rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Від Обами вимагають пояснень щодо участі в операції в Лівії

19 березня коаліція п’яти західних країн – США, Франції, Великобританії, Канади та Італії – почала завдавати ракетних ударів по території Лівії. У результаті ударів було виведено з ладу низку об’єктів ППО країни.

Удари наносилися також по військових базах і бронетехніці. Повітряні атаки стали наслідком прийняття резолюції Ради Безпеки ООН, яка забороняє військовим літакам армії уряду цієї країни літати над її територією.
Обама також висловився за ширшу коаліцію в діях проти сил Муаммара Каддафі під час своєї поїздки країнами Латинської Америки. 20 березня, Обама провів телефонну розмову з королем Йорданії Абдаллою Другим, і обидва співрозмовники досягли згоди про необхідність розширення коаліції проти Каддафі.
Проте з таким рішенням погоджуються не всі. Республіканець Джон Бонер, спікер палати представників американського конгресу, заявив, що Президент США Барак Обама зобов’язаний пояснити громадянам причини участі США в операції проти Лівії. Про це йдеться в опублікованій в неділю заяві Бонера – третьої за старшинством, після президента і віце-президента, особи в державі. “Президент є верховним головнокомандувачем. Але адміністрація несе відповідальність за те, щоб пояснити американському народу, конгресу і військовослужбовцям, яка наша місія в Лівії”, – сказано в заяві Бонера.
У неділю озброєні сили США завдали чергового ракетного удару по об’єктах лівійської ППО. Всього по Лівії з початку атак коаліції в суботу випущено вже 124 крилаті ракети. За даними американських ЗМІ, кожна ракета Томагавк обходиться американським платникам податків в суму близько 600 тисяч доларів, а за проведені за два дні запуски платники податків “виклали” майже 74 мільйонів доларів.
Військова операція в Лівії передбачає можливість військового втручання для захисту населення Лівії від військ Муамара Каддафі. В операції беруть участь США, Велика Британія, Франція, Італія і Канада, найближчим часом до них приєднаються Іспанія і Катар. Президент і держсекретар США не раз підкреслювали, що США не є ініціатором операції, а приєдналися до неї на прохання коаліції. “До того, як будуть прийняті чергові “військові” рішення, адміністрація США зобов’язана зробити щось краще – це пояснити, якими є наші цілі в Лівії і як вони можуть бути досягнуті”, – підкреслив Бонер.

 Title 
  www.segodnya.ua

Незважаючи на те, що ракетні удари почалися у вихідний день, деякі сенатори і конгресмени виступили з заявами щодо ситуації в Північній Африці. Багато з них вважають, що президент, віддавши наказ на участь США в операції, порушив американські правові норми, які вимагають від нього в кожному подібному випадку заручатися формальною підтримкою конгресу. Наприкінці минулого тижня Обама провів нараду в Білому домі з лідерами обох партій в конгресі, проте формальна процедура схвалення участі США в операції в Лівії ініційована не була.
Сенатори Джек Рід (демократ від штату Род-Айленд) і Ліндсі Грем (республіканець від Південної Кароліни) також вважають, що президент зобов’язаний був повідомити членів конгресу про майбутню операцію, проте не бачать, на відміну від спікера палати представників, нічого страшного в тому, що це не було зроблено. “Президенту варто було б повідомити (конгрес), відповідно до Закону про військові повноваження 1973 року. Але, як і всі його попередники, він, можливо, скаже, що цей закон в цій ситуації не застосовний, але я сподіваюся, що він повідомить... Таким чином, у нас була б можливість проаналізувати те, що зроблено”, – йдеться в заяві Ріда. Сенатор також зазначає, що підтримав би рішення США, у разі якби він його виніс на голосування палати. Так званий “Закон про військові повноваження” був прийнятий конгресом США в 1973 році, після війни у ??В’єтнамі. Він покликаний обмежити повноваження президента США, що стосуються участі країни у війнах, і посилити роль конгресу в питаннях про американське військове втручання в події за межами США. Відповідно до закону, американські збройні сили можуть брати участь в операціях за кордоном без згоди конгресу лише протягом 60 днів. Цей термін може бути продовжений до 90 днів, після закінчення яких президент зобов’язаний віддати наказ про припинення використання збройних сил США за межами країни. Колега Ріда Ліндсі Грем висловився більш прямолінійно. Він також зазначив, що президент зі всіма формальностями не повідомив сенат про операції, проте заявив, що повністю підтримує участь США у бойових діях в Лівії. “Мені б хотілося, щоб президент почав діяти раніше... Я був би радий проголосувати за ці дії навіть після їх початку”, – зазначив Грем. Сенатор, разом з тим, вважає, що президент у цій ситуації не порушував законодавство і володіє повноваженнями для ухвалення рішень про участь у подібних операціях без санкції конгресу. “Але я був би щасливий проголосувати “за”, – заявив Грем.
У сенаті знайшлося багато тих, хто гаряче підтримав рішення президента. Зокрема, сенатор-республіканець від Арізони Джон Маккейн заявив, що США мали набагато раніше почати військову операцію проти режиму Муамара Каддафі.
“Він (Барак Обама) чекав дуже довго... Але тепер ми бачимо, що відбувається. І зараз ми повинні підтримати його (президента США) і ті зусилля, які наші військові мають намір зробити. Але мені шкода, що ми не діяли швидше”, – сказав в інтерв’ю CNN сенатор, який є старшим республіканцем в комітеті з озброєними силам. Зі слів Маккейна, більш рішучі дії США могли б послабити владу Каддафі. “Якщо б ми зробили ці кроки два тижні тому, то забезпечення режиму заборони польотів (над Лівією) було б цілком достатньо. Зараз цього мало, потрібні інші кроки”, – сказав Маккейн. На його думку, тепер війська коаліції повинні зруйнувати всі об’єкти військово-морських сил Лівії на додаток до знищення систем ПРО і зв’язку. “Є багато того, що ми можемо зробити із застосуванням не тільки авіації”, – уклав сенатор, який є послідовним прихильником силового вирішення дипломатичних спорів і конфліктів.
Проте колега Маккейна по партії, сенатор-республіканець Річард Лугар (Індіана) заявив, що США, вплутавшись в операцію в Лівії, знову ступили “на слизький шлях міжнародної дипломатії”. На думку сенатора – найстарішого члена міжнародного комітету сенату, – не має ніякого сенсу для США допомагати лише лівійського народу, в той час як люди в Бахрейні, Ємені та Сирії також пригнічуються. Лугар став одним з небагатьох республіканців, які негативно відгукнулися про рішення президента США приєднатися до операції в Лівії. “Зараз дивний час. Майже кожен день в конгресі ми говоримо про бюджетний дефіцит і держвидатки. Але водночас, всі ці кроки (ракетні удари по Лівії) – це ж дуже дорога операція”, – заявив він. “Ми справді так і не дізналися, хто ті люди в Лівії, яких ми намагаємося підтримати”, – сказав сенатор.
За інформацією лівійських офіційних ЗМІ, коаліція завдала ударів по цивільних об’єктах у великих містах, у тому числі Тріполі, Бенгазі і Зувара, і нафтосховищах в районі Місрати, в результаті чого там спалахнули пожежі. Лівійське ТБ також повідомило про загибель в ході нальотів більш як 60 людей, в основному, жінок і дітей. У неділю командування лівійської армії віддало наказ усім підрозділам про негайне припинення вогню.
Представник Пентагону, віце-адмірал Білл Гортні заявив, що перша частина операції в Лівії, проведена США, Францією і Великобританією в районі Бенгазі, пройшла “достатньо успішно”. Адмірал також наголосив, що палац лівійського лідера Муаммара Каддафі, над яким, за свідченням очевидців, піднімалися клуби диму, не входить до переліку стратегічних об’єктів, що зазнають обстрілу коаліції. Хоча BBC повідомило, що одну з будівель резиденції Каддафі в Тріполі повністю зруйновано.
Тим часом міністр оборони США Роберт Гейтс в інтерв’ю “Інтерфаксу” повідомив, що найближчим часом Вашингтон має намір скоротити свою участь в лівійській операції. “Перші два-три дні цієї операції ми справді відігравали важливу роль, проте дуже скоро ми очікуємо, що наша роль стане допоміжною, й інші країни вже нестимуть більш значний тягар із забезпечення зони, вільної від польотів”, – сказав Гейтс. Під час візиту до Санкт-Петербурга він вказав на важливість заяви президента США Барака Обами, в якому він “абсолютно ясно і чітко заявив, що не хоче, щоб американські збройні сили перебували на лівійській землі”. Також Гейтс повідомив, що знищення Муаммара Каддафі силами західної коаліції було б помилкою. При цьому глава Міноборони США вважає, що “абсолютно зрозуміло всім, що лівійський народ буде в кращій ситуації без Каддафі, однак, тим не менше, самі лівійці повинні вирішити для себе це питання”. “Якщо у них буде така можливість, якщо будуть відсутні репресії з боку уряду, то не виключено, що вони це зроблять”, – підкреслив американський чиновник.
У той же час, глава Африканського командування повітряних сил США генерал Картер Хем повідомив, що підтримка опозиції не є метою операції коаліційних сил в Лівії, офіційних контактів у командування місії з лівійськими опозиціонерами немає. За його словами, військова операція коаліційних сил покликана захистити мирне населення Лівії від атак з боку проурядових сил. На брифінгу в Пентагоні генерал повідомив, що площа закритої для польотів зони збільшується з приєднанням до операції все нових країн і незабаром розтягнеться на тисячу кілометрів.
* * *
Масові акції протесту проти лівійського лідера Муамара Каддафі, який перебуває при владі більше 40 років, продовжуються в Лівії з 15 лютого. Країна фактично розділилася на підконтрольний Каддафі Захід і Схід, який утримують збройні сили повстанців. Для керування східними територіями повстанці створили Національну рада, яка базується в Бенгазі і оголосила себе єдиною законною владою в країні.

За матеріалами РИА Новости, Reuters

 


 

Title  
 Reuters 

 Обама пояснив причини участі США в операції у Лівії


Президент США Барак Обама офіційно поінформував конгрес про рішення надати військову допомогу міжнародній коаліції, яка проводить операцію в Лівії.
У листі, скерованому в понеділок вдень спікеру палати представників і президенту сенату Обама заявляє про повну легітимність свого наказу, наводить подробиці операції і говорить про її повну відповідність резолюції Ради Безпеки ООН.
“Відданий мною наказ відповідає інтересам національної безпеки і зовнішньої політики Сполучених Штатів, він відповідає моїм повноваженням з реалізації зовнішньої політики, а також повноваженням верховного головнокомандувача і голови адміністрації. Я надсилаю цей лист з метою повною мірою проінформувати конгрес і запевнити його, що прийняте рішення узгоджується з правовими нормами про застосування військової сили. Я вдячний конгресу за підтримку мого рішення”, – йдеться в листі Обами.

korrespondent.net

У фокусі Америка

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers