rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Чи можливий поділ Іраку?

Принаймні так вважають у МЗС Великої Британії, зокрема цю точку зору оприлюднила міністр закордонних справ країни Маргарет Беккет. Таку думку дипломат висловила після своєї зустрічі в Лондоні з віце-прем'єр-міністром Іраку Бахрамом Салехом.

Допускаючи перегляд у майбутньому іракської Конституції, пані Беккет зазначила, що в Іраку вдосталь громадян і території, щоб самостійно ухвалити таке рішення.

Нині Ірак де-факто вже розділений на три великі території: курдську північ, сунітський центр і шиїтський південь. Водночас, попри кардинально різні настрої в країні, наразі досі ніхто із серйозних політиків Іраку навіть не допустив можливості поділу держави.

Незважаючи на те, що сепаратистські настрої не є панівними в Іраку, ймовірність поділу країни цілком серйозно вже неодноразово розглядав Білий дім. Такі плани обговорювали ще за півроку до приходу в цю державу коаліційних сил. План розробив Центр міжнародних стратегічних досліджень США. Відповідно до нього, передбачали, що центральну частину Іраку буде об'єднано з Йорданією.

Згідно із зазначеним документом, новою державою - Об'єднаним Хашимітським Королівством зі столицею в Аммані - керуватиме йорданський монарх Абдулла ІІ. Північні та північно-західні райони Іраку, заселені здебільшого курдами, стануть самостійною державою. Південні райони країни, де проживають переважно мусульмани-шиїти, об'єднають із Кувейтом.

"Наполеонівський план" щодо "розчленування" Іраку розглядали як такий, що має право на життя, ще під час скинення режиму іракського лідера Саддама Хусейна. Однак, судячи з офіційної заяви Вашингтона, пропозиції пані Беккет таки не втіляться в життя. Білий дім відкинув можливість поділити територію Іраку на фактично автономні регіони, а також поступово виводити американські війська з цієї арабської країни. Обидві пропозиції сформулювала "Група вивчення Іраку" - комісія з представників Республіканської та Демократичної партій, яка готує доповідь через збільшення рівня насильства в Іраку.

Коментуючи ці ініціативи, прес-секретар Білого дому Тоні Сноу рішуче відхилив їх і наголосив, що не розглядає інших варіантів, окрім досягнення успіху та завершення американської місії в Іраку.

Торкнувшись пропозиції поділити Ірак на окремі автономні території - сунітську, шиїтську та курдську, - пан Сноу акцентував, що "немає ймовірності втілення такого плану".

За промислове шпигунство - 10 років

Двоє американців, яких звинуватили у викраденні секретів виробництва найбільшого у світі виробника прохолоджувальних напоїв Coca-Cola для їх подальшого перепродажу головному конкурентові - компанії Pepsi, визнали себе винуватими за одним пунктом звинувачення - "змова".

Ібрагіму Дімсону й Едмундові Дьюхені загрожують десятирічні терміни ув'язнення та штраф по 250 тисяч доларів. Вироку очікують 29 січня майбутнього року.

У цій же справі проходить секретарка з адміністрації Coca-Cola Джоя Вільямс, через яку зловмисники здобули таємну інформацію. Жінка відкидає всі висунуті проти неї звинувачення.

5 липня "трійцю" звинуватили в крадіжці проб новітніх промислових розробок і конфіденційних документів з штаб-квартири Coca-Cola в Атланті та спробі за 1,5 мільйона доларів перепродати їх Pepsi - другому за значенням виробнику прохолоджувальних напоїв.

Задум зловмисників провалився після того, як керівництво Pepsi повідомило Coca-Cola про отримання пропозиції "купити секрети".

Близнята, але кольорові

Якби така подія сталася за часів глухого середньовіччя, нещасну породілю забили б камінням і звинуватили в чаклунстві та змові з дияволом. Адже в таємниці народження у мами-мулатки двох малят - темношкірого та біленького - кілька століть тому не могли розібратися навіть найрозумніші дослідники людської природи. Сьогодні ж генетики "на пальцях" можуть пояснити, звідки в родині чистокровного німця та жінки з ямайсько-англійським корінням могли взятися близнюки з різним кольором шкіри. Двійнята - чорношкіра Алісія та біленька Жасмін - нещодавно народилися в австралійському містечку Берпенгері.

Як стверджують учені, такі діти можуть народитися у партнерів, які мають мішану кров, тобто мають серед родичів як європеоїдів, так і афро-американців. У жінки мішаної раси яйцеклітини містять набір генів, який кодує і білий, і чорний колір шкіри. Чоловік мішаної раси так само несе генетичну інформацію про обидва кольори шкіри. Зазвичай, коли сперматозоїд запліднює яйцеклітину, батьки передають дитині мішаний тип генів - народжується мулат. Досить рідко (в одному випадку зі ста) зародок формують "однокольорові" клітини. А якщо сперматозоїд, який містить лише "білі" гени, запліднює "білу" яйцеклітину, а сперматозоїд, який містить лише "чорні" гени, запліднює яйцеклітину з "чорним" набором, народжуються і близнюки з різним кольором шкіри. Щоправда, трапляється це дуже рідко - в одному випадку на мільйон мішаних пар.

До слова, збентежена австралійка - не єдина мама, яка народила різнокольорових малюків. Так, аналогічний випадок стався в англійському Ноттингемі. У 19-річної дівчини на ім'я Кайлі та її чоловіка Ремі народилися дівчата-близнюки: темношкіра і світлошкіра. З часом блакитні очі в одної з них потемніли, і різниця між малими стала ще більш очевидною. Добре, що зараз не середньовіччя...

Будується Велика стіна, але не китайська

Президент США Джордж Буш підписав закон про зведення захисного муру на кордоні з Мексикою - для захисту від хвиль нелегальних мігрантів та контрабандних товарів. Стіна виросте не по всьому периметру кордону, протяжність якого 3360 кілометрів, а лише на окремих, найбільш проблемних ділянках загальною довжиною 1126 кілометрів. Ця споруда з бетону та металу буде додатково обладнана електронними датчиками та камерами.

"Ми повинні захищати свої кордони і ставимося до цього завдання цілком серйозно... На жаль, Сполучені Штати впродовж десятиліть не мали повного контролю над своїми кордонами і тому зросла нелегальна еміграція", - заявив Джордж Буш під час церемонії підписання закону в Білому домі. Точна вартість проекту не відома, але в схваленому раніше законі про внутрішню безпеку на зведення стіни на межі з Мексикою передбачено впродовж наступного року фінансування на рівні 1,2 млрд. доларів.

Уряд Мексики висловив рішучий протест американській ініціативі, зауваживши, що стіна стане причиною додаткових смертей та каліцтв людей, які однак намагатимуться нелегально подолати її. Президент Мексики Вікенте Фокс назвав підписаний Бушем документ "ганебним та позбавленим погляду в майбутнє". Президент-елект Філіппе Кальдерон, який вступить на посаду 1 грудня, охарактеризував американський проект "жалюгідним, марним та дорогим". Прозвучало навіть порівняння з "новою Берлінською стіною". Для невдоволення мексиканців є також економічні причини. Гроші, які заробляють у США мексиканські емігранти, включно з приблизно 10 мільйонами нелегальних, становлять одне з головних джерел прибутків Мексики.

Відновлено пошуки останків жертв 11 вересня

Упродовж останнього тижня пошукові загони виявили понад 200 кісток та інших залишків людських тіл на місці, де до 11 вересня 2001 року стояли дві вежі Світового торгового центру в Нью-Йорку. Пошуки в так званій "нульовій зоні" розпочато після того, як робітники, які очищали підземні канали, знайшли людські кістки. Ця знахідка викликала шквал звинувачень на адресу влади у нехлюйстві, і суспільство зажадало відновити пошукові роботи останків жертв, щоб рідні могли їх достойно поховати.

Багато людських останків відразу по трагедії залишилися непоміченими, оскільки влада наказала тоді покрити дорожнім покриттям входи до каналів, щоб полегшити доступ важкій техніці для розчистки завалів та руїн.

У вежах-близнюках, нагадаємо, загинули, за останніми офіційними даними, 2749 осіб. По 1150 з них або не залишилося сліду, або рештки тіл не вдалося ідентифікувати. Речниця нью-йоркського центру медичних досліджень Грейс Берджес повідомила що лише впродовж одного дня було знайдено дев'ять кістно-скелетних людських залишків. У більшості з них можна розрізнити ДНК, а значить жертв можна ідентифікувати.

Черговий космічний мандрівник

Наступним космічним туристом буде Чарльз Шимон. Він вже готується до польоту на Міжнародну космічну станцію, повідомила американська фірма Space Adventures Ltd ("Космічні пригоди"), яка займається організацією таких "турів". Цього разу понад 20 млн. доларів за можливість впродовж 10 днів милуватися зірками з дещо ближчої відстані, ніж із Землі, виклав 58-річний американський мільярдер угорського походження Чарльз Шимоні. Політ заплановано на 9 березня наступного року на борту російського космічного корабля "Союз ТМА-10".

Шимоні відомий у США як один з піонерів у розробці програмного забезпечення для комп'ютерів та один із засновників фірми "Майкрософт". Майбутній космонавт не приховує, що має за мету працювати в індустрії космічних подорожей та залучати молодь до космічних проектів.

Шимоні народився у Будапешті, з дитинства марив космосом, 1963 року виграв загальнонаціональний конкурс "юних космонавтів" і був нагороджений поїздкою до СРСР, де зустрічався з першими радянськими космонавтами. 1968 року емігрував до США. Освіту здобув на факультеті інженерних наук та математики Каліфорнійського університету в Берклі, а докторське звання у галузі комп'ютерних наук - у Стенфордському університеті, США. У серпні 2002 року Шимоні залишив корпорацію "Майкрософт" та заснував власну фірму "Софтвер Корпорейшн". Наступного року заснував "Фонд науки та культури" власного імені. Він є ліцензованим пілотом різних типів літаків та гелікоптерів, налітав більше 2000 годин. Чарльз Шимоні входить до списку провідних мільярдерів США, який щороку укладає часопис "Форбс".

Європарламент підтримує Грузію

Голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе назвала історичною прийняту 26 жовтня резолюцію Європарламенту. В цій резолюції Європейський парламент засуджує запроваджені Росією санкції і блокаду Грузії, а також стверджує, що Росія незаконно надала своє громадянство мешканцям Абхазії та Південної Осетії. На думку пані Бурджанадзе, найбільш значним є те, що "ЄС однозначно поділяє думку уряду Грузії про необхідність зміни миротворчого формату і погоджується з тим, що нинішній миротворчий формат (тобто російські військові) не сприяє миру і стабільності в регіоні".

Лауреат премії ім. Сахарова - Олександр Мілінкевич

Європарламент оголосив лідера об'єднаних демократичних сил Білорусі Олександра Мілінкевича лауреатом цьогорічної премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки". Премія, заснована у 1988 році, присуджується за досягненя у захистi прав людини та розвиток демократії. Премію розміром 50 тис. євро уже отримувала у 2004 році Білоруська асоціація журналістів. Крім неї, у списку лауреатів - Коффі Аннан, Нельсон Мандела, організація "Репортери без кордонів".

КДБ Білорусі негайно відгукнувся на цей крок Європарламенту. Як передало радіо "Свобода", голова КДБ Степан Сухоренко заявив, що присудження премії ім. Сахарова Олександру Мілінкевичу є "ангажованим".

Домініканська Республіка замінить Венесуелу

Венесуела, проти кандидатури якої в непостійні члени РБ ООН виступали Сполучені Штати, запропонувала компромісний варіант - обрати до Ради безпеки за квотою Карибського регіону Домініканську Республіку. Про таку пропозицію заявив президент домініканців Леонель Фернандес під час зустрічі у Вашингтоні з президентом США Джорджем Бушем.

Росія заблокує Молдову?

З 1 листопада може бути повністю припинено залізничне сполучення між Росією та Молдовою. Такий ультиматум ставить Росія, вимагаючи, аби один пасажирський поїзд - № 47, сполученням "Москва-Кишинів", і надалі ходив через територію Придністров'я. Молдова ж кілька місяців тому змінила маршрут - і "сорок сьомий" почав курсувати в обхід Наддністрянщини. Керівники російських залізниць називають таке рішення політичним і заявляють, що воно подовжило шлях поїзда на 26 годин.

Людство голодує

Попри зусилля світової спільноти, кількість людей, які потерпають від голоду, протягом останніх десяти років зросла на 23 мільйони та залишалася на рівні 820 мільйонів осіб. Фактично на межі виживання перебуває кожен шостий мешканець планети.

Такі дані містить останній звіт Продовольчої Організації Об'єднаних Націй, який оприлюднили в понеділок у Римі.

1996 року провідні країни світу поставили за мету до 2015 року скоротити кількість голодних удвічі. На пострадянському просторі недоїдають понад двадцять мільйонів осіб. "Найсумніша ситуація в СНД склалася в Таджикистані. Там із гострою нестачею продовольства зіткнулися 60% населення", - йдеться в доповіді. В Україні, Росії та Білорусі - три відсотки.

У деяких країнах Африки на межі виживання - майже 70% населення. Однак упродовж

10 років Україна, Росія, Латвія, Словенія і Туркменістан домоглися значного зменшення числа голодних і цілком здатні впоратися із цією проблемою в окреслені терміни.

А таким країнам, як Естонія, Хорватія, Литва та Македонія, вдалося повністю виконати завдання у сфері продовольчої безпеки.

Критичне бурчання - Піар-провал в Монако

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers