rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Мистецький Арсенал» в Інституті Модерного Мистецтва
Настасія Марусик, Чикаго.
На теренах великого історичного розвитку української культури, кожна нова епоха переосмислює її зміст, обрії та досягнення.
Особливо інтенсивно це переосмислення відбувається сьогодні – в умовах нового періоду державотворення. Соціально-культурний контекст нововведень істотно впливає на відродження і оновлення культурних сфер минулої доби розвитку українського мистецтва, а також на характер змін у сучасному мистецтві.
 Минулої суботи в Інституті Модерного Мистецтва відбулася зустріч із групою представників музейного комплексу «Мистецький арсенал», що розташований в історичному центрі столиці України – на Печерську. Створено «Мистецький арсенал» за ініціативою та активною підтримкою екс-президента України Віктора Ющенка.
 
 Title Title Title 
Title 

 
Title 
Title
 
Title Title 

Такий музейний комплекс – принципово новий проект, вільний від політики, відкритий для нововведень та імпровізації. Основні функції «Мистецького арсеналу» – концентрування культурно-мистецьких цінностей та генерування іноваційних процесів в українській культурі. Ідея створеного комплексу сконцентрована на знаходженні балансу між популяризацією історії українського мистецтва, народної творчості та показом творів сучасних митців. Згідно з планами та мріями організаторів, «Мистецький арсенал» повинен стати «культурним обличчям» Києва. Основними напрямками в роботі цього, досить молодого колективу, є комплектація та збереження фондів, експозиційно-виставкова діяльність, інформаційно-аналітична робота, залучення молоді до процесу збереження історично-культурних цінностей України.
 Поїздка групи зініційована американським посольством у Києві, зокрема представником посольства з питань культури та мистецтва, панею Вірою Максимовою, котра супроводжувала групу по США. Фінансову підтримку для поїздки група отримала від US Department of State’s International Visitor Leadership Program.
 Делегація, до складу якої увійшли Наталя Заболотна – генеральний директор, Лілія Куль – голова міжнародного відділу культури та мистецтва, Дарина Придибайло – головний експерт міжнародного відділу культури та мистецтва, Ольга Савенок – голова виставкового комітету, Аліса Ложкіна – головний редактор журналу «Мистецтво України», Ольга Вієру – директор благодійного фонду та Владислав Піоро – голова управління центру розвитку музейної справи України, зустрілася із представниками різних мистецьких інституцій Вашингтону, Нью-Йорку, Сіетла, Сан-Франциско та Чикаго.
 Мета приїзду групи української інтелігенції до Сполучених Штатів – обмін досвідом та вивчення роботи американських музеїв, впровадження цього досвіду та нових ідей в «Мистецькому арсеналі», зустріч з представниками громадських організацій, які залучають молодь до роботи по збереженню історично-культурних цінностей свого народу.
 Зустріч української інтелігенції Києва та Чикаго відбулася в Інституті Модерного Мистецтва у теплій та дружній обстановці. На правах господаря, делегацію привітав голова ІММ Павло Надзікевич. З історією створення Інституту та його експозицією гостей ознайомила президент Києво-Могилянської Фундації, Марта Фаріон, котра також є членом управи ІММ. З вуст пані Марти присутні почули цікаву розповідь про створення так званого вікна України у світ – галереї, яка переросла у міні-музей сучасного мистецтва. Цей міні-музей був започаткований групою української інтелігенції Чикаго, за активної підтримки молодого покоління. Мета створення цієї інституції – донести до світової громадськості українське мистецтво і саму Україну, стати авторитетним джерелом інформації про українську духовність і культуру, поважним об’єктом уваги і зацікавлення нашою культурою подібними американськими інституціями та іншомовною публікою взагалі. В жовтні 2011 року Інститут Модерного Мистецтва святкуватиме свій перший сорокарічний ювілей. Пані Марта закцентувала свою увагу на тому, що уряд сучасної незалежної України повинен здійснювати політику підтримки української культури у світі. Заповітна мрія пані Марти – спонсорування урядом України виставки колекції художніх творів ІММ у музейному комплексі Києва – «Мистецькому арсеналі». Марта Фаріон побажала гостям успіхів у проекті, який може стати найбільш значним і важливим у сучасній українській культурі.
  Title
 Title  
Title  Title 
Зі словом-відповіддю виступила Наталія Заболотна, зазначивши, що, завдяки цій поїздці, Америка стала ближчою, а Чикаго – рідним. Від імені всієї делегації, пані Наталя подякувала господарям за тепле прийняття, за розуміння важливості початої ними справи. Вона зазначила також, що дирекція Арсеналу щаслива стояти у витоків створення потужної музейно-мистецької інституції, яка має стати публічним місцем спілкування людей.
 Після урочистої частини, за смачним обідом від кафе «Шоколад», відбулися тепла, приємна і дружня розмова, обмін думками, ідеями та планами на майбутню співпрацю.
Світлини автора.

Богуслава

В українському православному катедральному соборі св. князя Володимира відсвяткували парафіяльний празник.

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers