rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Храмовий празник парафії Різдва Пречистої Діви Марії

10 вересня 2006 року, парафія Різдва Пречистої Діви Марії, що у Пейлос Парк на півдні Чікаго, святкувала свій храмовий празник.

Зазвичай, іменини відзначають у колі рідних і близьких, запрошені були через Церковний Бюлетень на святкування усі, а зокрема, другий хор катедри св. о. Миколая під орудою п. Соні Печенюк, який щонеділі співає на Службі Божій о 8:30 на відправах владики Інокентія Лотоцького. До речі, владика невтомно закликає парафіян долучатися до того нечисленного хору, і я ще раз про це нагадує всім, хто любить співати на славу Божу.

Мені вперше довелося побувати в парафії Різдва Пречистої Діви Марії і я охоче поділюся із зацікавленими своїми свіжими враженнями.

Хористів возив невеликий комфортабельний автобус із симпатичним водієм, що сам зголосився взяти участь в урочистій Літургії, чим справив нам приємність.

Околиця Пейлос Парк, де розташована наша південна посестра - парафія Різдва Пречистої Діви Марії, зачаровує подібністю до українських краєвидів, багато зелені, галявини соняшників, гарбузів, смужки потоків - викликають в серці ностальгічний щем.

Церква, в оточенні прицерковних будівель, збудовна в українському стилі з усіма вигодами, великим паркінгом - все затишно, мило, традиційно.

Парафіяни виповнили невеличку церкву заздалегідь, хор співав натхненно, з отцем парохом Василем Салковським, ЧСВВ, співслужили ректор катедри святого отця Миколая о. Богдан Налисник та о. Дмитро Височанський, ЧСВВ.

Після Літургії, Многолітствія та Мировання усі присутні перейшли до сусіднього будинку - святкової зали. Приємно, що всі церковні будівлі є наземними, а у вікна зали видно природу. Парох привітав громаду, гостей і поблагословив Молитвою смачний обід.

Як добрий гостинний господар, о. Василь обходив столи і розмовляв із бенкетуючими. Я звернулася із декількома запитаннями:

-Отче, прошу розповісти, як давно тут знаходиться парафія?

-Парафія Різдва Пречистої Діви Марії постала у 1911 році на півдні міста Чікаго в околицях 49-ї вулиці. Та з плином часу українська громада поступово покинула прилягаючі дільниці, перенеслася дальше на південь і постала необхідність парафіяльну церкву перенести до громади. Попередню церкву продали, а за кошти купили ділянку в Пейлос Парк і у 1993 році відкрили цю церкву, а у 19937 році - бенкетну залу та інші прибудови.

-Церква видалася мені дуже задбаною, затишною і невеликою, чи всім вистачає місця?

-Так,у неділю є дві Літургії і ще одна в суботу ввечері, а громада нараховує майже 180 парафіяльних родин. Парафіяни походять з 3 та 4-го поколінь українців, багато з них є англомовними, серед подружніх пар переважають змішані шлюби, коли тільки один є українського походження, тому важливим є те, що пізнають обряд своїх предків в зрозумілій мові, мають нагоду молитися, слухати проповіді, катехизуватися англійською мовою.

parafii#38
-А чи маєте у себе представників, так званої, "четвертої хвилі"?

-Протягом десяти років до парафії увійшли 5 родин, що недавно прибули з України. Але не останнім часом. Будемо радо вітати в себе українців, які обрали Чікаго за місце свого постійного проживання.

-А чи маєте багато молоді?

-Як і скрізь, основу, підвалини церковної громади, складають люди старші, але маємо і молоді родини з дітками. Ось розпочинаємо катехизацію першопричасників на наступний рік, вже вписалося 12 дітей.

-Приємно було побачити тут пані Олю Пітулу - діяльну членкиню клубу Емеритів при катедрі св. о. Миколая!

-Так, пані Пітула і у нас є високо вартісним членом парафіяльної громади, активна, енергійна, доброзичлива - на таких як вона спирається та стоїть наша громада.

Я подякувала за розповідь, нам було час повертатися до Чікаго, на прощання учасники поїздки сфотографувалися біля церкви.

Дощ вщух, автобус легенько колисав, ми милувалися краєвидами, згадували як гарно прибрана церква та роздивлялися веселі фотографії з пікніка. Зворушили навіть традиційні справжні білі викрохмалені обруси і серветки. Зітхнулося, хай Бог благословить парафію Різдва Пречистої Діви Марії на довгі і благі літа!

Пам’ятаймо заради майбутнього!

Музейний бенкет – 2006

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers