rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Неполітичні новини

Трамвай одягли у вишиванку

До Дня незалежності України один із львівських трамваїв "перебрали" у вишиванку. Одягу для вагона не шили - орнамент на нього наклеїли. Для цього вибрали трамвай з тих, які Львів купив у Німеччині.

Коштувало таке "вбрання" три тисячі гривень. Фінансувало акцію ЛКП "Львівелектротранс". Курсуватиме "народний трамвай" не лише на свята. Він виходитиме на маршрут щодня, і навіть восени, в мряку та дощ, нагадуватиме про свято. "Носитиме вишиванку, доки та не зноситься", - жартують у "Львівелектротрансі".

Вишиваний узор вибирали довго. Спершу мало не спокусилися на розкішні полтавські орнаменти, та все ж вирішили зупинитися на характерних львівських. "Колеги, рідні, друзі, які бачили проект у процесі підготовки, в один голос говорили: "у мене така серветка", "а у мене подушка із таким вишиттям", "у мене рушник". І ми зрозуміли, що не помилилися з вибором", - розповідає начальник відділу зв'язків з громадськістю та пресою ЛКП "Львівелектротранс" Ольга Бачинська.

Організатори акції сподіваються, що хулігани вишиванки не нищитимуть. Принаймні попередній проект "Львів місто левів, а не зайців" вандали пошкодували. "Якби знайшлися художники, які могли б зробити на трамваї якісне графіті, ми б дали їм 2-3 вагони, хай би малювали. На жаль, не знайшли художника, який міг би зробити це добре"...

Вишиванку у святкові дні одяг не лише трамвай. Вбратися по-народному "Львівелектротранс" закликав також своїх водіїв та контролерів.

А 21 серпня день вишиванки відбувся у Львівській міській раді. Всіх працівників мерії закликали вдягнути народний стрій. Більшість відгукнулася. День вишиванки у ратуші відбувається вже третій рік поспіль.

Фото Мирона МАСЛЮКА

 

 

Випікали добу, а з'їли

за півгодини...

Хлібопекарі з Полтави перевершили столичних, побивши їхній рекорд (дворічної давності) на найбільший коровай. Богатирський хліб, який виставили на оглядини і поїдання на Сорочинському ярмарку, заважив на 10 кілограмів більше! Борошняний витвір Полтавського хлібокомбінату вписали у Книгу рекордів України.

Щоб замісити тісто, випекти і прикрасити велетня, знадобилася ціла доба. На виготовлення короваю пішло 105 кілограмів борошна, 155 яєць і чотири з половиною "кіло" дріжджів. А ще - цукор, ванілін, маргарин (скільки чого додавали - секрет фірми, щоб конкуренти не скористалися рецептом). Готовий коровай вийшов три метри завдовжки і два - завширшки (щоб доставити його у Сорочинці, спеціально вирізали з фанери "піднос").

Трудилися над рекордсменом п'ятеро найдосвідченіших пекарів. Хоч і професіонали у своїй справі, але й для них завдання виявилось непростим. Найважчі короваї у їхній практиці заважували максимум сім кілограмів. А тут - 160!

Після офіційної реєстрації рекорду короваєм пригощали відвідувачів Сорочинського ярмарку. На підступах до ятки вишикувалася стометрова черга. З'їли велетня за півгодини.

Фото з сайту hlib.info

 

У Києві посадили

годинник-рекордсмен

із живих квітів

Title

До Дня незалежності України у центрі Києва - біля майдану Незалежності, на схилі вулиці Інститутської, запустили гігантський квітковий годинник. Його діаметр - 19 метрів. Це на три метри більше, аніж розміри схожого годинника-рекордсмена в Ірані. Відтак київський часомір претендує на почесну графу у Книзі рекордів Гіннесса.

На велетенському циферблаті-клумбі і стрілки відповідні: п'ять і три метри завдовжки. На заповнення годинника-гіганта квітникарі запаслися близько 50 тисячами живих квітів: 25 тис. пішло на фонове панно і стільки ж - на сам годинник.

Зрозуміло, що квітковий часомір працюватиме тільки у теплу пору року. Точну годину він показуватиме завдяки спеціальному механізму, який Києву два роки тому подарувала мерія Єдинбурга. У столичній мерії, утім, хваляться тим фактом, що перші квіткові годинники в місті з'явилися ще у 1913 році.

На превеликий жаль, у зв'язку з необережністю та безвідповідальними діями деяких громадян, унікальний годинниковий механізм зазнав значних пошкоджень в дні святкування.

Якщо виявиться, що окрім стрілок було ушкоджено і шестерню механізму, то ремонт може затягнутися мінімум на місяць, оскільки потрібно буде виготовити нові деталі на замовлення.

"Дуже сумно, що навіть такі унікальні прикраси міста не спонукають гостей Києва до збереження майна громади міста та клопіткої праці інших людей. Допоки ми не навчимося буди цивілізованими та не почнемо вчити своїх дітей відповідальності, ощадливості та вихованості - доти на вулицях нашого зеленого міста будемо бачити зірвані квіти, зламані гілки дерев, сміття та недопалки", - наголосив Ю.ХАЄВ.

 

Жінка-водій застрягла

на розвідному мосту

 

Інцидент трапився в містечку Старжен Бей (США, штат Вісконсин). Жінка їхала через міст і на середині шляху зупинилася - щось в її машині заклинило.

Поки автомобілістка намагалася розібратися, міст почали розводити. Мабуть, пані швидко зміркувала поставити авто на "ручник", тому що вниз вона не скотилася, а так і стояла на місці.

Через деякий час міст звели, машина завелася і продовжила рух. Хтось з очевидців події прислав в редакцію місцевої газети фотографію. Але журналісти не повірили - вирішили, що жартівник погрався з "фотошопом" і тепер хоче обдурити їх.

Коли ж, протягом тижня, їм поступили ще декілька знімків від таких же свідків, репортери подзвонили в поліцію і попросили вартових порядку підтвердити достовірність події.

Поліцейські, у свою чергу, теж неабияк здивувалися, але перевірили камери стеження, розташовані на мосту і переконалися, що автомобіль дійсно простояв досить довгий час під кутом 45 градусів до лінії горизонту. Тепер вони сподіваються, що невдала автомобілістка зв'яжеться з ними.

- Ми не збираємося її карати, адже вона нічого не порушила, - пояснює Арлі Портер, капітан місцевого поліцейського управління. - Ми просто хочемо знати, що ж у неї трапилося, щоб в майбутньому не допустити повторення цього інциденту. У даному випадку, жінці пощастило, але ж все могло закінчитися набагато сумніше.

 

У Тернополі мати

заморила дитину голодом

 

У Тернополі через недогляд матері 2-річна дитина померла від голоду.

Як повідомила кореспонденту УНІАН прес-секретар прокурора Тернопільської області Леся ДОЛІШНА, дослідчою перевіркою з‘ясовано, що 33-річна тернополянка, уродженка одного з сіл Козівського району, маючи на утриманні 5-річного сина і 2-річну дочку, по кілька діб не бувала вдома, зачиняючи дітей і нерідко не залишаючи їм ніякої їжі.

Жінка зловживала спиртними напоями і вела аморальний спосіб життя, за що неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності Козівським районним судом. Незважаючи на застосування до неї заходів адміністративного впливу, вона все ж не виконувала встановлені законом обов'язки по догляду за дітьми, не забезпечувала їм належних умов проживання, харчування та лікування.

Прокурор Тернополя Сергій БАНАХ стосовно жінки порушив кримінальну справу за ст. 166 Кримінального кодексу України за фактом злісного невиконання обов‘язків по догляду за дитиною, що спричинило смерть малолітньої.

Також прокурор міста пред'явив позов у міськрайонний суд про позбавлення жінки батьківських прав. Її старший син у даний час перебуває у притулку.

 

В парку Бангкоку

оселилися гігантські ящірки

 

Серед спортсменів і туристів по алеях почали прогулюватися величезні ящери. Рептилії розміром з крокодилів приплили річкою, яка протікає через парк.

Для людей вони не небезпечні. Навпаки, вельми доброзичливі і дуже цікаві. Вони охоче готові приєднатися до того, хто їх чим-небудь пригостить.

За словами зоологів, ящери, швидше за все, вийшли на сушу через те, що їм стало тісно у воді - так багато їх розплодилися цього літа.

Нагадаємо, що рептилії досить часто освоюють території, які належать людям. Так, в Словаччині спека спричинила нашестя змій. Велику кількість плазунів зафіксували в горах, лісах і невеличких населених пунктах республіки. Змії вдень залишають нори і, рятуючись від спеки та посухи, наближаються до людського житла.

 

Американці помилково

видалили 13 зубів

 

Мешканка США, стоматолог якої помилково видалив їй 13 зубів, отримала за рішенням суду компенсацію у розмірі 2 млн доларів.

28 - річна Елізабет Сміт звернулася в стоматологічну клініку Sexton розташовану в місті Флоренс, штат Південна Кароліна, в 2006 році. Після огляду жінка погодилася на видалення трьох верхніх зубів.

Проте стоматолог помилково видалив пацієнтці всі 16 верхніх зубів. В ході розслідування було встановлено, що персонал медустанови намагався приховати подію внісши зміни до карти Сміт.

Рішенням суду стоматологічна клініка Sexton повинна виплатити Елізабет Сміт два мільйони доларів. За словами адвоката Сміт, відновлення всіх зубів верхньої щелепи обійдеться його підзахисній в 80 тисяч доларів.

В ході процесу керівництво медичної установи заперечувало звинувачення в свою адресу. Юрист стоматологічної клініки заявив про намір подати апеляцію у даній справі.

 

Італійські банки почали приймати сир як заставу

Італійські банки почали приймати як заставу сир. Так, банк Credito Emiliano видає кредити забезпечені знаменитим італійським сиром Parmigiano Reggiano, який також відомий як пармезан.

Лише банківський будинок Credito Emiliano, за власним бажанням, прийняв на зберігання від своїх клієнтів 400 тисяч кіл пармезану. Оцінна вартість 40-килограммового сирного колеса складає 300 євро.

Банк придбав для зберігання "сирної застави" спеціальне складське приміщення, в якому за процесом дворічного визрівання сиру стежить відомий фахівець Вільям Біззаррі. Якщо, за словами експерта, клієнт не повертає кредит, його пармезан виставляється на продаж.

Банк нічим не ризикує, якщо ціна на популярний сир впаде, він зажадає у клієнта відшкодувати різницю або в грошовому еквіваленті, або додатковою кількістю пармезану.

Ця фінансова система бере свій початок в 1950 роках і допомагає виробникам сиру уникати труднощів з фінансуванням протягом дворічного період дозрівання пармезану.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers