rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

МОЗ витратило уже 70 % коштів, виділених на боротьбу з епідемією

 

Міністерство охорони здоров'я витратило більшість грошей, виділених на боротьбу з епідемією, на "Таміфлю", який приймати для профілактики не можна, а після двох діб хвороби - запізно.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Олександр Біловол.

Виходячи з того, що в цілому на протиепідеміологічні заходи Кабмін передбачив 500 млн грн, сума витрачених коштів складає близько 360 млн грн.

За словами замміністра фінансів Володимира Матвійчука, з виділених Кабміном коштів 115 млн грн передбачено на закупівлю лікарських препаратів. На необхідну апаратуру - 100 млн, а 80 млн грн - на витратні матеріали. 51 млн грн призначено для дев'яти областей, де оголошено карантин.

Значна частина коштів, ймовірно, піде на потреби регіонів, які тільки зараз перетинають епідеміологічний поріг.

З лікарських препаратів МОЗ насамперед запасається препаратом "Таміфлю", що лікує каліфорнійський грип. На його імпорт вже витрачено 33,5 млн грн (500 тис. доз по 67 грн за упаковку з 10 пігулок). Всього планується витратити 60,3 млн грн - очікується поставка ще 400 тис. доз. З урахуванням того, що одному пацієнтові для повного одужання достатньо пачки ліків, "Таміфлю", що закуповується, вистачить для лікування 700 тис. людей.

 Title

Тим часом, навіщо міністерство здійснює такі масштабні закупівлі препарату, Біловол не зміг пояснити. Проте він підтвердив, що для профілактики "Таміфлю" використовувати не можна.

Ще 100 млн грн буде витрачено на медичне обладнання (апарати штучної вентиляції легенів, фібробронхоскопи, пульсоксиметри, кардіометри та апарати для відкачування рідини з легенів). "На обладнання нам необхідно 15 млн грн", - каже начальник управління охорони здоров'я Львівської міськради Володимир Зуб.

Губернатор Львівщини Микола Кміть додав, що область закупить 20 апаратів для штучного дихання.

 


 

ЦВК завершила прийом документів для реєстрації кандидатів у президенти

 

 Title

Центральна виборча комісія завершила прийом документів для реєстрації кандидатів у президенти.

Згідно із затвердженим ЦВК календарним планом організаційних заходів щодо підготовки та проведення виборів президента, подача документів у ЦВК для реєстрації кандидата в президенти проводиться до 9 листопада включно.

До 11 листопада включно кандидати в президенти можуть подати до ЦВК повторну заяву про реєстрацію разом з виправленими документами.

ЦВК завершує реєстрацію кандидатів у президенти 13 листопада.

До 18 листопада список кандидатів у президенти, зареєстрованих ЦВК, має бути оприлюднено у газетах "Голос України" і "Урядовий кур'єр".

Нагадаємо, на вечір 9 листопада ЦВК зареєструвала 16 кандидатів у президенти.

ЦВК почала приймати документи кандидатів на реєстрацію з 20 жовтня.

23 жовтня ЦВК зареєструвала кандидатами в президенти громадянина Олега Рябоконя, депутата Верховної ради від фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона" Анатолія Гриценка, депутата Верховної Ради від фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона" Арсенія Яценюка та лідера Комуністичної партії Петра Симоненка.

26 жовтня ЦВК зареєструвала кандидатом у президенти голову Верховної ради Володимира Литвина, 27 жовтня - колишнього голову Національного банку Сергія Тігіпка й депутата Верховної ради Інну Богословську (позафракційна).

28 жовтня ЦВК зареєструвала кандидатом у президенти лідера Партії регіонів Віктора Януковича, 29 жовтня - чинного президента Віктора Ющенка.

30 жовтня ЦВК зареєструвала депутата Верховної ради від фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона", лідера Української народної партії Юрія Костенка і лідера партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока кандидатами в президенти.

31 жовтня ЦВК зареєструвала кандидатом у президенти прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

2 листопада - лідера Партії вільних демократів Михайла Бродського й депутата Київської міської ради, члена фракції блоку "Громадський актив Києва" Олександра Пабата.

6 листопада ЦВК зареєструвала кандидатами в президенти лідера Соціалістичної партії Олександра Мороза й громадянина Василя Противсіха, що мав раніше прізвище Гуменюк і змінив його в жовтні.

Крім того, 6 листопада лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко й мер Ужгорода Сергій Ратушняк, 9 листопада лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун звернулися до ЦВК із проханням зареєструвати їх кандидатами в президенти, однак поки ЦВК не прийняла щодо них рішення.

19 жовтня стартувала кампанія з виборів президента.

Президентські вибори призначені на 17 січня 2010 року.

 


 

Рада виділила додатковий мільярд на боротьбу з грипом

 

Гроші передбачається направити на забезпечення усіх лікарень країни необхідними ліками та обладнанням.

Верховна рада 3 листопада ухвалила зміни до державного бюджету на 2009 рік, якими передбачено виділення 1 млрд гривень на додаткове фінансування боротьби з епідемією грипу в країні. За відповідний законопроект проголосував 401 народний депутат з 444 зареєстрованих у сесійній залі.

Законом передбачено виділення додаткових коштів за рахунок перерозподілу між загальним та спеціальним фондами державного бюджету перевищення валових доходів Нацбанку над видатками.

Гроші передбачається направити на забезпечення усіх лікарень країни необхідними ліками та обладнанням для діагностики хвороби та протидії поширення епідемії грипу, а також для отримання громадянами професійної медичної допомоги та безкоштовних ліків.

Головним розпорядником коштів визначено Міністерство охорони здоров'я.

Нагадаємо, 30 жовтня уряд вже виділив на боротьбу з епідемією грипу в Україні 500 мільйонів гривень.

 


 

Нацбанк відмовився дати мільярд на боротьбу з грипом

 

Національний банк, який Верховна рада 3 листопада зобов'язала виділити гроші для боротьби з епідемією грипу в Україні, попередив, що 1 млрд грн у нього немає.

Профінансувати витрати зобов'язали Нацбанк за рахунок перевищення валових доходів над витратами - сума коштів, яку планувалося направити на підготовку до Євро-2012, зменшена з 9,8 млрд грн до 8,8 млрд грн.

Але в Нацбанку запевняють, що розподіляти буде нічого. За словами першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, за підсумками 9 місяців прибуток НБУ склав всього 608 млн грн.

"Цю інформацію ми підготували для ради НБУ, але вона ще не збиралася. Тому, як 608 млн грн поділити і на Євро-2012 і на боротьбу з епідемією, нехай вирішує Кабмін", - резюмував він.

У Секретаріаті президента також вважають сумнівним джерело фінансування боротьби з грипом. "Те, що Нацбанк повинен був заплатити цього року згідно із законом, він заплатив. Використовувати НБУ під прикриттям боротьби з грипом - це дати хід емісійному фінансуванню витрат. А якщо НБУ не виділить необхідної суми, то прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватить його в небажанні боротися з грипом", - говорить джерело в СП.

 


 

В Україні расистів відтепер саджатимуть на 15 років

 

5 листопада Верховна Рада посилила відповідальність за злочини, скоєні на ґрунті расової, національної чи релігійної нетерпимості.

За прийняття в цілому законопроекту "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості)" проголосували 312 депутатів при 226 необхідних.

Прийнятий законопроект передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 15 років за умисне вбивство з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

Крім цього, парламент встановив покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п'яти років (з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без цього) за умисні дії, скеровані на розпалювання національної, расової або релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності людей у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, расовою, етнічною приналежністю, кольором шкіри, мовою.

Попередня редакція Кримінального кодексу передбачала за такі дії покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до 5 років (з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без цього).

 


 

Ющенко і Лукашенко зраділи один одному

 

 Title

5-6 листопада в Україні з офіційним візитом перебуває президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Під час зустрічі з Віктором Ющенком у форматі один на один Лукашенко заявив: "Якщо комусь не дуже сподобається, що ми з вами зустрічаємося, то це його проблеми. Ми не товаришуємо проти когось, ми тільки хочемо, щоб наші люди жили дружно і в достатку".

Після зустрічі президентів міністерства закордонних справ України і Білорусі підписали меморандум по реалізації взаємовигідних проектів в рамках ініціативи Євросоюзу Східне партнерство. Крім того, підписані угода про виїзну ярмаркову торгівлю в прикордонних регіонах України і Білорусі товарами національного виробництва; протокол про обмін ратифікаційними грамотами щодо набуття чинності консульської конвенції та низка інших угод.

 


 

Кількість хворих на грип в Україні перевищила мільйон

 

 Title

Кількість померлих від наслідків епідемії грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в Україні зросла до 174 людей, а кількість хворих вже перевищила мільйон людей.

За даними Міністерства охорони здоров'я, найбільша кількість померлих від грипу та ГРВІ - у Львівській та в Івано-Франківській областях (74 і 25 людей відповідно).

З початку епідемії в країні на грип та ГРВІ захворіли 1 мільйон 31 тисяча 597 людей, зокрема за останню добу 62 тисячі 350 людей.

Госпіталізовано з початку епідемії 52 тисячі 742 людини, за останню добу - 3 тисячі 887 людей, з яких в реанімації знаходяться 334 людини.

Як відомо, за прогнозом урядових експертів, протягом 2009-2010 років в Україні очікується три хвилі епідемії свинячого грипу A/H1N1, яким можуть захворіти 60 % всіх українців.

Наразі епідеміологічний поріг перевищений у 13 регіонах і місті Київ.

Наблизилися до епідпорогу Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонська, Черкаська області, АР Крим і місто Севастополь.

Заступник міністра охорони здоров'я Зиновій Митник на брифінгу зазначив, що з Лондона надійшли результати аналізів 34-х зразків біоматеріалів хворих. У 15 з них підтвердився грип А/H1N1.

За словами Митника, в Україні станом на 5 листопада від пневмонії померли 95 людей. За його словами, діагноз померлих - саме пневмонія, а яка саме (вірусна або бактерійна) - встановлюється.

Разом з тим, відповідаючи на питання журналістів, скільки людей з цих 95-ти померли в результаті грипу А/Н1N1, Митник наголосив, що Міністерство охорони здоров'я ще не має в своєму розпорядженні остаточних результатів клінічних патологоанатомічних і гістологічних досліджень, проведення яких вимагає часу.

"Ми не можемо надати сьогодні остаточні висновки по всіх випадках", - сказав він.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers