rss
05/09/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ За Мафію відповіси!

Герої "Донецької мафії", - книги, яка побачила свiт на початку березня 2006, озвалися. Трьохсот-сторінкова розповідь про те, як починав заро-джуватися донецький клан, про десятки вбивств по-тужних бізнесменів та про те, як їхній бізнес пере-ходив у власність нинішніх народних депутатів-"регі-оналів" Рената Ахметова та Бориса Колесникова, ста-ла предметом судового розгляду.

Минулого мiсяця один з персонажів "Мафії" Во-лодимир Малишев - ще один "синьо-білий" нардеп, екс-начальник донецької обласної міліції часів Куч-ми, а після зміни влади - начальник служби безпеки Ахметова, - подав позов у Калінінський районний суд Донецька. Він скаржиться, що видавці "Мафії" образили його честь і гідність, та вимагає, окрім спростувань, 3 гривні моральної компенсації. Один з авторів книги - Борис Пенчук, відомий своєю бо-ротьбою з екс-головою Донецької облради Борисом Колесниковим (саме в Пенчука люди Колесникова колись нібито вимагали акції універмагу "Білий ле-бідь"). У своєму інтерв'ю пан Борис каже, що Ма-лишев відреагував на книжку не одразу після її ви-дання, а вже після того, як Пенчук звернувся до керів-ництва країни та Генпрокурора з проханням провести розслідування за фактами, наведеними в книжці.

Головною причиною судового процесу за фактом видання "Донецької мафії" Борис Пенчук вважає намагання "відбілити" представників Партії регіонів, яка може ввійти разом з "помаранчевими" в ко-аліцію. Так само він пояснює і те, що, за його словами, Генпрокуратура зараз намагається терміново закрити кримінальну справу відносно Колесникова. До цього "відбілювального" ланцюжка автор книги відносить також нещодавнє закриття кримінальної справи про-ти осіб, які були звинувачені в замаху на його життя.

Пенчук вважає: правоохоронні органи діяли упереджено і в справі про його кривдників Щучкіна, Фадєєва й Бенсона, і в цій, "книжковій", справі. Адже, за словами пана Бориса, у своєму листі до київського видавництва "Поліграф книга", яке видало "Мафію", прокуратура Донецька без суду і слідства вказує на те, що шляхом випуску книги відбувся "факт обману виборців" (книга вийшла напередодні парламент-ських виборів). Обурений Пенчук також діями Ка-лінінського райсуду Донецька. Про те, що 7 червня відбудеться перше судове засідання в цій справі, представники відповідача дізналися випадково з дошки із графіком судових засідань - ніхто, за сло-вами Бориса Пенчука, про слухання їм не повідомив. А коли адвокати прийшли за кілька хвилин до по-чатку засідання - з'ясувалося, що воно вже відбулося. Після їхнього протесту суддя призначила нове засідання на восьму годину ранку 20 червня. Цій го-дині Пенчук дуже здивувався, оскільки зазвичай усі справи Калінінський суд розглядає не раніше дев'ятої.

На запитання чому саме Малишев подав позов, адже, окрім нього, у "Мафії" багато інших персонажiв, Борис Пенчук відповів: саме про екс-начальника об-ласної міліції йшлося у вищезгаданому зверненні до Генпрокуратури. Зокрема, у зверненнi є прохання пе-ревірити можливий зв'язок між Малишевим та зло-чинними угрупованнями у період масового розстрілу бізнесменів, починаючи з 1991 року. Також у зверненні міститься натяк на можливе "прикриття" ним справ про розстріл власників двох потужних донецьких підприємств, які потім перейшли у власність Колесникова та Ахметова. Також цікавить Пенчука, за які заслуги Малишев у період Пома-ранчевої революції отримав відзнаку "За безпеку народу" 2-го ступеня, а вже за три тижні - таку ж на-городу, але 1-го ступеня.

До речі, у своїй заяві позивач вимагає вилучити з продажу і повністю знищити наклад книги "До-нецька мафія. Антологія". Але автор вважає, що зро-бити це нереально, бо вони вже роздали практично весь тираж у 5 тисяч.

"Ця книга просувається в Європу, про неї знають і в Америці, зараз ми говоримо з австралійцями про її презентацію", - каже пан Борис. А ще він грозиться, що ось-ось з'явиться "Донецька мафія-2" із "шоку-ючою ілюстрацією" на обкладинці та новими ціка-вими фактами, які можуть викликати "ще більший резонанс".

"Чому досі ніхто не говорить про той десяток тру-пів, які виявлені останнім часом на Донеччині, про ті машини, які були відкопані з-під землі з трупами колишніх бізнесменів, про тазики, залиті бетоном і цементом, - в них були замуровані люди?" - обу-рюється Борис Пенчук, вкотре нагадуючи владі, що "бандити мають сидіти в тюрмах".

P. S. Нещодавно стало відомо, що Калінінський райсуд частково задовольнив позовну заяву Володи-мира Малишева. Які саме прохання позивача були задоволені, Борис Печук повідомити не зміг, оскільки його представникам ще не надали копію судового рішення. Пенчук обіцяє оскаржувати це рішення, ос-кільки називає дії суду упередженими. "Судді виконують політичне замовлення. У нас у книжці не-має бездоказової інформації", - коментує Борис Пен-чук. Окрім оскарження, він вимагатиме перенесення розгляду справи до Києва, аби на процесі була при-сутня максимальна кількість преси та закордонних представників.

Банди Донецька

Україна поліцейська?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers