суддівські вибори, де голосувало не 18 членів КС, а сотні делегатів сьомого з'їзду суддів. Виникає питання: а «чия» він людина? Яких політичних сил?

Судячи з усього, новообраний голова КСУ - фігура незалежна. Тим більше що сам Президент каже про пана Домбровського, як про людину з бездоганною репутацією.

Іван Домбровський уродженець Одещини, з селянської родини, який більшу частину життя пропрацював у сусідній Чернівецькій області. В молоді роки був електрозварником, а вже після закiнчення юридисного факультету Одеського університету - спочатку нотаріусом, а потім народним суддею, головою райсуду, суддею Чернівецького обласного суду тощо. З 1997 року - суддя Верховного Суду. Заслужений юрист України.

Президент Віктор Ющенко вчора вже зустрівся з головою КС Іваном Домбровським, i привітавши його з обранням, висловив переконанння, що новосформований склад Конституційного Суду забезпечуватиме гарантування верховенства Основного закону.

Президент усвідомлює всю складність, яка сьогодні стоїть перед суддями, адже за час, доки КС не працював, накопичилося надзвичайно багато роботи. Згадали i про конституційну реформу - Віктор Ющенко сподівається, що, незважаючи на те, що останнім часом безліч політиків намагалися тлумачити Конституцію на власний розсуд, відтепер такій практиці буде покладено край.

Домбровський запевнив главу держави, що сприятиме тому, щоб КС залишався поза політикою і у своїй діяльності керувався винятково нормами Конституції і законів.

* * * *

47 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою визнати нелегітимною заборону КС здійснювати ревізію змін до Основного Закону, які набрали чинності. Подання нардепів представлятимуть у суді "нашоукраїнці" Михайло Поживанов і Василь Куйбіда та Олег Недоша з БЮТ.

"Депутати, які ухвалили такі зміни до закону про КС, неприпустимим чином намагаються втрутитися у повноваження КС, намагаючись вплинути на діяльність суддів. Ця заборона суперечить фундаментальним положенням Конституції щодо розподілу влади на законодавчу, виконавчу і судову", - вважає пан Поживанов.

Нагадаємо, що в день складення присяги 13 суддями КСУ Верховна Рада заборонила Конституційному Суду проводити ревізію внесених змін до Конституції. Більшість Януковича-Мороза-Симоненка зробила це через побоювання визнання політреформи неконституційною.

Підписано угоду про створення парламентської опозиції

Хоча у Верховній Раді ще зовсім не ясно, хто буде коаліцією (чи "антикризовики", чи "об'єднувачі нації"), зате в парламентської більшості вже з'явився формально прописаний опонент - міжфракційне депутатське об'єднання опозиції. Відповідну угоду було підписано у Верховній Раді. Водночас про повноцінне об'єднання поки що говорити передчасно, бо в цей союз, окрім блоку Тимошенко, наразі ввійшли тільки два нардепи: Йосип Вінський і Галина Гармаш, які, будучи соціалістами, відмовились вступати до антикризової коаліції. Вони й підписали з Тимошенко цю угоду.

Лідером опозиції обрано безальтернативну Юлію Тимошенко, її заступниками - Олександра Турчинова, Миколу Томенка (від БЮТ) та Йосипа Вінського. При цьому ОО, себто опозиційне об'єднання, залишило ще три посади "заступників" вакантними. Їх дадуть новим членам парламентської опозиції.

Заступник голови фракції БЮТ Олег Білорус каже, що мета опозиції - мати принаймні 150 депутатів. "Це достатній мінімум, щоб не допустити конституційної більшості і протистояти актиконституційним діям коаліції", - зазначив пан Білорус і додав, що "ця мета буде досягнута". Наразі ж об'єднання налічує 118 "багнетів" (від загальної чисельності фракції БЮТ - 125 - віднімаємо дев'ять нардепів, які приєдналися до коаліції, і додаємо двох соціалістів). Треба ще 32...

Між іншим, не треба мати здібностей Ванги чи Нострадамуса, щоб зрозуміти, що, коли йдеться про розширення опозиційного об'єднання і три вакансії в його керівництві, то на увазі мається не заміна "зубиків", а насамперед "Наша Україна". Подальша міць опозиційного об'єднання залежить саме від кількості депутатів "НУ", які долучаться до формули "БЮТ + двоє соціалістів". Осьдечки головна інтрига парламентської опозиції. У "Нашій Україні" є люди, готові до переходу в опозицію. А якщо переговори про створення коаліції національної єдності проваляться, то таких людей, цілком зрозуміло, буде ще більше. Наразі ж "НУ" вичікує, і, щоб спрогнозувати майбутнє "коаліціади", без здібностей якогось "нострадамуса" уже не обійдешся. Частина "нашоукраїнців" стверджує, що Партія регіонів заганяє переговори в глухий кут і своїми останніми діями тільки перекреслює можливості для перемовин. Інші учасники "НУ" переконують, що за наявності політичної волі угода про створення коаліції національної єдності може бути готова вже найближчим часом.

Щодо опозиційно налаштованої частини "НУ", то колишній віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко зазначив, що з ним переговори про вступ до парламентського опозиційного об'єднання не велися. "А якби велися, то такі питання все одно спочатку треба обговорити на засіданні фракції", - зазначив пан В'ячеслав. До того часу, поки на фракції не обговорять питання опозиційного об'єднання і коаліції, Кириленко вважає за передчасне давати коментарі з приводу міжфракційних союзів. Водночас він додає: "Принципово важливо, щоб опозиція налічувала двісті депутатів. Тоді буде гостра та ефективна протидія ініціативам коаліції Януковича. І не в тому річ - входити чи не входити, це вже другорядне".

Саме ж опозиційне об'єднання за основу програмової роботи взяло угоду, яка була напрацьована при створенні першої коаліції - між БЮТ, "НУ" і СПУ. "Ми не змінили жодну літеру в тому документі, який був основою програми дій коаліції, коли ми збиралися бути владою", - зазначила Тимошенко. В самій же угоді, підписаній учора, наголошується: "В основі наших дій лежить не агресія, не прагнення реваншу і не жадоба влади. Ми будемо викривати помилки влади, критикувати її невірні рішення, не дозволяти реалізувати асоціальні та антинародні проекти". Опозиціонери також збираються брати під особистий контроль "кожну людину, кожну політичну силу чи громадську організацію, кожного підприємця, який став жертвою незаконних дій з боку влади". "Ми проголошуємо війну корупції та непрофесіоналізму", - заявляє опозиція. Володимир Семків

НАТО, Вітренко і гриби

Поки на Яворівському полігоні вояки відпрацьовують необхідні прийоми захисту від різноманітних нападів, представники партії прогресивних соціалістів, табір яких дислоковано при в'їзді на територію об'єкта, нудилися: збирали гриби, слухали нецензурну лексику від місцевих мешканців і читали агітаційну літературу.

Причиною таборування однопартійців Наталії Вітренко біля Яворівського полігону стали україно-словацькі навчання "Слов'яни за мир-2006". Попри те, що їх ініціювали дві держави без втручання Північноатлантичного альянсу, перебування Словаччини в НАТО впродовж років стало поштовхом для прогресивно-соціалістичної партії освоїти нові політичні території й нагодою "посвітитися".

На галявині біля КПП активісти розклали декілька наметів і близько десятка агітаційних плакатів із написами "НАТО гірше ніж гестапо", "НАТО - ні, СОЮЗУ - так!" та "NATO NO!" тощо. Всі плакати не нові, відомі ще з кримських антинатовських акцій ПСПУ. Пікетники, які перебували в таборі, на візит журналістів не чекали, однак охоче спілкувалися.

За їхніми словами, Яворівський полігон пікетують тридцять осіб, які прибули на Львівщину з Житомира, Рівного, Донецька та Хмельницького підтримати львівських однопартійців і стримувати агресію НАТО. На жаль, практично всі на той час вирушили пікетувати 30-й кілометр львівської траси, отже, крім міліціонерів, які охороняли пікет, "на господарці" залишилися лише двоє.

- На Львівщині народ ставиться дуже негативно до НАТО, а чиновники - бендерюги, - пояснив причину пікету Геннадій Платниченко, керівник табору протесту та заступник секретаря обласного осередку ПСПУ, - я висловлюю свою неповагу до тих бандюг. НАТО ж платить тим, хто їх вітає, з хлібом зустрічає.

За словами пікетників, усі вони тут виключно на добровільних засадах. Обласний осередок ПСПУ не виділив на наметовий табір жодної копійки, лише з центрального комітету прийшло півтори-дві тисячі гривень на харчування. Тут також чекали на лідера партії Наталію Вітренко.

Іще одна важлива новина з табору, яку повідомив Геннадій Платниченко: за час акції вони назбирали в лісах багато грибів, оминаючи, звісно, забруднену натовцями територію полігону. Він навіть готовий був продемонструвати "кухню, де повно грибів".

На 30-му кілометрі кількість пікетників не дотягувала до обіцяної. Біля червоно-синього намету, витримуючи здивовані погляди декількох продавців грибів, стояло п'ять активістів, які махали транспарантами в бік автомобілів, що мчали трасою.

Доки представники ПСПУ висловлювали своє ставлення до Альянсу, українці та словаки відпрацьовували повну сумісність об'єднаних взводів у зоні виконання миротворчих місій та обмінювалися досвідом. На 15-й ділянці Яворівського полігону було обладнано спеціальні навчальні місця, де по 30 солдатів з обох боків відпрацьовували завдання на умовному КПП і спостережному посту, патрулювали територію, пильнували важливий об'єкт і вчилися протидіяти агресивному натовпу. Акції вітренківців явно "не тягнули" на таке визначення. Богдан Юрочко

Заселимо в "хати з лободи"

У Запоріжжі загадково помирають ошукані власники квартир

Унікальне за цинізмом своїх діянь злочинне кубло виявили УБОЗівці. Як повідомив начальник Запорізького облуправління Костянтин Антонов, група осіб упродовж чотирьох років займалася примусовим переселенням власників міських квартир у розвалюхи сіл Запорізької чи Дніпропетровської областей. У спосіб вельми простий і, звісно ж, антизаконний. "Група діяла дуже професійно, - зазначив пан Антонов. - Одні підшуковавали клієнтів, другі їх "опрацьовували", схиляючи до переселення, треті відстежували, аби клієнти не йшли скаржитися до силових інстанцій".

Розпочинали спритники з байок: ми вам - інший, дещо скромніший, однак пристойний дах над головою і купу грошей, ви нам - документи і доручення на переоформлення. Аферисти зазвичай вішали "локшину" на вуха одиноких і похилого віку пенсіонерів чи п'яничок. Хтось слухав і вірив, хтось однією рукою хилив чергову чарку, а другою пiдписував потрібні папери. А за кілька днiв вантажівка з "не хитрим" домашнім скарбом, поблукавши вулицями Запоріжжя, виїжджала за околицю мiста і прямувала до одного з сіл. Дружина "афганця" Георгія (обоє - типажі "соціального дна" навіть iз вигляду) днями стала героїнею багатьох телесюжетів: "Уже дорогою я питала у Жорика, куди нас везуть... Він же казав, що ми будемо жити на Уральській!". У Запоріжжі в родинi Георгiя була трикімнатна квартира, тепер - "а-ля хлів" у селі Червоногригорівка, де вони ніколи досі не були.

У такий спосіб "ріелтери" переселили близько півсотні запоріжців. Хто погоджувався, а потім передумував, того залякували вбивством або били. З деяких свідчень: "Бив навіть той, що представився адвокатом..."; "Сказав, що вб'є, якщо не дам документів"; "Змусили підписати папери...". Потім усіх цих ошуканих вивезли в занедбанi хати Новоолександрівки, Біленького, Червоногригорівки та інших сіл Запорізької чи Дніпропетровської областей. Примусових переселенців мало втішала та обставина, що - в селах знаходилося чимало "колег по нещастю".

Дехто з ошуканих схаменувся і мав намір відкликати своє доручення на переоформлення, однак не мав такої можливості. Начальник облУБОЗу каже, що злочинці нікому не повертали документи, а без паспорта ніякий нотаріус не оформлюватиме папери. Водночас Костянтин Антонов повідомив, що один iз приватних нотаріусів юридично сприяв здійсненню оборудок iз нерухомістю. Задіяні в аферах і родичі, близькі аферистів.

Придбавши "хату з лободи" й одержавши навзамін сучасну квартиру в обласному центрі, виродки діяли завбачливо: нікого зі своїх родичів, ясна річ, не заселяли, а терміново збували квартири за ринковими цінами. Більше мільйона доларів "навару" аферисти мали від виселення лише 15 власників квартир (ці епізоди слідство вже довело).

Наразі затримано лише двох лідерів групи. Слідство за порушеною кримінальною справою ускладнює та обставина, що неймовірно важко знайти потерпілих і свідків. Ще більше непокоїть Костянтина Антонова, що п'ятеро ошуканих померли за вельми загадкових обставин, багатьох узагалі неможливо розшукати...

Події в Україні

Бюлетень УККА

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers