rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

У Польщі викривають сексотів

 

У Польщі розгорівся черговий шпигунський скандал. Наприкінці минулого тижня опублікували урядову доповідь, у якій ідеться, що пов'язані з Росією агенти зберігали вплив у військовій розвідці країни навіть після вступу до Євросоюзу та НАТО.

Такої доповіді очікували з часу ліквідації Військових інформаційних служб (ВІС) у вересні минулого року. В документі-звіті сказано, що деякі співробітники польської військової розвідки ще в радянські часи проходили підготовку в Москві. Антоній Мацеревіч, заступник міністра оборони, якому доручили ліквідувати організацію та створити на її місці нову, виявив 38 таких співробітників, які мали чимало інформаторів серед польської еліти. У звіті, загальний обсяг якого становить 377 сторінок, зазначено, що з-поміж агентів ВІС були редактори провідних мас-медіа, дипломати і члени політичних партій. Найцікавіше, що до скандального списку потрапили й члени партії "Закон і справедливість", яку очолюють самі брати Качиньскі - президент і прем'єр.

Тим часом до кінця березня в польський парламент подадуть доповнення до люстраційного законодавства. Прем'єр Ярослав Качиньскі заявив, що одним з основних положень програми, яка отримала назву "Пам'ять і відповідальність", буде зниження пенсій для колишніх співробітників "червоних" спецслужб до мінімуму в 547 злотих на місяць (142 євро) замість 3000-4000 злотих (777-1035 євро), які нині отримують колишні майори та полковники. Якщо вірити партії "Закон і справедливість", це зачепить понад десять тисяч пенсіонерів у погонах, хоча жодних офіційних даних щодо цього наразі не опубліковано. З упевненістю можна сказати лише, що в 1980-х у польських спецслужбах працювали близько 24 тисяч осіб. Сьогодні більшість із них на пенсії.

Ядерна програма буде продовжена

Духовний лідер Ірану аятолла Сейєд Алі Хаменеі заявив, що нафта і газ рано чи пізно вичерпаються, тому Тегеран мусить розвивати ядерну енергетику і для цього не треба "благати Захід". "Запаси нафти і газу не вічні, і якщо нація не думає про розвиток своїх майбутніх енергетичних потреб, вона залежатиме від сил, які шукають впливу", - заявив аятолла Алі Хаменеі під час телевізійного виступу.

Духовний лідер країни також наголосив, що ті, хто каже, ніби Ірану не потрібні ядерні технології, мають "неглибокий розум", і підтвердив рішучість країни "серйозно продовжувати" свою діяльність в ядерній сфері.

Сейєд Алі Хаменеі в 1981-1889 рр. був президентом Ірану. Обраний на посаду Вищого керівника (рахбара) Ірану 4 червня 1989, наступного дня після смерті засновника Ісламської Республіки Іран великого аятолли Хомейні. Крім того, іранське міністерство закордонних справ заявило, що не має наміру виконувати вимогу Ради безпеки ООН про припинення робіт зі збагачення урану.

21 лютого закінчується термін, відведений Ірану Радою безпеки для виконання її вимоги. Представник іранського МЗС Мохаммад Алі Хоссейні заявив, що для заморожування технологічних процесів з ураном "немає ні юридичних, ні логічних підстав". Тим часом японський уряд у п'ятницю, 16 лютого, схвалив ряд санкцій стосовно Ірану в межах відповідної резолюції СБ ООН. Зокрема, резолюція вимагає від Ірану повної зупинки робіт зі збагачення урану і його переробці, та припинення ввозу матеріалів що використовуються в ядерній сфері. У свою чергу кабінет міністрів Японії вирішив заморозити активи десяти іранських організацій та 12 фізичних осіб, причетних до ядерної програми, як того вимагає резолюція.

Японська влада схвалила заборону на ввіз будь-яких іранських товарів, що можуть мати відношення до ракетних та ядерних технологій; заборона на постачання в Іран матеріалів, що можуть бути використані в ядерній програмі; заборона на в'їзд у країну осіб, причетних до ядерних розробок Ірану.

"У рішенні ядерної проблеми Ірану слід дотримувати твердої позиції, приймаючи в увагу принципи непоширення, зв"язок (іранського питання) із північнокорейскою ядерною проблемою і вплив її на стабільність у близькосхідному регіоні", - сказав міністр закордонних справ Японії Таро Асо на засіданні уряду. У той же час генеральний секретар кабінету міністрів Японії Ясухіса Сіодзакі повідомив журналістам, що це не відіб'ється на закупівлях іранської нафти і розробці одного з найбільших на Близькому Сході іранського нафтового родовища Азадеган.

"Проблема полягає в ядерній програмі і ракетах", сказав він, додавши, що це не має жодного відношення до співробітництва в нафтовій сфері".

 

Cенат США - безсилий

 

Демократам не вдалося провести в сенаті конгресу США резолюцію, що засуджує курс президента Джорджа Буша в Іраку. За початок дебатів за цим документом в ході голосування, що сьогодні відбулося, висловилися 56 законодавців, проти - 34. Для того, щоб внести резолюцію, що не має для адміністрації США обов'язкової сили, але володіє важливим символічним значенням, до порядку денного верхньої палати, було потрібно набрати 60 голосів. Таким чином, на те, щоб, як виразився лідер демократів у сенаті Геррі Рід, "від імені американського народу ясно показати головнокомандуючому", що сенат "більше не має наміру автоматично проштамповувати його рішення про Ірак", не вистачило лише чотирьох голосів.

Палата представників конгресу прийняла аналогічний документ у п'ятницю. У підтримку резолюції при цьому висловилися 246 конгресменів, проти неї - 182. У тексті резолюції, зокрема, говориться, що законодавча галузь влади "не згодна з рішенням президента розгорнути в Іраку ще більш 20 тис. військовослужбовців". Одночасно в документі зазначається, що "конгрес і американський народ продовжать підтримувати збройні сили Сполучених Штатів, що хоробро і з гідністю несуть службу в Іраку".

У сенаті ж спроби демократів, що виступили авторами нинішньої резолюції, прийняти її завершуються провалом другий раз за останні два тижні. Проте, цього разу число республіканців, що порвали з лінією партії і приєдналися до політичних опонентів при голосуванні, трохи зросло. Якщо в перший раз "за" виступили лише два республіканці, то тепер - уже сім.

"Голосування, що відбулося цього тижня дозволило світові побачити приклад енергійності демократії", - зазначається в заяві Білого дому. У ньому повідомляється, що протягом найближчих тижнів обидві палати конгресу візьмуться до голосування за законопроектами, що мають силу, про фінансування потреб американських збройних сил. Ці потреби викладені в спрямованому Бушем у конгрес бюджетному запиті.

"Президент закликає обидві палати схвалити його запит", - говориться в заяві Білого дому.

 

Зміни в російському уряді

 

У Росії побільшало віце-прем'єрів. Президент Володимир Путін призначив керівника апарату уряду Сергія Наришкіна віце-прем'єром, який координуватиме зовнішньоекономічні питання, зокрема й ті, що стосуються держав СНД. Та головне призначення - Сергія Іванова: віце-прем'єр, який суміщав цю посаду з посадою міністра оборони, став першим віце-прем'єром уряду. Західні аналітики відразу оцінили підвищення статусу Іванова як посилення військової складової у російській політиці. Спостерігачі вважають водночас, що в такий спосіб Володимир Путін готує і плацдарм для свого "спадкоємця", адже в 2008 році в Росії відбудуться президентські вибори, в яких, згідно з Конституцією, сам Путін уже не має права брати участь. Московський кореспондент Бі-Бі-Сі вважає, що відтепер рівні шанси стати висуванцем від влади на президентських виборах мають Сергій Іванов та ще один віце-голова уряду Дмитро Медведєв.

 

A Москвa - проти!

 

Генеральна прокуратура Литви отримала з Москви негативну відповідь на свій запит про екстрадицію литовського політика Віктора Успаських, якого правоохоронні органи Литви розшукують за підозрою у фінансових злочинах. Вільнюс зажадав від росіян бодай пояснити причини відмови. Адже відомо, що Успаських вільно мешкає в російській столиці. Нагадаємо: Успаських вважається "рукою Москви" у литовській політиці, раніше він очолював Партію праці Литви й покинув країну в травні 2006 року, після того як в офісі його партії було проведено обшуки і доведено непрозорі схеми її фінансування.

 

Pадянські пам'ятники -

геть з Естонії

 

Парламент Естонії позавчора ухвалив у останньому читанні закон про знесення заборонених споруд. Відповідно, впродовж 30 днів після того, як закон набуде чинності, уряд має демонтувати пам'ятник радянським воїнам у центрі Таллінна і перенести його в інше місце. Саме цей монумент став причиною чергового загострення взаємин між Росією та Естонією. Крім того, ухвалений закон забороняє експонувати або встановлювати в громадських місцях "споруди, які звеличують окупацію Естонії або історичних осіб, причетних до масового нищення естонського народу чи руйнування історичної території Естонії".

 

Пам'ятник за життя

 

"Залізній леді" Маргарет Тетчер, колишньому прем'єру Великої Британії та лідерці Консервативної партії, буде встановлено пам'ятник у вестибюлі нижньої палати британського парламенту. Маргарет Тетчер 11 років була головою уряду і ввійшла в історію сучасності як один із найталановитіших політиків. "Залізна леді", як називали її свого часу в СРСР, зможе побачити свою скульптуру, висота якої складе 2,3 метра.

 

ЄС відкриває кордони

 

Демографічні проблеми в Європі змусили Європейську комісію вдатися до рішучого кроку: відкрити свої кордони для працівників із країн, котрі не є членами ЄС. Європейський Союз має намір увести так звану "блакитну карту", аналог американської "зеленої карти", яка дозволить іммігрантам легально влаштовуватися на роботу.

Очікують, що директиву про "блакитну карту" представлять вже у вересні цього року. Якщо її таки затвердять, то власник такої карти зможе без додаткових бюрократичних перешкод шукати роботу в будь-якій державі Євросоюзу, а в разі працевлаштування йому дозволять виїхати з родиною.

Основною серед причин, через які Єврокомісія вдалася до зазначеного заходу, є низька народжуваність на теренах Європейського Союзу. При цьому приріст населення здебільшого завдяки нелегальним іммігрантам є не настільки відчутним, щоб суттєво покращити ситуацію. У США та Канаді ситуація краща. Внаслідок запровадження "зеленої карти" населення цих країн дійсно поступово зростає. Таким чином експерти з Євросоюзу вирішили в аналогічний спосіб покращувати демографічний стан. Одним із основних джерел розглядають потенціал з Африки, де, на відміну від Європи, спостерігається демографічний вибух. Водночас у Єврокомісії розраховують і на спеціалістів із країн Східної Європи й Індії.

Зазначиимо, що перший такий експериментальний центр вакансій минулого тижня відкрили в Малі, де пропонують роботу в галузях сільського господарства, будівництва та туризму. Працевлаштовувати жителів Малі вже погодилися Іспанія та Франція, а керівники Данії, Італії та Нідерландів поки що розмірковують.

 

Вибухівкою по американізації

 

У неділю ввечері, коли дітлахи з радістю повитягували за руку своїх заклопотаних батьків на розваги, в Санкт-Петербурзі вибухнув один із людних ресторанів швидкого обслуговування, популярний серед малечі McDonalds. Унаслідок цього отримали поранення шестеро осіб, серед яких двоє дітей та іноземець. За попередньою версією, причиною вибуху стала невелика бомба, прикріплена під одним зі столів ресторану. На місці інциденту виявили гайки, якими, вважають, і був начинений вибуховий пристрій.

Тепер правоохоронні органи розшукують молодого чоловіка, якого запідозрили відвідувачі ресторану за декілька хвилин до вибуху. Складено його композиційний портрет. За свідченнями очевидців, підозрілий чоловік поводився дуже знервовано та постійно поглядав на годинник. Утім, цілком можливо, що чоловік не мав жодного стосунку до вибуху.

Потужність вибухового пристрою становила 200 грамів у тротиловому еквіваленті. Від вибуху в ресторані обвалилася частина стелі та повилітали всі вікна. Прибулі на місце інциденту пожежники допомогли евакуювати з переповненого закладу оглушених людей. Займання не виникло.

Нині в Санкт-Петербурзі перевірять усі ресторани швидкого харчування. Представники правоохоронних органів Росії говорять, що основною версією інциденту є хуліганство. Тим часом голова Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Вадім Тюльпанов вважає, що вибух у ресторані McDonalds міг бути спробою дестабілізувати ситуацію напередодні виборів до міського парламенту. Згідно з іншою версією, вибух організувала одна з радикальних груп, яка виступає проти "американського способу життя". Справу розслідуватиме управління з особливо важливих злочинів прокуратури міста Санкт-Петербург.

 

Смертельний флеш-моб

 

Японський уряд б'є на сполох. У цій країні все популярнішими стають масові самогубства за домовленістю. Днями в Японії стався черговий такий випадок. У припаркованій машині на заході країни виявили тіла чотирьох осіб, двох чоловіків і двох жінок, які разом наклали на себе руки. За попередніми даними слідства, вік загиблих від 30 до 50 років.

Варто зазначити, що останнім часом майже всі випадки групового суїциду є так званими самогубствами через інтернет. За три роки їх стало втричі більше, незважаючи на зусилля уряду з відстеження сайтів, де спілкуються майбутні самогубці.

Поліція почала вести облік інтернет-договорів про самогубство 2003 року, коли чоловіка та двох жінок знайшли мертвими в порожній квартирі у передмісті Токіо.

Статистика свідчить, що такий спосіб покінчити з життям набуває дедалі більшого поширення. У передсмертних записках 40% посилалися на поганий стан здоров'я. Більш ніж половина були безробітними. Найбільшою групою стали чоловіки віком понад 40 років - 73%. Кількість дітей-самогубців зросла майже на 10% і сягла 861.

Уряд планує інвестувати великі суми грошей у послуги для людей, які страждають на депресію та інші психічні розлади, а також звернутися із закликом до компаній поліпшити турботу про співробітників.

Он-лайнові клуби самогубців з'явилися ще наприкінці 1990-х років і одержали поширення практично в усьому світі. Але в Японії, яка посідає перше місце серед індустріально розвинутих країн за чисельністю самогубств на душу населення, стрімке поширення цього явища стало тривожним фактом.

Японці вкорочують собі віку, відкривши газові конфорки або труяться чадним газом, зачинившись у машинах. Проте дехто з молоді воліє йти з життя традиційним способом - роблячи собі харакірі. Існують навіть спеціальні поминальні сайти, на яких у подробицях описано, яким чином та чи інша особа покінчила із собою.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers