rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі Америка

Обама пообіцяв вивести бойові частини США з Іраку цього літа

Президент США Барак Обама підтвердив, що бойові частини американської армії залишать Ірак влітку цього року. "США збираються завершити свою бойову операцію в Іраку цього літа - в точній відповідності з графіком", - наголосив Обама в неділю, 4 липня, під час свого святкового звернення до громадян з нагоди Дня незалежності США.

Президент також подякував американським військовослужбовцям, яких запросили до його резиденції у Вашингтоні, за успішне виконання поставлених перед ними завдань.

Вихід всіх бойових підрозділів США з Іраку до 31 серпня залишається одним з пріоритетів американської адміністрації. Прихильність цій меті також підтвердив в неділю, 4 липня, і віце-президент США Джозеф Байден, який перебуває з візитом у Багдаді. Байден виступив перед американськими військовослужбовцями в одній з колишніх резиденцій Саддама Хусейна. За словами віце-президента, характер американської місії в Іраку зміниться, проте США продовжать підтримувати Багдад "економічно, політично і соціально".

Нагадаємо, в березні Обама заявляв, що Сполучені Штати мають намір виконати обіцянку вивести всі свої війська з Іраку до кінця 2011 року.

 


Обама затвердив нові

санкції щодо Ірану

Title 

Фото АР

 

Президент США Барак Обама підписав у четвер закон про розширення односторонніх санкцій проти Ірану.

"Ми демонструємо іранському уряду, що його дії мають наслідки. Не повинно бути ніяких сумнівів у тому, що США і міжнародна громадськість готові працювати над тим, щоб запобігти отриманню Іраном ядерної зброї", - сказав Обама на церемонії підписання закону. Він також додав, що нинішні санкції - найжорсткіші з тих, що будь-коли приймалися.

Список організацій, які підпали під санкції, поповнили Поштовий банк Ірану (за зв'язки з банками, що вже перебувають під санкціями), Корпус вартових ісламської революції (як організація, а також всі його члени як приватні особи), військово-повітряні сили КВІР і командування ракетних програм Ірану (обидві структури - за зв'язки з ракетними програмами), компанія Sepanir Oil and Gas Engineering, суднова компанія Islamic Republic of Iran Shipping Lines, а також низка приватних осіб і бізнесменів, яких США підозрюють у причетності до порушення режиму нерозповсюдження.

Також список охоплює кілька десятків суден, які можуть перевозити елементи зброї масового враження або частини ракет. Під нові санкції підпадають більш ніж 20 енергетичних, нафтових і страхових компаній, контрольованих іранським урядом.

Водночас, зазначив Обама, двері для діалогу між США та Іраном досі залишаються відчиненими.

На закінчення він підтвердив, що продовжує вважати запобігання розповсюдження ядерної зброї у світі "одним зі своїх найвищих пріоритетів у сфері національної безпеки".

При цьому Обама нагадав, що недавно Росія і США "на власному прикладі" закликали світове співтовариство активізувати процес ядерного роззброєння, підписавши договір про подальше скорочення стратегічних наступальних озброєнь. "Я закликаю Сенат ратифікувати закон цього року", - повторив президент.

Він наголосив, що єдиною країною-учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка "не змогла переконати" Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у мирній спрямованості своєї ядерної програми, є Іран.

Таким чином, США будуть активно домагатися повного дотримання іншими державами міжнародного режиму санкцій стосовно ІРІ, встановленого Радою безпеки ООН, і паралельно "працювати з союзниками і друзями над удосконаленням і виконанням власних каральних заходів", - додав Обама.

Нагадаємо, раніше Рада безпеки ООН 9 червня прийняла чергову резолюцію (1929), що вводить нові санкції щодо Ірану у зв'язку з його відмовою згорнути роботи зі збагачення урану. Підписаний Обамою закон став першим пакетом заходів, прийнятих США відповідно до резолюції 1929 у рамках мандата РБ ООН.

 

Клінтон розкритикувала

будівництво російських

військових баз в Абхазії

і Південній Осетії

Title 

Фото АР

5 липня держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що будівництво російських військових баз в Абхазії і Південній Осетії суперечить домовленостям, укладеним після п'ятиденного військового конфлікту на Кавказі в 2008 році.

"Ми розцінюємо таке будівництво, як таке, що суперечить зобов'язанням Росії з припинення вогню, які були укладені в 2008 році", - сказала голова зовнішньополітичного відомства США.

При цьому вона не повідомила, коли може бути вирішена ця проблема, відзначивши лише, що все що може зараз робити Грузія - це розвивати демократію і уникати загострення взаємин з Росією.

"Займе це місяці чи роки, для Грузії важливо продовжувати спроби провести модернізацію і реформи", - підкреслила Клінтон.

Як відомо, 5 квітня президент РФ Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію угоди з Південною Осетією про спільні зусилля щодо охорони кордону, а також аналогічний документ, який стосується Абхазії.

Як повідомила прес-служба Кремля, згідно з цими угодами, новопроголошені республіки делегують Росії повноваження з охорони своїх кордонів. Документи також визначають статус та умови перебування в Південній Осетії і Абхазії російських прикордонних органів федеральної служби безпеки.

Перед цим, в лютому, Дмитро Медведєв і президент Абхазії Сергій Багапш підписали угоду про створення об'єднаної бази на території республіки. Документ розрахований на 49 років із можливістю його автоматичного продовження на 15-річні періоди. Головнокомандувач Сухопутних військ РФ генерал-полковник Олександр Постніков раніше повідомив, що російські військові бази в Абхазії і Південній Осетії будуть повністю облаштовані до кінця 2010 року.

 

Фігуранти шпигунського

скандалу в США

могли відмивати гроші

російської еліти

 

Завданням спійманих у США "російських шпигунів" могло бути відмивання та легалізація коштів, які вивозяться високопоставленими чиновниками з Росії.

Така версія з'явилася у журналу "The New Times". Про це розповів в ефірі радіостанції "Эхо Москви" заступник головного редактора журналу Ілля Барабанов.

"Стверджувалося, ніби головним завданням затриманих було зовсім не шпигунство, це було швидше прикриття, а насправді ніби вони займалися відмиванням та легалізацією великих сум грошей, які виводяться з нашої країни високопоставленими чиновниками з уряду, високопоставленими людьми з ФСБ, з Центрального банку", - розповів Барабанов і додав, що "ці документи, на жаль, до преси так і не дійшли".

"Називалися конкретні імена, суми, прізвища, і навіть обіцялося, що найближчим часом у розпорядженні журналістів виявляться документи, що доводять зв'язок між фінансовими аферистами тут і шпигунами там", - заявив Барабанов.

Цієї ж думки дотримується і журналіст "Эхо Москви" Юлія Латиніна. "ФБР накрило мережу міжнародних шахраїв, що займалися розпилом російського бюджету під приводом шпигунства. Американська частина мережі складалася з 11 громадян, діяльність яких має таке ж відношення до шпигунства, як діяльність підполковника Кузнєцова, який витрачав на рік мільйон доларів, до здійснення правосуддя. Російська частина шахраїв залишилася невідомою, фігурує в шифровках під назвою "Центр", - заявила Латиніна в своїй авторській програмі на радіостанції.

Нагадаємо, 27 червня поліція США затримала десятьох осіб за підозрою в шпигунстві на користь Росії. Арешти стали результатом багаторічного розслідування, проведеного ФБР, офісом прокурора південного округу Нью-Йорка, відділом по боротьбі зі шпигунством та відділом з розвідки управління національної безпеки Мін'юсту. Хоча слово "шпигунство" у судових документах не значиться, головне, в чому звинувачують затриманих - збір інформації про США з метою передачі її Російській Федерації.

Заарештовані тривалий час жили в США, причому більшість з них - під виглядом подружніх пар. Як випливає з матеріалів справи, що опинилися в розпорядженні ЗМІ, основним завданням розвідників було налагодження зв'язків серед впливових політиків США і вербування потенційно корисних американців.

 

Імміграційне

законодавство США

потребує реформи

 

Президент США Барак Обама заявив про необхідність реформування імміграційного законодавства країни. Виступаючи у четвер з доповіддю щодо цієї проблеми в Американському університеті у Вашингтоні, Обама відзначив, що чисельність нелегальних іммігрантів в Сполучених Штатах складає, за останніми даними, 11 мільйонів осіб.

За словами глави Білого дому, проблеми неможливо вирішити лише зміцненням кордонів, потрібно, щоб урядові чиновники і працедавці несли персональну відповідальність за всі прорахунки, які виникають.

Розв'язання проблем нелегальної імміграції та всіх пов'язаних з нею і "болючих" для уряду США питань, президент обіцяв зробити пріоритетним ще у своїй виборчій кампанії. Проте до сьогоднішнього дня не зроблено жодних відчутних кроків. Схоже, що реформа імміграційного законодавства країни стала предметом найбільших протиріч як у Парламенті, так і в суспільстві в цілому. І розв'язання цього "гордієвого вузла" можна не очікувати в найближчому майбутньому.

США виділять

2 мільярди доларів

на сонячну енергію

 

Президент США Барак ОБАМА оголосив про виділення двох мільярдів доларів на розвиток сонячної енергетики, передає Бі-бі-сі.

 

У планах американської влади створення найбільшої в світі сонячної електростанції, яку планує побудувати в штаті Арізона компанія "Abenoga Solar". Ця електростанція забезпечуватиме електроенергією 70 тисяч будинків.

Інша компанія "Abound Solar Manufacturing" збудує в Колорадо та Індіані заводи інноваційних тонкостінних сонячних батарей у вигляді найтоншої плівки.

Фінансування "сонячної" станції здійснюватиметься урядовими фондами, створеними для стимулювання економіки США під час рецесії.

Ще під час передвиборної кампанії президент Обама пообіцяв створити робочі місця у сфері виробництва екологічно чистої енергії. У суботу він сказав: "Ми боротимемося щосили, щоб робочі місця і виробництво майбутнього створювалися у нас, в Америці".

За словами Обами, завдяки обом проектам буде створено більше п`яти тисяч нових робочих місць.

Американське виробництво відновлюваних джерел електроенергії має сильного конкурента в особі Китаю.

 

Ларрі Кінг

залишає своє шоу

 

Знаменитий ведучий телекомпанії CNN Ларрі Кінг залишає своє шоу, яке він вів 25 років. Про це сам Л.КІНГ повідомив через систему коротких повідомлень "Twitter".

Колишній радіоведучий почав вести своє шоу на телеканалі CNN рівно чверть століття тому. Першим співрозмовником Л.КІНГА став тодішній губернатор штату Нью-Йорк Маріо КУОМО.

Відтоді в студії передачі "Larry King Live" як співрозмовники ведучого побували президенти різних країн, політики, актори та інші знаменитості.

Ця передача увійшла до Книги рекордів Гіннесса як така, що найдовше виходить на одному й тому ж каналі в один і той же час у жанрі ток-шоу.

"Цієї осені я хотів би закрити програму", - йдеться в повідомленні 76-річного метра тележурналістики. За словами Л.КІНГА, йому хотілося б присвячувати більше часу сім`ї, і, зокрема, "ходити на змагання, в яких беруть участь його діти", передає ІТАР-ТАСС.

 

Підготувала Лариса Кухар

За матеріалами інформагентств

 

Чикаго за тиждень

“Конституція України як основа української державності – круглий стіл у Вашингтоні”

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers