rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ “Ми повернули людям правду про голод”

У суботу та неділю в Україні вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Загальнонаціональна акція, в якій взяли участь мешканці різних регіонів, включаючи переважно російськомовні Південь і Схід, стала найбільш масштабним заходом пам'яті жертв гуманітарної катастрофи 1930-х років за часи української незалежності. При цьому тема Голодомору все активніше стає фактором президентських перегонів. У той час як Віктор Ющенко погрожує радянському керівництву судом історії, лідер опозиції Віктор Янукович звинувачує Президента Ющенка в штучному роздмухуванні теми голоду, щоб зіпсувати відносини з Росією, пише КоммерсантЪ.

Рівно о 16:00 вся країна вшанувала пам'ять жертв Голодомору хвилиною мовчання, після якої о 16:01 розпочалась Всеукраїнська акція Запали свічку

Жалобні заходи з нагоди 67-ї річниці Голодомору, які проходили наприкінці минулого тижня по всій Україні, почалися в суботу з ранку в Києві на Михайлівській площі, де встановлено меморіальний пам'ятник жертвам голоду 1930-х років - плита з хрестом. Прибувши сюди разом з членами своєї сім'ї - дружиною Катериною, яка вкрила голову чорною хусткою, та дітьми - Президент Ющенко поклав квіти до пам'ятника і звернувся з промовою до присутніх тут декількох сотень киян. "Ми врятували і повернули людям правду про великий голод 1932-1933 років. Повернули з безодні, з прірви, з неповернення", - заявив Віктор Ющенко.

При цьому він не забув кинути камінь у город своїх опонентів, давши зрозуміти, що дискусія про Голодомор - це принциповий спір про подальший вектор розвитку України. "На жаль, ми чуємо голоси, які засуджують нас і спотворюють нашу політику. Це голоси з пітьми, яка живе за власними законами, виправдовуючи насильство, приниження і вбивство безневинних людей, - зазначив Віктор Ющенко і додав: - Я радий, що наші дії дали поштовх для пошуку правди про сталінські комуністичні репресії, яких зазнав, по суті, кожен братній сусідній народ".

 

 Title

На території Державного музею Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні

 

Після завершення заходу на Михайлівській площі Віктор Ющенко відправився в Софійський собор, де о 9:00 розпочався молебень за померлими від голоду 1930-х років українцями. Крім Президента Ющенка, на молебні були присутні керівники ряду релігійних організацій і вищі посадові особи, включаючи прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Її ставлення до теми голодомору оприлюднило напередодні від її імені управління у зв'язках із ЗМІ секретаріату українського уряду.

"Закликаю всіх людей світу, незалежно від національності, від громадянства, запалити в цей день свічку скорботи і вшанувати пам'ять без вини вбитих голодом. Прошу всіх в хвилину мовчання звернутися до Бога з молитвою за душі тих, хто став жертвою геноциду", - йдеться в повідомленні Юлії Тимошенко. Примітно, що, назвавши Голодомор 1932-1933 років "справжнім геноцидом українського народу, спрямованим на те, щоб знищити волелюбний дух українців", і закликавши українців "берегти державність", прем'єр Тимошенко, на відміну від Президента Ющенка, не стала при цьому закликати до суду над винними радянськими керівниками, як того вимагає глава української держави.

Нагадаємо, що напередодні суботніх заходів голова Служби безпеки України (СБУ) Валентин Наливайченко з дозволу слідчого, який веде справу про геноцид, назвав імена обвинувачених в масовому голод на Україні. Серед них голова КП (б) У Станіслав Косіор, секретар ЦК ВКП (б) Павло Постишев, а також голова Ради народних комісарів України Влас Чубар. "Ми завершуємо розслідування справи, замовили судово-медичні, науково-демографічні експертизи, і вся робота по 17 областях зведена в 253 томи. За наявності всіх експертиз до кінця року є всі правові підстави зробити процесуальний висновок і передати справу до суду", - повідомив пан Наливайченко, додавши, що справа буде передана до апеляційного суду Києва. Зі слів пана Наливайченка, "провина обвинувачених у злочинах проти людяності повинна бути доведена судом", після чого "має бути визначене їх правдиве місце в історії".

 

 Title

Президент України Віктор Ющенко поклав квіти до пам'ятника Жертвам Голодомору 1932-33 років на Михайлівській площі в Києві

 

На сьогоднішній день СБУ, яка за указом Президента Ющенка зайнялася розсекречуванням документів про Голодомор і встановленням місць масових поховань жертв голоду 1932-1933 років, повідомляє про більш ніж 2 мільйони загиблих у 17 областях України. СБУ встановила 3577 місць масових поховань померлих від штучного голоду. 15 травня 2003 Верховна Рада прийняла звернення до народу України, у якому Голодомор 1932-1933 років визнано актом геноциду. Актом геноциду голодомор визнали 13 держав - Естонія, Латвія, Литва, Грузія, Польща, Угорщина, Австралія, Канада, Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія та Мексика.

 

Title 

 

22 травня 2009 СБУ порушила кримінальну справу за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932-1933 роках (ч. 1 ст. 442 КК України).

Жалобні заходи в Києві продовжилися ввечері в парку Слави біля меморіального комплексу пам'яті жертв Голодомору, після того, як о 16:00 по всій країні оголошено хвилину мовчання, а потім почалася всеукраїнська акція "Запали свічку". В українській столиці в парку Слави було запалено 30 тис. свічок. У вечірніх заходах у Києві також взяли участь Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко.

 

 Title

Ющенко і Тимошенко разом вшановували жертв Голодомору

 

Примітно, що в перервах між траурними заходами Президент Ющенко взяв участь у роботі з'їзду очолюваної ним партії "Наша Україна". Підсумкове рішення з'їзду було прогнозованим і технічним - підтримати кандидатуру Віктора Ющенка на майбутніх виборах Президента, в яких він бере участь як самовисуванець. Виступаючи перед делегатами, пан Ющенко розповів про мотиви свого повторного балотування в Президенти. Серед них виявилося бажання відстоювати свободу для українців. У тому числі і свободу пам'яті, яку, зі слів пана Ющенка, "не можна обміняти на мішок добробуту, який щедро обіцяють ті, хто претендує на найвищу посаду в українській державі".

Тим часом, крім Юлії Тимошенко, іншим адресатом цієї заяви Віктора Ющенка став лідер опозиційної Партії регіонів, кандидат у Президенти Віктор Янукович, який зараз є фаворитом президентської гонки (його підтримують близько 30% виборців). Напередодні траурних заходів відсутній на них пан Янукович поширив заяву, в якій засудив факт порушення кримінальної справи щодо Голодомору. При цьому він висловив думку про те, що ця кримінальна справа була порушена з однією метою - посварити Україну з Росією.

"Суспільство знову опиняється перед загрозою бути втягнутим у внутрішній конфлікт, викликаний різницею в оцінках причин і наслідків трагічних подій 1932-1933 років, - упевнений пан Янукович.- Підтримка постійної напруги навколо питання про Голодомор потрібна нинішній влади для того, щоб продовжувати погіршувати і без того погані відносини з Російською Федерацією".

 

 Title

30 тисяч свічок горіли на схилах парку Слави біля Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів

 

З лідером Партії регіонів солідарний і перший секретар ЦК Компартії України Петро Симоненко, який також балотується на посаду Президента. Він вважає, що темою Голодомору "закладається бомба під українсько-російські відносини". "Ющенко використовує цю тему для розколу України. Найбільш гострі звинувачення в геноциді йдуть із західних областей, які в той період не входили до складу України і не постраждали від голоду", - упевнений лідер комуністів.

Водночас заходи кінця минулого тижня показали, що Президенту Ющенку вдалося пробудити певний інтерес до неї не тільки на Західній Україні, але і в населених переважно російськомовним населенням східних і південних областях. Жалобні заходи за участю тисяч людей пройшли в Харкові, Луганську, Херсоні, Одесі, а також у Севастополі, де в суботу вранці на площі Свободи відбулося покладання квітів до пам'ятної дошки жертвам Голодомору 1932-1933 років. При цьому у заходах в Севастополі взяли участь представники командування ВМС України і лідери ряду громадських організацій. Щоправда, при цьому тема Голодомору не стала об'єднуючою не лише для пересічних громадян, а й для представників влади не тільки в Києві, а й на місцях. Прикладом стали заходи в Одесі, які демонстративно проігнорував голова обладміністрації Микола Сердюк.

«КоммерсантЪ»

Світлини з офіційного сайту президента України

 


 

Шановна українська громадо! Дорогі брати й сестри!

 

Україна, світове українство й усі люди доброї волі вшановують пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932 - 1933 років - найтрагічнішої сторінки в історії України й однієї з найбільших гуманітарних катастроф за все існування людства.

Ми вважаємо справою національної честі й святим обов'язком перед власним народом і перед Богом донести до всього світу правду про Голодомор як свідомо організований комуністичним сталінським режимом геноцид, метою якого було знекровити Україну й підірвати її прагнення до свободи й незалежності.

У результаті колосальної дослідницької й роз'яснювальної роботи нам вдалося повернути факт Голодомору не тільки в українську, а й у світову історію. Дедалі більше країн і міжнародних організацій визнають його актом геноциду й засуджують як злочин тоталітаризму.

У цьому є велика заслуга світового українства. Я глибоко вдячний вам за наполегливу діяльність, відданість великій національній справі, за акцію «Незгасима свічка», яка розкрила правду про Голодомор багатьом народам світу.

Праця, яку ми розпочали, буде обов'язково продовжена, як цього вимагає наше особисте і національне сумління. Правда - єдиний шлях до морального зцілення й гідного майбутнього.

Упевнений, що разом ми переможемо й відновимо історичну істину й справедливість.

Нехай і цього року в кожному українському домі в усьому світі загориться свічка пам'яті, яка єднає всіх нас у велику єдину родину.

Слава Україні!

Віктор ЮЩЕНКО 27 листопада 2009 року

Яскраве гранд-шоу майстра піару

Україна – ЄС: Тринадцятий – не останній

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers