rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

 Rahm Emanuel – новий мер Чикаго

У вівторок у Чикаго відбулися вибори. Основною інтригою дня були вибори нового мера, який замінив династію Дейлі, що керувала містом більше двох декад. І хоча на момент виходу номера ще не були підведені підсумки виборів, один, найважливіший, уже був відомий – новим мером Чикаго став Рахм Емануель, екс-керівник адміністрації президента. Боротьба за крісло мера була доволі “гарячою”, проте в кінці перегонів Рахм Емануель лідирував з солідним відривом. У вівторок вночі він оголосив свою перемогу і подякував за підтримку усім своїм виборцям.
“Це ще не перемога, це тільки початок довгої дороги до неї. Перемога наступить тоді, коли кожен школяр буде думати про уроки, а не про безпеку по дорозі до школи; коли його батьки будуть думати про роботу, а не про її пошуки; коли бюджет міста буде без дір… Сьогодні тільки починається будівництво кращого майбутнього”, – з такими словами новообраний мер звернувся до всіх, хто був присутній у штабі його виборчкому. Більш детально про результати виборів та нового мера ми розповімо в наступному випуску.

 


 

Оприлюднені дані перепису населення в Чикаго

 

Цього тижня оприлюднені перші дані Перепису населення 2010, які дуже здивували, а, можливо й шокували демографів. І ось чому. Згідно даних Census 2010 кількість мешканців Чикаго за останні 10 років зменшилася на 200 000. Причому більшість у цій цифрі (за расовою ознакою) належить афро-американцям. І ще одна особливість, виявлена переписом, – чисельність населення у приміських зонах мегаполісу навпаки зросла та урізноманітнилася.
Уже другу декаду поспіль спостерігається зростання населення у віддалених графствах Will, Kane та McHenry, причому цифри свідчать практично про його подвоєння. “Я гадаю, що ці дані свідчать про те, що Іллінойс та й Сполучені Штати в цілому перетворюються в країну з приміською нацією (a suburban nation). Спостерігається постійна міграція населення з міста на околиці, і в той же час – імміграція одразу в приміські зони”, – пояснює дані перепису Скот Аллард, доцент кафедри соціології з University of Chicago.
Згідно перепису 2000 року в Чикаго вперше після 1940 р. зросла на 4% іспаномовна частина населення. Цього разу їх кількість зросла трохи більше, ніж на 3%. В той же час чисельність білого населення трохи знизилася, а афро-американців – впала на 17%. Крім того слід завважити, що дані показали найбільший ріст кількості латиноамериканців та вихідців з Азії за останні десятиліття, причому все це характерно для віддалених графств, але не для Чикаго чи Cook County. Основною новиною, на думку демографа Джима Луіса з Chicago Community Trust є те, що сьогодні представники національних меншин, чи як їх тут прийнято називати “minority” (латиноамериканці, авро-американці та вихідці з Азії) проживають у всіх куточках мегаполісу, а не тільки в місті, як було раніше.
Ще не всі дані перепису вдалося опрацювати, тому важко сказати, куди ділися афро-американці. Виглядає так, що частина переселилася на околиці, а решту все-таки виїхала за межі штату.
У порівнянні з даними перепису 2000-го року приріст населення мегаполісу в цілому значно зменшився: якщо у 2000 році він становив 11%, то цьогоріч – всього лиш 3%, що призвело до зменшення чисельності населення мегаполісу до 8.3 млн. Частково цей спад приписують економічній кризі і сподіваються, що покращення ситуації в економіці змінить і демографічне питання.
Цим же пояснюють і тенденцію переселення в околиці – там є краще ніж в Чикаго фінансовані громадські школи і шкільні округи, а також доступне житло. Як завважив Мет Мелоні, керівник відділу планування Chicago Metropolitan Agency, чисельність мешканців околиць збільшилася більш ніж на 250 000, що ставить Чикаго в противагу іншим мегаполісам Середнього Заходу, які відмітили значний спад.
Проте не всі околиці мають чому радіти. Наприклад, DuPage County, передмістя з бурхливим ростом в недалекому минулому, цього разу змінило показники в гірший бік. За останню декаду тут зауважили відчутні зміни в расовому співвідношенні населення – графство втратило більше 45 000 білого населення, яке було частково замінене прибулими афро-американцями та вихідцями з Азії.
Kane County – це вчорашнє DuPage County. “Про нього зараз говорять, як 20 років тому казали про DuPage,” – пояснив демограф з Чикаго Роб Перел. Крім того він додав, що за останню декаду зменшення населення у найвіддаленіших графствах призвело до зниження загального приросту населення до 3.3%, і загальної чисельності населення штату Іллінойс до 12 830 632. Зменшення населення принесе з собою й інші серйозні зміни. Найперше – Іллінойс позбудеться одного місця у конгресі США (у Палаті Представників). Крім того федеральні гранти для мегаполісу скоротяться, оскільки їх сума вираховується прямо пропорційно до кількості населення, і це виллється в десятки мільйонів доларів.
І останнє повідомлення від демографів Чикаго, яке випливає з щойно оприлюднених результатів перепису населення: уже другу декаду поспіль спостерігається відчутний ріст населення у містах Аврора (Aurora) та Джольєт (Joliet). Аврора (197 899) випередила Рокфорд (152 871) і стало другим за величиною містом Іллінойсу, в той час як Джольєт (147 433) піднялося на три сходинки і зайняло четверту позицію. Демографи пояснюють цей факт тим, що певний прошарок латино-американців з Чикаго, досягнувши статусу середнього класу, подалися на околиці в пошуках кращих шкіл та доступного житла. Водночас демографи стверджують, що рецесія затримала міграцію жителів Cook County на околиці, оскільки вони не мали змоги виїхати, бо не зуміли продати житло чи знайти нову роботу в передмістях.

Тривожна статистика з Uptown

 

 Title 

Uptown називають північну частину міста в районі вулиць Magnolia та Wilson неподалік від Truman College, який відвідують багато українців. Ще цілком недавно ця частина міста була звичайним мікрорайоном, який проте був відомий однією особливістю – надзвичайною расовою строкатістю населення. Тут впереміш мешкають білі, афро-американці, латиноамериканці та вихідці з Азії. Мабуть саме це й спровокувало ріст злочинності в районі, де мешканці в білий день можуть потрапити під перехресний вогонь. Тільки за кілька днів минулого місяця тут застрелили одну особу, а двоє інших були доправлені до шпиталю з пораненнями. Всього ж було зафіксовано більш ніж два десятки конфліктів із застосуванням вогнепальної зброї. На додаток минулого місяця поліція арештувала учасників ланцюга з розповсюдження наркотиків, що дало змогу зупинити трафік з обігом в $500 000.
Ріст криміногенної обстановки в донедавна мирному районі Uptown поліція пояснює поширенням гангстерських угрупувань Conservative Vice Lords, Gangster Disciples та Black P Stones, члени яких останнім часом поселились в мікрорайоні. Саме тому місцем для своїх розборок гангстери обрали блок між вулицями Wilson і Broadway, поблизу Truman College та станцією метро Red Line. Протистояти засиллю криміналу на північ міста мешканці не можуть без допомоги поліції та місцевої влади. Велику надію вони покладають на новообраного олдермена, якого обрали у вівторок після того, як олдермен 46 округу Helen Shiller оголосила про свій вихід на пенсію. Саме він мусить покласти край злочинності і забезпечити довгожданий спокій для мешканців Uptown.

Доходи в скарбницю Cook County зросли на $31.6 млн.

 

Доходи в скарбницю Cook County за 2010 рік зросли на $31.6 млн. Про це повідомила скарбник графства Марія Паппас, додавши що ця сума була зібрана не тільки за рахунок штрафів та платні за послуги, але за рахунок скорочення персоналу на 54%.
Паппас також презентувала проект бюджету офісу скарбника на 2011 рік, який теж знизився на 33%, більш ніж в два рази, як пропонував президент County Board Тоні Преквінкл усім своїм підлеглим. Поточний 2011 рік для Марії Паппас є ювілейним – десятим – на посаді скарбника. І вона вирішила його провести зі скороченим бюджетом, щоб зменшити затрати на утримання офісу для платників податків і збільшити дохід в казну. У 2011 році Паппас також скоротила штат свого офісу на 6 осіб. Зараз під її керівництвом працює 114 службовців, це на 54% менше, ніж у 1998, коли вона почала кар’єру скарбника. Тоді штат складався з 250 осіб. Зменшення бюджету також вдалося здійснити за рахунок переведення працівників з корпоративного фонду, який базується на податкових надходженнях, у інший, фонд, підтримуваний за рахунок платежів користувачів. Раніше графство само оплачувало ці витрати. При цьому Паппас зуміла зберегти надходження до пенсійного фонду в розмірі $744 000.

Вчені з’ясували, чому деяким людям важко прокидатися зранку
 
 
Title  
 Фото АР 

Дослідники з North West University (Іллінойс) відкрили новий механізм, пов’язаний з біологічним годинником.
Це відкриття дозволяє зрозуміти, чому деяким людям важче від інших прокидатися зранку.
Звіт про дослідження опублікували 17 лютого в журналі Nature.
Вчені з’ясували, що відсутність певного гена, який отримав назву “двадцять чотири”, призводить до порушення ритму в циклі пробудження і сну у плодових мушок. Ген кодує протеїн, який називається PER, який, у свою чергу, коригує циркадний ритм. Без гена протеїн у нейронах міститься в малій кількості – у результаті мушкам важче прокидатися.
На думку вчених, аналогічна закономірність може діяти і у випадку людей. За словами керівника дослідження Равві Аллади, природний годинник підказує організму, коли пора готуватися до сходу сонця.

NEWSru.com

У фокусі Америка

Нова ера з новим мером

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers