rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ 15 хвилин Крихітки Цахес

Саша Кольцова (за паспортом), вона ж Каша Сальцова (для друзів із музичної тусовки), вона ж Крихітка Цахес (для переважної маси людей, які слухають її пісні) поділилась власним рецептом оперативного покращення «такого собі» самопочуття. За слова-ми цієї стрункої (жодного зайвого кілограма!) красивої (на заздрість ба-гатьом) дівчини, щоб відчути себе кра-ще, достатньо просто вийти на про-біжку:

- Чесно кажучи, зранку я не можу змусити себе бігати - дуже повільно просинаюся. А от увечері - за милу душу! Правда, я так рідко це роблю...

- А що робите часто?

- Ранкову гімнастику. Щодня вит-рачаю на неї десь 15 хвилин - просто щоб прокинутись. Набір вправ неве-ликий: трішки прес покачаю, ще при-сідання, випади. Зараз пробую робити йогівські вправи вдома (кілька від тре-нера, кілька взяла з журналу спортив-ного), але з боку це так кумедно виг-лядає... Мені дуже подобається йога. Дуже! Три години поспіль ти працюєш, намагаєшся дихати правильно - це складно, але я розумію, чому багато лю-дей, спробувавши раз, більше нічим на займаються... Гадаю, людині, яка ви-ходить на сцену, обов'язково треба зай-матися спортом, щоб завжди бути в то-нусі. І коли в мене поганий настрій, пер-ше, що відразу спадає на думку, - треба зайнятися собою, піти в спортзал. Встаю та йду, якщо, звісно, є час. Люб-лю велосипедні тренажери, бо можна відключитись, поки тренер щось скан-дує. Подобаються командні види спор-ту, групові заняття - коли ти працюєш у загальному ритмі, голова відпочиває, а тіло навантажується.

- Ви, напевно, маєте власний на-бір рецептів для збереження краси?

- Особливих секретів немає. Я просто не бухаю, не палю, висипаюсь і м'ясо не їм. Це не для всіх, точно, але мені особисто вегетаріанство підхо-дить. Думаю, люди, які менше вжива-ють м'яса, стають не такими агресив-ними. Може, тому що сил стає менше? (сміється. - Авт.) Відтоді як я від-мовилась від їжі тваринного поход-ження (шість років тому. - Ред.), то й почуватися стала краще і з настроєм все в порядку. Як мені здається, то й виг-лядаю непогано!

- А коли застуда чи грип валить з ніг, чим рятуєтесь від вимушеного «відпочинку» з термометром під пахвою?

- Я просто прикидаюся, що не за-хворюю, роблю вигляд, що цілком здо-рова, словом, сама себе обдурюю... Та-кий психологічний трюк, але він зав-жди спрацьовує. У мене, наприклад, вчора була висока температура, кашель і нежить. Але зранку я себе вмовила: «Я не хворію, я здорова, все нор-мально». І дійсно - я здорова, все нор-мально.

- Організм потім не «віддячує» за такі маніпуляції?

- Ні, він уважно прислуховується і вірить: о, дійсно, нормально почува-юсь... Утім я рідко вдаюся до цього прийому і рідко хворію, слава Богу. Ду-маю, це пов'язано з тим, що я веду від-носно здоровий спосіб життя.

Кров людська - не водиця

Американські вчені знайшли ще одну причину інфарктів та інсультів, повідомляють «Медновини».

З'ясувалося, що деякі люди мають особливі гени, які викликають підви-щену активність тромбоцитів - клітин крові, які відповідають за утворення тромбів. У людей з «дефектним» геном кров згортається значно швидше, ніж у їхніх здорових однолітків. З одного боку, це добре - з рани не битимуть фонтани дорогоцінної червоної рідини, а подряпини й порізи будуть загою-ватись швидше. З іншого боку, у таких людей легко відбувається закупорка в артеріях серця і мозку, а хвороби серця частіше перебігають з різноманітними ускладненнями. У випадку, якщо тромб утвориться в коронарних артеріях, може відбутися їхня закупорка, що при-веде до інфаркту міокарда.

Такі висновки зробили дослідники з Гарвардської медичної школи після того, як обстежили майже півтори тисячі пацієнтів. Лікарі також відсте-жили, що після операцій на серці у па-цієнтів з високою активністю тромбо-цитів у чотири рази частіше трапляю-ться серцеві напади, ніж у «сердеч-ників» з малоактивними тромбоци-тами.

Учені назвали два гени, різновиди яких сприяють ранньому розвиткові ін-фаркту в людей. Фахівці з Каліфор-нійського університету, Університету Західного резервного району й Універ-ситету імені Янга провели три неза-лежні дослідження, які в цілому охо-пили більше від двох тисяч хворих. Бі-льшість пацієнтів перенесли інфаркт у віці до 60 років, причому в носіїв варі-антів генів VAMP8 чи HNRPUL1 ризик раннього розвитку інфаркту збільшу-ється вдвічі.

За словами авторів дослідження, нові дані дозволять виявляти людей, схильних до раннього розвитку сер-цево-судинних захворювань. Прийма-ючи ліки, які перешкоджають склею-ванню тромбоцитів і утворенню тром-бів, люди з «дефектними» генами змо-жуть уникнути багатьох проблем зі здо-ров'ям.

Молоко росту

Без вітаміну D немовля буде маленьким

Майбутні мами, які під час вагіт-ності вживають мало вітаміну D, мають усі шанси народити дитину малої ваги, повідомляють «Медновини». У дослід-женні, проведеному вченими з Універ-ситету МакГіл, взяли участь більше 300 вагітних жінок. Усі учасниці заповнили анкету, розповівши вченим про свій ра-ціон харчування, улюблені страви і, зокрема, про обсяг випитого молока, яке в Канаді збагачується вітаміном D, а також про споживання харчових до-датків із цим вітаміном.

Результати дослідження показали, що в жінок, які випивали під час ва-гітності менш ніж 250 мілілітрів молока щодня, частіше народжувалися діти низької ваги. За підрахунками канад-ців, кожні додаткові 250 мілілітрів ві-тамінізованого молока на день збіль-шували вагу дитини на 41 грам. За сло-вами керівника дослідження Крістін Коскі, сьогодні більшість жінок від-мовляються пити молоко під час вагіт-ності, оскільки бояться зайвої ваги, нестерпності лактози й алергії в ди-тини. На думку медиків, через це обме-ження жінки позбавляють себе й ди-тину необхідних живильних речовин, а це негативно позначається на рості й розвитку плоду. Адже вітамін D необ-хідний для нормального розвитку кіс-тяка, він регулює обмін кальцію і фос-фору в організмі.

Розв'язати «молочну» проблему вагітних жінок могли б інші джерела цього вітаміну, вважають науковці. Риб'ячий жир, печінка тріски, жирні сорти риб, яйця й вершкова олія також містять значні дози цієї корисної ре-човини. Крім того, вітамін D може ут-ворюватися в шкірі під дією сонячних променів і штучного ультрафіолетового опромінення.

 

Кухонні дошки хочуть сонця

На яких дошках краще різати про-дукти - на дерев'яних чи пласт-масових?

Серафима Митіна.

Ось що радять гігієністи.

Якщо дошка стара, дерево не дуже тверде, то в їжу можуть потрапити мік-рочасточки целюлози - вони пере-травляться, отож нічого страшного. А ось якщо стара подряпана пластмасова дошка, тоді гірше, тому що її часточки можуть спричинити мікротравми. Але найголовніше - чистота дощок.

Після кожного використання (за винятком хлібної, яку можна не мити, а просто виставити на сонце) дошку треба добре вимити і просушити.

Дошка для сирих продуктів повин-на бути продезінфікована. В домашніх умовах для цього можна використо-вувати оцет, який вбиває мікроби. Спо-чатку ви миєте дошку миючим засо-бом, а після цього протираєте оцтом. Після миття дошку бажано повісити, а не ставити. Інакше на ребрі залишиться вода, дошка починає гнити, заводиться грибок.

Так само треба обробляти й ножі. Якщо ви різали ножем м'ясо і будете ним користуватися далі, то його також треба вимити і протерти оцтом, особ-ливо ножі з дерев'яною ручкою. Повер-хню столу також можна протерти шматкою, змоченою в оцті. Який оцет будете використовувати - звичайний столовий чи яблучний - значення не має.

Ще один хороший засіб - дезін-фекція сонцем. Ті, у кого є балкон чи широке підвіконня, повинні час від часу виставляти дошки в ясні дні на сонце (не через скло!).

Дошки повинні бути різні для різ-них продуктів, і обов'язково окремі - для сирих продуктів. Не можна на од-ній дошці різати м'ясо й рибу, а потім - овочі для салату.

Деякі господині мають окремі дош-ки для м'яса, риби, хліба і овочів. І це правильно.

Глухнемо?

Наша здатність сприймати звуки - цінний дар, хоча ми далеко не завжди розуміємо справжню його вартість.

Сучасний ритм життя, за якого ми щоденно потерпаємо від різноманітних звуків і шумів, призводить до того, що у всьому світі кількість людей з по-рушеннями слуху невпинно зростає.
- Слух втрачають не тільки внаслідок постійної дії шуму: ускладнення після вірусних захворювань, застосування ототоксичних антибіотиків, спадкові хвороби, - розповідає завідувач ЛОР-відділення Василь Лагошняк. - Взагалі, після 40-45 років слуховий нерв поступово втрачає можливість норма-льно сприймати звукові коливання на високих частотах. Тому в цьому віці кожному варто зробити аудіограму, аби виявити проблему ще до того, як вона сама дасть про себе знати.

Оскільки порушення слуху це часто незворотний процес, дуже важливо вчасно почати лікування. Найчастіше зниження або втрата слуху пов'язані з ураженням звукосприймаючої части-ни органа слуху людини. У цих випад-ках неможливо вилікувати пацієнтів медикаментозно або шляхом операцій. Компенсувати дефект слуху можна тільки за допомогою слухових апара-тів. Якщо їх не використовувати, глу-хота може прогресувати.

Сучасний ринок медичної техніки пропонує широке різноманіття циф-рових апаратів. Окрім очевидних тех-нічних переваг, як, наприклад, авто-матична адаптація до змін звукового се-редовища, важливим є те, що вони практично непомітні, адже чимало лю-дей, які змушені користуватися слухо-вими апаратами, комплексують через це.

Дуже серйозною проблемою є пору-шення слуху у молоді. Причиною цього найчастіше є звичка слухати гучну му-зику, особливо через навушники. Якщо ж ви все-таки любите «брати музику в дорогу», встановлюйте таку гучність, аби можна було чути, коли до вас звер-таються. У шумному салоні відеоігор, де рівень звуку сягає 110 дБ, можна без шкоди для вух перебувати не більше півгодини (для порівняння: рівень звичайної розмови становить близько 60 дБ). Це стосується дискотек та ніч-них клубів. Значної шкоди можна зав-дати і пустощами, наприклад, крикнув-ши комусь у вухо. Раптовий різкий звук може залишити рубці на тканині внутрішнього вуха, а це, своєю чергою, може викликати незворотне погір-шення слуху. Не менш шкідливим є вплив тривалого інтенсивного шуму на волосові клітини, які, до речі, не від-новлюються. Якщо ж ви змушені пере-бувати тривалий час у шумному при-міщенні (наприклад, на виробництві), використовуйте так звані «беруші» чи інші засоби індивідуального захисту.

Не варто забувати і про те, що ор-гани слуху у дітей значно чутливіші за наші, тому не варто зловживати іг-рашками, що створюють шуми.

За даними ВООЗ, у світі понад 120 мільйонів людей страждають через по-гіршення слуху. І це не просто медична, а й соціальна проблема. Адже людина, яка починає втрачати слух, не просто ризикує стати жертвою вуличного руху. У неї з'являються серйозні проб-леми при спілкуванні. Хтось стає агре-сивним, під час розмови перебиває ін-ших, а хтось, навпаки, комплексує, за-микається у собі, боячись неправильно зрозуміти співрозмовника. Коли ви помітили, що стали чути гірше, відразу зверніться до лікаря, який призначить лікування, а за потреби допоможе підібрати слуховий апарат.

Візьміть на замітку

Не можна чистити вуха грубо, гос-трими підручними засобами! Лікарі постійно мають справу з травмами ба-рабанної перетинки і слухового про-ходу. Про спиці і шпильки і мови бути не може, але навіть ватяними палич-ками треба діяти обережно, намагаю-чись нічого у власному вусі не пош-кодити.

Рівна спина

Цілюща сибірська кедрова олія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers