rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді

Конґрес США прийняв законопроект про побудову пам'ятника жертвам Ґеноциду... Президент Буш надав йому статус закону

У п'ятницю, 29 жовтня 2006 року, Сенат США одноголосно прийняв резолюцію HR562, яка дозволяє Урядові України побудувати пам'ятник жертвам українського Ґеноциду 1932-1933 років у Вашінґтоні. Довгі зусилля нашої громади під проводом Українського Конґресового Комітету Америки (УККА), та його вашінґтонського бюро, Української Національної Інформаційної Служби (УНІС), увінчалися успіхом.

Українська громада США намагалиася зійснити ідею побудови пам'ятника протягом п'яти років. Довголітній прихильник нашої громади, активний захисник демократичного розвитку України та співголова Конґресового Українського Кокусу (КУК) Сендер Левін (дем.-Мічіґан) представив HR562 на розгляд Палати Представників 2 лютого 2005 року. УНІС пильно стежив за просуванням цього законопроекту та допомагав зорганізувати його підтримку серед Членів Конґресу. Врешті-решт, 36 Конґресменів співспонсорували цю резолюцію. Повний список співспонсорів можна знайти за адресою:

http://thomas.loc.gov/cgi-bin/bdquery/z?d109:HR00562:@@@P.

20 квітня 2006 року цей законопроект був включений у календар голосування Сенату США, а 29 вересня ц. р., Сенат одноголосно прийняв його. 2 жовтня законопроект був представлений на підпис Президентові Джорджу Бушу.

На запитання щодо прийняття HR562 Сенатом, посол України у США, шановний О. Шамшур заявив: "Зразу після підписання закону президентом США, актуальним завданням стане проведення переговорів зі службою Національних парків США щодо достойного місця у столиці, де буде споруджено пам'ятник. Одночасно Посольство України у США розраховує на співпрацю з усією українською громадою у справі визначення найкращої мистецької реалізації цього меморіялу." З черги, президент УККА Михайло Савків, мол., зауважив: "Це дуже радісний день для української американської громади. Це був досить довгий шлях і ми дякуємо обидвом Палатам Конґресу за підтримку цього законопроекту. Тепер для цілого світу у Вашінґтоні стоятиме пам'ятник жертвам українського Ґеноциду 1932-1933 років. Ніколи не забуваймо їхню жертву!"

Президент Буш надав HR652 статус закону

29 вересня ц. р., Сенат США прийняв законопроект HR562, який дозволяє Урядові України побудувати пам'ятник жертвам українського Голодомору-Ґеноциду 1932-33 роках на федеральній землі у Вашінґтоні, Д. К. Два тижні пізніше, 13 жовтня ц. р., Президент Джордж Буш підписав цей закон і таким чином уможливив планування конкретних заходів для побудови пам'ятника.

Підписання цього закону є великим досягненням та результатом наполегливої праці Конґресмена Левіна (дем.-Мічіґан), 36 співспонсорів законопроекту в Конгресі та української американської громади під проводом Української Національної Інформаційної Служби (УНІС), вашінґтонського бюро Українського Конґресового Комітету Америки (УККА). "Занадто довго трагедія українського Голодомору-Ґеноциду залишалася майже невідомою для американського народу", - сказав Конґресмен Левін, який є співголовою Конґресового Українського Кокусу. "Цей Акт Конґресу дозволить побудувати пам'ятник у пам'ять мільйонів жертв, які втратили своє життя і нагадуватиме нам про необхідність співпрацювати і надалі, щоб запобігти подібним трагедіям в майбутньому."

Покликано крайовий комітет відзначення 75ої річниці ґеноциду... комітет відбув засідання

День після підписання Президентом Бушем закону про побудову пам'ятника жертвам українського Голодомору-Ґеноциду, Крайовий Комітет відзначення 75-ої річниці Голодомору-Ґеноциду зустрівся у Крайовій Канцелярії УККА. 14 жовтня, на заклик УККА, було проведене засідання з метою розпочати працю над майбутнім пам'ятником жертвам Голодомору-Ґеноциду, до участи в якому були запрошені всі українські крайові організації. Крайовий Комітет має перед собою складне завдання - згідно зі законом ми маємо лише два роки, щоб побудувати пам'ятник жертвам Голодомору-Ґеноциду 1932-1933 років. Під час засідання Громадського Комітету були обговорені різні питання та покликані різні комітети. Очікується, що пам'ятник у Вашінґтоні буде відкритий до дня Колумба у 2008 році - щоб присвятити відкриття 75-ій річниці Голодомору-Ґеноциду.

Крайовий Комітет відзначення 75-ої річниці Українського Ґеноциду складається з Почесного комітету (ієрархи українських церков, Президент України, члени Конґресу США та Президент Світового Конґресу Українців) та Екзекутивного комітету: Екзекутивний голова - Михайло Савків (Український Конґресовий Комітет Америки), Екзекутивний заст. голови - Ігор Ґавдяк (Українська Американська Координаційна Рада), кілька заступників голови (які репрезентують українські крайові громадські організації) 2 секретарі - Осип Рожка, Дарія Пішко-Комічак; 2 скарбники - Богдан Курчак, Михайло Целюх; та Контрольна комісія.

Екзекутивний Комітет також створив різні комісії для підготовки побудови та відкриття пам'ятника, таких як: зовнішніх зв'язків, наукова, збірки фондів, планування, фінансова, програмна, культурна, організаційна, з питань Дюранті, розробки Інтернет-сайту.

Праця Крайового Комітету потребуватиме підтримки ЦІЛОЇ української громади! Детальніші інформації про працю Крайового Комітету будуть подані у наступних числах Бюлетеню УККА та в українських часописах. Зацікавлених взяти участь у праці комісій Крайового Комітету, просимо контактуватися з Крайовою Канцелярією УККА або бюром УНІС.

ПРИГАДУЄМО

В суботу 18-го листопада, 2006 р.

в катедрі св. Патрика в Ню Йорку

відбудеться

відзначення 73-ої річниці Українського Ґеноциду

1932-33 років

Спонсороване Українським Конґресовим Комітетом Америки (УККА), традиційне відзначення почнеться о 2:00 годині пополудні і складатиметься зі соборної Панахиди, яку відслужать ієрархи української католицької та української православної церков з участю нью-йоркського хору "Думка."

Після Панахиди, до присутніх звернуться представники американського та українського урядів: Сенатор Чарльз Шумер (дем.-Нью-Йорк) та Посол України в США Олег Шамшур. До участи у відзначеннях УККА також запросив Конґресмена Сендера Левіна (дем.-Мічіґан). Як спонсор HR562, Конґресмен Левін відіграв важливу ролю у прийнятті цього законопроекту, який "дозволяє Урядові України поставити пам'ятник на федеральній землі у Дистрикті Колумбія в пам'ять жертв українського Голодомору-Геноциду 1932-33 років." УККА також звернувся до президента Джорджа Буша з проханням висловити відповідну заяву з приводу 73-ої річниці Ґеноциду проти українського народу, яка буде зачитана присутнім.

УККА закликає всю громаду метрополії Нью-Йорку взяти участь у сумному соборному відзначенні 73-ої річниці Ґеноциду проти українського народу.

УККА запротестував проти вживання російської мови Корпусом Миру в Україні

3 жовтня ц. р. УККА надіслав листа директорові Корпусу Миру в Україні, в якому сказано:

"Від імени УККА, провідної цен¬тралі української американської громади, висловлюємо своє розчарування та зане¬по¬коєння мовною політикою Корпусу Миру в Україні. Ми зауважили, що численні добровольці Корпусу Миру послуговуються росій¬ською як головною мовою спілкування в Україні, не зважа¬ючи на те, що єдиною офіційною мовою в Україні є українська. Ми вважаємо, що така практика є непридатною та проти¬речить місії Корпусу Миру.

Одним із аспектів місії Корпусу Миру є допомагати американцям краще розуміти інші народи. Мова є невід'єм¬ною частиною національної ідентичности кожного народу; Україна не є вийнятком з цього правила. Дуже важливим є, щоб світ знав про Україну, як про незалежну, суверенну державу і співпрацював з нею виходячи з цього факту. Вам, безперечно, відома боротьба за збереження унікаль¬ного статусу української мови в Україні. Ми вважаємо, що Корпус Миру повинен заохочувати вживання української мови в усіх аспектах життя, намагаючись допо¬могти Україні відновити її національну культуру та ідентичність, яку викоріню¬вала Російська Імперія, а пізніше радян¬ський режим, та виховати нові покоління в дусі патріотизму. Вживаючи російську мову в Україні, Корпус Миру неґативно впливає на розвиток України, що проти¬речить його офіційній місії.

Українська американська грома-да вірить на Вашу швидку реакцію та змі¬ну мовної політики Корпусу Миру, щоб виконати завдання, які Ваша орга¬нізація ставить перед собою в Україні. Дякуємо за Вашу увагу до цього питання."

До цього часу УККА не отримав відповіді на свого листа від Корпусу Миру. Закликаємо всіх членів громади надсилати до цієї організації подібні листи протесту.

УНФ 2005 Признання "За зразкове членство"

Крайова Канцелярія УККА сердечно дякує нашим відділам за їхні пожертви на Український Народний Фонд (УНФ). В цьому числі бюлетеню ми згадуємо ті відділи, які заслуговують на признання "За зразкове членство."

Щира подяка відділам, які зібрали найбільші суми членських вкладок на УНФ за 2005 рік*:

 

Чікаґо, Іллінойс

Філадельфія, Пенсильванія

Детройт, Мічіґан

Баффало, Нью-Йорк

Клівленд, Огайо

Гартфорд, Коннектікут

Кергонксон, Нью-Йорк

Норт-Порт, Флорида

 

На нашу подяку за активну ді¬яльність та значний зріст у збірках член¬ських вкладок від 2004 до 2005 року заслуговують відділи:

Лонґ Айленд, Нью-Йорк

Йонкерс, Нью-Йорк

Пассейк-Кліфтон, Нью-Джерзі

Джерзі Сіті, Нью-Джерзі

Вотервліт, Нью-Йорк

Сиракюз, Нью-Йорк

Лігай Валлі, Пенсильванія

 

Рівночасно пригадуємо відділам, що завершується 2006 рік і ми просимо Вас прислати Ваші вплати на УНФ перед кінцем року. Дякуємо Вам за підтримку та співпрацю.

*не включає вкладок пересланих безпосередньо до Крайової Канцелярії УККА

 

Різдвяні картки УККА

З наближенням Різдвяного се¬зону, пригадуємо, що Канце¬лярія УККА має на продаж святочні картки.

Ці гарні, кольо¬рові, кар¬точки (репродукції ікон Ми¬ро¬слави Стойко) коштують тіль¬ки 1.00 дол. за картку (з конвертом).

Замовлення, разом з чеком або грошовим переказом про¬си¬мо надсилати до Крайової Канцелярії УККА:

UCCA, Inc.

203 Second Avenue, New York, NY 10003

Міжнародний кооперативний день

Вітання Президента України з нагоди Дня Соборності

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers