rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Печія: розплата за мачненьке

Рідко котра людина може сказати, що не знає, що таке печія.

На це неприємне відчуття, за ста-тистикою, скаржаться 20-40 відсотків дорослого населення. Побували на весіллі, забаві або на пікніку з шашли-ками та кетчупом, наїлися смаколиків на ніч - печія тут як тут.

Чому вона виникає, як зарадити цій напасті?

Консультує досвідчений фахівець з багаторічним стажем, лікар-гаст-роентеролог обласної консульта-тивної поліклініки Звенислава Костур.

Досить часто регулярна печія є сим-птомом серйозного захворювання - гас-троезофагеальної рефлюксної хворо-би. Вона виникає при зворотному за-киданні (рефлюксі) соляної кислоти шлунку в стравохід. Звідси неприємні відчуття - печія, відрижка, гіркота в роті, подразнення в горлі тощо.

Печія часто виникає внаслідок зловживання газованими напоями, кавою, міцним чаєм, стравами з дода-ванням томатної пасти, надмірного вживання солодощів, а також прийому ліків, які знижують артеріальний тиск, розширюють бронхи, і нестероїдних протизапальних засобів, тобто тих препаратів, які призначають при болях у суглобах тощо. Отож гіпертоніки та хворі на бронхіальну астму повинні лікуватися від печії все життя.

Страждають також люди з надлишковою масою тіла, курці.

Печія може турбувати людину до-сить часто, особливо повних людей, які постійно приймають згадані ліки, або один-два рази на місяць при переїданні, вживанні надмірної кількості рідини. На кількість епізодів печії зважають, призначаючи лікування.

Чим небезпечна печія?

Ці симптоми значно погіршують якість життя пацієнтів, знижують пра-цездатність. Якщо їх не лікувати, ви-никають ускладнення - ерозії, виразки та звуження стравоходу, кровотечі, зміна клітин слизової, що свідчить про передпухлинний стан. На цих стадіях допоможе лише хірургія.

Як рятуватися?

Печію можна лікувати "на вимогу", тобто вживати ліки при появі печії або приймати ліки, які значно знижують кислотність шлункового вмісту, за-побігаючи виникненню цих неприєм-них відчуттів. Препарати, які блокують утворення соляної кислоти у шлунку майже на добу: парієт, нексіум, конт-ролок, але їх повинен призначати лікар з урахуванням супутніх захворювань. Лікування досить тривале - від місяця до року. Препарати "на вимогу" нейт-ралізують соляну кислоту на короткий час, їх можна використовувати епізо-дично, оскільки вони містять фосфорні та алюмінієві сполуки, які можуть нашкодити організму.

Сода - палиця на два кінці

Її не можна вживати при печії. Так, вона дає деяке полегшення: знімає біль, неприємні відчуття. Але це палиця на два кінці. Спочатку сода нейтралізує соляну кислоту, але утворюється вуг-лекислий газ, який ще більше стимулює виділення соляної кислоти, подразнює слизову шлунка, стравоходу, горло і дихальні шляхи.

З бабусиних рецептів

Порошок з кореневища лепехи приймають по 0,2 -0,6 г тричі на день для зняття печії будь-якого поход-ження. Порошок запивають водою.

Корінь тирличу жовтого у вигляді настою, відвару приймають усередину при печії. Настій: (20г на склянку води) п'ють по одній столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди. 50 -відсоткову горілчану або винну настоянку п'ють по 30-40 крапель на 6 ложок води тричі на день до їди.

Попіл від кори берези білої вжи-вають при печії по 1/2 чайної ложки на прийом, запиваючи водою.

Вугілля в порошку з тополі чорної (осокори) прописують при печії, ну-доті, спазмах у шлунку по 1/2 чайної ложки тричі на день до їди, запиваючи водою.

Картопляний сік. Прийом 2-3 ложок картопляного соку добре знімає печію.

Трав'яні збори:

Листя подорожника - 20 г

Трава звіробою - 20 г

Квіти ромашки -5 г

Усе змішати. 1 столову ложку збору залити склянкою окропу. Випити за два прийоми.

 

Трава деревію -20 г

Трава звіробою - 20 г

Трава сухоцвіту болотного - 20 г.

Три столові ложки суміші настояти 2 години в 1 л окропу, процідити. Прий-мати по 1/2 склянки 4-5 разів на день при болях у шлунку зі здуттям і печією.

Будьте уважні у харчуванні

Надавайте перевагу відварним стравам, а також приготованим на парі. Температура страв - 38-40 град.

Харчуйтеся 3-4 рази на день.

Некислі ягоди та фрукти вживайте ли-ше після їди, до того ж у невеликій кількості.

Вечеряйте не пізніше 19-19.30 год.

Режим і дієта

Спіть на ліжку, узголів'я якого під-нято не менше, ніж 15 см.

Після їди не нахиляйтеся, не лягай-те, не піднімайте важкого, не займатеся важкою фізичною роботою.

Не носіть тісних ременів і тісного одягу.

Уникайте продуктів, що провоку-ють печію: жирна їжа, алкоголь, кава, шоколад, гострі страви, кислі соки.

Намагайтеся схуднути.

Не переїдайте, харчуйтеся неве-ликими порціями.

Киньте палити.

Дотримуйтеся схеми лікування, призначеної лікарем

Більше серця для ніг

Солоне задоволення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers