rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ УАПЦ в США в боротьбі за Патріарший Томос

29 – 30 травня 2010 року, в Неділю Всіх Святих, у Катедрі Св. первомученика Стефана в Клівленді (Бронсвік, Огайо) урочисто відбувся Освячений Церковний Собор УАПЦ (Соборноправної) в США Київського Патріархату.

Перед відкриттям Собору був проведений Синод у складі архиєпископа Олександра, єпископа Макаріоса і єпископа Паїсія, який розглянув та уточнив питання порядку денного Освяченого Собору.
Собор відкрився урочистим молебнем в катедрі Св. Стефана, відслуженим делегатами у священому сані. Для участи у соборних засіданнях зареєструвались уповноважені представники 10 парафій, 2 монастирів, 2 місій УАПЦ (Соборноправної) в США Київського Патріархату. Також Президії Собору були передані голоси від Голів братств і сестрицтв, які не змогли прибути особисто. Було вирішено вести відеозапис всіх соборових засідань і дискусій без виключень.
Соборні засідання в катедрі Св. Стефана розпочались співом стихіри “Сьогодні благодать Святого Духа нас зібрала...” всіма учасниками Собору і вступним словом архиєпископа Уманського і Детройтського Олександра, якого було обрано Головою Собору. Єпископа Паїсія затверджено Секретарем Собору і обрано Президію.
Найперше були зачитані привітання Собору і від Собору до владних інституцій Сполучених Штатів. Головну доповідь про стан і переспективи розвитку УАПЦ (Соборноправної) в США Київського Патріархату виголосив владика Олександр. Співдоповідачами виступили єпископи Макаріос і Паїсій.
Були заслухані звіти Голів та Секретарів Парафіяльних Рад, присутніх на Соборі. Далі з інформацією про листування з Київською Патріархією в справі владики Олександра виступила член Парафіяльної Ради катедри Св. ап. Андрія в Детройті Катерина Форошівська, після чого відбулась жвава дискусія та обговорення доповідей учасниками Собору.
Зачитанням та прийняттям більшістю голосів при одному утримавшомуся Резолюції Собору, що вимагає обіцяний бл. п. Святійшим Патріархом Володимиром Томос про самостійність в управлінні, було завершено перше засідання Собору, після чого оголошено перерву.
Друге засідання Собору розпочалося о 4 годині по полудні 29 травня і розглянуло проекти Соборових ухвал.
Заслухали інформацію єпископа Макаріоса про місійну діяльність в Центральній та Південній Америці, а також на Карибах.
Ухвалили включити в діоцезіяльну відповідальність єпархії Техасу з центром в Г’юстоні, очолювану єпископом Макаріосом, Мексику, Центральну і Південну Америки, а також Карибські острови.
Заслухали інформацію архиєпископа Олександра про прийняття єпископа Паїсія (Дмоховського), що перебував на спокої, до Собору Єпископів УАПЦ (Соборноправної) в США Київського Патріархату і визначення йому церковних послухів місіонера та Секретаря Собору Єпископів.
Ухвалили: з приємністю прийняти труди та присутність єпископа Паїсія в УАПЦ (Соборноправній) в США Київського Патріархату та визначити йому титул: єпископ Нокський, з призначенням Намісником монастиря прп. Антонія Києво – Печерського в м. Нокс, Індіана.
Заслухали інформацію єпископа Паїсія про видавничі справи. Ухвалили продовжувати видання часопису “Монастирський дзвін”.
Також ухвалили склад Керівних органів УАПЦ в США – Великої Ради, Малої Ради, Монастирської Ради і Контрольної комісії.
Перед закриттям Собору були зачитані імена усіх спочилих делегатів з останнього Собору УАПЦ (Соборноправної) в США та проспівана їм “Вічна пам’ять”. Також зачитані імена всіх делегатів сьомого Освяченого Церковного Собору і проспівані їм “Многая літа”.
Другий день Собору був присвячений урочистому звершенню архиєрейської соборової Божественної Літургії всіма делегатами в священому сані. По завершенню Літургії і виступів духовенства був проспіваний подячний тропар Спасителю за успішно проведений Собор.

 
Секретар Собору
Єпископ Нокський + Паїсій

 

РЕЗОЛЮЦІЇ
Церковного Собору Української Автокефальної Православної Церкви (Соборноправної) Київського Патріархату в США

 

1. Церковний Собор УАПЦ, зібраний 29 – 30 травня 2010 року Божого у катедрі Св. первомученика і архидиякона Стефана в Бронсвіку, Огайо, вітає архипастирів, всечесне духівництво й побожних православних вірних та весь український народ на батьківщині й на всіх континентах поза нею та молитовно бажає їм успіхів у житті й вірі, здоров’я і спасіння на довгі дні;
– Схиляє голови в глибокій пошані до всіх архипастирів, пастирів і побожних братів і сестер наших, замучених, розстріляних і закатованих безбожною московсько-більшовицькою владою новітніх варварів та підносить щирі молитви за упокоєння їхніх душ;
– Прирікає непохитну вірність окропленим кров’ю священомучеників і мучеників ідеалам церковно-релігійного Відродження 20-х років XX століття в Україні – православність, національність, автокефальність, соборноправність, втілених у благовісництві й житті Церкви – Мучениці УАПЦ 1921 року;
– Вітає всіх живих послідовників і вшановує спочилих учасників Першого в нових умовах Всеукраїнського Собору Української Автокефальної Православної Церкви 1991 року в столиці України Золотоверхому Києві та проголошений цим Собором Київський Патріархат на чолі з митрополитом Мстиславом, а також на чолі з його наступником Святійшим Патріархом Володимиром, довголітнім політв’язнем СССР та з теперішнім Святійшим Патріархом ФІЛАРЕТОМ Київським і всієї Руси-України.

 

Title 

 

2. Церковний Собор УАПЦ (Соборноправної) в США примушений висвітлити документальний факт добровільного приєднання нашої Церкви до Київського Патріархату на підставі на сьогоднішній день уже історичних документів, а саме:
а) ухвали наради духівництва і представників парафій з 18 грудня 1993 року про приєднання до Київського Патріархату “ на автономних основах, як Церква в іншій державі із збереженням всіх наших особливостей і назви Українська Автокефальна Православна Церква – УАПЦ”;
б) документу щодо прийняття нашої Церкви до Київського Патріархату
з 06.09.94 р. на засіданні розширеного Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України
Володимира;
в) документу остаточного рішення Св. Синоду на чолі з Патріархом Володимиром з 21 грудня 1994 року про прийняття УАПЦ (Соборноправної) в США до єдности з Київським Патріархатом і про те, що про видання Томосу в цій справі буде повідомлено нас пізніше.
В усному привітанні телефонічно бл. п. Патріарх Володимир вітав нас словами: “Ваша ЦЕРКВА не велика, але я вірю, що за нею підуть і інші Церкви” (США і Канади).
Ціла серія листів від Патріарха Володимира і від Патріарха Філарета до Владики Олександра, як єпископа Української Автокефальної Православної Церкви та піднесення його до сану Архиєпископа з нагоди 80-ліття.
Виклик архиєпископа Петра й єпископа Олександра для участи в Церковному Соборі в Україні 1995 року за підписом Керуючого справами УПЦ КП єпископа Мефодія.
Тому Церковний Собор рішуче відкидає трактування теперішнім керівництвом УПЦ КП приєднання нашої Церкви як неіснуючої і трактування її єпископів як безправних та вимагає від Патріарха Філарета, як наступника пок. бл.п. Патріарха Володимира видачі Томоса нашій УАПЦ (Соборноправній) у США про самостійність в управлінні.
Якщо цього не буде зроблено, не зважаючи на всі законні підстави, керівництву нашої Церкви в США Собор доручає подати апеляцію до наступного Всеукраїнського Собору в цій принциповій справі.
Церковний Собор рішуче засуджує встановлений в парафіях Вікаріатства антицерковний і протиканонічний устрій керівництва пресвітерів Церквою, при якому вони дозволяють собі адресувати Єпископам письмові розпорядження, або зустрічати Св. Дари на Великому вході, стоячи в Царських дверях – по архиєрейському чину. Такі дії, навіяні єретичними зібраннями пресвітеріян, є збоченням православної віри і загрожують громаді вірних утвердженням антиправославних поглядів та вчень. Вже сьогодні існують громади, очолені пресвітерами, які не згадують жодного єпископа за богослужінням – і вони відносять себе до українського православ’я. Церковний Собор нагадує вірним апостольську і святоотецьку, соборами стверджену аксіому – Церква там де Єпископ, а пресвітер лише представник Єпископа і без його благословення нічого не звершує.

 
ПРЕЗИДІЯ ЦЕРКОВНОГО СОБОРУ УХВАЛИ
Церковного Собору УАПЦ (Соборноправної) в США 29 – 30 травня 2010 року в м. Бронсвік, Огайо

 

1. Церковний Собор з радістю приймає до відома створення Собору Єпископів нашої Церкви в складі Архиєпископа Олександра, Єпископа Макаріоса і Єпископа Паїсія та ухвалу його про скликання чергового Церковного Собору на 29-30 травня ц.р. для вирішення важливих питань церковного життя.
2. Церковний Собор приймає до відома пропозицію відновлення церковного життя в Південній Америці та в сусідніх територіях і ухвалює доручити духовну опіку над колишніми парафіями нашої Церкви в Бразилії, Аргентині та в Мексіці й на Карибських островах Преосвященному Єпископу Гюстонському Макаріосу, який знає мови цих територій – іспанську і португальську.
3. Церковний Собор приймає до відома ухвалу Собору Єпископів про визначення церковного служіння Преосвященному Єпископу Паїсієві, як Намісникові Українського Православного Манастиря Преподобного Антонія Печерського в м. Нокс, штат Індіана з титулом Єпископа Нокського. Керівному Органові Церкви та адміністрації монастиря Собор доручає в найскоріший час вжити необхідних заходів для приведення приміщень монастиря в належний вигляд і забезпечення фінансами служителя монастиря. Собор пропонує відбути відновлення активного існування монастиря і при ньому створеного раніше Центру Київського Патріархату в США в дні відзначення Незалежності Сполучених Штатів Америки 3,4 і 5 липня 2010 року, як вільні дні.
4. Церковний Собор просить Собор Єпископів вшанувати довголітнє служіння Преосвященого Єпископа Гюстонського Макаріоса піднесенням його до гідности Архиєпископа в день храмового свята монастирської парафії св. Іоана Золотоустого у вересні цього року, а довголітнього православного пастиря протоієрея Миколая Габору з нагоди 52-ої річниці священства, що припадала на 28 травня ц.р., нагородити св. митрою в неділю 30 травня ц.р. під час Архиєрейської Божественної Літургії на закінчення Церковного Собору в храмі св. первомученика і архидиякона Стефана., в якому отець Миколай виконує пастирські настоятельські обов’язки вже понад 11 років.
5. Церковний Собор закликає всіх православних українців всецерковно вшанувати пам’ять покійного Патріарха Київського і всієї Руси-України Володимира (Романюка), довголітнього політв’язня совєтських тюрм і канцтаборів у 15 річницю його передчасної смерти, а УАПЦ (Соборноправній) доручає влаштувати Соборну Панахиду і всегромадське вшанування Покійного борця за волю України – Патріарха Володимира в неділю 11 липня 2010 року в Українському Культурному Центрі в Воррені, Детройті, Мічиган з відповідною програмою, з спогадами Преосвященного Єпископа Макаріоса – учасника Похорону Патріарха в Києві.

 

ПРЕЗИДІЯ СОБОРУ
Бронсвік, Огайо

Стипендіати Товариства Української Мови

У Росії “зачищають” українців

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers