rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Новопризначений посол України у США Олександр Моцик офіційно приступив до виконання своїх обов’язків

Новопризначений Надзвичайний і Повноважний посол України у Сполучених Штатах Америки Олександр Моцик прибув до Вашингтону і приступив до виконання своїх обов'язків.

Відповідно до встановленої процедури, дипломат перш за все вручив копії вірчих грамот представникові американського зовнішньополітичного відомства. Урочиста церемонія відбулася в стінах Державного департаменту США, документ із рук посла прийняв заступник глави Держдепу Джеймс Стайнберг.

Після завершення формальної процедури дипломати обговорили основні питання порядку денного українсько-американських відносин, останні події внутрішньополітичного життя України та її зовнішньополітичні пріоритети. Значна увага під час зустрічі приділялася двостороннім проектам співпраці, зокрема - в економічній та енергетичній сферах, проблематиці боротьби з тероризмом та спільній миротворчій діяльності. Олександр Моцик та Джеймс Стайнберг обмінялися думками щодо підготовки майбутнього візиту Державного секретаря США Гілларі Клінтон до України, який запланований на перші числа липня.

28 червня Олександр Моцик вручив президентові Сполучених Штатів Америки Бараку Обамі оригінали вірчих грамот Надзвичайного і Повноважного посла в США, а також - відзивні листи попереднього глави дипломатичного відомства у Вашингтоні. Американський лідер та новопризначений посол обмінялися заявами, у яких відзначили важливість двосторонніх українсько-американських відносин, що базуються на спільних цінностях і цілях та ефективно розбудовуються протягом останніх років.

Барак Обама привітав Олександра Моцика з призначенням на нову посаду і відзначив потенціал двостороннього партнерства - починаючи з реформ у сферах енергетики та економіки, і закінчуючи співпрацею у напрямках оборони, зміцнення демократії та захисту прав людини. Президент США іще раз наголосив на досягненнях Саміту з ядерної безпеки, який відбувся у Вашингтоні у квітні 2010 року. Він висловив переконання, що майбутній візит Державного секретаря Гілларі Клінтон до України ще більше зміцнить всебічне українсько-американське партнерство.

У свою чергу Олександр Моцик передав главі Білого дому вітання від президента України Віктора Януковича. У документі йдеться про те, що тісні двосторонні відносини слугують основоположним інтересам обох держав в політичній, економічній та соціальній сферах, підтвердивши стратегічний характер партнерства між Україною та Сполученими Штатами. Посол висловив вдячність за незмінну готовність адміністрації Барака Обами надавати підтримку Україні на її шляху до свободи, демократії та процвітання.

Призначення Олександра Моцика Надзвичайним і Повноважним послом України в Сполучених Штатах Америки відбулося відповідним указом президента України Віктора Януковича від 11 червня 2010 року. До цього він успішно очолював дипломатичне представництво України в Республіці Польща. Двосторонні відносини між Україною й Польщею, якими опікувався у Варшаві досвідчений дипломат, впродовж останніх років набули виключно позитивної динаміки. Сьогодні Варшава залишається надійним стратегічним партнером для України, обидві держави реалізують амбітний проект підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. До того ж, Польща висловила бажання бути "адвокатом" України в міжнародних інституціях.

На американському континенті Олександр Моцик також представлятиме Україну не вперше. У 1992-1995 роках він працював у постійному представництві України при ООН у Нью-Йорку, був віце-головою Спецкомітету ООН з розробки Міжнародної конвенції з питань безпеки персоналу ООН.

Після цього дипломат очолював українське посольство у Турецькій Республіці, представляв свою державу при Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС). Працюючи в центральному апараті Міністерства закордонних справ, Олександр Моцик обіймав високі й відповідальні посади, в тому числі - першого заступника міністра з питань європейської інтеграції.

 

 


Борис Тарасюк: "За нової влади Україна ризикує перестати бути суб'єктом міжнародних відносин і перетворитися на їх об'єкт"

Зовнішньополітичні пріоритети нового керівництва України загрожують їй втратою самостійності у прийнятті рішень та перетворенням з дієвого суб'єкта міжнародних відносин на їх пасивний об'єкт. Таке переконання висловив колишній міністр закордонних справ України, народний депутат Верховної Ради Борис Тарасюк. Він узяв участь в обговоренні теми "Невизначений шлях України - крок вперед і два назад?", організованому вашингтонською Атлантичною радою.

"Дотепер Україна мала власне обличчя на міжнародній арені, а зараз усе виглядає так, що вона перебуватиме у тіні зовнішньої політики Російської Федерації й обслуговуватиме виключно російські зовнішньополітичні інтереси", - наголосив учасник круглого толу. Він попередив, що це призведе до "дистанціювання" України від демократичних держав світу, які об'єднуються навколо євроатлантичних організацій. Такі кроки офіційного Києва допомагають Росії "закріпити свої позиції за рахунок України" шляхом доступу до контролю над українською газотранспортною системою, додають їй впевненості та агресивності на зовнішньополітичній арені.

Борис Тарасюк відзначив, що Україна чи не вперше за усю свою історію переживає такі різкі й фундаментальні зміни як у внутрішній, так і у зовнішній політиці. Зокрема, депутат засудив "повне вилучення із українського законодавства" такої фундаментальної мети, як приєднання до Організації Північноатлантичного договору. Борис Тарасюк переконаний, що пояснення цього кроку прагненням забезпечити "позаблоковий статус України" ніщо інше, як звичайна риторика. "То того ж, якщо уряд говорить про позаблоковий статус, то як можна залишати серед основних завдань вступ до Європейського Союзу? У такому разі Україна не зможе відповідати вимогам ЄС у сфері оборони й безпеки. Отож, ми уже бачимо пряме протиріччя", - пояснив колишній міністр.

Позицію Бориса Тарасюка підтримав і колишній посол України у США Борис Щербак. Він висловив занепокоєння тим фактом, що Сполучені Штати Америки та Європейський Союз "не мають ні політичної волі, ні дієвих ресурсів, аби протистояти втраті Україною її суверенітету". На його глибоке переконання, успішні спроби Російської Федерації обмежити зовнішньополітичні функції сусідніх країн призведуть до того, що вона остаточно закріпить свої імперські амбіції в регіоні. Дипломат від імені української політологічної спільноти наголосив на тому, що діюча адміністрація Білого дому зосереджена виключно на проблемах Афганістану й Іраку, а політика "перезавантаження" відносин з Кремлем є свідченням втрати інтересу до України та інших держав у пострадянському регіоні.

Колишній заступник міністра закордонних справ України Валерій Чалий у своєму виступі також загострив увагу на змінах у зовнішній та безпековій політиці. Він переконаний, що позаблоковий статус "не залишив державі жодних альтернатив", хоч і мав на мені об´рунтувати відмову від поступової інтеграції до НАТО. Експерт особливо наголосив на тому, що діючий президент не лише змінив тактичні підходи до політичного курсу, а й приймає рішення на наступні десятиріччя. У цьому контексті він підняв питання, пов'язане із підписанням українсько-російського договору щодо продовження перебування в Криму Чорноморського флоту. "Президент, який прийшов до влади на кілька років, не повинен визначати долю усієї держави на десятки років вперед", - наголосив політолог.

У процесі дискусії з аудиторією, Борис Тарасюк поставив під сумнів демократичність обрання Віктора Януковича на найвищу державну посаду. Серед аргументів він назвав той факт, що президента незалежної України вперше обрали 50% українців і він користувався підтримкою близько третини населення. "До того ж, опозиція мала чимало доказів фальсифікації результатів волевиявлення народу, однак адміністративний суд не слухав жодних аргументів. Я був безмежно здивований реакцією Брюсселю, Вашингтону та інших столиць, які змагалися за те, хто перший привітає Януковича із перемогою", - заявив депутат-опозиціонер.

З таким підходом не погодився Валерій Чалий. Він заперечив, що відповідно до основного закону - Конституції України, Віктор Янукович прийшов до влади цілком демократичним шляхом і кількість порушень, зафіксованих у день виборів, не могли змінити їх результат. Разом з тим, він відзначив, що демократичність останніх президентських виборів є "іще одним досягненням Помаранчевої революції".

Борис Тарасюк скептично оцінив і внутрішньополітичні кроки Києва та здатність уряду дотримати слова. "Уже восени цього року людям вистачить досвіду й часу, аби зрозуміти, що обіцянки виконати свої передвиборчі зобовязання були пустими", - заявив він. Депутат не виключив, що після цього можна сподіватися на масові акції протесту та виявлення громадського незадоволення. "Соціальна програма Віктора Януковича, яка була основою його платформи під час виборів, не підтверджується жодними конкретними кроками", - підсумував він.

 

 


Барак Обама та Дмитро Медведєв обговорили досягнення політики "перезавантаження" за гамбургером з картоплею й кока-колою

 

Сполучені Штати Америки та Російська Федерація досягли визначних успіхів у двосторонніх відносинах завдяки політиці "перезавантаження". Таке переконання висловив президент США Барак Обама від час спільної прес-конференції зі своїм російським колегою. Лідери двох держав поспілкувалися з журналістами після завершення переговорів у Білому домі в рамках візиту Дмитра Медведєва до Вашингтону. "Коли я зайняв свою посаду, відносини між Сполученими Штатами та Росією знаходилися на найнижчому рівні з часів "холодної війни". Тоді було надзвичайно багато недовіри й майже не велася робота у напрямках, важливих для обох сторін", - зазначив Барак Обама.

Серед досягнень та "конкретних результатів" Барак Обама виділив підписання "історичного договору" про стратегічні та наступальні озброєння (Strategic Arms Reduction Treaty - START) і висловив сподівання, що його ратифікація буде завершена у найкоротші строки.

За словами президента, Вашингтон та Москва "разом зміцнили міжнародний режим нерозповсюдження ядерної зброї", домоглися прийняття Радою Безпеки ООН найжорсткіших санкцій проти Ірану і працюють над подібним документом щодо Північної Кореї. "Разом ми поглибили співробітництво щодо протистояння екстремізму та тероризму, які загрожують народам обох країн. Сьогодні ми погодилися розширити співпрацю спецслужб у напрямку боротьби з тероризмом", - розповів глава Білого дому.

Проте, Барак Обама визнав, що сторони все ще мають розбіжності у ряді питань, одним з яких є Грузія, однак намагаються "відкрито" їх обговорювати.

Переговори у Білому домі виявилися настільки результативними, що після їх завершення було оприлюднено 11 спільних заяв та декларацій. В одній із них відзначається, що Сполучені Штати Америки та Російська Федерація планують до 30 вересня завершити усі консультації, необхідні для вступу РФ до Світової організації торгівлі. "Ми вітаємо відновлення зусиль, спрямованих на завершення цього процесу у найкоротші строки, що відповідає інтересам обох наших країн та усієї торговельної спільноти", - підкреслюється у заві. Відповідно до її тексту, США обіцяють надавати РФ "повну підтримку та кращі поради" у процесі приєднання до СОТ.

Під час спільної прес-конференції у Білому домі Дмитро Медведєв підтвердив, що значна частина переговорів з американським лідером стосувалася саме економічних питань. За його словами, сторонам вдалося "узгодити спільний підхід" і з'ясувати, що суттєвих питань у цьому напрямку не лишилося. "Технічні нюанси" повинні бути вирішені до кінця вересня поточного року.

Після зустрічі у Білому домі глави двох держав виступили з промовами на бізнес-саміті США-Росія. Однак, окрім офіційної частини переговорів, Барак Обама та Дмитро Медведєв мали нагоду поспілкуватися без преси, помічників та інших членів делегацій. Для цього американський президент запросив свого російського колегу в один із улюблених ресторанів швидкого харчування "Ray's Hell Burger". Заклад знаходиться у місті Арлінгтон (штат Вірджинія) неподалік Вашингтона і користується популярністю серед місцевих жителів. В компанії лише двох перекладачів та в оточенні здивованих відвідувачів, глави держав поласували гамбургерами, картоплею-фрі та кока-колою.

Таке відхилення від запланованої раніше програми сподобалося Дмитру Медведєву. "Може це й було не дуже корисно для здоров'я, зате смачно й допомагає відчути дух Америки", - поділився враженнями російський лідер.

Перебування Президента РФ в американській столиці було завершальним етапом офіційного візиту до США. Розпочався ж візит із відвідин Кремнієвої долини у Каліфорнії - американського центру високих технологій. В рамках поїздки Медведєв завітав до штаб-квартири "Apple", де провів переговори з керівництвом компанії щодо перспектив розвитку ІТ. На згадку про зустріч директор корпорації Стів Джобс подарував Дмитрові Медведєву найновіший смартфон iPhone 4-го покоління, який лише днем пізніше надійшов у продаж.

Президент Росії відвідав і офіс корпорації "Cisco", де у його присутності був підписаний догорів про співробітництво у сфері розвитку й впровадження інформаційних та комунікаційних технологій між одним із провідних російських центрів та "Сisco".

Завітавши до офісу "Twitter", Дмитро Медведєв став власником особистої сторінки в системі мікроблогів компанії та залишив там своє перше повідомлення. Під час поїздки Каліфорнією російського лідера супроводжував губернатор штату Арнольд Шварценегер.

 

Chicago Blues Festival відкрив сезон

Dee’s Place – музичний оазис

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers