rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний Огляд

Коли настане національна єдність?

Питання формування коаліції національної єдності в Палестині наразі зависло в повітрі.

Голова Автономії Махмуд Аббас призупинив роботи зі створення нового уряду.

Експерти переконані: причиною такого рішення Аббаса стала непримиренна позиція "Хамасу" та відмова партії шукати шляхи порозуміння з Ізраїлем. Зазначимо, ізраїльська сторона таки дала згоду на мирні переговори з Палестиною, однак за умови, що вони відбуватимуться після того, як палестинці виконають основні вимоги так званого "близькосхідного квартету".

Ця заява пролунала невдовзі після закінчення зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, які зібралися наприкінці минулого тижня у Брюсселі, щоб визначити, чи зможе майбутній палестинський уряд стати стабільною життєздатною структурою, діяльність якої відповідатиме вимогам міжнародного "квартету" в складі ЄС, США, ООН і Росії. Головні умови "квартету" передбачають визнання ізраїльської державності, відмову від насильства й неухильне дотримання міжнародних угод, повідомляє "Німецька хвиля". Загалом Європейський Союз висловив готовність до прямих контактів із новим палестинським урядом національної єдності, коли його таки сформують.

Однак тепер безвихідна ситуація, в яку зайшли політичні перемовини в Палестині, загрожує зірвати зусилля палестинців, спрямовані на вирішення кризових проблем автономії - припинення міжнародної ізоляції та відновлення гуманітарної та фінансової допомоги з країн Заходу, замороженої в березні після перемоги "Хамасу" на парламентських виборах.

Вважають, що перемовини між радикальним "Хамасом" і поміркованим "Фатх" припинено щонайменше до повернення президента Аббаса із запланованої на цей тиждень поїздки до Сполучених Штатів Америки. Під час свого візиту до Сполучених Штатів глава Палестинської Автономії має намір зустрітися з Джорджем Бушем. Нагадаємо, Білий дім навідріз відмовився визнавати ідею створення палестинського уряду національної єдності, якщо туди входитиме хоча б один представник "Хамасу" (США визнали це угруповання терористичною організацією).

Хуліганство чи  міжетнічні розбірки?

Ситуація, яка склалася в Кондопозі та яку російська влада розцінила як звичайні "хуліганські розборки", є темою обговорення для російської громадськості ось уже не перший тиждень. Цікаво, що кондопозькі події отримали своє продовження в інших регіонах і в столиці Росії.

Наприкінці минулого тижня стало відомо про нову серію "кавказьких погромів". Цього разу події розгорталися в місті Вольськ Саратовської області. У місцевому клубі "Галактика" сталася масова бійка, в якій брали участь близько десяти осіб - вірмени та росіяни. Всі вони були нетверезими. До моменту приїзду міліції на місці залишилися тільки троє поранених. Пізніше один із них помер у лікарні.

Тим часом на вулиці Москви вийшли учасники Руху проти нелегальної імміграції. Як наслідок наприкінці минулого тижня біля станції метро "Добринінская" в центрі Білокам'яної заарештували понад 200 людей. Метою цієї акції був виступ "проти засилля, терору та беззаконня іноземців, вихідців із Кавказу в російських ВНЗ, які вступають туди підкупом, а також проти передачі студентських гуртожитків іноземним торговцям, вихідцям з Азії таКавказу за хабарі. Якщо влада не хоче, щоб ми відповіли як мешканці Кондопоги, то повинна почути нас і вимести з ВНЗ злочинців".

За свідченнями очевидців, на місці маніфестації було близько двадцяти машин з ЗМОПівцями, сім вантажівок із внутрішніми військами в повному обмундируванні, а також машина "швидкої допомоги".

А мешканці Кондопоги, щоб іще раз продемонструвати свій протест, відмовляються купувати будь-які товари в торгівців із Кавказу. Такий собі народний бойкот став суттєвим економічним ударом по кавказьких іммігрантах. Якщо цим досвідом скористаються жителі інших регіонів, збиток для небажаних іммігрантів буде значним, що може "ушляхетнити" їхні відносини з російським народом або сприяти їх швидкому від'їзду на батьківщину.

Проте в історію щирої боротьби російських захисників прав свого народу трохи не вписується один факт. Нагадаємо, коли ситуація в Кондопозі була насправді гарячою, з бажанням навести лад у регіоні виступив голова уряду Чечні Рамзан Кадиров. Однак оскільки інцидент потрактували як "бандитські розборки", а не міжетнічна ворожнеча, в Кремлі вирішили не користуватися допомогою Кадирова. Згодом фракція "Родина" в Держдумі РФ надіслала Володимиру Путіну та голові Чечні Алу Алханову пропозицію про усунення з посади голови чеченського уряду Рамзана Кадирова, адже в його заявах нібито містяться "заклики до міжнаціональної ворожнечі". Відтак оглядачі припускають, що "звичайне хуліганство п'яних молодиків" може стати підґрунтям для кремлівського плану з усунення Кадирова.

І Папа Римський помиляється

Публікація карикатур про пророка Мухаммеда свого часу спричинила бурхливу реакцію в мусульманському світі. І тепер гучний релігійний скандал може повторитися, цього разу не через гострі журналістські підсмішки, а через слова Святійшого Отця Венедикта XVI.

Перебуваючи з візитом на батьківщині та звертаючись до мирян, Папа Римський процитував слова середньовічного візантійського імператора XIV століття, котрий сказав, що пророк Мухаммед приніс світу лише "зло й антигуманність", наказуючи поширювати свою віру "мечем". Також Венедикт XVI закликав громадськість задуматися про ісламську концепцію джихаду ("священної війни"), яку назвав такою, що суперечить розуму та божественній сутності.

Такі слова Понтифіка блискавично спричинили хвилі гострої критики в мусульманських країнах. Згодом Ватикан поширив заяву, в якій Святійший Отець щиро шкодує, що його слова сприйняли якось не так і могли зачепити почуття мусульман, адже насправді він просто відкидав будь-яке насилля на релігійному ґрунті, додавши при цьому, що глибоко поважає іслам. Однак у відповідь на "реабілітацію" Папи Римського єгипетський рух "Мусульманське братерство" заявив, що "жаль" Венедикта XVI не є достатнім. "Ми вимагаємо особистих вибачень", - наголосив заступник голови "Мусульманського братерства" Мохаммед Хабіб.

Своєю чергою озброєне іракське угруповання "Армія моджахедів" наприкінці минулого тижня поширило в інтернеті заяву, в якій пообіцяло зруйнувати Рим і Ватикан, зокрема через слова Папи. А в індійській частині Кашміру поліції навіть довелося вилучити наклад газети, в якій ішлося про вислови Папи, аби тільки не допустити до масових заворушень і страйків.

Під загрозою зриву опинився тепер і візит Понтифіка до Туреччини, який було заплановано на кінець листопада цього року. "Я не бачу сенсу відвідин ісламського світу людиною, котра дотримується таких поглядів про священного Пророка ісламу. Спочатку йому варто було б позбутися почуття ненависті", - зазначив голова Турецької Ради з релігійних справ Алі Бардакоглу. Він також нагадав, що хрестоносці в Середньовіччя коїли безліч жахливих злочинів проти православних християн, юдеїв і мусульман.

Таким чином у Ватикані виникла доволі напружена ситуація. На Папу Венедикта XVI чинять серйозний тиск і суто дипломатичним шляхом, вимагаючи коментарів.

Тож 17 вересня свою недільну проповідь Папа розпочав із вибачень. "Я дуже шкодую через реакцію, яку зумовив невеликий вислів із мого виступу, який сприйняли за образу для мусульман. Насправді це була лише цитата із середньовічного тексту, яка жодним чином не відповідає моїй власній позиції", - сказав Венедикт XVI, виступаючи перед вірними біля папської резиденції в Кастельгандольфо. "Ця офіційна заява, сподіваюся, пояснила справжній сенс моїх слів, і мені хотілося б вірити, що тепер душі примиряться", - зазначив він.

Відтак наразі невідомо, чи на цьому конфлікт буде вичерпано, але принаймні "Мусульманське братерство", яке є одним із найвпливовіших у світі релігійно-політичних рухів, слова Понтифіка задовольнили, і один із його лідерів Мохаммед Хабіб вважає достатніми пояснення Венедикта XVI. "Ми приймаємо його вибачення", - заявив він.

Безпорядки в Будапешті

Щонайменше півтори сотні осіб поранено внаслідок масових протестів у столиці Угорщини Будапешті. Десять тисяч людей вийшли на вулиці столиці з вимогами свободи слова та преси й відставки уряду. Протестанти навіть намагалися штурмувати будівлю державного телебачення. Під час сутичок поліція застосувала сльозогінний газ і водомети. За останньою інформацією, поліцейським удалося витіснити учасників заворушень із площі перед телецентром, а телебачення відновило мовлення.

Головні події розгорталися перед будівлею телецентру. Декілька сотень учасників мітингу спробували прорвати кільце поліцейських і потрапити всередину. Їм це вдалося з другої спроби. Відразу після цього на першому поверсі будівлі виникла пожежа. Активісти вимагали надати їм прямий ефір, щоб закликати прем'єра Ференца Дюрчаня піти у відставку. Всю ніч на вулицях угорської столиці було неспокійно. Учасники протестів жбурляли в поліцейських каміння, підпалювали автомобілі та вибивали шибки. У відповідь поліція застосувала водомети та сльозогінний газ.

Протести спричинило оприлюднення майже півгодинного запису, який зробили наприкінці травня під час конфіденційного засідання уряду. Два дні тому його оприлюднив сайт державного радіо. Як виявилося, щоб перемогти на квітневих парламентських виборах, прем'єр Дюрчань приховав, що бюджет країни був на межі колапсу. Угорські інформаційні агенції називають цинічними зауваження Дюрчаня, які зафіксували на плівку. Голос сорокап'ятирічного політика іронічно критикує декількох авторитетних угорських економістів.

Посол України в Угорщині Дмитро Ткач прокоментував останні події так: "Ситуація під контролем. На площу нікого не пускають. У парламенті зараз збираються, у них є така форма: збираються голови фракцій і обговорюють ситуацію, що склалася. Що стосується уряду, то чи піде він у відставку - сказати важко. Зараз в угорській столиці затишшя, в той час як в інших містах країни проходять незначні мітинги, на яких вимагають, щоб прем'єр-міністр залишив свою посаду".

Референдум у Придністров'ї

Центрвиборчком невизнаної Придністровської молдовської республіки назвав остаточні дані недільного референдуму - 97,1 відсотка мешканців висловилися за приєднання ПМР у подальшому до Росії. Що робити відтак світовій спільноті, Молдові та Росії? ОБСЄ, Європейський Союз, США, Україна та, звісно, ображена Молдова ще до проведення придністровського плебісциту назвали його нелегітимним і заявили, що не визнають результатів референдуму. Цю позицію вкотре повторив Брюссель. "Результати референдуму не матимуть ніякої ваги. Існує міжнародно визнана країна, яка має всіма визнані кордони - це Молдова. Придністров'я не має статусу окремої держави", - заявляє представниця Єврокомісії Емми Удвін.

У пікантній ситуації Москва, тінь якої маячить за худими плечима Тирасполя. Визнати результати референдуму чинними - це значить нахабно піти проти всіх міжнародних норм і правил, звалити на себе відповідальність за цю "чорну діру" Центрально-Східної Європи (як називають ПМР за невстановлені закони, контрабанду і бандитизм), фінансово витратитися, врешті. Але не на те Москва не відраджувала своїх тираспольських партнерів від референдуму, щоб зараз не визнати результатів їхньої невтомної праці. Реакція МЗС РФ нечітка і більше нагадує паузу для роздумів. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що "до референдуму в Придністров'ї слід ставитися з позиції здорового глузду і без емоцій".

Вочевидь, Росія тягнутиме час і чекатиме, коли історія подарує їй можливість скористатися результатами волевиявлення наддністрянських людей. "Ми поважаємо норми міжнародного права й суверенітет Молдови, питання можливого приєднання ПМР мають вирішуватися у тісному зв'язку з керівництвом Кишиневa, - каже в заступник голови комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Леонід Слуцький і додає, - перспектива приєднання Придністров'я до Росії в близькому або далекому майбутньому є реальною".

Дані Центрвиборчкому ПМР збігаються з висновками екзит-полів. Ніхто і не сумнівався, що наддністрянці виконають настанову своєї влади. Більшість мешканців ПМР давно мають подвійне громадянство і є "росієцентричними". Сам президент невизнаної республіки Ігор Смирнов зізнався, що має російський паспорт: "Звичайно, у мене російське громадянство від самого початку, як тільки утворилася республіка". УПМР було проведено агресивну агітаційну кампанію на користь позитивної відповіді на саме це питання референдуму - про можливість у майбутньому возз'єднатися з Росією, про можливість залишитися у складі Молдови (таким було друге питання, внесене у бюлетені) реклама не сповіщала. А за три дні до референдуму в Тирасполі пройшов гранд-концерт російської попси, під час якого завчена молодь скандувала: "Росія! Путін! ПМР!". Ігор Смирнов теж не грався у демократію і не соромився користуватися адмінресурсом. На цьому ж шоу він закликав мешканців ПМР "зберігати вірність заповітам батьків та дідів... і завжди бути з Росією". Oднак, в інтерв'ю Смирнова читається сумнів у тому, що підсумки референдуму реалізуються. "Не знаю, чи визнає Росія. Ну ми б хотіли, щоб визнала", - сказав він, відповідаючи на питання журналістів.

У Києві тим часом згадують, напевно, з деяким ностальгійним настроєм, можливість "прихапати" Наддністрянщину собі ще в 1991 році. Тоді, як відомо, з такою пропозицією звертався до Леоніда Кравчука той самий, "вічний" керманич наддністрянців Ігор Смирнов. Цікаво, що начебто таку ж пропозицію повторив Тираспіль і після Помаранчевої революції. Принаймні Петро Порошенко днями в інтерв'ю "5-у каналу" розповів, що в 2005 році, коли він був головою РНБО, Смирнов викладав йому ідею проведення референдуму про можливість приєднання ПМР до України. Порошенко каже, що пропозиції Смирнова були відхилені без вагань, адже "відтак ми дуже легко переходимо на самовизначення Осетії, Абхазії, проведення референдуму в Криму щодо відділення".

Міжнародний огляд

За повідомленнями інформагенств і преси

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers