rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка
  • Політика

Клінтон і Обама підтримали права жінок на аборти

На підтримку права жінок на аборт висловилися обидва претенденти на висунення в президенти США від Демократичної партії, Хілларі Клінтон і Барак Обама. Про це вони заявили на форумі, присвяченому питанням віри і політики, який відбувся в штаті Пенсільванія, де пройдуть наступні попередні вибори.

Результат цього голосування дуже важливий для обох претендентів. Претендент на Білий дім від Республіканської партії Джон Маккейн відмовився від участі у форумі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Відповідаючи на питання присутніх, і Клінтон, і Обама підкреслювали свою прихильність до християнства.

Зараз за кількістю перемог на попередніх виборах - "праймеріз", як називають їх в Америці, - Обама обходить Клінтон і сподівається зміцнити це лідерство перемогою в Пенсільванії.

Обидва представники Демократичної партії прагнуть заручитися голосами віруючих виборців, які в американській політиці відіграють вельми помітну роль. Представники релігійних общин прийшли послухати їх в коледж Месії недалеко від міста Харрісбург - пряму трансляцію цієї події вела телекомпанія Сі-Ен-Ен.

Серед аудиторії були представники кількох релігійних напрямів, що ставили питання, що стосуються абортів, евтаназії, ВІЛ/СНІДу, а також присутності Бога в житті кандидатів.

Коли мова зайшла про те, чи вірять гості в те, що життя починається у момент зачаття, Хілларі Клінтон відповіла: "Я вважаю, що потенціал для життя бере початок при зачатті. Але для мене питання не тільки в потенційному житті, але і в життях інших людей, що мають до цього відношення".

Вона підкреслила: людині повинно бути надано право на "надзвичайне рішення" з приводу можливого переривання вагітності, і аборт повинен залишатися юридично виправданою і безпечною процедурою.

Обама, у свою чергу зізнався, що не може однозначно відповісти на запитання, чи можна вважати момент зачаття початком життя людини.

Хіларі Клінтон знов скористалася можливістю обрушитися на Обаму - цього разу з приводу сказаних ним тиждень тому слів про "різких" хлопців з сільської Пенсільванії, які "чіпляються за пістолет і релігію". Подібні ремарки, сказала вона, звучать "зарозуміло і вони відірвані від життя".

Обама тим часом вже вибачався перед тими, кого міг образити цей вислів, - і додав в інтерв'ю одній з газет штату Північна Кароліна: "правда - в тому, що люди, життя яких перевернулося через економічні потрясіння, знаходяться у відчаї - і це зрозуміло".

Відзначимо, що згідно з новими правилами, в американських клініках жінці, яка вирішила перервати вагітність, будуть показувати фільм з кадрами УЗД, на якому видно її плід. Подібні правила ввели в 14 штатах, проте в деяких з них фільм стане обов'язковим лише при терміні вагітності понад 20 тижнів.

Психологи стверджують, що жінка, побачивши розвиток своєї дитини, ухвалить рішення більш усвідомлено. Статистика стверджує, що після перегляду тільки одна четверта зважиться на переривання вагітності".

 

Джордж і Лора Буш зустріли

Папу Римського Бенедикта XVI

TitleПрезидент і перша леді США Джордж і Лора Буш Папу Римського Бенедикта XVI, який вперше прибув з візитом до США.

Буш вперше за час свого президентства прибув на базу "Ендрюс", щоб прямо на аеродромі біля трапа літака зустріти закордонного лідера, підкресливши тим самим, важливість візиту голови Римської Католицької церкви в США, повідомляє РИА "Новости".

Основна частина візиту починається сьогодні, 16 квітня, в день народження настоятеля Римо-Католицької Церкви, якому виповнюється 81 рік. Цього дня відбудуться переговори Папи з президентом Бушем у Білому домі.

Як очікується, вони обговорять такі теми як досягнення миру на Близькому Сході та в інших проблемних регіонах, дотримання прав людини і свобод, зокрема релігійних, розвиток контактів між різними конфесіями, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Крім того, на честь дня народження Папи призначено банкет, в якому, щоправда, сам Понтифік не прийматиме участі. У Білому домі у зв'язку з цим підкреслюють, що "президент і його дружина знали про те, що римський первосвященик не бере участь в світських заходах".

Йозеф Ратцингер в цей час проведе трапезу в колі найближчих співробітників в апостольській нунціатурі (посольстві) у Вашингтоні.

А президент та його дружина привітають ювіляра вранці під артилерійський салют. Як очікується, вітати Бенедикта XVI на південному подвір'ї резиденції американського президента будуть до 12 тисяч відвідувачів.

17 квітня Папа відслужить месу на нещодавно побудованому у Вашингтоні бейсбольному стадіоні. Також він відвідає католицький університет.

На 18 квітня, третю річницю сходження на папський престол, у Понтифіка заплановано поїздку до Нью-Йорка. Там він пробуде три дні і виступить на сесії Генеральної Асамблеї ООН, проведе службу в кафедральному соборі св. Патріка, відвідає місце, де стояли зруйновані при теракті 11 вересня 2001 року хмарочоси-"близнята" торгового центру і відслужить месу на стадіоні. Візит Папи до США триватиме до 20 квітня.

 

  • Наука

Каліфорнія зникне через сильний землетрус до 2037 року

Вчені заявили, що Каліфорнія (США) буде зруйнована в результаті сильного землетрусу, який станеться ще до 2037 року. За даними дослідників, протягом найближчих 30 років існує вірогідність на 99,7%, що землетрус магнітудою в 6,7 балу зруйнує західне узбережжя штатів. Також стало відомо, що шанси такої події вищі в Південній Каліфорнії, ніж в Північній - 97% проти 93%, повідомляє NEWSru.com.

"Ми практично гарантуємо, відбудеться щось подібне", - говорить геофізик Геологічної служби в Пасадені і один з авторів сенсаційного прогнозу Нед Філд.

Слід зазначити, що останній раз поштовхи такої сили стрясали Каліфорнію в 1994 році. Тоді сталася так звана Нортріджська катастрофа, в результаті якої загинуло 72 людини, і було поранено більше 9 тисяч. Економіці було завдано збитку в 25 млрд доларів.

Як відомо, Каліфорнія є одним з найбільш сейсмічно активних районів на планеті. На території цього штату налічується більше 300 розломів.

Також зазначимо, що Каліфорнія розташована на вершині двох основних тектонічних плит - Тихоокеанської і Північноамериканської.

Щорічно тільки в Південній Каліфорнії реєструється близько 10 тисяч землетрусів. Але всі вони дуже слабкі і практично не відчуваються.

У січні минулого року на конференції в Університеті південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі вчені попередили, що в найближчі 30 років з вірогідністю 70% Каліфорнію чекає руйнівний землетрус, здатний завдати збитку в 150 млрд доларів, - це приблизно одна десята частини ВВП Каліфорнії, або весь бюджет такої держави, як Ізраїль.

Вчені кажуть, що підземні поштовхи можуть призвести до загибелі 150 людей і поранення 5 тисяч місцевих жителів.

Як образно висловився Директор Центру сейсмології південної Каліфорнії Томас Джордан, південна частина розлому Сан-Андреаса "знаходиться на дев'ятому місяці вагітності".

Місцевий уряд вважає, що Каліфорнія вже зараз повинна готуватися до стихійного лиха, щоб уникнути трагічних наслідків землетрусу.

Нагадаємо також, що в 2005 році вчені зробили аналогічний прогноз - до 2024 року і вірогідності такої події оцінювалася в 80-90%. Попередній висновок, зроблений після досліджень в 90-х роках був ще оптимістичнішим, - лише 62%.

Довідка

Каліфорнія знаходиться в зоні розлому Сан-Андреаса. Потужні землетруси в цій зоні стаються, як правило, кожні півтора століття. Останній раз подібне було в 1857 році. Сила підземних поштовхів склала 7,9 балів за шкалою Ріхтера. Загинуло лише двоє людей, але в ті часи населення Каліфорнії складало лише 360 тис осіб. Згодом воно значно зросло.

 

  • Некролог

Помер винахідник атомної бомби та "чорної дірки" Джон Уїлер

TitleВідомий американський фізик-теоретик Джон Арчібальд Уїлер, який зіграв важливу роль в створенні атомної бомби та ввів термін "чорні дірки", помер у віці 96 років, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на агентство Ассошиейтед прес.

За словами доньки вченого, професор Прінстонського університету Джон Уїлер помер у неділю в своєму будинку в місті Хайтстаун від пневмонії.

У 30-40-і роки минулого сторіччя Уїлер працював разом з такими видатними вченими як Альберт Ейнштейн і Нільс Бор. "Для мене він був останнім титаном, єдиним на даний момент супергероєм у фізиці", - заявив його колега, вчений з Массачусетського інституту технологій Макс Тегмарк.

Уїлер народився в 1911 році в місті Джексонвілл. У 21 рік він захистив докторську дисертацію з фізики в університеті Джона Хопкінса. В середині 30-х років вирушив для продовження навчання в Данію до Нільса Бора.

На початку 1939 року Бор прибув до США з новиною про те, що німецькі учені досягли успіху в розщеплюванні атомів урану. Потім, працюючи разом, Бор і Уїлер розробили теорію розпаду атомного ядра.

Під час Другої світової війни Уїлер разом з іншими вченими працював над проектом "Manhattan Project", метою якого було створення атомної бомби для США.

Пізніше Уїлер також брав участь разом з іншим відомим американським фізиком Едвардом Теллером в створенні потужної водневої бомби.

У грудні 1967 року Джон Арчібальд Уїлер на науковій конференції вперше використав придуманий ним термін "чорні дірки" - область у просторі та часі, гравітаційне тяжіння якої настільки велике, що залишити їх не можуть навіть об'єкти, які рухаються зі швидкістю світла. Раніше подібні астрофізичні об'єкти називали в англомовній науковій літературі "зірки", а в російськомовній - "застиглі зірки" або "коллапсари".

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers