rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Регіональні битви

Майже дворічний конфлікт між гілками влади в Харкові отримав новий виток розвитку.

Вкотре ініціатором і непримиренним борцем із "помаранчевими" у владі став Євген Кушнарьов: після розширеного засідання Харківської обласної організації Партії регіонів він заявив, що не має наміру складати зброю і таки хоче відправити пана Авакова у відставку. Таким чином, попередні заяви голови секретаріату Президента Віктора Балоги, мовляв, під час зустрічі Віктора Ющенка з головою Харківської облдержадміністрації, головою Харківської обласної ради та мером Харкова вдалося досягти порозуміння, більше схожі на "мантру", а насправді "миром" у столиці Слобожанщини й не пахне.

Губернаторська спадщина

Протистояння, яке, на перший погляд, може здатися суто політичним і поміститися у площину ідеологічної битви Партії регіонів із "Нашою Україною", насправді є боротьбою за економічні зиски та збереження фінансового впливу в регіоні. Нагадаємо, попередник Арсена Авакова на посаді голови ОДА Євген Кушнарьов був не лише свідомим борцем із "помаранчевою чумою" та активним поборником ідей федералізму, а й губернатором із великим стажем, який створив бізнесову імперію, відому в Харкові під назвою "сім'я К". Так, у телепередачі харківського журналіста Зураба Аласанія пан Кушнарьов розповів, що не живе на одну зарплату: "Дохід мій більш ніж 400 доларів, а зарплата значно менша. Я вже говорив про склад своєї сім'ї, й він дозволяє тим, хто має на це право, заробляти гроші для потреб родини, а я приношу в цю сім'ю свою зарплату".

"Сім'я К" - це розвинена бізнес-група, павутинки якої тримають родичі Євгена Кушнарьова. Вона об'єднує різні підприємства та фірми, засновниками чи керівниками яких є вся "дорога родина": син Андрій Кушнарьов, донька Тетяна Кагановська, зять Олександр Кагановський, брат зятя Дмитро Кагановський, тесть Семен Кагановський. Головною справою родини є будівельні фірми, компанії, які виробляють будматеріали, а також торговельні організації та рієлтерські компанії. Однією з найвідоміших фірм будівельних матеріалів у Харкові є "Клондайк", яка належить зятеві Олександру Кагановському. Також він є власником одного з найдорожчих ресторанів Харкова - "Метрополь".

Інтерес до нерухомості в Євгена Петровича виник іще на посаді керівника області, бо саме в той період його родина приватизувала чимало ласих об'єктів міської власності. Як повідомляє інтернет-видання "Обозреватель", наприкінці 2004 року прем'єр-міністру Вікторові Януковичу надійшов лист за підписом Євгена Кушнарьова, в якому він аргументував необхідність реструктуризації "Книжкової фабрики імені Фрунзе". "Внаслідок "реструктуризації", яку запропонував Євген Петрович, фабрику виселили з приміщень у центрі Харкова, а квадратні метри задешево перейшли у власність ТОВ "Торговий дім Харківський шифер", фактичним власником і засновником якого є зять Кушнарьова - Кагановський", - пише видання. Інший приклад - унікальний будинок Якіра, як називають його в Харкові, що належав Харківській облдержадміністрації. Його приватизували та передали у власність структурі того ж Олександра Кагановського. Про це Арсен Аваков відкрито запитував Євгена Кушнарьова під час теледебатів, але Євген Петрович проігнорував запитання. Той же "Обозреватель" розповідає, що досі в суді вирішують справу з іншим будинком у центрі Харкова, розміщеним по вулиці Сумській, 39, - п'ятиповерхова "сталінка", вікна якої виходять на будинок облдержадміністрації. Її начебто приватизували за гроші Фонду "Нова регіональна політика", створеного напередодні президентських виборів при Харківській облдержадміністрації.

Боротьба за вплив

Зрозуміло, що вище наведено лише деякі факти з різнобічної діяльності Євгена Кушнарьова на посаді губернатора, але найцікавішим залишається те, як він і нині намагається зберегти вплив на життя та економіку Харкова й області. Євген Кушнарьов - досвідчений лобіст, який уміє різними методами впливати на ухвалення потрібних йому рішень. На теперішньому етапі для нього важливою залишається реформа в житлово-комунальному господарстві міста. Один із важливих моментів реформи - послуги надаватимуть через новостворені муніципальні підприємства, які нині активно створюють. Також вона передбачає в майбутньому капітальний ремонт житлового фонду міста. А кому ж це робити, як не будівельним компаніям і фірмам, що володіють монополією на будматеріали в Харкові?!

Відомо й те, що саме під тиском головного харківського регіонала наприкінці цього року міська влада збільшила тарифи на житлово-комунальні послуги. А методи, якими досягають ухвалення схожих рішень гідні подиву. Будь-який аргумент Євгена Кушнарьова зводиться до боротьби з нинішньою владою, яка приносить Харкову лише шкоду та пряму загрозу. Так, в інтерв'ю журналу "Європа-Центр" екс-губернатор нарікає: "Харків не може стати європейським містом через відсутність коштів". Але харків'яни й досі пам'ятають історію з будівництвом третьої лінії метрополітену, на яке 2004 року обласна влада взяла кредит. Будівництво потребувало 147,8 млн. грн. - близько 35-40 млн. грн. на рік. Держбюджет міг виділити лише 12,5 млн. грн., а решту мав покрити кредит. Справу було зроблено, але після подій помаранчевої революції виявилося, що обласний бюджет не в змозі сплачувати таку суму. Тоді ж Генпрокуратура порушила кримінальну справу про завдання збитків державі в розмірі 38 млн. грн. До того ж ішлося, як повідомляє сайт Міністерства внутрішніх справ, не лише про метробудівський кредит, а й про гроші, позичені в банків на реконструкцію стадіону "Металіст", реставрацію Держпрому, впорядкування так званої урядової резиденції та навіть купівлю будинку відпочинку на березі Чорного моря. Із невідомих причин кримінальної справи так і не розслідували, хоча Арсен Аваков неодноразово стверджував, що саме через сплату кредиту колишньої влади область залишилася фактично без коштів для власного розвитку.

Повертаючись до Євгена Кушнарьова, слід зауважити, що він і сьогодні, попри те, що живе та працює в Києві, залишається впливовим рушієм ухвалення рішень на регіональному рівні. Він не може випустити з поля впливу й частину ще досі не розділених активів регіону - підприємства ПЕК, великі заводи, котрі досі перебувають у власності держави. На цьому шляху йому може завадити Володимир Семиноженко, нещодавно призначений радником прем'єр-міністра, який теж має в Харкові свої інтереси. І якщо Віктор Ющенко наважиться звільнити Арсена Авакова, то освічений та інтелігентний Володимир Семиноженко може стати новим лідером регіональної еліти Харкова, на противагу популістові та радикалу Кушнарьову.

Чужий серед чужих

Не можна сказати, що нині Євген Кушнарьов прижився в Києві, хоча й став членом "партії влади". Він і далі залишається "чужим" у компанії "донецьких", які намагаються орієнтувати свою публічну політику на європейські стандарти. Він навіть не "друга" скрипка у висловленні офіційної позиції Партії регіонів. Його радикалізм і неоднозначні заяви вже ставили за зразок негативної публічності, їх можна вносити в підручники. Але не слід забувати, що Євген Кушнарьов користується великою підтримкою Кремля, має тісні стосунки з російськими політиками. Його заява в грудні 2004 року "Хочу нагадати гарячим головам під помаранчевими прапорами: від Харкова до Києва 480 км, а до кордону з Росією - 40", шокувала навіть частину регіоналів. Попри це, експерти доволі високо оцінюють політичну активність і перспективність Євгена Кушнарьова та припускають, що його мистецтво "плести інтриги" та задурманювати голови виборцям популістськими заявами може одного дня зробити з нього нового голову Партії регіонів. Звичайно, за умови, що партій тоді стане дві.

Між комунізмом і солідаризмом

Відлік розколу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers