rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі Америка

У Конгресі США закликали Обаму більше

уваги приділяти Україні

Співголова групи підтримки України в американському Конгресі Марсі Кептур вважає, що адміністрація США повинна приділяти більше уваги Україні та регіону загалом.

"У зв'язку з Україною я розчарована нездатністю нашого уряду знайти шляхи співпраці з сільськогосподарськими виробниками в Україні та допомогти Україні посилити свій приватний сектор, щоб користь отримували пересічні люди, а не лише олігархи", - розповіла Марсі Кептур.

На її думку, Сполучені Штати не мали достатньо конструктивного підходу щодо розвитку України, "хоча ми справді пробували і дещо зробили".

"Що ж до Росії, то у зв'язку з її багатими енергетичними резервами, я думаю, у Сполучених Штатів у певній мірі зв'язані руки через власну енергетичну залежність", - зазначила конгресмен.

"Тому часом США не можуть діяти у найкращих інтересах України, Польщі чи інших країн регіону, які хочуть розвиватись як незалежні держави. Я сподіваюсь на кращі відносини з Росією, але не за рахунок України чи Польщі чи інших країн регіону. Тому я розумію відчуття українців і наш уряд повинен краще працювати, щоб показати свою підтримку", - підкреслила Кептур.

Нагадаємо, раніше американський посол Джон Теффт відзначив позитивну "тональність" та інтенсивний початок розвитку реформ в Україні. Посол заявив, що "якщо подальший розвиток реформ триватиме у такій тональності, це сприятиме позитивному іміджу України в США та Європі".

 

Невдалий теракт у Нью

Йорку на Таймссквер

 

Title

Фото AFP

 

Центральна площа НьюЙорка Таймссквер була відкрита для руху транспорту і пішоходів через 13 годин після того, як завдяки пильності вуличного торговця і оперативної реакції правоохоронних органів у найбільшому місті США вдалося запобігти теракту.

Продавець футболок - ветеран війни у В'єтнамі на ім'я Ленс Ортон, помітив білий дим, який йшов із зеленого позашляховика Nissan, припаркованого на Таймссквер. Він відчув запах пороху і тут же звернувся до найближчого кінного поліцейського патруля.

"Герой" після події заховався від репортерів, але, як з'ясувала New York Times все­таки віднайшли його. Проте, єдине, що він сказав журналістам - напуття мешканцям НьюЙорка: "Якщо бачите щось підозріле - повідомте".

Сапери знешкодили бомбу, знайдену в машині, за допомогою робота. З салону авто витягнули три 9кілограмових балони пропану, дві каністри з бензином, проводку і годинниковий механізм.

"Нам дуже пощастило. Ми уникли ситуації, яка могла б спричинити дуже багато смертей", - заявив мер НьюЙорка Майкл Блумберг. Десятки тисяч туристів, які гуляли в цей час по площі, були евакуйовані за кілька кварталів від припаркованого автомобіля. Людей попросили залишити готелі, ресторани і зали бродвейських шоу.

За словами Блумберга, вибуховий пристрій був зроблений непрофесійно. Влада США вважає інцидент на Таймссквер спробою теракту - про це заявили і Блумберг, губернатор штату Девід Патерсон і міністр внутрішньої безпеки США Джанет Наполітано. Але, за словами Наполітано, говорити про те, хто залишив заміновану машину в символічному серці нації - площі в центрі НьюЙорка, поки що зарано.

Проте в ЗМІ зявилось повідомлення, що відповідальність за невдалий теракт узяв на себе пакистанський "Талібан", який оприлюднив відеозапис, на якому лідер пакистанського крила руху Хакімулла Мехсуд, нібито вбитий в результаті американського авіанальоту в січні 2010 року, погрожує США новими терактами.

Однак ньюйоркська поліція заявила, що сумнівається в причетності як "Талібану", так і "АльКаїди" до підготовки вибуху.

Після терактів 11 вересня 2001 року це вже 11а спроба влаштувати теракт в НьюЙорку. Поліція міста перебуває в постійній бойовій готовності. Мешканці "Великого яблука" вже звикли до підвищених заходів безпеки й навіть не завжди помічають цього.

 

Американські солдати

пересядуть на "літаючі гаммери"

Американські фахівці планують протягом найближчих декількох років створити прототип "літаючого гаммера", який поєднує в собі характеристики військового позашляховика і компактного вертольота, здатного піднімати в повітря чотирьох пасажирів і додатковий вантаж.

Розробку нового військового автомобіля підвищеної прохідності типу Humvee, який зможе за

необхідності за кілька хвилин трансформуватися в літальний апарат, вже почалася. Перший прототип розробники розраховують представити Пентагону через чотири роки.

Проектом, який отримав назву Transformer TX, займається компанія DARPA. На програму виділено 54 мільйони доларів, з яких 35 мільйонів заплановані безпосередньо на збірку першого прототипу.

Гібридний транспортний засіб у перспективі може зацікавити оборонне відомство: армійські закупівельники, ймовірно, оцінять можливість направляти військовослужбовців у найбільш важкодоступні райони одночасно сушею та повітрям.

Такий автомобіль дозволив би пролітати, наприклад, над мінними полями, водними перешкодами, іншими природними перешкодами на шляху до заданого району. Знизив би він і вірогідність потрапити в засідку на вузьких перевалах або в ущелинах. Військовослужбовцям не довелося б втрачати час на очікування "вертушок".

Солдати також отримали б можливість оперативно залишити район проведення операції практично з будьякою майданчика, де буде припаркований позашляховик.

Фахівці хочуть домогтися, щоб час трансформації автомобіля в літальний апарат займав не більше однієї хвилини. Засіб пересування повинен мати запас ходу в 460 км і піднімати разом з пасажирами ще 160 кг вантажу. Машину планують обладнати автоматичною системою управління польотом.

 

У НьюЙорку розпочалася

конференція ООН з нерозповсюдження ядерної зброї

3 травня, у штабквартирі ООН в НьюЙорку стартувала конференція з нерозповсюдження ядерної зброї.

Там зібралися представники близько 200 країн світу.

Повідомляється, що конференція була дещо затьмарена протистоянням західних країн та Ірану з приводу його ядерної програми.

Слід зазначити, що у понеділок на засіданні очікується виступ президента Ірану Махмуда Ахмадінежада, який стверджує, що найбільша загроза виходить від країн, що мають величезні запаси ядерної зброї.

Нагадаємо, що 2 травня, перед поїздкою глава іранської держави виступив з різкою критикою на адресу штатів по іранському телебаченню, звинувативши Вашингтон у зв'язку з провідними терористичними організаціями.

"Ми маємо інформацію, яка явно вказує на те, що світовий тероризм йде корінням в США, - підкреслив іранський лідер. - Вашингтон сприяє екстремістським угрупованням".

 

Найбільша авіакомпанія

світу з'явилася в США

 

 Title

Фото AFP

 

Найбільші американські авіаперевізники United Airlines і Continental Airlines домовилися про злиття. Після укладення угоди на ринку повітряних пасажирських перевезень з'явиться найбільша авіакомпанія в світі.

У компанії залишиться бренд United, а гендиректором перевізника стане 55річний Джефф Смісек з Continental Airlines. Штаб­квартира нової авіакомпанії розміститься в рідному місті United Airlines - в Чикаго.

Капіталізація перевізника досягне 3,7 млрд. доларів. Хоча в початковому договорі йшлося про "злиття рівних", за інформацією, що просочилася у пресу, United Airlines дістанеться більше акцій - 55%.

Очікується, що до 2013 року об'єднання дозволить економити 11,2 млрд. доларів на рік, що важливо для авіакомпаній, які намагаються оговтатися від наслідків міжнародної економічної кризи. Минулого року збитки Continental Airlines перевищили 282 млн. доларів, United Airlines - 651 млн. доларів.

Наразі United Airlines і Continental Airlines є третьою і четвертою за величиною авіакомпаніями світу. Разом вони здійснюють рейси в 370 міст в 59 країнах. Їхня сумарна виручка становить 29 мільярдів доларів, а загальний флот досягає 700 літаків. На авіакомпанії працює 88 тисяч осіб.

У 2008 році компанії вже намагалися об'єднатися. Угода зірвалася з вини Continental Airlines. Договір про злиття повинні схвалити регулюючі державні органи.

 


 

Катастрофа у Мексиканській затоці стала для американців "нафтовим Чорнобилем"

 

 Title

Фото AFP

 

США загрожує екологічна катастрофа: нафтова пляма, яка утворилася у Мексиканській затоці після вибуху нафтовидобувної платформи, продовжує збільшуватися і рухається у бік узбережжя штатів Луїзіана, Алабама, Міссісіпі і Флорида.

З пошкодженої свердловини витікає в п'ять разів більше нафти, ніж вважалося раніше. Щодня у води затоки надходять близько 5 тисяч барелів (795 тисяч літрів) нафти. За останніми даними, діаметр плями становить майже тисячу, а її площа - близько 75 тис. кв. км, що порівняно з площею Ірландії.

Крім того, водолазам вдалося виявити ще одну ділянку труби, з якої витікає нафта.

На думку експертів, ця катастрофа у Мексиканській затоці може стати "найбільшою аварією в історії нафтовидобувної промисловості". "Ймовірно, з нею можна порівняти тільки пожежі на нафтових свердловинах Кувейту в 1991 році", - заявив Майк Міллер, глава канадської компанії Safety Boss, що спеціалізується в області гасіння пожеж на свердловинах.

Якщо оцінки служби берегової охорони США вірні, масштаби нинішнього розливу нафти порівнянні з наслідками катастрофи танкера "Ексон Вальдіз", коли протягом двох місяців в море потрапило 45 мільйонів літрів нафти.

У неділю президент США Барак Обама, який побував на місці події, назвав BP відповідальною за розлив нафти в Мексиканській затоці і заявив, що компанія повинна взяти на себе витрати з ліквідації забруднення.

Згідно з федеральним законом США, розлив нафти в Мексиканській затоці може коштувати компанії не менше 75 мільйонів доларів.

Рейтингове агентство Fitch вважає, що вартість очищення зони забруднення може варіюватися від 2 мільярдів до 3 мільярдів доларів.

Глава нафтової компанії British Petroleum Тоні Хейворд заявив, що компанія відчуває свою "абсолютну відповідальність" за ліквідацію наслідків витоку нафти в Мексиканській затоці в результаті вибуху на нафтовій платформі і готується до "гіршого сценарію" на випадок, якщо ліквідація наслідків аварії на нафтовій платформі потребує двох або трьох місяців.

Правда, представники BP поки не назвали суму, яку готові виділити на ліквідацію наслідків розливу нафти.

Аварійні служби США проводять контрольоване випалювання нафтової плями. Зараз пляма досягла узбережжя Луїзіани і наближається до берегів Флориди і Алабами. На боротьбу з витоком нафти мобілізовано сили американської Національної гвардії. У рятувальній операції в затоці беруть участь 76 суден, 5 літаків, близько 1,1 тисячі фахівців. На допомогу їм направлені тисячі військовослужбовців національної гвардії США і додаткова техніка.

Берегова охорона і Служба управління мінеральними ресурсами США ведуть розслідування причин вибуху бурової платформи.

Водночас спеціалісти побоюються того, що руйнування нафтогонів, розташованих ближче до морського дна, може призвести до появи неконтрольованих фонтанів нафти, наслідки яких навіть важко припустити. Можуть постраждати тварини та птахи національного заповідника в Луїзіані, а також в навколишніх національних парках.

Фахівці також попереджають, що нафта надовго закриє можливість рибного промислу, створить загрозу для екосистем, а також різко скоротить потік туристів до цих місць, які раніше славилися своїми природними заповідниками

Нагадаємо, раніше представник міжнародної організації Greenpeace заявив, що техногенну катастрофу в мексиканській затоці можна "з повним правом назвати нафтовим Чорнобилем".

 

Підготувала Лариса Кухар

За матеріалами інформагентств

Посольство України у Вашингтоні відкрило двері для гостей

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers