rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Похований живцем?

 

Суха Арафат, колишня перша леді Палестинської автономії, виступила цього тижня з заявою про те, що її чоловік, Ясір Арафат, "клінічно не помирав, він знаходився в діабетичній комі". Як повідомляє арабська газета А-Шарк аль-Аусат, яка виходить в Лондоні, вдова "першого президента Палестини" Суха Арафат порушила обітницю мовчання. Хоча вона і говорить, що не хоче "брати участь ні в яких битвах" після того, як нинішнє палестинське керівництво позбавило її мільйонів і призначило пенсію, цього тижня Суха виступила з новою заявою з приводу обставин смерті свого чоловіка.

За її словами, Ясер Арафат "клінічно не помирав, він знаходився в діабетичній комі". Друг її родини Сусан Абу Хусейн наполягає, що французькі лікарі вважали "Абу Аммара" (партійна кличка Арафата) виліковним. Він стверджує, що навіть через 40 днів коми Арафат міг отямитися. Так само вважають і туніські лікарі, яким довіряє вдова Арафата.

Як зазначає А-Шарк аль-Аусат, довгий час Суха Арафат не давала ніяких інтерв'ю, не відповідала на телефонні дзвінки і відмовлялася спілкуватися зі сторонніми. Вона і тепер не збирається нікого звинувачувати, але, як пише газета, вдова Арафата хоче, щоб усім була відома правда про те, як помер "раїс".

- "Один раз правда стане відома. Без будь-якої моєї участі. Без будь-яких боїв", - говорить вона. Фактично, вона дає зрозуміти, що Ясір Арафат, який міг вийти з коми, був відключений від апаратів штучного життєзабезпечення за згодою (або за вимогою) палестинського і французького керівництва. У статті називаються два імені: Ахмед Куреї (Абу Ала), колишній прем'єр ПА, і Жак Ширак, президент Франції. Саме їх Суха Арафат, мабуть, вважає людьми, що відправили на той світ її чоловіка.

Тепер Суха Арафат, за її словами, зайнята винятково вихованням дочки Захви. Вона живе в палаці президента Тунісу Зін аль-Абідіна бін Алі, що запропонував їй одержати туніське громадянство, а не бути гостем у його країні. Суха стверджує, що єдиним джерелом її існування є та пенсія, яку вона, нарешті, стала одержувати після довгих переговорів її друзів із владою Палестинської Автономії.

 

Обмін звинуваченнями

 

Москва відмовляється допомагати грузинській стороні у розслідуванні контрабанди урану. У Тбілісі вважають, що це результат кризи у відносинах двох держав. Торік Росія оголосила транспортну блокаду Грузії. Москва обвинувачення у небажанні співпраці відкидає, і звинувачує у пасивності Тбілісі.

Нагадаємо, Грузія заявила, що рік тому заарештували контрабандиста, який продавав збагачений уран російського походження.

 

Лідер опозиції оштрафований

 

Суд Жовтневого району Мінська оштрафував колишнього кандидата в президенти Білорусі Олександра Мілінкевича на 150 базових величин (більше $2 тис.).

- "Мілінкевич визнаний винним у навмисному незаконному переміщенні через державний кордон Білорусі", - проінформували в суді.

26 листопада, вирушаючи в Ригу, Мілінкевич пред'явив прикордонникам паспорт свого сина. Порушення було виявлено 29 листопада 2006 року, коли він повертався в Мінськ. Пізніше голова Державного комітету прикордонних військ Білорусі Олександр Павловський заявив, що, на його думку, лідер білоруської опозиції "свідомо пред'явив чужий паспорт". За словами Олександра Павловського, Олександр Мілінкевич відмовився відповідати на питання прикордонників у ході допиту.

 

Найстарша жителька планети живе у США

 

Співробітники Книги рекордів Гіннессу визнали найстарішою жителькою на Землі 114-літню американку Емму Фауст Тіллман, що живе в штаті Коннектикут.

Рекордсменка народилася 24 листопада 1892 року в Північній Кароліні. Останні кілька років вона постійно перебувала в будинку для пристарілих. Американка визнана найстаршою після смерті минулого тижня канадки Жюлі Вінніфред Бертран у віці 115 років. Днями помер і її "спадкоємець", пуерториканець Еміліано Меркадо дель Торо, якому також було 115 років.

За даними спеціального комітету, що відслідковує жителів планети старших 100 років, зараз у світі нараховуються 86 осіб, яким перевалило за 110 років. З них 80 - жінки.

 

Принцеса Великобританії

в Антарктиді

 

Принцеса Великобританії Анна 19 січня відвідала українську дослідницьку станцію "Академик Вернадський" в Антарктиді. Про це повідомив завідувач відділом міжнародної співпраці Національного антарктичного наукового центру Олександр Кузько. "Якраз на Хрещення", - сказав він.

За його словами, принцеса з чоловіком і свитою прибула на військовому кораблі. "Спочатку на вертольоті прибула представник британської екологічної служби, а на другому - сама принцеса зі свитою", - сказав він.

Принцесу особисто познайомили із членами експедиції і провели екскурсію по станції. Після цього полярники влаштували прийом у барі, де був накритий десертний стіл. "На торті був напис англійською мовою - "Вернадський" і географічні координати станції", - сказав Кузько.

Він відзначив, що принцеса вже була в Києві за часів СРСР під час міжнародного чемпіонату із кінного спорту, на якому вона представляла англійську збірну, і сказала, що Київ їй сподобався, а українська станція - ще більше. "А від команди вона взагалі була в захопленні", - сказав він.

Cтанція "Академік Вернадський" побудована на базі британської станції "Фарадей".

Зараз в Антарктиді знаходяться 23 українські полярники (13 членів експедиції і 10 ремонтників).

За роки незалежності (з 1991 року) Україна провела в Антарктиді 11 експедицій.

 

В Ізраїлі теж скандал

 

Ізраїльські парламентарі санкціонували тимчасове припинення повноважень президента Моше Кацава, підозрюваного в декількох злочинах, включаючи зґвалтування.

Процедурний комітет Кнесету задовольнив прохання Кацава і визнав його нездатним виконувати службові обов'язки протягом трьох місяців. За оголошення президента "тимчасово нездатним виконувати обов'язки президента" проголосувало 13 членів комітету, 11 висловилися проти. Повноваження глави держави на цей термін переходять до спікера Кнесету Далії Іцик, що стане першою жінкою в кріслі президента Ізраїлю.

Водночас Кацав наполягає на своїй невинності і відмовляється іти у відставку, поки йому не висунуть офіційні звинувачення. Президент Ізраїлю звинуватив ізраїльську пресу в тому, що вона переслідує його з політичною мотивацією. Нагадаємо, у середу, 24 січня, президент Ізраїлю прийняв рішення скласти із себе повноваження на час розслідування звинувачень у зґвалтуваннях, що повинні бути висунуті найближчим часом.

Кацав проінформував ізраїльський Кнесет про бажання піти на якийсь час у відпустку.

Прокуратура Ізраїлю вирішила висунути Моше Кацаву звинувачення в злочинах сексуального характеру, у зловживанні довірою й обмані.

 

Папа Римський відвідає

Ірак та Іран?

 

Папа Римський Бенедикт XVI отримав запрошення відвідати Іран і Ірак. Посол Ірану при Святому Престолі Джавад Фарідзадех запропонував Папі Римському відвідати країну. Імовірно, йшлося не про офіційне запрошення, проте питання про організацію такого візиту Ватикан вивчає. Окрім того аналогічна пропозиція надійшла Папі Римському від іракського посланця і тепер вивчається можливість організації зустрічі між Бенедиктом XVI і духовним лідером шиїтів аятолою Алі ас-Сістані.

Ставлення мусульманського світу до Бенедикта XVI неоднозначне: після його виступу в університеті в німецькому місті Регенсбург, в якому понтифік навів негативну думку одного з візантійських імператорів XIV століття про іслам, ніяк її не прокоментувавши, в багатьох мусульманських країнах проходили демонстрації протесту, направлені проти глави Римсько-католицької церкви.

Проте після цього Папа неодноразово висловлював свою пошану до ісламу, яку він особливо яскраво проявив під час своєї пастирської поїздки до Туреччини наприкінці 2006 року. Перебуваючи в Стамбулі, Бенедикт XVI здійснив молитву в Голубій мечеті, ставши першим папою, який переступив поріг мусульманського храму в Туреччині. Цей жест був високо оцінений мусульманами всього світу.

 

Загинула міністр оборони

Еквадору

 

При зіткненні двох військових вертольотів у Еквадорі загинула міністр оборони країни, 50-річна Гвадалупе Ларріва, а також її 17-річна дочка і п'ять військовослужбовців. Про це повідомило агентство France Presse.

Катастрофа сталася о 9 годині вечора за місцевим часом біля військової бази Манта на узбережжі Тихого океану за 275 кілометрів на північний захід від еквадорської столиці Кіто. США активно використовує Манта в боротьбі проти наркоторгівлі в тихоокеанському регіоні.

Вертольоти виконували військові маневри і зіткнулися в повітрі, всі пасажири, що перебували в них, і члени екіпажу загинули. Рятувальники вже виявили тіла двох чоловіків і дівчини. Президент країни Рафаель Корреа, що відвідав місце аварії, офіційно підтвердив загибель міністра.

Г. Ларріва стала першою жінкою на посаді міністра оборони Еквадору 15 січня 2007 року. До цього вона виконувала обов'язки голови соціалістичної партії, в яку вона вступила 19 років тому. Г. Ларріва працювала в університеті викладачем історії й географії, у неї залишилося двоє дітей.

 

В Італії борються з работоргівлею

 

В Італії провели широкомасштабну операцію у боротьбі з торгівлею людьми. Загалом правоохоронці заарештували близько 800 людей, виявили 22 притони і закрили 4 нічних клуби.

Майже всі затримані - іноземці: вихідці з Африки, Центральної та Східної Європи. Правоохоронцям сприяли дівчата, яких полонянками тримали у борделях і змушували займатися проституцією. Серед них були неповнолітні. Тепер колишні бранки зможуть отримати посвідку на проживання і залишитися в Італії на законних підставах. Підготовка до операції тривала майже чотири місяці.

 

Розмножуються рідкісні дракони

 

В одному з британських зоопарків у рідкісного дракона Комодо народилося п'ятеро дитинчат. Їхня унікальність полягає в тому, що вони з'явилися на світ унаслідок так званого партеногенезу, тобто самозапліднення.

Таке явище в природі можна спостерігати лише серед земноводних та лише тоді, коли кількість самців різко скорочується. Однак до цього випадку вчені вважали, що здатність до партеногенезу мають лише менші рептилії. У дракона з честерського зоопарку вже вилупилося п'ятеро дитинчат, ще двоє мають от-от з'явитися на світ.

У природі дракони Комодо досягають довжини до трьох метрів та можуть важити майже 140 кілограмів. Комодо можуть проковтнути цілу свиню чи оленя за раз. Ареал їхнього мешкання - індонезійські острови.

За підрахунками біологів, в на волі мешкає не більше чотирьох тисяч рідкісних рептилій. Однак новина з честерського зоопарку подарувала вченим надію на те, що земноводні зможуть невдовзі відновити свою кількість.

 

США погрожують Росії

 

Сполучені Штати Америки мають намір застосувати санкції проти Росії як реакцію на продаж зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Тор М-1" Ірану. Про це заявив на брифінгу офіційний представник американського держдепартаменту Шон Маккормак.

Він зазначив: ще до того, як Росія продала Ірану техніку, США чітко визначили свою негативну позицію щодо цього й порушили це питання перед офіційною Москвою. - "Ми чітко виклали наше бачення проблеми. Порушили питання про те, чи є цей момент, враховуючи обставини, відповідним для схожої операції", - повідомив американський дипломат.

Окрім того, держдепартамент США поставив під сумнів законність постачань російських систем ППО до Ірану. Ш. Маккормак додав, що "є низка законодавчих актів, які мають примусити світову спільноту переглянути продаж російської системи ППО Тегерану". Представник держдепу уточнив, що йдеться про закони США у сфері торгівлі озброєнням з Іраном.

Міністр оборони РФ Серґій Іванов повідомив журналістів, що Росія постачала до Ірану комплекси протиповітряної оборони (ППО) "Тор-М1". За його словами, така військово-технічна співпраця не порушує міжнародних домовленостей. Комплекс "Тор-М1" належить до оборонних озброєнь, сказав голова міноборони РФ. Окрім того, російська сторона стверджувала, що постачання Ірану ЗРК "Тор-М1" не вплине на зміну балансу сил у регіоні, оскільки цей комплекс є засобом ППО середнього радіусу дії і не призначений для завдання удару по поверхні землі.

Проте держдепартамент США висловив своє "розчарування" такими діями Росії. - "Всі країни-члени ООН мають зобов'язання не підтримувати міжнародний тероризм, а насправді боротися з ним", - заявив, коментуючи це питання, представник держдепартаменту Том Кейсі.

Брат на брата

 

Загострюється протистояння між двома головними політично-військовими угрупованнями палестинців - створеною ще Ясиром Арафатом організацією ФАТХ та більш радикальною ХАМАС, яка прийшла до влади в результаті минулорічних парламентських виборів. Починаючи з четверга, в сутичках між бойовими загонами суперників загинули щонайменше 30, отримали серйозні поранення - 76 осіб, зокрема і з числа цивільного населення. У понеділок вранці бойовики ХАМАС в центрі міста Газа оточили штаб-квартиру ФАТХ, де перебувають віддані президенту Махмуду Аббасу співробітники служб безпеки Палестини. Радикали-ісламісти заявили про намір взяти її штурмом. Це загрожує подальшою ескалацією насильства у Секторі Газа, яке і так є найкривавішим із часу парламентських виборів.

Остання криза розпочалася минулого тижня, коли невідомий бойовик підклав бомбу в літньому будинку провідного діяча ФАТХ Мухаммеда Дахлана.  На відповідь довелося чекати недовго: через два дні після цього від вибуху у своєму будинку в Джабалії загинув один із лідерів ХАМАС. Після цього замаху почалися збройні вуличні сутички, в яких лише минулої п'ятниці загинуло 15 осіб. На додаток ФАТХ та ХАМАС викрали навзаєм більш як 50 осіб - їх піддавали жорстокому побиттю або використовували як заручників для обміну на "своїх".

І прем'єр-міністр та лідер ХАМАС Ізмаїл Ханія, і президент Махмуд Аббас є занадто слабкi, щоб стримати своїх бойовиків, які вже вийшли з-під їхнього контролю і продовжують діяти на власний розсуд. За таких обставин малоефективним може бути посередництво у залагодженні внутрішньопалестинського конфлікту, що його запропонував король Саудівської Аравії Абдулла.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers