rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

До наших маяків - зась!

Здається, що українсько-російське протистояння стосовно кримських маяків не матиме кінця-краю.

Севастопольський апеляційний суд ухвалив остаточне рішення з цього питання: міністерство оборони Російської Федерації зобов'яне повернути Україні 77 маяків та інші навігаційні об'єкти, які розміщено в севастопольській зоні.

За час судового слухання міністерство оборони Росії, яке всіма правдами, і не тільки, намагалося залишити севастопольські маяки у своєму користуванні, так і не змогло пояснити, на яких підставах маяки мали б належати Чорноморському флоту РФ. Тож тепер російські військові не мають іншого виходу, як звільнити та повернути нашій державі багатоповерхову будівлю, яку до нині займала гідрографічна служба Чорноморського флоту Росії. Це ж стосується ще чотирьох великих об'єктів у центрі Севастополя, з-поміж яких правління 23-ї океанографічної експедиції, комплекс із 20 споруд гідрографічного відділу, аерологічна станція.

Як і варто було очікувати, російська сторона аж ніяк не задоволена таким рішенням суду, що затвердив остаточне рішення про вилучення із незаконного користування міністерством оборони Росії 22 маяків та інших навігаційно-гідрографічних об'єктів, від мису Тарханкут до мису Лукулл і від мису Сарич до мису Аю-Даг, та передачу їх Міністерству транспорту України. Відразу після цього голова ради Федерації федерального зібрання РФ Сергій Миронов заявив, що Росія наполягає на тому, що всі питання стосовно Чорноморського флоту Росії потрібно з'ясовувати на міждержавному рівні, але аж ніяк не в залі суду. "Це може бути поза юрисдикцією суду, тому такі питання мають вирішувати держави", - резюмував він.

Котроль за виконанням рішення суду взяла на себе Всеукраїнська молодіжна організація "Студентське братство", яка й наполягала на поверненні маяків Україні. Минулого тижня Олег Яценко, голова організації, розповів, яким саме чином здійснюватимуть такий контроль: "Студентське братство" інспектуватиме гідрографічні об'єкти в Криму та за допомогою акцій чи пікетів тиснутиме на українських посадовців, аби ті не порушували Конституції України, зокрема закону про недопуск іноземних військ на територію нашої держави. Ми хочемо привернути увагу української громадськості, тому залучатимемо ЗМІ й усі спільно перевірятимемо ситуацію на маяках".

Абсурдні призначення Януковича

Президент України Віктор Ющенко називає "абсурдними" деякі призначення Віктора Януковича. До таких він зарахував, зокрема, заміну голови Державного комітету архівів України. Зазначивши, що на цій посаді доктора історичних наук змінила людина з технічною освітою, Віктор Ющенко запитав: "Хіба це комплімент владі?"

Голова держави також вважає неприйнятними заяви щодо заміни голів місцевих адміністрацій і критикує масову заміну керівників податкової адміністрації на місцях.

Президент також зазначив і те, що на велику кількість посад призначають людей з одного регіону. Сам він уважає таку практику "дорогою до дискредитації".

Кризові менеджери президента

Зміна голови секретаріату Президента Олега Рибачука на Віктора Балогу стала безсумнівною головною новиною політичного життя. Проте підводні камені цієї перестановки значно цікавіші, ніж саме призначення й можуть мати більший вплив на подальший розвиток подій.

"Рік тому Президент зробив вибір на мою користь, оскільки він знав про мої якості, про любов до одних речей і нелюбов до інших. Він поставив переді мною певні завдання.

Коли ми говорили декілька днів тому, він погодився, що їх виконано", - так прокоментував своє звільнення з посади голови секретаріату Президента Олег Рибачук. - "Секретаріат повинен діяти в наступальному ключі", - так спрогнозував свою роботу новий керівник відомства Віктор Балога.

Ще до призначення Олександра Зінченка головою президентського секретаріату лунало чимало запитань. Одне з них полягало в тому, чи зможе колишній есдек стати повноцінним виразником інтересів цієї політичної сили та її лідера Віктора Ющенка. Найвлучнішими виявилися прогнози колишніх товаришів Олександра Зінченка по партії - Віктора Медведчука, Леоніда Кравчука, Нестора Шуфрича, які затято стверджували про близький скандал. Щоправда, їхні коментарі списували на "заздрість". Проте не можна заперечити того, що саме заяви Олександра Зінченка призвели до першого гучного скандалу в таборі "помаранчевих" - відставки уряду Тимошенко та Порошенка з посади секретаря РНБОУ.

Друге, і важливіше, питання полягало в тому, чи зможе команда, розширена завдяки донедавна опонентам (тих же соціал-демократів чи, до прикладу, значно нейтральніших промисловців і підприємців Анатолія Кінаха) провадити настільки ж єдину політику й не пересваритися між собою. Тим паче, що в поведінці багатьох неофітів "Нашої України" неодноразово помічали нестримне бажання влади та посад. Чого вартує тільки протистояння Ю. Тимошенко та П. Порошенка. З перших днів перемоги В. Ющенка все звелося до того, хто тепер буде головним. Урешті владу вибудували на фундаменті "противаг і стримувань" уряд (Тимошенко)-РНБО (Порошенко). Без цього фундаменту зусилля будь-кого не змогли б призвести до настільки гучних і скандальних відставок цих осіб. Саме тому персона О. Зінченка не є настільки демонічною чи драстичною. І найбільше переконують у цьому подальші події.

У розвалі "помаранчевої" коаліції (якщо говорити лише про середовище "Нашої України" й не чіпати позиції О. Мороза) найбільше звинувчують П. Порошенка (до речі, також вихідця зі середовища СДПУ(о). За провину йому ставлять бажання посісти крісло спікера (раз уже Тимошенко дістається в "помаранчевій" коаліції крісло прем'єра), що й стало причиною дрейфу Мороза. Закінчилося все сумно для "Нашої України" - утворенням антикризової коаліції. І саме цей парламентський перерозподіл спричинив розмови на тему необхідності посилення ролі президентських структур - секретаріату та РНБОУ. Мовляв, лише за такої тактики можна протистояти урядовому посиленню В. Януковича.

Посилення ролі секретаріату випало цього разу Вікторові Балозі. За іронією долі, Балога також відзначився членством у СДПУ(о) та, як не дивно, є щирим прихильником "широкої коаліції". Саме в Закарпатській облраді створили першу "широку коаліцію" - ще тоді, коли на київському рівні лідери НУ категорично не допускали ймовірності цього. Є в біографії Балоги й інші приклади, які демонструють його схильність до нестандартного мислення. Щоправда, ці кроки призводили (знову ж таки за іронією долі) до загальноукраїнських баталій. Наприклад, вибори міського голови Мукачевого, які, з одного боку, стали "полігоном" для відпрацювання загальноукраїнських технологій для тодішньої партії влади, але й дали змогу розпочати переможну ходу "Нашої України". Вочевидь, саме такі дії В. Балоги дадуть підстави називати його "кризовим менеджером" Ющенка (за аналогією з "антикризовим менеджером" Кучми Віктором Медведчуком).

Проте навіть це не вирішує основоположного питання, про яке вже говорили і яке ставили ще до перемоги Ющенка в президентських виборах, - чи зможуть настільки різні представники втримати єдиний курс команди Президента? Тим паче, що до цього часу не зрозуміло, яку мету буде відведено для Ради національної безпеки й оборони. І хоча нещодавно зроблено заяви, що керівництва РНБОУ не мінятимуть, однак такі ж заяви лише на початку минулого тижня звучали і стосовно секретаріату Президента.

Севастополь розумніший за Феодосію

Від 18 і до 28 вересня в Севастополі на базі Військово-морського інституту ім. Петра Нахімова триватимуть командно-штабні комп'ютерні навчання в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру" "Кооператив Марлін-2006".

У них беруть участь понад 20 країн-членів і партнерів НАТО, які за допомогою комп'ютерних технологій відпрацьовуватимуть питання оперативної сумісності, повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони України.

Навчатися "оперативної сумісності" до Криму приїхали військовослужбовці з восьми країн-членів НАТО - Болгарії, Канади, Німеччини, Греції, Італії, Польщі, Словенії й Туреччини, шести учасниць програми НАТО "Партнерство заради миру" - Албанії, Азербайджану, Росії, України, Хорватії та Фінляндії, а також двох із Середземноморського діалогу - Алжиру й Ізраїлю. Керуватиме процесом командувач компоненту Об'єднаних ВМС НАТО в Нортвуді (Великобританія) адмірал сер Джеймс Бернелл-Наджент.

Як зазначали, мета навчань - налагодити оперативну сумісність країн-членів НАТО з країнами-партнерами. Тобто за допомогою комп'ютерних технологій під час "Кооперативу Марлін-2006" відпрацьовуватимуть питання безпеки на субмаринах, кораблях, літаках і вертольотах, пошуку й порятунку аварійного підводного човна, організації заправлення пальним у морі, евакуації цивільних осіб у порту, безпеки стоянок кораблів і суден у місцях базування та під час курсування морем.

До речі, варто зазначити, що впродовж навчань не використовуватимуть ані військової техніки, ні засобів озброєння. Можливо, саме тому наразі якихось публічних демонстрацій із закликами "НАТО - геть!" не помічено. Або ж жителі Севастополя, на відміну від мешканців Феодосії, мають більш гостинну вдачу. Хоча, ймовірно, це затишшя перед новою бурею.

Чи піддається вихованню Янукович

Розмова Президента Віктора Ющенка з Віктором Януковичем тривала близько п'яти годин, а після неї глава держави розкритикував прем'єра перед журналістами.

"Я запросив прем'єр-міністра для того, щоб довести перші політичні застереження щодо дій окремих політиків у владі, які ведуть до порушення Універсалу та досягнутих стабілізаційних домовленостей", - сказав президент держави.

Серед проблемних питань він також назвав непрозорі та часто невиправдані кадрові зміни, затримку з формуванням широкої коаліції, недотримання прав опозиції та спроби ревізувати зовнішньополітичний курс України.

Президент висловився за необхідність якнайшвидше завершити створення широкої коаліції. "Здорова частина політичних сил України повинна розуміти: з урахуванням тієї конституційної реформи, яку провели нашвидку, сьогодні на плечі політичних сил і уряду покладено відповідальність зі значного переліку питань ", - сказав він.

"Я закликаю, щоб ті сторони, які беруть участь у формуванні позиції тих чи іншій фракцій в організації цієї дискусії, якомога швидше пройшли цей процес", - звернувся глава держави.

Віктор Ющенко також назвав "неприйнятними" заяви про ревізію призначень голів місцевих державних адміністрацій і звернув увагу на надто швидкі та невиправдані заміни керівників органів Державної податкової адміністрації.

Народжувати чи зачекати?

Уряд Віктора Януковича хоче обмежити категорії громадян, яким мають виплачувати одноразову допомогу при народжені дитини. Відповідну норму містить проект держбюджету на 2007 рік. Заступник міністра фінансів Сергій Рибак повідомив, що сімейні пари, які протягом півроку перед народженням дитини мали сукупний дохід понад 5 тис. грн. на місяць, не отримають одноразової допомоги від держави.

За словами пана Рибака, скоротити кількість сімей, які отримують одноразову допомогу при народжені дитини, - вимушений крок. 2007 року всі видатки за цією статтею має фінансувати держбюджет, а не Фонд соціального страхування, як було досі. Грошей на це в держави не вистачає, і є значна категорія сімей, на думку Мінфіну, які не потребують цієї допомоги.

"Цю допомогу мають надавати тим, хто дійсно потребує її, а є родини з дуже високими доходами, їм не потрібна підтримка держави", - вважає С. Рибак. Він роз'яснював, що допомогу в розмірі 8,5 тис. грн. зможуть отримати сім'ї, де є не більш ніж двоє дітей і сукупний дохід не перевищує 5 тис. грн. Якщо в сім'ї троє дітей, то дохід не має перевищувати 6 тис. грн., а якщо чотири й більше - 7 тис. грн. При цьому він зазначив, що суми самої допомоги не змінюватимуть.

Ініціатива уряду відразу ж спричинила гостру дискусію. Перший заступник голови бюджетного комітету ВРУ Олександр Пеклушенко заявив: "Я сам два місяці тому став батьком. Ця норма покликана стимулювати народжуваність. Але для людей із доходами, як у мене, це вже не стимул. Тому, враховуючи й без того високу напруженість держбюджету-2007, не можна всіх громадян стригти під один гребінець".

Перший заступник голови виконкому "Нашої України" Ігор Жданов вважає інакше. "Пропозиція щодо обмеження виплат при народженні дитини, яку внесла антикризова коаліція, є неприйнятною. У державі складна демографічна ситуація - скорочується чисельність населення, тож заходи, які запропонував Президент Ющенко в програмі "10 кроків назустріч людям", зорієнтовані на збільшення одноразової допомоги при народженні дитини з 800 гривень до 8500 гривень, - говорив пан Жданов. - Відповідно до статистичних даних, народжуваність зростає, а це свідчить, що політика глави держави соціально спрямована й абсолютно виправдана. В таких умовах абсолютно незрозумілими є кроки регіоналів. "Наша Україна" послідовно відстоюватиме ту соціальну політику, яку запропонував Віктор Ющенко у своїй програмі "10 кроків назустріч людям".

Справді, 2006 року сталися деякі позитивні зрушення в демографічній сфері. У січні-червні, порівняно з аналогічним періодом 2005 року, кількість народжених збільшилася на 6,7%, кількість померлих зменшилася на 3,9%. Унаслідок цього сповільнилися темпи скорочення чисельності населення - з 8,8 до 7,4 на 1000 мешканців. На 7% зросла кількість зареєстрованих шлюбів.

Але є й інші резони, через які депутати, мабуть, не затвердять цієї норми. Вона дискримінує мільйони сімей із середнім рівнем достатку. І ще. Ця норма змушуватиме одного члена сім'ї приховувати доходи. Очевидно, йтимуть у тінь майбутні батьки, оскільки матерям вигідно декларувати реальну зарплату (під час декрету вони мають отримувати щомісячно 100% місячної зарплатні).

Бюлетень Укка

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers