rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Інтерв’ю \ У нашій державі видають ліцензії на вбивство

Розмова з Павлом Макаровим, винахідником

15 оригінальних патентів за два роки - такими є успіхи нікопольського винахідника Павла Макарова. Власне, здебільшого він працює над винаходами в галузі новітніх озброєнь. Фактично всі патенти пана Макарова видано саме на різновиди зброї. Декілька років тому він отримав лист з американського Пентагону, який зацікавився гранатами винахідника, що не завдають ран, а лише оглушують противника. Однак Павло Макаров не погодився на американську пропозицію, хоча в Україні його винаходи нікому не потрібні.

- На вашу думку, чому ваші ноу-хау наразі не цікавлять державу?

- Може, я зарано народився. Свого часу виявляв інтерес до таких речей, як лазерне озброєння. Ця тема дуже цікавила, навіть їздив до Києва, і мені відверто сказали, щоб я туди "не ліз, бо надають по руках". Цим займався ще шість років тому. А сама технологія дуже цікава - людина обладнує щось на кшталт ранця, натискає кнопку - і стає невидимою. У приладі є елементи, які сканують довкілля та відтворюють тривимірну голограму. Фактично людина є, але її не видно. Причому такі пристрої можна виготовляти не лише для автомобілів, а й для танків. Наприклад, замість одного танка чи особи можна створити ілюзію присутності багатьох людей. Однак мені не дали винаходити.

- А що то був за винахід, яким цікавилися американці?

- Це граната травматичної дії. Я отримав патент на неї 2002 року.

А зовсім нещодавно у фільмі "Ультрафіолет" такий винахід показували у вигляді такої собі технофантазії.

- Яким чином граната може зупинити противника, не травмуючи його?

- Усе залежить від бойового елемента. Якщо вони металеві, то зброя травмуватиме з пораненнями наскрізь. Коли ж поставити пластикові або гумові елементи, то вона не надто травмуватиме, а лише оглушить. Як міні-кийки, як гумові кульки. Воно наче б'є, такий удар дуже відчутний - якщо він скерований у бік голови, зокрема очей, то може спричинити больовий шок і зупинить напад.

- 15 патентів за два роки. Чим зумовлено таку швидкість винаходів?

- Це все закономірно. Спершу були напрацювання, а потім почався процес отримання патентів.

- Окрім зброї, в якій галузі ще працюєте?

- Мені все цікаво. Насамперед цікаво жити. А щодо патентів, то це й бойова зброя, і мирне господарське спорядження.

- Свого часу ви винайшли апарат для різання металу, який мав би допомогти працівникам МНС...

- Це елемент модуля, який "одягають" на будь-яку зброю, насамперед на стрілецьку. В нашому випадку - на пістолет Макарова, адже він розрахований спеціально для цього. Використовуючи енергію холостого пострілу, цей модуль може різати сталь завтовшки до 16 міліметрів - троси, арматуру, машини. Так можна рятувати людей. У НАСА спеціально розробили агрегат заввишки близько метра двадцяти сантиметрів, до нього додають спеціальні різаки. Цей агрегат важить 14 кілограмів. А мій модуль - лише півкілограма. Я сконтактувався з представниками МНС, але опісля вони якось зникли. Тим часом у мене в столі лежать готові креслення, з деталюванням, їх можна вже пускати в серійне виробництво.

- Чи не пробували звертатися в інші країни?

- Дуже часто запитують, чому я досі не в Америці. Не люблю відповідати на такі запитання.

- Щодо озброєнь. Чим зумовлено ваш інтерес до нетравматичної зброї?

- Нині міліціонери мають такі види зброї, як пістолет Макарова, автомат Калашникова тощо, які належать до бойової зброї. Відповідно до класифікації, її застосовують, щоб відповідати на агресію. Така зброя має параметри лише для використання проти озброєного супротивника під час проведення воєнних дій. Тобто виходить, що для наведення ладу у своїй країні використовуємо бойові види зброї, а це не конституційно. Поясню на прикладі. Працівник ДАІ має табельну зброю. Припустімо, йому потрібно зупинити людину, яку підозрюють у вчиненні правопорушення. Але куля, випущена з пістолета Макарова, здатна вбити людину й поранити на вильоті ще одну. Куля з автомата Калашникова може вбити або поранити одну особу та поранити або вбити ще чотирьох - таку колосальну енергія вона має. Візьмімо Кримінальний чи Кримінально-процесуальний кодекс. Смертну кару в нас заборонено. Тим часом правоохоронець не має права вирішувати, винувата людина чи ні, він не є судом і не може виносити вирок. Він має право так зупинити підозрюваного, щоб той міг постати перед судом. Фактично в нашій країні видають ліцензії на вбивство. Виникає логічне запитання - що робити? Має бути така зброя, яка лише завдає ран і зупиняє, проте не вбиває. Щонайбільше поранення або легка контузія - вони мають зупинити, але не призведуть до смерті чи тяжких ран. Я навіть звертався до МВС, однак у підсумку ніхто навіть не поворухнувся. Розпочали випускати нові пістолети з гумовими кулями, але ніхто не подумав, що було б простіше розпочати виробництво патронів для того ж пістолета Макарова, які не травмували б. Це значно дешевше.

- Який із винаходів ви особисто виокремлюєте як найоригінальніший?

- Пристрій для безшумної стрільби дротиками. Це спеціальний модуль, який надягають на стандартну зброю і він забезпечує безшумну стрілянину. Немає жодного звуку. Причому така зброя працює не лише в повітрі, а й під водою. Це звичайний штатний пістолет, але зі спеціальним модулем. Після того, як людина вийшла на сушу, вона може далі стріляти, вже на суші. Є ще така проблема: безшумну зброю поділяють на два види. Тобто можна використовувати або, так званий, глушник, або безшумний патрон. Для чого? Такий патрон дозволяє, не використовуючи глушника, здійснювати безшумний постріл. Наприклад, причепимо на штатну зброю пристрій безшумної стрільби, себто глушник. Із допомогою приладів бачення видно, що люди мають зброю із глушниками, тобто готують якусь операцію. Це один бік справи. З іншого ж, нині багато армій озброєні так званими бойовими рушницями. Якщо одягнути глушники, то користуватися ними буде неможливо. Це виглядатиме, як справжня труба. Мені вдалося вирішити це. Як показали останні випробування, мій патрон здатен пробити сталь товщиною три з половиною сантиметри, пошкоджуючи предмети, розташовані за двадцять п'ять метрів від цієї сталевої перешкоди. Але над цим потрібно працювати, адже такі випробовування можуть проводити лише на урядовому рівні. А тим часом безшумного патрона немає в жодній іншій країні, лише в нас.

- Чи допомагає вам держава фінансово?

- У країні немає меценатів. Мені можуть друзі допомогти матеріалами, якщо поясню, для чого це треба. За кордоном меценатство процвітає. Кожен бізнесмен, який поважає себе, займається меценатством. У нас же підприємець, який пожертвує гроші, виглядатиме, як нерозумний.

- Ви не співпрацюєте з бізнес-структурами, партіями, які допомогли б вирішити ці питання?

- Такі речі можна вирішувати лише на державному рівні.

Григорій Явлінський: У путінській Росії – “демократія”, але “інша”

У прокрустовім ложі системи вищої освіти

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers