rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ Свій до свого по своє!

Лариса Кухар, Чикаго
…Нужда гніздечка не зів’є,
Де “Самопоміч” ожиє.
Шляхи в добробут вірні є:
Йде свій до свого по своє!
В біді підтримає брат брата
І стане доля враз багата.
Богдан Мартиняк

Минулого  тижня відбулися традиційні звітно-виборні збори українсько-американської кредитової спілки «Самопоміч». Ця подія ніколи не залишається непоміченою в нашій громаді. Це й не дивно, адже велика її частина є безпосереднім членом кредитної спілки, і  всі процеси, які відбуваються в цій установі, тією чи іншою мірою торкаються інтересів кожного члена. Звітно-виборчі збори мають особливу вагу, адже саме тут керівництво та адміністрація звітує про проведений рік та вимальовує перспективи на майбутній. Можливо в успішні роки підйому питання збереження вкладів та цілісна політика кредитівки хвилювала тільки економістів  та фінансистів, бо особливої причини хвилюватися про свої збереження у звичайних вкладників не було.  Але в час, коли у державі та й світі в цілому панує нещадна економічна криза, розкошує безробіття і  з фінансової карти зникають один за одним солідні банки,  кожен  пересічний громадянин  намагається  тримати руку на пульсі життєдіяльності  своєї фінансової установи.  Члени кредитівки  боялись почути погані новини  чи прогнози,  але на щастя їх побоювання  знову не підтвердились.  «Самопоміч» в черговий раз підтвердила, що при розумному керівництві та  раціональному і продуманому курсі  цій установі не страшні жодні кризи чи рецесії.  Але про все по порядку.

 

Title 

 

Title 

 

Title 


Відкрив і провадив загальні збори Президент Ради Директорів Михайло Кос. На його прохання  Владика Ричард прочитав молитву, після чого всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять членів кредитівки, які відійшли у вічність цього року. Після цього шановний голова прочитав порядок денний  та представив членів Дирекції.

Першим доповідачем був віце-президент, секретар Дирекції Віктор Войтихів, який зачитав протокол попередніх 58 Загальних Зборів для прийняття. За ним слідували привіти від гостей, серед яких були Генеральний консул України в Чикаго Костянтин Кудрик, духовні отці з різних парафій, представники багатьох громадських організацій, установ, товариств. Всі висловлювали подяку кредитівці «Самопоміч» за допомогу та підтримку у минулому році. Адже ні для кого не секрет, що кредитова спілка – це єдина українська фінансова установа, яка піклується не тільки своїми фінансовими справами, а й бере активну участь в житті громади. Практично жодна подія в українському Чикаго не відбувається без участі «Самопомочі», яка є постійним  спонсором усіх заходів та громадських структур.

 

 Title

 

Title 

 

Title 

 

Title 


З метою покращити доброчинну діяльність та відмежувати її від головної функції кредитової спілки минулого року почала діяти  Фундація «Самопоміч» під головуванням Орести Фединяк, яка займається розподілом допомогових коштів. Пані Фединяк повідомила, що за минулий 2009 рік фундація виділила 59 дотацій на суму 266 500 доларів різним науковим, культурним, релігійним, молодіжним та іншим громадським установам. Але це лише частина фондів, які повертаються громаді з прибутків кредитівки «Самопоміч». На зборах, власне,  фундація вручила чек на суму 100 000 доларів допороговому комітетові товариства «Самопоміч», головним призначенням якого є надання одноразової допомоги членам кредитівки, які потрапили в неочікувану скруту через нещасний випадок, втрату працездатності чи інших непередбачених катаклізмів.

Прозвучав на зборах також звіт від Кредитового комітету, голова якого Антоній Кіт повідомив, що у 2009 році комітет ухвалив 850 позик на суму 40 515 720 доларів. Від імені контрольної комісії відзвітував її голова Богдан Вруський.
І, звичайно, основні фінансові звіти прозвучали від президента Ради Директорів Михайла Коса та Виконавчого директора Богдана Ватраля. Д-р. Кос зокрема завважив, що економічна криза вплинула і на українські кредитові спілки в США. Тут працює 16 кредитівок , загальні активи яких станом на 31 грудня 2009 року сягали суми 2 507 070 882 доларів. Вісім кредитівок закінчили рік з втратами, сума яких становила 8.5 млн. доларів. На щастя, чикагська кредитівка до їх числа не належить. Пан президент з гордістю назвав позитивні результати завершення одного з економічно найважчих в історії років. Активи: 585 582 719. Чистий прибуток 1 770 814. І це при тому, що кількість членів кредитової спілки становить всього 23 719 чоловік.

Зі звітом виконавчого директора Богдана Ватраля ви можете ознайомитись в цілому нижче.

Після звітів і виборів нових керівних органів було виділено час на пропозиції та  їх обговорення. В залі знайшлося багато бажаючих, які хотіли висловити свої запитання та пропозиції. Особливо гарячі дискусії точилися навколо пропозиції ініціативної групи, озвученої панею Г. Рать, яка зачитала звернення з проханням поновити повне фінансування радіопрограми « Вечірня трибуна», ведучою якої останнім часом була Наталя Ярова. За словами виступаючої та групи підтримки, ця програма є найбільш патріотичною і українською в метрополії Чикаго, і особливо актуальна в даний час у зв’язку з подіями, які відбуваються в Україні. Саме тому, на їх думку, «Самопоміч» повинна фінансувати всі витрати радіопрограми в повному обсязі, а не частково, як запропонувала кредитівка. Після гарячих дискусій було запропоновано учасникам групи ще раз направити листа з пропозицією до дирекції, а також відкрити рахунок у кредитівці і закликати шанувальників програми  до співучасті у її фінансуванні.

 

Title 

 

Прозвучало при обговоренні і питання від відомого у громаді добродія, члена кредитівки від початку заснування, пана Р. Зайця, який висловив побажання про те, що хотів би отримувати детальнішу інформацію про направлені в Україну допомогові кошти. На це питання відповів Б. Ватраль, пояснюючи, що сама кредитівка не посилає жодних грошей в Україну, оскільки не має на це права згідно статуту.  Кошти, які збирала громада на вибори, складались на відкритий у кредитівці   рахунок для  допомоги українцям. Відправляла їх організація,  відповідальна за той рахунок, яка й повинна за них звітувати.

В процесі обговорення торкнулися  і декількох  інших аспектів.

Підсумував дискусію директор кредитівки «Самопоміч» Богдан Ватраль, який слушно завважив, що якби всі українці були членами кредитівки і користувались її послугами регулярно, а не згадувати тільки тоді, коли потрібна фінансова допомога, тоді й активи були б значно більшими. Зрозуміло, що у тому випадку не стояло б питання, як розділити кошти, щоб допомогти усім хоч трішки. Тоді б кредитівка з задоволенням і без обмежень фінансувала усі громадські потреби, оскільки б їй це дозволяла її фінансова спроможність.

 

Title 


А й справді, чи багато з нас замислюється над девізом каси «Самопоміч» «Свій до свого по своє!» Чи розуміємо ми, що зберігаючи свої кошти саме в українській фінансовій установі, яку навіть Bauer Financial (інституція, яка аналізує та проводить оцінку діяльності американської системи банків та кредитних спілок) оцінив найвищою п’ятизірковою відзнакою, ми не тільки  забезпечуємо стабільність своїх рахунків. Ми ще й допомагаємо розвитку і добробуту своєї громади. Адже саме з доходів від обороту наших вкладів кредитівка «Самопоміч» спонсорує і фінансує всі громадські потреби. Жоден банк, послугами якого користуються українці, не живе життям нашої громади і не допомагає їй фінансово. Це робить тільки «Самопоміч» - українсько-американська федеральна кредитова спілка. І, навіть, при цілковитому небажанні визнати правдивість вище сказаного, мабуть, ніхто  зі скептиків не зможе заперечити, що саме кредитівка є тією фінансовою артерією, яка підтримує життєдіяльність наших українських церков, музеїв, шкіл, організацій, творчих колективів, медіа і всього українського в діаспорі в цілому. І великою мірою завдяки їй ми , проживаючи в діаспорі, відчуваємо себе комфортно, як вдома.

Ви ще сумніваєтесь, чи відкривати рахунок в кредитівці? Даремно! Зробіть це для своїх дітей та онуків! «Свій до свого по своє!»


Слово Богдана Ватраля на 59 Загальних Зборах


Українсько Американська Федеральна Кредитова Спілка “Самопоміч” була заснована українською громадою 2-го липня 1951 року, як кооперативна організація для людей українського походження, об’єднаних у Товаристві “Самопоміч”. Цього року ми святкуємо 59-тий рік існування нашої установи.

Мета “Самопомочі” – допомагати членам Кредитівки заощаджувати, і служити їм, як джерело вигідного кредиту.
Як Ви всі знаєте, і як чітко пояснив Президент нашої Дирекції, доктор Михайло Кос, сьогоднішні економічні обставини залишаються дуже складними.

У 2009-ому році в Сполучених Штатах вартість нерухомості знизилася на 11.5%, і в Чикаґо впала на значних 18.9%.
В цілому безробіття у Сполучених Штатах збільшилося до 9.9%, а в нас у штаті Іллінойс підвищилось до 11.5%. Коли до того відсотку додати тих людей, що перестали навіть шукати працю або тільки працюють на пів ставки, то безробіття у Сполучених Штатах доходить до 20%.

Сьогоднішня рецесія настільки глибока, що її можна прирівнювати хіба до великої депресії 1929го року.
Щоб допомогти економіці знову рости, американський уряд впровадив програми стабілізації: вони допомогли банкам, допомогли Wall Street, знизили відсоткові ставки, продовжили оплату безробітним. Ці програми створили поважний урядовий бюджетний дефіцит, що в 2009 році складав понад $1.4 трильйони доларів ($1.4 trillion). Дефіцит на 2010 рік передбачають у сумі $1.5 трильйона доларів. На сьогоднішній день заборгованість США перевищує $12.9 трильйонів доларів. Ця сума дорівнює 83% річного виробництва (валового внутрішнього продукту – GDP) Сполучених Штатів, що на сьогодні є $14.4 трильйонів.

Внаслідок цього боргу економіка США знизилася на 2.4% у 2009 році. На 2010 рік передбачається ріст економіки на3.5%. Сьогодні невідомо, як уряд буде сплачувати цей борг, і які проблеми виникнуть у наступних роках у результаті цієї заборгованості.

Дозвольте мені тепер пояснити, як ця фінансова криза вплинула на фінансовий стан Вашої Кредитівки.

 

Title 

 

Протягом останнього десятиліття, нашою метою було збільшення капіталу та потужности Кредитівки, щоб вона могла надалі обслуговувати Вас потрібними фінансовими послугами.

Коли у 2009 році 140 банків, а від початку 2010 року ще додаткових 68 збанкрутували, Кредитівка зберегла свою потужність і стабільність.

У 2009 році наша установа заробила $1 770 814 доларів. Завдяки цьому прибутку, ми змогли збільшити наш резерв до $79 063 733 доларів. Деякі наші члени, як і багато мешканців США, далі терплять від безробіття, і не завжди можуть сплачувати свої позички, і тому резерв на позичкові втрати далі дорівнює сумі $7 700 000 доларів.
Коли додати резерв на позичкові втрати до загального резерву, то наш Капітал зріс до солідних $86 719 039 доларів. Сьогодні Кредитівка “Cамопоміч” є однією з найздоровіших фінансових установ. Наша Кредитівка є більш стабільною, ніж 92% всіх кредитових спілок нашого рівня.

 

Title 


Станом на 31 грудня 2009 року, активи дорівнювали $585 582 700; сума позик була $237 500 177. Членство Кредитівки зменшилось на 179 осіб і складає 23 710. Інвестиції зросли до $342 588 916. Всі наші інвестиції є федерально застраховані згідно з нашою політикою зберігання стабільности й потужности. “Самопоміч” не має ніяких “токсичних” інвестицій.

Ощадності наших членів зменшилися на $6 877 038 і становлять на сьогоднішній день $341 514 591. Ощадності кожного члена тепер забезпечені державною аґенцією NCUA до суми $250 000.

Зменшення кількості членів та членських ощадностей – це доказ того, що не всі громадські організації, провідники та активні українські громадяни підтримують нашу Кредитівку. Значна кількість цих осіб не користуються послугами Кредитівки і не використовують її як свою головну фінансову установу. Переважно ці особи бачать нас тільки як джерело добродійних датків.

Щоб змінити це поняття про Кредитівку, створено Фундацію “Самопоміч”, яка відповідальна за датки на різні громадські цілі. У 2009 році Каса “Самопоміч” перерахувала поважну суму – $1 350 000 – до Фундації на підтримку нашої української Діаспори.

Рада Директорів тепер зосереджує свою увагу на головний обов’язок нашої кредитівки – ефективне обслуговування членів і збереження стабільного фінансового росту нашої установи.
Фінансову діяльність нашої Кредитівки постійно перевіряє Контрольна Комісія, Certified Public Accountants, а також федеральні ревізори NCUA. З приємністю повідомляю Загальні Збори, що вони підтвердили і визнали правильність наших фінансових звітів і відзначили стабільність нашої фінансової установи.

Дивлячись на 2010 рік, ми передбачаємо, що він надалі буде важким.

Наш бюджет передбачає чистий прибуток в сумі лише $600 000. Ми збільшили суму виділену як резервну на позичкові втрати до $2 400 000, і в нас далі будуть значні витрати на зміцнення фонду федерального страхування членських ощадностей. Всі федерально забезпечені кредитові спілки разом зобов’язані вкласти близько $5.9 мільярдів. Наш вклад у 2009 році становив $1 983 289, тобто $489 289 призначалось до федерального забезпечневого фонду і $1 500 000 на покриття втрат центральної кредитової спілки (Members United Corporate FCU). У 2010 році ми передбачаємо вплати в сумі близько $750 000.

План праці, що ми погодили завчасу (наш business plan) приготував нас до цього моменту. На відміну від інших фінансових установ, наша буде й надалі прибуткова і стабільна, навіть з огляду на поважні видатки. Наш план праці дав нам можливість зменшити витрати на заробітні платні, кошти подорожування й участи у конференціях, внески в асоціації та бюрові витрати на суму $518 000.

Федеральна адміністрація NCUA перевіряє і порівнює діяльність кредитових спілок, включно з нашою. Дозвольте мені поділитися з Вами результатами того порівняння. Наш капітал перевищує капітал 92% інших кредитових спілок. Оплата за послуги, так звані “fees & charges”, у нашій кредитівці нижчі, ніж у 96% кредитівок. Наші оперативні витрати нижчі ніж у 90% кредитівок, і наші витрати на платні нижчі ніж у 76% кредитівок.

На закінчення свого звіту дозвольте мені особисто подякувати членам Дирекції під вмілим керівництвом Президента Ради, доктора Михайла Коса, членам Кредитового Комітету під проводом Антонія Кота, і членам Контрольної Комісії під проводом Богдана Вруського за їхню працю на громадських засадах, на користь нашої установи та української громади.

Я вдячний нашим віце-президентам – Уляні Гриневич, Юрію Бозьо, Ігору Ляшку, Ярославові Завійському і Тані Лабі, керівникам філій і відділів та всім працівникам нашої установи, які сумлінно виконують свої професійні обов’язки. Завдяки нашій дружній, кооперативній співпраці, ми змогли досягти нашого теперішнього стабільного стану. Сердечно дякую!

Складаю щиру подяку Вам, дорогі члени, нашим українським церквам, організаціям, установам та всій українській громаді за довір’я, за підтримку і співпрацю зі своєю Українсько- Американською Федеральною Кредитовою Спілкою “Самопоміч”. Пам’ятайте, що це Ваша установа, єдина українська фінансова установа в Чикаго і частина української кооперативної родини.

З Вашою дальшою підтримкою і довір’ям, наша установа буде й надалі досягати щораз більших успіхів і зможе Вам більше допомагати, а це забезпечить Вам і нашій громаді ще більший добробут.

Кредитівка “Самопоміч” буде й надалі дотримуватися кооперативних принципів послуг, безпечности, пошани до членів і стабільности, бо Кредитова Спілка “Самопоміч” – це Ваша українська фінансова установа!

 
Світлини Володимира Тюна

“Dee’s Place” – місце, де всі почуваються затишно

Українець – чемпіон Америки з Дзюдо

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers