rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Біоритми - це важливо

Eкскурс в історію

Теорії "трьох біоритмів" близько ста років. Цікаво, що її авторами стали троє вчених: Герман Свобода, Вільгельм Фліс, котрі відкрили емоційний та фізичний біоритми, а також Фрідріх Тельчер - дослідник інтелектульного ритму.

Психолога Германа Свободу і отоларинголога Вільгельма Фліса можна вважати "дідусями" теорії біоритмів. В науці таке буває дуже рідко, але однакові результати вони отримали незалежно один від одного.
Свобода працював у Відні. Аналізуючи поведінку своїх пацієнтів, він спостеріг що їхні думки, ідеї, імпульси до дії повторюються з певною частотою. Але Герман Свобода пішов далі і почав аналізувати початок і розвиток хвороб, особливо періодичність серцевих та астматичних нападів. Результатом цих досліджень стало відкриття ритміч-ності фізичних (22 дні) та психічних (27 днів) процесів.

Лікаря Вільгельма Фліса, котрий проживав у Берліні, найбільше ціка-вила опірність організму людини хво-робам. Чому діти з однаковими діаг-нозами в одні дні мають імунітет, а в інші помирають? Зібравши дані про початок хвороби, температуру і смерть, Фліс пов'язав їх з датою народження. Розрахунки показали, що спади і підйоми імунітету можна прогнозувати за допомогою 22-денного фізичного і 27-денного емоційного біоритмів.
"Батьком" теорії "трьох біоритмів" став викладач з міста Інсбрука (Австрія) Фрідріх Тельчер. Нова мода спонукала його да своїх спостережень. Як і всі педагоги Тельчер помітив, що здатність студентів сприймати, систематизувати і користуватися інформацією, вира-жати нові ідеї час від часу знижується чи підвищується, тобто має ритмічний характер. Співставивши дати народ-жень студентів, дати екзаменів і їх результати, він відкрив інтелектуаль-ний ритм, що триває 32 дні.

Досліджуючи життя творчих людей, Тельчер знайшов також «пульс» нашої інтуїції - 37 днів, але з часом цей ритм "загубився".

Все нове досить важко пробиває собі дорогу. Незважаючи на профе-сорські звання і те, що однакові відкриття зроблені незалежно, фунда-тори теорії "трьох біоритмів" мали багатьох противників і опонентів.

Дослідження бioритмів продовжу-валися в Європі, США та Японії. Особливо інтенсивним став цей процес з винаходом ЕОМ та більш сучасних комп'ютерів. У 70-80 рр. біоритми запо-лонили весь світ. Але мода проходить, проте все в природі має властивість повторюватися.

Три біоритми. Чи чотири?

Теорія "трьох біоритмів", як все ге-ніальне, проста: від народження до смерті ми піддаємося впливу інте-лектуального, емоційного і фізичного біоритмів. Будемо справедливі і по-вернемо інтуїтивний ритм.

Інтелектуальний ритм має період 32 дні і керує пам'яттю, здатністю до навчання, розумовою активністю, ясністю мислення, фантазією.

Емоційний ритм триває 27 днів і впливає на почуття, настрій, емоції, душевність, чутливість до сприйняття світу і самих себе.

Період фізичного ритму складає 22 дні. Він регулює фізичну і сексуальну активність, силу, швидкість, коор-динацію, опір хворобам, витривалість.
Інтуїтивний ритм з періодом 37 днів відповідає за відчуття прекрасного, творче натхнення, сприйняття поза-свідомих імпульсів, тобто власне інтуїцію. Його ще можна назвати дух-овним.

У перекладі з грецької "rheo" - про-тікати і означає повтор подібних явищ через однакові проміжки часу.
Найпростішим прикладом ритмічності життєвих процесів є скорочення серця та дихання. Наше розумове, емоційне і фізичне життя також не є стабільним, а має періодичний ( а краще хвилеподібний) характер. Найнижча точка такої "хвилі" називається "міні-мумом", а найвища - "максимумом" і тривають один день.

Інтелектуальний мінімум харак-терний спадом розумової активності, мислення, погіршенням пам'яті. Цього дня найкраще виконувати просту механічну роботу або й зовсім відпочити. Не варто також вести переговори, укладати угоди, приймати відповідальні рішення. Нові думки та ідеї треба старанно записати і... забути.
Емоційний мінімум приносить спад душевних сил, бажань, деяку загаль-мованість, апатію, дратівливість, особ-ливо у жінок. Найгірший період для творчих людей, коли немає емоцій і почутів для роботи. Цей день неспр-иятливий для закоханих.

Фізичний мінімум: спад фізичної, сексуальної активності, втомлюваність, підвищена ймовірність захворювань. Слід зменшити або виключити фізичні навантаження, вживання алкоголю.
Інтуїтивний мінімум: "відлучення від Бога". Рішення, прийняті інтуїтивно, можуть виявитися неправильними. Відсутнє натхнення, і найбільше для творчої роботи.

Фундатор біоритмології Вільгельм Фліс так характеризував мінімуми: "У суцільному потоці субстанції людського буття існують певні природні злами, ніби вхідні ворота для нового життя, хвороби чи смерті". Залежно від того, що саме ми впускаємо у критичні дні, і твориться наше сьогодення і майбутнє.
Максимуми дають можливість осмислити і реалізувати свої здібності, таланти. Це період напруженої праці. Інтелектуальний максимум дозволяє вирішити найскладніші питання і навіть створити щось нове. Час для прийняття відповідальних рішень, ведення переговорів і підписання угод.
Емоційний максимум дає почуття наповненості життя, душевного під-йому, бажання діяти, творити, кохати. Разом з тим гостро відчувається дисгармонія, відчуження.

Фізичний максимум: сили б'ють через край, фізична робота не стомлює, сексуальна активність найвища. Добра нагода прилучитися до спорту, сходити у сауну, зайнятися коханням.

Інтуїтивний максимум найкращий період для спілкування з Богом. Інтуїція працює на грані ясновидіння, і рішення, прийняті спонтанно, будуть правильними. Небо дарує також значну порцію натхнення.

Періоди біоритмів різні. Трап-ляється, що всі чотири мінімуми збі-гаються і настають "чорні дні", і навпаки, бувають періоди великого піднесення... Якщо вдатися до ма-тематичних розрахунків, виявиться, що мінімум (максимум теж) буває раз на тиждень і кількість "чорних" і "світлих" періодів у житті однакова. Постає запитання: а коли ж саме вони настають?

Вплив біоритмів на сумісність

"Кохання - це зовсім не те, що ви думаєте"

Джессамін УЕСТ

Кожен з біоритмів має свою сферу впливу і відповідно позначається на взаєминах сумісність чи несумісність певних ритмів.

1.Інтелектуальний ритм умовно можна назвати чоловічим і його несумісність значно відображається на поведінці сильної половини людства: постійний дискомфорт, замкненість, загальна загальмованість, занижена самооцінка. Але всі названі фактори успішно (хоча тимчасово) знімаються алкоголем або іншою жінкою. Це одна з причин пияцтва і алкоголізму. Несумісні інтелектуальні біоритми негативно позначаються на про-фесійній сфері обох партнерів і дуже заважають творчому зростанню і самореалізації.

Сумісні інте-лектуальні ритми додають самовпев-неності, стабіль-ності, сприяють по-яві нових ідей, професійному вдос-коналенню, само-розвитку.

2. Емоційні рит-ми вважаються більш жіночими і їх сумісність найбільше позначається на слабкій статі.

Несумісні емо-ційні ритми: втрата зовнішньої привабливості, емоційна сухість, неврівноваженість, дратівливість, душевний дискомфорт, невдоволеність життям, несмачна їжа. Коротко це можна назвати смертю для жінки. Сумісні емоційні ритми - єдине, чого прагнуть жінки. Це "загадка" їхнього серця. Багато без чого може обійтися жінка, але сумісні емоційні ритми (читай "кохання") потрібні їй як повітря. Навіть у злочинцеві з суміс-ними емоційними ритмами вона шукатиме позитивні риси - і знайде! Аналогічна картина спостерігається з сумісними інтелектуальним ритмами у чоловіків, але це більше енергетична залежність, ніж почуття.

3. Фізичні біоритми відпо-відають за здоров'я і секс. Несумісні фізичні ритми: перш за все сексуальне невдоволення. Не допомагає ні знання індійської техніки, ні "Віагра", бо тіла мають різні вібрації. Як наслідок - рідкі сексуальні контакти чи повна відмова від них і, звичайно, позашлюбні сто-сунки. Протифаза фізичніх біоритмів може призвести до хвороб (як правило слабшого організму), а лікування дає лише тимчасовий ефект. Найпрос-тіший спосіб зняти напругу не-сумісності фізичних ритмів - спати у різних ліжках. Сумісність фізичних біоритмів дозволяє відчути найбільшу насолоду. Якщо не обмежуватися тваринним сексом, а розвивати ще й людські взаємини, можна досягнути незвіданих глибин і космічних висот. Іноді секстерапія дозволяє позбутися багатьох хвороб і недугів.


Біоритми у запитаннях і відповідях

Чому люди поділяються на "жай-воронків" і "сов"?

У "жайворонків" і "сов" у різний час починають вироблятися гормони сну (мелатонін) і пробудження (кортизон).

У "жайворонка" виробництво ме-латоніну стартує о 19.00 і досягає свого піку до 21.00. У цей час він вже може лягати спати. У "сови" ці цифри зміщені до 21.00 (початок) і 24.00 (максимум). Однак після півночі лікарі наполегливо рекомендують вкладатися до постелі обом "пташкам", адже нічні вартування однаково руйнівні для здоров'я і сов, і жайворонків. До четвертої години ранку в організмі "жайворонка" вироб-ляється кортизон, і до шостої людина вже готова зустріти новий день. "Сова" ж готується до пробудження не раніше восьмої - дев'ятої ранку (початок вироблення кортизону - 6.30, пік - 8.30).

Чим шкідлива робота по ночах?

Нічні вахти, зміни, чергування переключають біологічний годинник на новий час, і при цьому вичерпуються внутрішні резерви організму. Втрата ваги - характерна прикмета регу-лярного недосипання, навіть якщо на сніданок, обід і вечерю він їсть найкалорійніші продукти. Даремно вимагати від "сови" гостроти розуму і швидкої реакції у світлу частину дня. Активність протягом дня забезпечують катехоламіни - гормони бадьорості, стресу, агресії. Однак можливості над-нирників - фабрики з їх виробництва - обмежені, і якщо організм "сови" для підтримання працездатності виробляв катехоламіни цілу ніч, то протягом дня їх буде вироблено значно менше. Звідси - сонливість, заторможеність. Рег-улярні нічні варти загрожують появою нових і відновленням старих хвороб, адже катехоламіни належать до дуже корисних адаптаційних гормонів, які захищають здоров'я у стресових си-туаціях.

Що робити, якщо робочий графік не узгоджується з біоритмами людини?

Найкращий тонізуючий засіб - позитивні емоції. На приклад, ввечері "сові" дуже корисно уявити і повірити в те, що зранку її чекає багато приємних подій і зустрічей. Однак у вихідні людина мусить дати волю власним біоритмам: "жайворонок" - лягти спати відразу після заходу сонця, "сова" - добряче виспатися зранку. Біоритми обов'язково потрібно враховувати перед візитом до кабінету діагностики. "Жайворонку" не варто відвідувати його після після 18.00, коли функ-ціональна активність органів і систем знижена. Відповідно, "сову" нема сенсу обстежувати з самісінького ранку. Максимально точним є повторне діаг-ностування, призначене на той же час, що і попереднє.

З якою ритмічністю функціонують внутрішні органи протягом дня?

За мудрим задумом природи, внутрішні системи людини в різний час доби працюють з різною інтенсивністю. Наприклад, максимальна активність товстого кишківника - з 5 до 7 години ранку. Саме у цей час варто відвідати "кабінет усамітнення". Ідеальний час для сніданку (7.00 - 9.00) співпадає з найвищою активністю шлунку. У нас-тупні дві години (9.00 - 11.00) у роботу включається підшлункова залоза, яка виділяє ферменти для розщеплення їжі. З 11.00 до 13.00 подвоює силу сер-цевий м'яз. Паралельно з 9.00 до 12.00 наступає період максимальної праце-здатності (до речі, другий вдалий від-різок часу для розумової праці - з 18.00 до 21.00). Втім, оптимальні години інтелектуальної праці у "жайворонка" можуть зсунутися на дві години назад, а у "сови" - на дві години вперед.

З 13.00 до 15.00 і з 15.00 до 17.00 активно працюють тонкий кишківник і сечовий міхур. Це час фізичної ак-тивності, всмоктування поживних речовин, виведення з організму зайвого баласту, а з 15.00 до 17.00 - також дру-гого прийому легкозасвоюваної їжі.

Чи співпадає час максимальної активності органу з можливими збо-ями у його роботі?

Звичайно. Для прикладу, виклики з приводу ниркової кольки на станцію швидкої допомоги найчастіше над-ходять у проміжку з 17.00 до 19.00 - це час функціональної активності нирок. Виїзди до хворих бронхіальною аст-мою, як правило, трапляються з третьої до п'ятої ранку - у час активної роботи легень. Хвороби, пов'язані з появою гіперфункції (посиленою діяльністю органу), як правило, загострюються у період максимальної активності, а болячки з ознаками гіпофункції (недостатньої роботи) - у період спокою конкретного органу. Засто-совуючи ці знання, лікар може відвернути можливий приступ хво-роби у пацієнта, порадивши йому вжи-вати препарат за півтори години до можливого загострення.

Які процеси активізуються у темну пору доби?

Нічний період називають "цар-ством вагуса" - головного нерва вегетативної нервової системи, який гальмує всі процеси в організмі. У цей час понижується тонус судин і ар-теріальний тиск, сповільнюються серцеві скорочення. Епіфіз зменшує вироблення гормону бадьорості серо-тоніну, зате зростають ставки "гормону сну" мелатоніну. З 23.00 до 1.00 жовчний міхур активно виробляє жовч і саме у цей час у ньому найчастіше ут-ворюються камені, тому дієтологи рекомендують для скорочення цього органу з'їсти ввечері порцію салату зі свіжої капусти або невеликий шма-точок сала. Далі естафета переходить до печінки, яка інтенсивно виконує свою місію фільтрування від 1 до 3 години ночі.

Як впливає на самопочуття зміна пір року?

Через зміну тривалості дня і ночі, кількості сонячної енергії і дії гравітації Землі, Сонця і Місяця у різні пори року активізуються і навпаки, "беруть відпустку" різні органи і системи. Влітку інтенсивніше працює серце, взимку - нирки, весною - печінка, в осінню пору - легені. Шлунок і під-шлункова залоза включають додаткові потужності у період міжсезоння. У періоди сезонної активності органів лікування, очищення і відновлення дають найкращі результати. Але профілактику захворювань слід проводити напередодні небезпечної пори року. На приклад, серце підтримують весною, нирки - восени, печінку - взимку, легені - влітку.

 

Здорова мама - здорова нація

Печія: розплата за мачненьке

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers