rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Економічний форум у Давосі

Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявляє, що Верховна Рада і Кабінет Міністрів не мають наміру обмежувати повноваження Президента. Про це Янукович заявив у своєму виступі перед міністрами на обіді, організованому Віктором Пінчуком в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі. - "Ні уряд, ні парламент не робитимуть замаху на повноваження Президента", - сказав прем'єр. Він додав, що виконавча влада хоче, щоб Президент займав гідне місце в українській політиці і підкреслив, що конфлікту між гілками влади в Україні не існує. Крім того, Янукович вважає, що Україні на шляху вступу у Світову організацію торгівлі залишилося вирішити три питання і це може відбутися в першому півріччі цього року. - "Питання - у термінах вступу. Ми їх бачимо в першому півріччі 2007 року", - сказав Янукович.

Голова уряду зазначив, що Україні залишилося врегулювати питання у відносинах зі Сполученими Штатами Америки, дотації агропромисловому комплексу і врегулювання "так званого боргу Киргизії". Янукович сказав, що у зносинах із США на порядку денному стоять два питання - імпорту в Україну м'яса, а також експорту з України зерна. - "За цими двома питаннями ми знаходимо рішення", - зауважив Прем'єр. Він зазначив, що Україна прийняла всі процедурні рішення щодо імпорту в Україну м'яса і поінформувала про це США. За словами Прем'єр-міністра, Кабінет міністрів на своєму засіданні також збільшив квоти на експорт ячменя і кукурудзи. При цьому Янукович наголосив, що мова не йде про продовольчу пшеницю. За словами прем'єра, США розуміють, що Україна перебуває "у досить складній ситуації" у питанні імпорту продовольчої пшениці. Гoлoва Уряду зазначив, що відповідне рішення Україна зможе прийняти після того, як закінчиться зимовий період і стане відомий передбачуваний врожай озимих. За словами Януковича, відповідь на це питання можна буде дати наприкінці березня - на початку квітня.

Прем'єр також зазначив, що Україна не може зараз "чітко відповісти", чи відповідає вимогам СОТ існуюча в Україні система адаптації агропромислового комплексу. За словами Глави Уряду, Україна вирішуватиме це питання після того, як одержить висновок комісії СОТ з цього питання.

Щодо, так званого, боргу Киргизстану, Янукович наголосив, що Україна цей борг не визнає так само, як і стосовно інших країн. - "Україна таких боргів не має, і це питання не стосується вступу до СОТ", - сказав прем'єр. Прем'єр зазначив, що гoлoва СОТ Паскаль Ламі на зустрічі з ним "це почув" і погодився з тим, що це питання може бути урегульоване під час засідання комісії СОТ зі вступу України в цю організацію.

На думку Віктора Януковича генеральний директор СОТ Паскаль Ламі може підписати угоду про вступ України до СОТ в цьому році на українській землі. З такою пропозицією прем'єр-міністр звернувся гендиректора СОТ під час зустрічі в Давосі. - "Я запрошую вас в Україну на історичну подію - вступ України до СОТ", - сказав український прем'єр-міністр.

Під час зустрічі з Ламі Янукович заявив, що yряд України на фінішній прямій щодо підготовки всіх необхідних документів для вступу України до СОТ. "Нашому уряду і коаліції вдалося консолідувати суспільство і народних депутатів навколо ідеї вступу до СОТ. Залишився останній крок для досягнення фінальної мети", - заявив Янукович, підкресливши, що після вступу в СОТ Україна має намір створити зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

У свою чергу Ламі зазначив, що Україна є пріоритетною країною серед країн-кандидатів для Світової Організації Торгівлі. - "Серед 23-х країн, що перебувають у процесі вступу, Україна очолює список", - підкреслив Ламі. При цьому, на думку Генерального директора СОТ, ухвалення законів завдяки активним діям Уряду засвідчує, що в Україні є політична воля завершити процес вступу і виконати всі інші умови, необхідні для завершення цього процесу.

Ламі підкреслив, що Україні треба вирішити ще декілька невеликих питань. - "Я не бачу серйозних проблем, які б могли затягнути процес вступу. Ті, що залишилися, є незначними", - заявив Ламі, підкресливши, що СОТ зацікавлена якнайшвидше завершити процес вступу Україні до цієї організації.

На завершення зустрічі гoлoва уряду України зазначив, що українська сторона готова до ефективної роботи з членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ з метою верифікації прийнятих законів, узгодження державної підтримки у сфері сільського господарства та підготовки останньої версії звіту Робочої групи. І ми сподіваємось на якнайшвидше врегулювання проблемних питань процесу вступу у цьому році.

Також у Давосі на пленарній сесії Всесвітнього економічного форуму "Енергетика-2007: нова ера нафтополітики" Віктор Януоквич запевнив, що Україна готова модернізувати свої нафто- і газотранспортні системи задля збільшення постачань енергоносіїв в Європу.

- "Ми вважаємо, що роль України між постачальниками і споживачами енергоносіїв винятково важлива, і ми можемо об'єднати зусилля Росії і Європи щодо збільшення обсягів постачань енергоносіїв у Європу. Ми розглядаємо Україну як надійного учасника цього процесу. І повинні об'єднати зусилля експортерів, транзитерів і споживачів енергоносіїв", - заявив Віктор Янукович. За словами Прем'єр-міністра, Україна пропонує побудувати надійні взаємини зі своїми партнерами, щоб ці відносини "забезпечили той рівень енергетичної безпеки, який даватиме гарантії ефективного функціонування економік держав. Ми готові запропонувати цілий ряд проектів з модернізації газо- та нафтотранспортних систем, якими володіє Україна", - зазначив Віктор Янукович.

На запитання модератора пленарної сесії, що відчуває Україна, будучи залежною в постачаннях енергоносіїв від Росії, Прем'єр-міністр відзначив, що Київ відноситься до цього питання "з погляду партнерських відносин з Росією", необхідності будувати ці відносини на взаємовигідних умовах. Віктор Янукович також зауважив, що Росія є постачальником енергоресурсів, у той час як Україна транспортує їх в Європу. Крім того, Янукович повідомив, що Україна вивчає перспективи участі у видобутку вуглеводнів, як на території Росії, так і разом з Росією на території третіх країн. "І відносини ми ці бачимо як довгострокові і партнерські", - сказав він. Водночас гoлoва українського уряду наголосив, що питання зниження постачань енергоносіїв з Росії в Україну "стояло і буде стояти постійно". При цьому він підкреслив, що Україна прагнутиме до збільшення власного видобутку енергоресурсів як на своїй території, так і на території інших країн. За словами Віктора Януковича, Україна має намір залучати енергоресурси з інших країн, насамперед, країн Каспійського басейну.

 

Думка колишнього спікера

 

Голова Народної партії, екс-спікер українського парламенту Володимир Литвин вважає, що Україна вступила в період керованого хаосу, який може завершитися знищенням президентської інституції. Про це він заявив 26 січня на прес-конференції у Чернівцях.

Володимир Литвин характеризує сьогоднішню ситуацію у державі як стабільну у своїй складності. Він вважає, що з подоланням вето Президента на закон про Кабмін в Україні завершилася контрреволюція і держава вступила в етап керованого хаосу, коли боротьба між Президентом, Урядом та парламентом призводитиме до невизначеності, відчуття тимчасовості та очікування перемін, як то дострокових виборів. Водночас, на думку Литвина, сьогодні в Україні немає підстав для дострокових виборів, але вони можуть з'явитися у недалекому майбутньому. Це мають бути правові, соціально-економічні підстави та бажання тих політичних сил, які сьогодні при владі.

Також Володимир Литвин вважає, що якщо Президент, Верховна Рада та Уряд не знайдуть цивілізованого виходу із ситуації ,що склалася, то вона спрацює на пониження іміджу країни. Він не виключає, що період керованого хаосу може завершитися знищенням президентської інституції, оскільки український компроміс - це коли одна сторона здається на користь іншої.

На переконання Володимира Литвина, владу не дають, а беруть і сьогодні спостерігається очевидний в цьому плані реванш Партії регіонів, яка без гасел, крику, методично та послідовно відвойовує плацдарм за плацдармом.

 

Усе вирішить Конституційний Суд?

 

Президент звернувся в Конституційний Суд з представленням щодо тлумачення статей Конституції, які стосуються референдуму. Про це повідомляє офіційне представництво Президента України.

Президент просить Конституційний Суд надати офіційне тлумачення частини другої статті 72, статті 74 Конституції України щодо змісту питань, що можуть бути предметом референдуму.

29 грудня 2006 року ЦВК підвів підсумки збору підписів на підтримку проведення всеукраїнського референдуму з питань вступ України в НАТО та ЄЕП, визнавши дійсними 4,45 млн зібраних підписів. У Секретаріаті Президента створена робоча група, що вивчить законність отриманих документів з референдуму.

 

Буде Закон про Президента?

 

Верховна Рада України на наступній сесії може розглянути законопроект про Президента країни. Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова Верховної Ради Олександр Мороз

За словами спікера, законопроект про Президента України готувався ще в парламенті минулого скликання (4-е скликання, 2003-2006 років - ред.) і розглядався у той період. Спікер відзначив, що на даний момент не може точно сказати, чи готовий до розгляду цей законопроект.

 

Маяки настав час забирати силоміць

 

Міністерство закордонних справ України знову наголошує, що українська сторона вважає, що рішення українських судів щодо повернення Україні належних їй засобів та об'єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, в тому числі і станції радіонавігаційної системи "Марс-75" (м. Генічеськ), що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації всупереч положенням базових угод від 1997 року, мають бути виконані. Про це йдеться у коментарі МЗС України, з приводу невиконання командуванням ЧФ РФ рішення Господарського суду Херсонської області.

МЗС зазначає, що це випливає зі ст.124 Конституції України, відповідно до якої правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, а судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Міністерство попереджує російську сторону, що у разі продовження таких дій з боку ЧФ РФ, Українська сторона залишає за собою право вживати передбачені міжнародним правом заходи. Крім того, МЗС заявило, що питання виконання Російською стороною рішень судів України буде в черговий раз порушено Українською стороною в ході четвертого засідання Підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії, проведення якого заплановано на кінець лютого 2007 року у м. Москва.

Раніше, президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Чорноморський флот повинен мати можливість повноцінно функціонувати і бути фактором зміцнення безпеки в регіоні. Про це він сказав, відкриваючи засідання Українсько-російської міждержавної комісії. Путін відзначив, що наразі досить активно розвиваються відносини між Україною і Росією у військовій сфері. За його словами, зустрічі керівників військових відомств України і Росії проходять регулярно. Путін також зазначив, що одним з важливих питань роботи міждержавної комісії є функціонування Чорноморського флоту. При цьому президент Росії сказав, що флот функціонує відповідно до базового договору від 1997 року.

- "Ми хочемо, щоб флот мав можливість повноцінно функціонувати і бути фактором зміцнення безпеки в регіоні, поглиблення україно-російського партнерства", - наголосив він.

За словами Путіна, при цьому повинні розумно враховуватися інтереси обох країн.

- "Ми з Віктором Ющенком цю проблему досить серйозно і детально обговорили",  - додав президент РФ.

 

Європа визнає наші дипломи

 

У 2010 році дипломи українських студентів одержать статус європейських, заявив міністр освіти України Станіслав Ніколаєнко. Він також пообіцяв, що в 2007 році в Україні значно скоротиться кількість університетів, а на Сході країни й у Криму підсилиться викладання українською мовою.

- "Вже в 2010 році наші випускники будуть одержувати дипломи європейського зразка", - пообіцяв міністр, нагадавши, що вже чотири роки вузи України проходять процес адаптації до Болонського процесу. - Вже в 2006 році усі до єдиного університети країни працюють на основі Болонського процесу, тобто відповідно до європейських стандартів"б - зазначив Ніколаєнко.

У той же час він констатував, що на цей момент у вузах України існує ряд проблем: -"Зокрема, науково-дослідна складова освіти у вузах занадто низька. Спостерігається старіння професійних кадрів і великий розрив у віці між професурою і студентами. Так, середній вік професорів - 60 років, тоді як аспірантам і молодим фахівцям усього лише близько 20".

Міністр також висловив співчуття, адже, зазвичай, навчання проходить за "старими пожовтілими конспектами".

 

Кількість вузів

 

Крім іншого, Ніколаєнко відзначив, що Міносвіти буде робити серйозні кроки по реструктуризації вищих навчальних закладів України, у першу чергу, університетів.

- "Цього року ми змінимо порядок умов видачі ліцензій і акредитації. Ми переглянемо структуру університету, однак при цьому кількість місць для нових студентів не буде змінене"б - пообіцяв міністр. За його словами, "якщо цього року буде випущено 400 тисяч випускників середніх шкіл, то ми забезпечимо для них 680 тисяч місць у вузах".

Ніколаєнко впевнений, що реструктуризація і скорочення кількості університетів необхідно Україні: - "За роки незалежності багато інститутів, а іноді і звичніше технікуми стали називатися університетами, хоча навчальні програми не відповідають стандартам університетського освіти". Тому, за його словами, у першу чергу необхідно змінити якість навчання в українських вузах.

 

Освіта по-українськи

 

- "У Донецьку, Луганську й у Криму існує проблема викладання українською мовою", - зазначив Ніколаєнко, пояснивши, що освіти ведеться не винятково державною мовою, але також і російською.

При цьому міністр впевнений, що ситуація значно змінилася за останні роки, і кількість предметів, що викладаються українською, збільшилася:

- "Якщо в Луганську ще пару років тому тільки 11% предметів читалися українською мовою, то вже в 2006 році цей показник досяг 44-45%. І ми будемо застосовувати всі адекватні, морально-етичні міри, щоб поліпшити цю ситуацію".

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers