rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі Америка

 Барак Обама йде на другий термін?

Президент США Барак Обама розпочав боротьбу за переобрання на другий термін на виборах 2012 року. Напередодні джерела в Демократичній партії повідомили, що необхідні для участі в президентській гонці папери подані у Федеральну виборчу комісію в понеділок.
Між тим, на передвиборчому сайті Барака Обами з’явився перший агітаційний відеоролик. Сам президент там до виборців не звертається: героями сюжету стали прості американці, які готові підтримати кандидатуру Обами. Хатня господиня з Колорадо каже: “Тоді він був молодим сенатором, і ніхто не вірив, що в нього є шанси, а нині він – президент”. Демократ з Північної Кароліни додає: “Я не в усьому погоджуюся з Обамою, але я поважаю його і вірю йому”.
Сам Обама публічно оголосить про своє рішення, швидше за все, 14 квітня, в Чикаго, на партійному зібранні. Поки ж він в електронному посланні, скерованому тринадцяти мільйонам прихильників Демократичної партії, наголосив: “Ми робимо це зараз, тому що політика, в яку ми віримо, не починається з дорогих телереклам та феєричних шоу, але з вас – людей, які організовують квартал за кварталом, які розмовляють зі своїми сусідами, товаришами по службі і друзями. Але для вибудовування такої кампанії потрібен час”.
Національний комітет Республіканської партії поширив власне телеоголошення, у якому чорношкіра жінка, стоячи перед Капітолійським пагорбом, де засідає Конгрес, каже: “Я – ваш середній клас Америки і я мушу заявити: я втомилася. Я втомилася захищати вас, вашу адміністрацію, і я втомилася очікувати змін, за які я голосувала”. В іншому ролику республіканців Тім Павленті, колишній губернатор Міннесоти і потенційний президентський кандидат, проникливо дивлячись з телеекрана, стверджує: “Для того, щоб Америка пішла у новому напрямку, потрібен новий президент”.
Президентська кампанія розпочинається у важкий для Америки час. Країна надто повільно, на думку оглядачів, долає економічну кризу. Рівень безробіття залишається високим – 8,8 відсотки. У Конгресі точиться боротьба навколо досі незатвердженого бюджету на поточний рік. Америка веде одночасно три війни – в Іраку, Афганістані й Лівії. Рівень популярності президента, за даними останніх опитувань громадської думки, доволі низький – 42 відсотки.
Проте політичні спостерігачі очікують, що організатори кампанії Обами зберуть рекордно високу суму пожертвувань: вона досягне мільярда доларів. Минулого разу, балотуючись у президенти в 2008 році, Обама зібрав 750 мільйонів.

radiosvoboda.org, gazeta.ua

 


 

 Боротьба у Конгресі навколо фінансування уряду

Сполучені Штати опинилися перед цілком реальною перспективою зупинки уряду, якщо Конгрес не ухвалить тимчасового фінансування його діяльності. Республіканці вимагають радикального скорочення витрат, демократи не погоджуються. Якщо законодавці не домовляться про компроміс, то 8 квітня адміністративна машина Білого дому з усіма міністерствами та відомствами може зупинитися за відсутністю коштів.
Ідеться про бюджет цього фінансового року, який закінчується у вересні. Оскільки річний бюджет поточного року залишився незатвердженим, Конгрес кілька разів виділяв адміністрації проміжні кошти на покриття видатків. Одначе, цього разу позиції двох партій різняться такою мірою, що законодавцям важко домовитися.
Республіканці, які мають переважну більшість у Палаті представників, прийняли резолюцію з вимогою зрізати 61 мільярд доларів із суми, що її потребує Білий дім. У Сенаті демократи мають більшість, отож вони проголосували за значно поміркованіше скорочення витрат – на 10 мільярдів доларів. Шукаючи компромісу з Палатою представників, сенатори неохоче, поки що умовно, пропонують зменшити урядові витрати ще на 23 мільярди доларів.
Республіканець Джон Бейнер, спікер Палати представників, заявив: “Ми контролюємо лише половину однієї третини уряду тут, у Вашингтоні”. Варто пояснити, що мав на увазі спікер. За американською системою, урядова влада поділяється на три гілки: законодавчу – з двома палатами Конгресу, юридичну – це Верховний Суд, який тлумачить закони, що їх приймає Конгрес, і виконавчу – це Білий дім з адміністрацією (Кабінетом Міністрів), яку очолює сам президент.
Рішення двох палат Конгресу повинно бути погодженим, спільним. Спікер Бейнер, підкреслюючи цю реальність, заявив: “Ми не можемо нав’язати свою волю Сенатові. Все, що ми можемо, – так це боротися за граничне скорочення видатків, щодо якого ми зможемо домовитись”.
Ця заява спікера є фактично закликом до компромісу. Бейнер не бажає повторення сумного досвіду 1995 року, коли республіканці у Конгресі спричинили зупинку уряду, що вкрай негативно позначилося на репутації партії.
Але для групи консервативних конгресменів-республіканців у Палаті представників пропозиція компромісу звучить як відступ від принципової позиції, від їхніх передвиборчих обіцянок – давати урядові якомога менше грошей і тим обмежувати його вплив на суспільство. Цей республіканський постулат сформулював свого часу президент Рональд Рейган.

zik.com.ua


У США починається суд над російським пілотом

 Title
 
  vesti.ru

У понеділок, 4 квітня, в Нью-Йорку розпочався судовий процес над російським пілотом Костянтином Ярошенком, затриманим у Ліберії та обвинуваченим у США в контрабанді наркотиків.
Процес вестиме федеральний суддя Джед Рейкофф, який раніше відхилив клопотання адвокатів про відсутність юрисдикції суду США, численні “ неправомірні дії влади” і процесуальні порушення спецслужб США при зборі доказів і транспортуванні громадянина РФ в США.
На попередніх слуханнях прокурор нагадав суду аналогічний гучний прецедент з одним із найвідоміших “чорних дилерів” на ринку зброї Монзіром аль-Кассаром, якого було викрадено, доставлено в США і засуджено до 30 років ув’язнення. У США система правосуддя заснована на прецедентному характері.
Судовий процес розпочнеться з процедури відбору і затвердження присяжних, яким належить винести вердикт про те, винен росіянин, чи ні.
Нагадаємо, згідно з офіційними звинуваченнями, Ярошенко “як пілот і фахівець щодо авіатранспортних перевезень, перевозив партії кокаїну, вимірювані тисячами кілограмів, по Південній Америці, Африці та Європі”.
Для цих цілей він, нібито, використав кілька літаків. “Як пілот і бізнесмен, він погодився забезпечувати поставку літаків, пілотів і екіпажів, які повинні були використовуватися для перевезення кокаїну з Південної Америки до Ліберії, а з Ліберії – в інші місця в Західній Африці”, – йдеться у звинуваченні. При цьому, за даними американської прокуратури, Ярошенко розумів, що з Ліберії частина кокаїну в результаті потрапить до США.
Раніше МЗС РФ розкритикувало дії американської сторони, заявивши, що фактично йдеться про викрадення російського громадянина на території третьої країни. У свою чергу, Держдепартамент США офіційно перепросив Росію за те, що Москву несвоєчасно поінформували про арешт Ярошенка.

РИА Новости


Держдеп закликав американців утриматися від поїздок до Сирії

 

Title  
 АР 

Держдепартамент закликав усіх американців, які планували поїздки до Сирії, при можливості утримуватися від них у зв’язку з нестабільною ситуацією в цій країні. Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на заяву американського зовнішньополітичного відомства. Членам сімей американських держслужбовців, що працюють в Сирії, була надана можливість евакуюватися з країни у зв’язку із заворушеннями, що тривають.
Держдеп також попереджає про загрозу посилення негативного ставлення в Сирії до іноземців і можливі арешти там американців за підозрою в шпигунстві: “Спроби сирійської влади пов’язати нинішні заворушення в країні з впливом зарубіжних країн можуть призвести до посилення негативного ставлення до іноземців. Затриманим американцям можуть висунути звинувачення в підбурюванні (до насильства) і шпигунстві”.
У відомстві зазначили, що всупереч вимогам Віденської конвенції, влада Сирії, як правило, повідомляє США про арешт американських громадян з великою затримкою – лише через кілька днів, або тижнів. “Більше того, у минулому співробітники правоохоронних органів не реагували на вимоги посольства США про надання співробітникам консульства доступу до затриманих”, – наголошується в заяві.
У зв’язку з цим Держдепартамент закликав громадян США, які перебувають в Сирії, уникати поїздок в райони, де відбуваються демонстрації, утримуватися від порушення вимог місцевої влади, а також від зйомки подій та публічного вираження своїх політичних поглядів.
Нагадаємо, раніше президент Башар Асад заявив, що Сирія стоїть перед обличчям “великої змови”, метою якої, нібито, є розвал країни, і спроби її розділити триватимуть.
29 березня Асад прийняв відставку уряду Сирії. Це рішення було прийнято після народних хвилювань, що спалахнули в південному сирійському місті Дараа. У зіткненнях з поліцією загинули декілька десятків людей, сотні було поранено.

РИА Новости


“SouthWest” проводить інспекцію літаків після інциденту

 

Від постійних перепадів тиску під час злетів і посадок у металевій обшивці літаків утворюються мікроскопічні тріщини, що може призвести до розгерметизації літака в повітрі. Такими є перші висновки слідства, яке вивчає обставини утворення діри діаметром майже 1 метр в салоні пасажирського літака авіакомпанії “Саузвест”. Інцидент стався у п’ятницю, на висоті 10 тисяч метрів. І лише злагоджені дії екіпажу літака, які здійснили аварійну посадку, дозволили уникнути аварії і врятувати 118 пасажирів на борту.
У п’ятницю Боїнг 737-300 авікомпанії “SouthWest” здійснював рутинний переліт з міста Фінікс, штату Аризона, до Сакраменто в Каліфорнії. На висоті у понад 10 кілометрів, за свідченнями очевидців, дах літака раптом розкрився, і у ньому утворився величезний отвір. Рятуючи людей від температури у 40 градусів за Цельсієм нижче нуля і критично низького тиску, екіпаж миттєво почав зниження літака. Боїнг здійснив аварійну посадку на військовому аеродромі неподалік. Ніхто з пасажирів серйозно не постраждав. Після кількох днів розслідування експерти кажуть, що встановили причину аварії. Роберт Самволт з Національного бюро безпеки зазначає, що попереднє обстеження виявило так званий ефект втоми металу вздовж усієї пошкодженої зони.
Втім, авіаконсультант Стів Ґен’ярд каже, що проблем у цій частині літака ніхто не очікував:
“Втома металу є проблемою з часів першого літака братів Райт. І, очевидно, нам треба придумати кращий метод, як виявляти ушкодження до того, як літак почне розвалюватись на висоті у 10 кілометрів”.
За даними авіакомпанії, пошкоджений Боїнг є відносно новим – 15 років, і минулого року пройшов повну інспекцію. Національне бюро безпеки транспорту США заявляє, що не виявило порушень при інспекції. Стів Ґен’ярд каже, що зараз доведеться перевіряти літаки там, де раніше ніколи не перевіряли.
Пошкоджений фрагмент обшивки доставили у Вашингтон для ретельної перевірки. А тим часом авіакомпанія “Southwest” скасувала усі вильоти літаків Боїнг пошкодженої моделі (737-300) для додаткової інспекції обшивки. На даний момент з 80-ти перевірених літаків, мікротріщини у фюзеляжі були виявлені у трьох.

voanews.com


НАСА змінило дату останнього польоту “Ендевора”

 

Американське космічне агентство НАСА відклало останній політ шатла “Ендевор” до 29 квітня через конфлікт з росіянами, які планують раніше відправити своє судно до Міжнародної космічної станції.
Останній, у рамках 30-річної програми НАСА, політ “Ендевора” був запланований на 19 квітня. Представники НАСА оголосили про зміни у понеділок після розмови із російськими колегами та іншими співробітниками космічної станції.
Останній політ “Ендевора” очолить астронавт Марк Келлі, чоловік конгресмена від штату Аризона – Ґебріел Гиффордс, яка проходить лікування після кульового поранення в голову.
Під час місії, Келлі і його екіпаж доставлять приладдя, необхідне для функціонування космічної станції.

Голос Америки

Підготувала Лариса Кухар
За матеріалами інформагентств
 

Чикаго за тиждень

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers