rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Просфора 2011 у парафії св.Миколая

Щороку, кожної другої неділі січня, парафія св.Миколая відзначає завершення різдвяних свят великою гостиною та колядою, на яку запрошуються не лише парафіяни, але й шановані гості.За традицією різдвяна гостина називається Просфорою. Минулої неділі, на свято св. Стефана, у школі св.Миколая відбулася парафіяльна Просфора. Святковості та урочистості події додав перший концерт новоствореної школи мистецтва при парафії.

О першій годині дня, коли більшість присутніх зайняли місця за столами, ведуча концерту Оксана Чуйко привітала парафіян, учнів школи, їхніх вчителів і, окремо, – шанованих гостей свята. Цього року на обіді, до якого усіх гостинно запросив ректор катедри о.Богдан Налисник, були присутні Владика Ричард Стефан Семеняк, Генеральний консул України Костянтин Кудрик з дружиною, віце-ректор о.Володимир Гудзан, парох парафії св.Володимира та Ольги о.Олег Кривокульський з дружиною, о.Михайло Мельник, о.Леонард Корчинський, о.Павло Попов, диякон Михайло Городиський. Ніхто з дітей, яким належало виступати цього дня, не чекав на таку поважну аудиторію. Тим не менше, усі учасники концерту блискуче впоралися і не примусили червоніти своїх наставників, які помітно хвилювалися. Концерт був коротким, але різноманітним. Розпочали, як належить, з найменших. Першим виступив Олександр Іванишин-Угрин, який виконав на фортепіано українську щедрівку “Ой, сивая та зозуленька”. Наступною зайняла місце за клавішним інструментом Стефанія Демберецька, яка заграла традиційні “Нова радість стала..” та “Во Вифлеємі нині новина”. Маленькі, але вправні скрипалі, Данило та Лариса Брендиси, виконали “Бог ся рождає” та “Бог предвічний”. Наступною була піаністка Юлія Драб з колядкою “Нова радість стала” у супроводі партії флейти (директор школи мистецтв Андрій Чуйко). Постановники урізноманітнили програму старовинною англійською колядкою “Green leaves”, яку виконали добре підготовлені гітаристи-початківці – Дальпович Олег та Данькович Денис. Їхній виступ відбувся у тріо, разом з викладачем Ентоні Еспозіто. Піаністка Соломія Чуйко заграла старовинну колядку “Не плач, Рахиле”, в обробці Василя Барвінського. Своїм срібним співом потішила усіх присутніх Алла Курильців, яка виконала “Добрий вечір тобі, пане господарю”. Завершення концерту відбулося віншуванням Данила Кулешка та колективним виконанням колядок усіма вчителями школи мистецтв. Слід зазначити, що виступ учнів школи був випробовуванням і для дітей, і для вчителів. Адже школа розпочала свою роботу у вересні, і це був, власне, дебют, який пройшов успішно. Було дуже зворушливо спостерігати, як вчителі, немов батьки, намагалися знаходитися поближче до своїх вихованців, щоб морально підтримати їх, а може щось і підказати маленьким музикантам. Не менше хвилювався і директор школи Андрій Чуйко, який встигав побувати усюди: сказати щось підбадьорливе учням, їхнім батькам, які прийшли помилуватися своїми нащадками, та не меншу увагу приділити колегам. Цього разу своїх вихованців представили Людмила Краснюк(фортепіано), Алла Курильців (скрипка, вокал), Оксана Чуйко (фортепіано), Андрій Чуйко (флейта). В залі також був зроблений виставковий стенд з роботами тих, хто навчається у класах Еріки Комоні (кераміка) та Юрія Скорупського (живопис). Малюнки та вироби з глини були чудові, оригінальні. Це ще раз нагадало,що діти є безпосередні й талановиті всі без винятку. 

Title 
 Title
 Title Title

 

Після того, як щасливі музиканти та їх, не менш щасливі, вчителі і батьки зайняли свої місця за столами, розпочався із загальної молитви святковий обід. Гостина вдалося на славу. Українці не зрадили своїм традиціям і з задоволенням смакували традиційні страви: борщ з вушками, вареники, не обійшлося й без вина. Атмосфера за столами, що вишикувалися навколо ошатно вбраної ялинки, була теплою, навіть сімейною. Люди жваво спілкувалися між собою. Цьому сприяло те, що більшість парафіян знайомі між собою, та й їжа була дуже смачною. Останнім заопікувалася парафіяльна організація “Християнська єдність” під проводом п.Люби Мартинюк. Ця організація традиційно влаштовує обіди, кошти з яких надходять у парафію. Обідом свято не закінчилося, адже у гості завітав гурт “Водограй”. Троє хлопців жваво виконали колядки, які підхопили гості. Наступним виступив традиційний Вертеп, який цього разу був представлений молоддю братства св.Бориса і Гліба парафії св.Володимира та Ольги, під керівництвом Тараса Демберецького. Як вже стає зрозуміло, і господарям, і гостям було справді весело, тому завершальну колядку підхопили дружно разом.
Чергова Просфора закінчилося, а позитивні емоції залишилися. І як кажуть у нашому народі: “Дай Боже, дожити у злагоді і мирі до наступної Просфори!”

 Title Title
Title Title  Title
 TitleTitle 

 

Світлини Віталія Іванишина

Різдвяні святкування у парафії святої Тройці

Парафіяльний празник при церкві св. Йосифа Обручника

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers