rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Все залежатиме від Конституційного суду

 

Однією з підстав для проведення дострокових виборів може стати рішення Конституційного суду щодо нелегітимності формування Кабінету міністрів. Про це сказав під час підписання спільної опозиційної угоди голова ради партії НСНУ Віктор Балога. При цьому він зазначив, що "дострокові вибори необхідні".

"Одним із чинників може стати рішення Конституційного суду про нелегітимність Кабінету міністрів", - сказав Балога. Він додав, що президент діятиме тільки в межах своїх повноважень і розпустить парламент лише якщо матиме на це право.  Водночас Балога сказав, що питання щодо створення єдиного списку "Нашої України" та БЮТ на дострокових виборах на даний момент обговорювати зарано.

У свою чергу лідер БЮТ Юлія Тимошенко сказала, що обидві політичні сили підуть на дострокові вибори у доцільній на момент їх проведення конфігурації.

"Мені дуже приємно, що люди сьогодні вірять у дострокові вибори і питають, якими блоками ми на них підемо. Ми підемо так, щоб більше взяти симпатій і довіри людей", - сказала лідер БЮТ. Вона також висловила переконання, що опозиційні сили забезпечать усі правові засади для проведення дострокових виборів і нагадала, "що через чотири дні прийде весна, а трішечки пізніше піде уряд Януковича".

Коментуючи питання щодо того, що президент може очолити партію, Балога висловив переконання, що це піде на користь державі. - "Якщо президент забажає і члени партії захочуть бачити її головою президента, це буде лише на користь розбудові нашої держави", - сказав він.

 

Московський мер розпускає язика

 

Мер Москви Юрій Лужков має шанси поповнити списки персон нон ґрата в Україні. Його виступ у Криму 21 листопада спричинив обурення українського Міністерства закордонних справ. Зокрема, МЗС оприлюднило заяву, в якій розцінює висловлювання мера Москви Юрія Лужкова в Севастополі як крок, спрямований на нагнітання напруженості в суспільстві, підрив добросусідських відносин і стратегічного партнерства між Україною та Росією.

Перебуваючи у Севастополі, Юрій Лужков дозволив собі публічно поставити під сумнів статус Кримського півострова в складі України, зазначено в заяві. Особливо непокоять МЗС також публічні заклики Ю. Лужкова до громадян України брати участь у масових акціях, які мають політичний характер, що є прямим втручанням у внутрішні справи іноземної держави.

Як зазначає МЗС, нині, коли українсько-російські відносини спільними зусиллями президентів України та РФ поступово позбавляються заідеологізованості та стереотипів минулого, заяви російського регіонального діяча не можна кваліфікувати інакше, як сплановану акцію, спрямовану на підрив цих позитивних зрушень.

"Не маючи, очевидно, повноважень виступати від імені Росії, пан Лужков водночас оголосив, ніби ця сусідня країна не має намірів виконувати свої міжнародні зобов'язання, зафіксовані, зокрема, в базових угодах щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України", - наголошено в коментарі МЗС. Окрім того, всупереч зазначеним базовим угодам, Ю. Лужков узяв участь у відкритті т. зв. "Будинку Москви", спорудженого на території військової частини, яку орендує Чорноморський флот РФ. МЗС України висловлює сподівання, що такі дії згаданого посадовця отримають відповідну оцінку з боку російської влади, про що буде поінформовано українську сторону.

Зі свого боку Київ залишає за собою право вдатися до відповідних заходів, керуючись положеннями чинного законодавства, яке передбачає ухвалення рішень, покликаних запобігати створенню з боку іноземних громадян передумов для скоєння протиправних проявів, пов'язаних із посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України, наголошують у заяві Міністерства закордонних справ України.

 

МЗС та СБУ - надалі без голів

 

Незважаючи на рейвах, який учинили в парламенті депутати Блоку Юлії Тимошенко, Верховна Рада таки винесла на голосування кандидатури на посаду міністра закордонних справ Володимира Огризка та голови СБУ Віктора Короля. Обидва не пройшли - завдяки зусиллям антикризової коаліції.

За підтримку Віктора Короля проголосували 190 депутатів за необхідних 226. Депутати антикризової коаліції не взяли участі в голосуванні, чим продемонстрували своє ставлення до Президента і його кандидатур. Отже, за Віктора Короля віддали голоси 112 депутатів від БЮТ, 76 від "Нашої України" та двійко позафракційних.

Схожа ситуація і з Огризком. "За" висловилося тільки на шість осіб більше, ніж за Короля: 117 бютівців і 77 нашоукраїнців. І знову жодного голосу від антикризової коаліції.

"Вони (коаліція) свідомо йдуть на загострення протистояння між Президентом і Кабміном", - заявив один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов. Віктор Король назвав дії коаліціонерів "суто політичним рішенням". Із ним погодився й колега по нещастю Володимир Огризко. Представник Президента в парламенті Роман Зварич зазначив, що Віктор Ющенко обов'язково скористається своїм правом і повторно внесе на голосування обох кандидатів.

Практично всі члени Комітету ВР із закордонних справ, за словами його керівника Віталія Шибка, позитивно висловлюються на адресу В. Огризка. Проте представники Партії регіонів зазначили, що рекомендації є прерогативою фракцій парламенту.

Натомість один із речників Партії регіонів Тарас Чорновіл каже, що коаліція може сама собі вибрати чільників СБУ та МЗС через 15 днів. "За Конституцією України та законом про Кабінет Міністрів, передбачено, що в разі відхилення кандидатури, Президент має право впродовж 15 днів подати або ту саму, або іншу кандидатуру, і якщо він цього не зробить за 15 днів, кандидатуру внесе коаліція", - наголосив Т. Чорновіл. Депутат радить голові держави внести альтернативну та більш компромісну кандидатуру на посаду міністра закордонних справ, наприклад, Олександра Чалого або Костянтина Грищенка.

 

Рада Нацбанку з новим керівником

 

Народного депутата, голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Петра Порошенка обрано головою ради Національного банку. Таке рішення ухвалили на засіданні Ради НБУ 22 лютого. За кандидатуру П. Порошенка проголосували 11 осіб, один утримався. Це був сам Петро Олексійович. На цій посаді він змінив Валерія Герца, якого обрали 9 вересня 2006 року.

Заступником голови ради НБУ став депутат від Партії регіонів, колишній керівник компанії Ріната Ахметова "СКМ" Ігор Прасолов.

Відбулося засідання ради НБУ, на якому розглянули питання формування резервів Національним банком України й уточнення окремих кошторисних показників. Зокрема, рада рекомендувала уряду розробити проект законодавчого врегулювання його боргових зобов'язань перед Національним банком України. Засідання перервали через те, що деякі її члени відбули на засідання Верховної Ради.

Це було перше засідання ради НБУ в оновленому складі - тривалий період рада була недоукомплектована, не було визначено квоти парламенту. (саме за парламентською квотою П. Порошенко ввійшов до складу ради НБУ).

Нагадаємо, Петро Порошенко є персоною нон ґрата в Російській Федерації. Тепер, коли він обійняв посаду голови ради НБУ, не відомо, якими будуть наслідки цього для відносин України та Росії.

 

За фальсифікацію виборів - під суд

 

Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України закінчило досудове слідство та скерувало до суду кримінальну справу за звинуваченням колишнього заступника Мукачівського міського голови у викраденні виборчих бюлетенів із метою фальсифікації результатів голосування у квітні 2004 року виборів міського голови. Про це повідомляє інформаційне агентство УНІАН із посиланням на прес-службу Генпрокуратури. 

Раніше ГПУ встановила причетність колишнього заступника голови державної адміністрації Закарпатської області, члена бюро обласного комітету Соціал-демократичної партії (об'єднаної) Дядченка до крадіжки бюлетенів на виборах мера Мукачевого у квітні 2004 року.

За даними співробітників Генпрокуратури, група, до якої входив Дядченко, щоб приховати факт фальсифікації виборів, украла з приміщення Мукачівського міськвиконкому протоколи та виборчі бюлетені, які потім знищила.

Мукачівський міськрайонний суд 30 червня 2006 року засудив до п'яти років позбавлення волі з відтермінуванням виконання вироку на рік одного з колишніх заступників голови Закарпатської обласної державної адміністрації за фальсифікацію результатів голосування під час виборів мукачівського міського голови.

 

Дешевих машин не буде

 

Оспіваний "чорний бумер" наразі не визначає обличчя українського авторинку - що не дивно, адже наразі українцям більше потрібні не такі дорогі автомобілі, а звичайні "робочі конячки".

Цю нішу тривалий час вдавалося заповнювати вживаними машинами закордонного виробництва, однак через начебто СОТівське законодавство цей ринок перебуває в такому стані, що назвати його невизначеним було надто дипломатично.

Ринок старих автомобілів нині потерпає через високі митні збори. Відтак продавці вдаються до якомога різних хитрощів, аж до перевозу машини через кордон у вигляді запчастин. Вітчизняні автомобілісти традиційно всі стріли звертають у бік "УкрАвто" - мовляв, через преференції українському виробникові мають страждати ті, хто не хоче їздити в "Тавріях". Власне, з нового року вже запрацювали декілька законодавчих новацій: суттєво зріс податок під час першої реєстрації старих іномарок, набуло чинності екологічне обмеження Євро-2 для вантажівок, яке вже діє для легкових машин.

Причому першими під удар потрапляють власники старих автомобілів. Для них мають намір запровадити щорічний дорогий техогляд, під такі санкції потраплятимуть нововвезені старі авто. Тому в Україні триває справжнє "полювання" на вживані авто, імпортовані раніше. Зрозуміло, на всіх не вистачає, відтак ціни на такі автомобілі вже поповзли вгору. Зокрема, за 20-річний Wolkswagen Golf пропонували п'ять тисяч доларів, причому автомобіль не в надто доброму стані...

Із цікавим зверненням до керівництва країни виступив інтернет-портал  www.petition.org.ua. На цій інтернет-сторінці можна розмістити свої звернення, і під проханням "Знизити мито на автомобілі та скасувати преференції для "УкрАвто" підписалося вже понад чотири тисячі осіб. - "Ми впевнені, що державна політика стягування мита і зборів не спрямована ні на захист вітчизняного виробника, ні на захист довкілля, а лише на підтримку монопольного становища підприємства, вигоду від діяльності якого одержує вузька група осіб. Через законодавче обмеження страждає споживач, тобто звичайний громадянин України. Ми вимушені платити за автомобіль іноземного виробництва ціну, яка вшестеро перевищує його вартість за кордоном", - йдеться у зверненні.

Як пояснено, цифру в шість разів автори звернення взяли після порівняння цін на автомобіль Ford Mondeo 1998 року випуску в Європі й Україні. Вартість автомобіля в Європі становить 1500 євро, в Україні - 10500. Тобто українець має переплатити дев'ять тисяч євро. Згідно з даними групи "Автоконсалтинг", митні платежі становитимуть близько 9765 євро, в тому числі ввізне мито - 375 євро (сплачують на кордоні), акцизний збір - 7500 євро (сплачують на кордоні), митне оформлення - 15 євро (сплачують на внутрішній митниці за місцем реєстрації після надання сертифіката), ПДВ - 1875 євро (сплачують на кордоні). Крім того, до отриманого результату треба додати вартість сертифікацій авто - 400-600 грн., звідти й береться така сума. Зрештою, обурення автомобілістів зрозуміло. Однак керівництво "УкрАвто" переконує: якщо в Україну завезти надто багато дешевих старих авто, то країна стане своєрідним відстійником європейського брухту, який нищитиме і вітчизняного виробника, й екологію.

Проте якщо на ринку вживаних авто ситуація не надто втішна, то розмаїття нових автомобілів і цін може задовольнити навіть найвибагливішого автомобіліста. Причому українці, вочевидь, стали багатшими - за даними "Автоконсалтингу", 86 зі ста автомобілів, проданих в Україні торік, були іноземного виробництва. - "Стрімкий наступ іномарок на ринку суттєво змінив розстановку сил у групі лідерів. Навіть незважаючи на кількісне зростання, яке було практично в усіх виробників, деякі не встигали за зростанням ринку і втрачали свої колишні позиції", - зазначено в повідомленні аналітичної групи. Відтак з обсягом ринку Україні вдалося вийти на дев'яте місце в Європі, випередивши Австрію, Швецію, Грецію, Польщу, Португалію. Ще рік тому вона була дванадцятою. Лідерами українського ринку за підсумками 2006 року стали ВАЗ, Daewoo, Chevrolet, ZAZ, Skoda. Впритул до групи лідерів наблизилися Mitsubishi й Toyota, які вже цьогоріч спробують поборотися за місце в "п'ятірці". Daewoo Lanos за продажами практично наздоганяє Sens. Популярність зберігають і Chevrolet Aveо та Lacetti.

Навіть після вступу до СОТ немає жодних гарантій, що авто стануть дешевшими. Попри вимогу зменшити вартість розмитнення з 25 відсотків до 10, все ж вітчизняний автопром матиме змогу протистояти цьому наполяганню євроспільноти. Самі ж дилери говорять, що на здешевшання авто не варто сподіватися, адже ціну визначають ціни виробника, а не митні збори. Але поки вершиться глобальна політика, пересічні українці потайки намагаються встановити добрі взаємини з чиновниками чи депутатами або оформити цінний вантаж як гуманітарну допомогу, з якої не треба платити митних зборів. Хоча важко уявити, щоб мешканці притулку їздили майже новим Audi чи Mercedes, проте є багато способів приспати пильність митників, щоб вони не звернули уваги на цю недоречність.

 

Місце зустрічі міністрів - суд?

 

Минулої п'ятниці міністр внутрішніх справ Василь Цушко звітував Верховній Раді про роботу відомства. Більша частина звіту була побудована на критиці попередника - Юрія Луценка.

Під час свого виступу міністр заявив про фінансові порушення екс-керівництва МВС, зокрема, він сказав, що перевірки Контрольно-ревізійного управління засвідчили розкрадання 560 мільйонів гривень. "560 мільйонів показує КРУ, і це тільки 20%", - зазначив він. Також чільник силового відомства вказав на адміністративні порушення: створення при центральному апараті МВС додаткового підрозділу, де чисельність працівників перевищувала штатну кількість. Окрім того, В. Цушко заявив, що інформація про міжнародний розшук екс-мера Одеси Руслана Боделана була "піаром".

Юрій Луценко відкидає звинувачення свого наступника. Тарас Чорновіл, депутат фракції Партії регіонів, припустив, що нищівна критика була відповіддю на Луценків рух "Народна самооборона", а особливо на обіцянки весняного маршу на Київ задля усунення від влади нинішнього уряду. Проте нардеп оцінив виступ Цушка як голослівний, оскільки потрібно було говорити про порушення кримінальних справ за конкретними фактами. Тарас Чорновіл додав, що не сумнівається у правдивості заяв Цушка.

Юрій Луценко має протилежну думку. Він вважає "брехливою" заяву міністра внутрішніх справ, буцім Боделан ніколи не перебував у базі розшуку Інтерполу, і ця інформація була лише "піаром". Колишній міністр висловив сумнів, що Цушко міг бути непоінформований про перебування Боделана в міжнародному розшуку. Також Луценко зазначив, що фінансово-господарські "зловживання", про які говорить Цушко, стосуються періоду, коли Луценко ще не очолював МВС, оскільки перевірка КРУ в листопаді жодних порушень не виявила. Екс-міністр має намір звернутися до суду стосовно виступу Василя Цушка у Верховній Раді.

Нагадаємо, раніше заяву про відсутність колишнього мера Одеси в базі Інтерполу спростував екс-керівник Національного бюро Інтерполу Кирило Куликов. Він стверджував, що Боделана спочатку оголосили в міждержавний, а потім і в міжнародний розшук, наголошуючи на аполітичності Інтерполу. Поза тим, наприкінці минулого тижня пан Куликов подав у відставку.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers