rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Пам’ятаємо і примножуємо

Ця подяка за щедру фінансову підтримку фонду видавництва «Літопис УПА» була отримана нещодавно локальним осередком УККА в Чікаго.

Mене зацікавила історія видавництва, його діяльність, і я зустрілася і з заступником голови видавництва паном Мироном Лущаком. Він гаряче вболіває за долю фонду і побажав у процесі розмови, щоби читачі не тільки побачили подяку на газетній сторінці, а й знали, що ця організація працює над підтримкою, реставрацією здобутих документів і над придбанням інших. Адреса для переписки і фінансової допомоги :

LITOPYS U.P.A.

P.O.BOX 97, Station "C"

Toronto, Ontario, M6J 3M7, Canada

E-mail: [email protected]

Організація складається з Об'єднання колишніх вояків УПА в США і Канаді та Товариства колишніх вояків УПА ім. Ген. Хор. Тараса Чупринки в США й Канаді. Видавничий комітет «Літопису УПА» налічує 27 осіб. Адміністратором є пан М. Кулик, за підписом якого ми бачимо подяку Фонду УККА. З інформації, що була передана мені п. Лущаком, я дізналася, що і в Україні існує Благодійний Громадський Фонд «Літопис УПА» ім. Володимира Макара. Його реквізити є наступні:

«Літопис УПА»,

Пл. Міцкевича, 6/7, Львів, 79000, Україна.

E-mail: [email protected]

Вояки УПА, що в 1947-49 роках пробивалися рейдом у Західну Європу, розуміли, що історія повинна зберегтися в численних документах для прийдешніх поколінь, які би мали змогу вчитися на прикладах власних, а не чужинських героїв. Ціною неймовірних зусиль, у виснажливих переходах,терплячи голод і постійно перебуваючи в боях, патріоти зуміли зберегти частину цінних документів. Серед них:

1. Щоденники і фотографії із сотні Володимира Щигельського «Бурлаки», принесені до Західної Німеччини бунчужним Тарасом Бурим «Буркуном» та медиком Богданом Гуком «Скалою».

2. Щоденники сотенного Ярослава Коцьолка «Крилача».

3. Спомини із рейду сотенного Михайла Дуди «Громенка» та схеми відділів, опрацьовані чотовим Михайлом Озимком «Залізняком», а також записки, зроблені бунчужним сотні Іваном Йовиком «Соколенком».

4. Щоденники, написані політвиховником Зиновієм Соколюком «Семеновим».

5. Щоденник чотового сотні «Мрія» Романа Боднара» Сагайдачного».

6. Щоденники та записки Михайла Федака «Смирного».

7. Матеріали, нотатки, спогади, фотографії Модеста Ріпецького «Горислава».

8. Матеріали і звіти Степана Голяша «Мара».

9. Деякі матеріали з архіву Михайла Озимка «Залізняка» та Івана Хоми «Богдана».

І це тільки невеликий перелік тих матеріалів, які були передані через кордон і мали великі труднощі не тільки при транспортуванні, а й при збереженні. Велика кількість була зосереджена в Німеччині, в приміщенні друкарні Івана Бутковського «Гуцула». Після його трагічної смерті вся збірка матеріалів пропала без сліду. Тільки частина збереглася і була передана до редакції «Літопису УПА» пані др. Дарією Ребет.

Зараз видавництво має осередки у Торонто і Львові. Найбільша збірка документів знаходиться при університеті Торонто, в колекції Петра Потічного «Підпільна і протипідпільна боротьба в Україні». Вона налічує велику кількість мікрофільмів з німецькими документами, а також повний архів внутрішніх військ НКВС - МВС Українського округу за роки 1944-1954. Це складає приблизно 150,000 сторінок. Вони були придбані за фінансовою допомогою видавництва «Гомін України».

Постанову про збір історично важливих матеріалів, спогадів та інших документів було винесено на X -му з'їзді Об'єднання колишніх вояків УПА 2 вересня 1973 року. Було вирішено видати їх окремими томами під назвою «Літопис Української Повстанської Армії». Маємо вже 46 томів і робота продовжується.

Фонд «Літопис УПА» під керівництвом заступника голови видавництва пана Мирона Лущака запрошує до активної участі у зборі коштів на благу ціль всю українську громаду.

Василь Авраменко − лицар українького танцю

Кредитівка “Самопоміч” відкрила філію в УОК Центрі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers