rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ “Хто винен?” чи “Що робити?”

Подобається це комусь, чи ні, а прем'єр Янукович виграв у Брюсселі все, що тільки міг. Для себе. Головне - він виграв прихильність самих європейців та НАТівців, яким дуже сподобалось, що Україна не тиснутиме на них із своїм вступом прямо зараз, коли в ній така політична невизначеність, і коли чергові сюрпризи можна чекати від Росії в газовому питанні "із ревнощів". Тому Брюссель в усіх своїх іпостасях і стабільність в Україні визнав, і реформи підтримує, і нові плани, аби лише не про членство, готовий підписувати. Уф, відкараскалися...

З іншого боку, оскільки переговори про газ, а тепер і електрику, йдуть із Москвою одночасно із західним вояжем Януковича, - то і в цьому напрямку стосунки не зіпсовані. Мабуть, уряд може очікувати (а з ним, між іншим, і вся країна, чи ні?), що "Газпром" погодиться не просто на "європейську" ціну газу для України, але й "у розумних межах".

Нині ж така ціна визначається вже не цифрами, а просто порівнянням: найнижча чи не найнижча вона буде в Європі. Врешті, саме в цьому порівнянні вираховуються й прибутки з українського експорту в ту ж Європу. Ну, а вже щодо внутрішньополітичних справ, - то тут Янукович просто на білому коні.

Так, він сказав у Брюсселі, що з Планом дій щодо членства в НАТО Україна не квапитиметься, і дехто вже зрадів, що тут Януковичу й кінець. Але він послався на референдум про НАТО, та не заявив, що він планується прямо на завтра. Навпаки, він повідомив, що треба до цього часу поліпшити життя українців, надати їм інформацію тощо. І він не сказав, що в цей час не можна буде подати й заявку на ПДЧ. Так що незадоволені "нашоукраїнці" мають лише дякувати панові Януковичу, оскільки він фактично усунув загрозу негайного проведення антинатівського референдуму, який, можливо, відсунув би наші перспективи набагато далі, ніж тепер.

Але виграш прем'єра полягає в тому, що, зробивши купу обурених заяв про порушення ним Універсалу в питанні НАТО, - ані окремі "нашоукраїнці", ані блок загалом не сказали головного: то яка тепер доля коаліційної угоди? Адже їм дано достатньо вагомий привід негайно виходити з переговорів, тим більше, що саме тепер відкрилася "таємниця" затягування з боку ПР.

Натомість нічого такого з вуст президентського блоку не пролунало, - окрім запевнень, що Україна залишається прихильницею євроатлантичного курсу і так далі... Вони зрозуміли, що то був тест, чи знали заздалегідь? Нема реакції і від президента Ющенка, хоча, звісно, все, що сказав Янукович у Брюсселі, мало бути з ним погоджено.

Ні, виправдовуватись, що його обдурили, як передбачає пан Турчинов, Ющенко не буде. І не лише тому, що після таких слів треба було б щось із цим Януковичем робити, а важелів для цього немає. Просто президент як порядна людина має або визнати, що не зумів примусити партнерів підписати такий текст Універсалу, який би не дозволяв маніпулювати порядком слів, або просто погодитись, що все йде за планом. І що хід Януковича в Брюсселі - це перша частина плану, другу з якого реалізує міністр енергетики Бойко в Москві, малюючи нові схеми "змішування" газу, тепер вже з електрикою, причому українською.

Пригадується, що паралельне функціонування енергосистем України й Росії було проблемою ще уряду самого Ющенка-прем'єра в 2000-2001 роках. І ця ж ідея дещо пізніше, запропонована панами Чубайсом та Пінчуком, розглядалась в Україні як "ліберальний імперіалізм". Нині, як виявилось, вона вже залишилась останнім ресурсом, за допомогою якого збалансовуються газові питання. Так що навряд президент буде дуже претензійним до Януковича й чіпатиме його уряд, що нині розв'язує не чужі Ющенкові питання. І вже тим більше не стане вимагати цього від фракції "Наша Україна", наприклад, також не чужий згаданим проблемам голова парламентського комітету з енергетики пан Жванія. Та й голова комітету з оборони та нацбезпеки пан Кінах, попри посаду, зуміє зважити ризики, і врешті повідомить нам, що хоч з Універсалом усе погано, але надія ще є за умов конструктивної співпраці. Але загалом "Наша Україна" та її почесний лідер мають визнати, що публічно зраджувати їх та домовленості з ними, - це суцільне задоволення. Приклад Мороза з відповідними наслідками став трампліном для аналогічних дій Януковича. І не більше. От лишень досі ці зради могли бути виправдані якимись таємними домовленостями, за якими президент та "Наша Україна" свідомо відігравали роль жертви, але виключно заради чи то вирішення зовнішніх проблем, чи то в силу наслідків виборів. А чи буде так далі, коли кожна подібна "жертва" лише посилює нову владу?

Тому якщо найближчими днями президентський блок не залишить перемови з коаліцією, - то в ній він відіграватиме ту саму роль "п'ятого колеса", яка не подобається панові Порошенку, та й іншим. Адже навіть роль охоронця Універсалу вона вже провалила. Але поки президентський блок погрожує коаліції переходом в опозицію, пані Тимошенко вже навела тут, в опозиційній ніші, свої порядки.

Ні, йдеться навіть не про те, що вона вже застовпила роль лідера опозиції і точно не піде на жодні переговори з "НУ" про якесь там об'єднання на якихось там умовах. Це, здається, передбачається саме собою. Але пані Юля встигла заявити, що має не жука на ломаці, а цілий план повалення уряду Януковича. А що є в "Нашої України"? Отож...

План Тимошенко, за її словами, на 7-8 місяців, до весни. І кому цікаво, хай починає дошукуватись, в чому він, цей план, полягає, і чи не про вибори він після важкої зими з олігархами. А полягає план у тім, що протягом цього часу опозиція може, розігравши чергову драму з втратою останніх важелів впливу, як це відбулося напередодні нової вигадки пані Юлі, - особливо нічого й не робити. План вимагатиме конспірації. Тому журналістам на будь-яке незручне запитання, замість вже дещо застарілого "нам перешкоджають й переслідують" чи "почекайте", робитимуться загадкові знаки чи даватиметься комплексна відповідь: план!

Ні, обіцянки вивернути владу навиворіт й прослідкувати всі її ганебні таємні вчинки, - це буде кожного дня. Як от у питанні про тарифи. А конкретних справ, зокрема щодо зниження цих тарифів, якщо вже вони такі необ'єктивні й несправедливі, - навряд.

Ну, дійсно, про потребу підвищити тарифи уряд Єханурова говорив ще бозна коли, конкретні рішення НКРЄ ухвалювала протягом півроку, і триразово... Що, за цей час сенсацію про неекономічний характер підвищень не можна було розголошувати? Тим більше, що Верховна Рада двічі, здається, ухвалювала відповідний мораторій, що діє і понині... А отже, опозиція перш за все мала б запропонувати не розслідування, а унормування згаданих тарифів, тим більше, що тут не потрібні "європейські" формули.

І нехай би ПР та комуністи з соціалістами кивали на попередній уряд і визнавали, що, як і попереджав, Єхануров зробив їм велику послугу. А опозиція з цифрами економічних розрахунків, а не протоколами допитів у руках, доводила б, що це не так... Але ні, в очікуванні прем'єрства Тимошенко мовчала про тарифи, сподіваючись скористатися подарунком попередника. Нині ж за рахунок скандалу щодо слідчої комісії, добре розіграного разом із тим же Мартинюком та ПР, - просто вибиває собі найвигідніший закон про опозицію, гарне фінансування з бюджету, себто коштом тих же таки платників тарифів, та черговий імідж. А комісію для свого плану БЮТ отримає, мабуть, із рук Мороза, і вони помиряться проти іншого спільного ворога. Ну, того, котрому зробив комплімент пан Симоненко, звинувативши в здатності творити якісь "темники" про імпічмент.

Але відповідь на питання "що робити?" залишається під грифом "план". І план цей є лише в БЮТу, і його немає в "Нашої України". Тому "НУ" ще й через це не так просто вирішити, чи йти до опозиції. Відповідно, вона залишиться в обіймах антикризової коаліції, разом із комуністами й без більш-менш пристойної, не те що "золотої" акції. І це буде та стабільність, яка дозволить в тому числі й пані Юлі не турбувати виборців, знову ж, не дбаючи про зниження тарифів...

Коло замикається. Питання "хто винен?" взагалі втрачає свій сенс. Хоча в зв'язку з тим, що тепер "боротьбу з корупцією" оголосив у Брюсселі пан Янукович, воно може актуалізуватися. Так що імідж пані Юля також змінює не дарма. І хто ж сперечається: чорне личитиме їй так само, як біле й будь-який інший колір...

Димова завіса над Україною

Відродження Росії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers