rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ “Розпад коаліції неминуче призведе до розпуску парламенту і дострокових виборів”

Розмова з Вадимом Карасьовим, політологом, директором Інституту глобальних стратегій

В Україні все частіше говорять про розпад коаліції та дострокові парламентські вибори, які відбудуться після цього. Причиною стала заява фракції комуністів про можливий вихід з антикризової коаліції, якщо Партія регіонів не виконуватиме своїх передвиборних зобов'язань. На думку політолога Вадима Карасьова, заяви комуністів є політичним блефом і шантажем.

- Наскільки дієвою, на вашу думку, є заява члена фракції Комуністичної партії України в парламенті Леоніда Грача про вихід комуністів зі складу антикризової коаліції?

- Реалізувати схему виходу комуністів з антикризової коаліції неможливо, оскільки розпадеться коаліція, а це призведе до розпуску парламенту й перевиборів.

По-перше, позиція Грача не є позицією всієї Компартії. Де в цій заяві є резони, а де політичний шантаж і блеф партнерів із парламентської коаліції? Щодо політичних резонів, то він один - розпад коаліції неминуче призведе до розпуску парламенту й дострокових виборів. На них фракція комуністів має реальний шанс потрапити до парламенту навіть за умов п'ятивідсоткового бар'єра - їхній рейтинг нині зростає. А от соціалісти можуть не потрапити до Верховної Ради, тоді нішу на лівому плані українського політичного спектра одноосібно займуть комуністи, які стануть єдиним партнером Партії регіонів зі створення антикризової коаліції №2 в новообраному парламенті. Ось у чому політичний резон. По-друге, комуністи під час перевиборів можуть позбутися свого вічного політичного ворога в умовах незалежної України - Соціалістичної партії. Це дасть їм змогу створити коаліцію "на двох" - із Партією регіонів. Усе інше - блеф, шантаж і соціалістів із їхніми кадровими апетитами, і уряду з Партією регіонів. Тому що незацікавленість соціалістів і регіоналів у дострокових виборах робить позицію комуністів, їхній кадровий та ідеологічний апетит доволі серйозними. По-третє, важливим є шантаж, який має геополітичну складову, - примусити Партію регіонів іти в геополітичному фарватері, який вона сама запропонувала під час президентської та парламентської виборчих кампаній. Тобто ПР має чіткіше висловити свою позицію стосовно неприпустимості вступу України до НАТО, про другу державну мову, подвійне громадянство тощо. Це все те, що входить у проросійський програмний пакет антикризової коаліції та Партії регіонів зокрема. Тобто комуністи хочуть іще раз нагадати ПР, що ідеологічно вони мають залежати від позиції комуністів і геополітичної філософії, яку формують невеликі впливові політичні сили.

- Наскільки дієвим може бути цей шантаж? Регіонали дослухаються до вимог комуністів?

- Він може подіяти, оскільки Партія регіонів не має поля для маневру. Блок Юлії Тимошенко та "Наша Україна" створюють опозиційну коаліцію та координуватимуть дії. Окрім комуністів і соціалістів, партнерів для формування коаліції немає. І 26 голосів комуністів у Верховній Раді - критичний показник для існування антикризової коаліції. Тому Партії регіонів доведеться більше маневрувати, а прем'єр-міністрові - обґрунтовано говорити на зовнішньополітичні теми і бути менш схильним до ідеологічного опортунізму, тобто відмов від ідеологічних акцентів у внутрішній і зовнішній політиці.

- Повертаючись до початку розмови, поясніть, чому вважаєте, що комуністи все-таки не вийдуть з антикризової коаліції?

- Тому що, з одного боку, дійсно, є "дербі" між комуністами й соціалістами, але на кону стоїть доля уряду Партії регіонів. Тоді будуть можливі інші варіанти. Якщо відбудуться дострокові вибори, то до влади прийде Юлія Тимошенко, може бути новий формат коаліції, навряд чи комуністи і куратори антикризової коаліції хочуть такого результату. А от полякати, змусити бути послідовними у своїй ідеологічній лінії, менш опортуністськими і створити умови для ідеологічного впливу на антикризову коаліцію - це комуністи можуть ставити за мету. Парадокс у тому, що комуністи хоч і є найменшою фракцією в парламенті, проте мають непропорційно високий ідеологічний вплив, яким за допомогою політичного шантажу та блефу тиснуть на дії антикризової коаліції.

“Кузькіна мать” Володимира Путіна і Україна

Льодовиковий період

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers