rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наша Історія \ Голодомор \ Українського селянина “підкорювали” повільною голодною смертю

Згідно з Указом Президента України № 1181 від 31 жовтня 2000 р., в Україні встановлено День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій, який відзначається щорічно у четверту суботу листопада. Цього дня ми поминаємо тих, хто став жертвою тоталітарного комуністичного режиму.

Україна - житниця Європи - сумує за померлими від голоду в урожайні роки.

Та одним днем скорбота не вичерпується. І наше покоління зобов'язане донести правду тим, хто ще не до кінця усвідомив реалії скоєного в минулому правлячим комуністичним режимом.

Відомо, що смерть від голоду - найстрашніша. І той, хто пережив голод, відверто каже, що він страшніший за війну. А від голодної смерти загинули мільйони українців за Радянської імперії. Голод в Україні 1921-1923 рр. був першим (з часу правління комуністів), та, на жаль, не останнім. Українського селянина скорювали повільною, жорстокою, голодною смертю. Більше за всіх відчули і пережили найжахливіші наслідки райони України у лісостепових та степових регіонах. Це ті місця, де не було харчової підтримки з лісу (гриби, ягоди). На той час катастрофічне становище склалося в Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Катеринославській (сьогодні - Дніпропетровська), Одеській областях і на півдні Харківської. До того ж, у південних районах України взимку 1921-1922 рр. спалахнула епідемія холери.

В інструкціях Реввійськради РСФРР комуністам-агітаторам, яких масово направляли в Україну, її голова Л. Троцький наголошував: "Помніте, что так ілі іначє, а нам нєобходімо возвратіть Украіну Россіі. Бєз Украіни нєт Россіі. Бєз украінского угля, жєлєза, руди, хлєба, солі, Чьорного моря Россія сущєствовать нє сможєт, она задохньотся, а с нєй і Совєтская власть і ми с вамі".

Наступний Голодомор в Україні 1932-1933 рр., запланований більшовиками, мав у своїй основі політичний характер і став одним із найтяжчих випробувань для Українського народу в ХХ столітті.

Влада комуністів, не зважаючи на людські жертви, докладала зусиль для завершення першої п'ятирічки. Одним із основних важелів політики комуністичного режиму стало забезпечення тотального контролю над Україною через конфіскацію в селянина продуктів.

Як свідчать показники загального врожаю зерна, голоду 1932-1933 рр. можна було цілком уникнути. Проте систематична конфіскація продуктів у селян, підвищення планів заготівлі зерна 1932 р., жорстокість та ненависть, з якою виконувалися директиви Комуністичної партії, спрямовувалися на винищення українського селянина. Але потрібно зауважити, що такий же голод організовано й на Кубані, Поволжі та Північному Кавказі, де компактно проживали українці. Крім того, провадилися репресії проти національно свідомої інтелігенції, в державних органах застосовувалися "фізичні чистки" до тих, хто хоч якимсь чином висловлював невдоволення директивами партії. Смерть мільйонів українців комуністичний політичний режим обґрунтовував необхідністю стрімкої індустріалізації країни та боротьбою з українським націоналізмом.

Жахливими репресіями керували партійні органи, а виконавцем їхньої волі було ДПУ. Політбюро ЦК КП(б) 18 листопада 1932 року підготувало план ліквідації "контрреволюційних гнізд", які нібито ще залишилися і зривали план заготівель хліба. За лічені дні ліквідовано силу-силенну відповідальних працівників сільськогосподарських установ.

З юридичної точки зору такі завдання у суто політичних документах щодо прямих репресивних актів є протиправними і протизаконними. Нині відомо, що голод в Україні - наслідок сваволі та цілеспрямованих злочинних дій компартійної влади. Мало того, Голодомор в Україні 1932-1933 рр. - це геноцид проти українського народу.

У ст. 2 Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього від 9 грудня 1948 р. констатується, що геноцид - це дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, якусь певну національну, етнічну, расову чи релігійну групу, а саме: навмисно створити для такої групи життєві умови, розраховані на повне або часткове знищення.

Злочинний акт проти Української нації, організований у 1932-1933 рр. керівниками Компартії, підтверджується масовим знищенням українського селянства голодною смертю. Ст. 4 Конвенції 1948 р. проголошує, що особи, які чинили геноцид, підлягають покаранню незалежно від того, чи є вони, за Конституцією, відповідальними урядовцями чи приватними особами. Окрім того, 26 листопада 1968 р. на сесії Генеральної асамблеї ООН ухвалено Конвенцію про незастосування терміну давности до воєнних злочинців і злочинів проти людства.

Саме тому нинішнім політикам з табору КПУ варто замислитися над ганебною спадщиною КПРС, над її протиправною політикою. Вона тягне за собою не лише моральну, а й юридичну відповідальність за скоєні злочини проти українського народу.

Олена Здіорук, головний спеціаліст відділу стратегій розвитку політичної системи та громадянського суспільства Національного інституту стратегічних досліджень

Голодомор як момент істини

Голодомор як масове вбивство за етнічною ознакою

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers