rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ “ВЕСЕЛІ БОКОВЕНЬКИ”– ГОРДІСТЬ КІРОВОГРАДЩИНИ

Україна- одна з небагатьох країн світу, якій Бог подарував казкові краєвиди, розкішну і різноманітну природу, чудовий клімат... Це країна сонця і квітів, чарів і краси. В Україні є все: моря і ріки, озера і ставки, степи і ліси, гори і пагорби. Кожен куточок нашої Батьківщини чарівний, чимось унікальний і має свої переваги. Маючи всі умови для відпочинку, чомусь шукаємо його на чужині, не помічаючи краси навколо себе. Але часто буває так, що не знаємо про прекрасні місця у себе вдома.

Hе всі мешканці Кіровоградщини знають, що куточок раю на землі є й на їх теренах. Це дендропарк "Веселі Боковеньки", який знаходиться серед гарячих степів за 70 км. від обласного центру. Подвір'я парку вражає красою: багато квітів, що наче барвистий пахучий килим, обрамляють столітні дуби і ялини, а над ними чисте сонячне небо. Здається, ніби ступив у казкове царство. Ця краса полонить душу, а серце наповнює радістю і спокоєм.

Парк розташований у степовій частині України між селами Іванівка і Зелений Гай Долинського району Кіровоградської області. Рельєф- хвилястий, висота над рівнем моря 110 - 165 км., клімат помірно - континентальний з гарячим і сухим літом. Парк спроектований в англійському стилі. Пам'ятка паркового мистецтва ХІХ ст. Площа- 539 га.

Засновником парку був Микола Давидов, котрий походив з відомого в Росії роду Давидових, до якого належав поет Денис Давидов та його родич, активний учасником Південного товариства декабристів Василь Давидов.

Народився М.Давидов у грудні 1856 р. Після його народження через хворобу померла мама Анна Плакса. Малого Миколу, до семи років, виховувала нянька Парасковія Куделя, котра прищепила йому любов до української землі, українських пісень і простих селян. В 10-річному віці Миколу віддали в Одеську гімназію, яку закінчив в 1874 р. із золотою медаллю. В 1875 р. поступив у Московський університет на юридичний факультет, який закінчив у 1880 році. 30 років працював суддею у місті Братолюбівці, що 7 кілометрів від дендропарку. Ця кар'єра його не влаштувала. Ще в студентському віці побував у багатьох країнах світу, де ознайомився з різними парками. Тоді у нього зародилася ідея закласти подібний парк на сухих схилах балок. Придатними для задуму були береги річок Боковенька і Скотовата. Мрія збулася під кінець 1880-х років. Батько не дуже підтримував ідею сина, але згодом заповів йому 10 десятин землі в запущеному фруктовому саду і Микола Львович оголосив конкурс на проект парку. Серед усіх отриманих проектів йому найбільше сподобався проект І.В.Владиславського "Падалки" в мальовничому стилі з елементами рідної української природи- плакучими вербами, стрункими пірамідальними тополями над озерами на тлі зеленої діброви. Оформляв паркознавець Арнольд Регель. На волах і потягами везли саджанці з Європи та Америки. До кінця 1891 року парк був закладений. До цього часу була вже шкілка деревних і кущових порід, збудована оранжерея. Площа парку поступово збільшувалась, а станом на 1917 р. було 114 десятин. Після І - ї Світової війни парк вирубували для дров і тоді Давидов звернувся з проханням взяти його під державну опіку. Стерегли парк також мешканці сусіднього села Іванівка.

М.Давидов вів спартанський спосіб життя. До глибокої старості піднімався о 7 - й ранку, займався руханкою. Протягом дня усі роботи в парку проводились під його пильним наглядом. Харчувався скромно, спиртного не вживав. Після вечері займався діловим листуванням, читанням книг з парковедення, дендрології. Вільно розмовляв французькою, німецькою, англійською. Багато читав художньої літератури. Почесне місце у його бібліотеці займав "Кобзар" Шевченка. За його кошти побудовано школу в Іванівці, яка функціонує досі. Заради потреб парку продав власні родючі землі і продовжив розширення заповідника. В 1912 році заповів парк і все своє рухоме майно Південно-руському географічному товариству. В липні 1923 року парк взяли на баланс Дніпропетровського губернського лісу. З серпня 1923 р. М.Давидов був призначений завідувачем деревної дослідної станції Всеукраїнського управління лісами. Помер 6 січня 1930 року. Похоронили на Холодногірському цвинтарі.

Title

Центральний вхід до дендропарку

На базі дендропарку у 1923 р. була заснована Веселобоковеньківська селекційно-дендрологічна станція. Вона займає провідне місце з наукового значення її дослідних і колекційних дільниць деревно-кущових порід. Від початку її створення профілюючими видами науково-дослідних робіт є селекція, інтродукція і акліматизація нових деревних та кущових порід. Загальна кількість дослідних видів дерев і кущів складає понад 240 видів. З 1931 р. закладаються перші ділянки дослідних культур з різними видами ясеню і горіха. Почалися спільні посадки хвойних (сосна чорна австрійська і звичайна), дуба червоного і звичайного з гостролистими і цукровими кленами. У 1933 році почали оформляти перші квартали колекційної ділянки, які до 1940 р. досягли 654 видів.

З 1934 року, вперше на Україні, на станції почали міжвидові схрещення грецького горіха з горіхом чорним маньчжурським і серцевидним. Почали схрещувати ліщину і фундуки різних форм з ведмежим горіхом, який отримав ряд перспективних гібридних форм. З 1935 р. почалися перші селекційні роботи з дубом. Було зроблено понад 100 тисяч схрещень між дубом звичайним, багатоплідним, червоним, гірським, пірамідальним, білим і пробковим. А в 1940 році почалася робота з гібридизації тополь, серед яких веселобоковеньківська- дерево з розкидною кроною.

Великого краху заказник зазнав під час ІІ Світової війни. Було знищено 150 видів екзотів, вирубано частину насаджень. Був знищений науковий архів і бібліотека. Відразу після війни робота відновилась. Збільшено колекцію екзотичних видів, яка досягла до 2 тисяч екземплярів. Тоді ж була проведена інвентаризація аборигенської рослинності, притаманній тільки цьому регіону. Багато нових дерев були нагороджені золотими медалями.

Title

Місця для відпочинку відвідувачів парку

Багато уваги приурочено розмноженню зимостійких форм фундука селекції Ф.Павлика. Деякі з них отримали статус сорту. Відзначені на виставках у Лейпцігу та Монреалі. Є в заказнику архівні і клонові плантації, де зосереджені прививки плюсових дерев дуба звичайного, зібраного з усіх куточків України.

Знайомство з парком починається зі старовинних цегляних воріт, однієї з небагатьох споруд, яка відноситься до початку закладення парку. Парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва і охороняється державою. За воротами розвилка двох алей перед одним з найстаріших дерев дендропарку- сосною чорною австрійською. Такою ж сосною обсаджена дорога, що веде до парку. Далі росте клен гостролистий. Розповсюджений майже по всій Європі, але відсутній у степовій зоні. У 80-річному віці сягає висоти 11,5 метрів. Його часто використовують для обсаджень алей. Приваблює увагу густим темно-зеленим листям, яке восени стає світло-жовтим, іноді з червоним відтінком. По сусідству з кленом стоїть каштан звичайний. Росте невисоким деревом, походить з Балканського півострова. Наодинці росте вширину, створюючи яйцеподібну форму. Висота- 14,8 метрів.

Всередині алеї зустрічається дуб крупноплідний, який походить з Північної Америки. В Україну завезений у 1926 р. Сягає 55 метрів висоти, товстий стовбур. Сильно розростається вширину. По другій стороні алеї росте дуб звичайний, розповсюджений в північній частині Європи. Зустрічається в парку кизил, який росте в степу, переважно кущем, рідше- невеликим окремим деревом. Розповсюджений в західній Україні, південній Європі, на Кавказі, Малій Азії. Його висота, в умовах дендропарку, 5 - 7 метрів. Дуже симпатичний кизил під час цвітіння, коли весь кущ покритий жовтими квітами. З його плодів виготовляють соки, компоти, варення. Використовують у кондитерських виробах. Кизилова деревина тверда і гнучка. Поруч росте Спірея Вангутта. Її багаточисельні білі квіти, зібрані в парасольки цвітуть рано навесні.

Title

Меморіальна дошка, встановлена до 100-річчя з дня заснування дендропарку

Пройшовшись по алеї, відвідувачі часто затримуються біля кріслатого дерева- каркаса гладкого. Родом дерево з Північної Америки. У 90-річному віці сягає висоти 13,5 метрів. Плоди- темно-пурпурні з оранжевим відтінком. Поруч з каркасом ростуть дві сімейні породи: гледичія колюча і софора японська. Софора японська- дерево з широкою сфероподібною кроною і темно-сірою глибоко потрісканою корою. Росте в Південній частині степової України. В період затяжних суховіїв скидає частину листя. Плоди дерева використовують для виготовлення ліків. Росте в парку самшид вічнозелений. Дерево найбільш поширене на Півдні Європи, в Північній Африці, Малій Азії на Кавказі. В дендропарку росте кущем до 80 - 90 см. Має колір слонової кості. Використовують для інкрустаційних робіт.

На передньому планів алеї росте ялівець козацький, який найчастіше зустрічається в горах західної Європи, а також в Криму і на Кавказі. Це невисокий коренастий кущ з розпростертими, іноді припіднятими гілками. Шишкоягоди- темно - сині. Тут же росте ялівець віргінський, який походить з Північної Америки. Висота-11 метрів. Біля ялівців росте темно-зелена рихла куртинка- невисокий вічнозелений напівкущ. Цвіте рано навесні одинокими, великими синіми квітами. Рослина ядовита, використовується у лікувальних цілях. Поруч росте барбарис звичайний і смородина золотиста. Походить з Північної Америки. На виході з алеї росте сирена звичайна. Її батьківщина- Іран. Цвіте в травні білими і темно - фіолетовими квітами. Висота куща 4 - 8 м.

Закінчення в наступному номері

Чикагські вітражі

Гаряча пропозиція від 5 Star Travel до Labor Day!!!!!!!!!!!!!!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers