rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Що відкрилось про корупцію «слуги» Трубіцина у суді

«Я бы хотел по 20 тысяч с точки на нас всех…

Я так понимаю, что курирует все вопросы Татаров, потому что он к нему ездит на полный отчет»


9 лютого в Києві стався корупційний скандал. Але цього разу не в оточенні мера, а серед «слуг». Детективи НАБУ викрили депутата Київради Владислава Трубіцина на одержанні хабаря в розмірі 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.

На місці події депутата, правда, не взяли. Після того, як йому повідомили, що в адміністрації правоохоронці, він звідти поїхав. Тому затримали його лише увечері.

Одразу по затриманні Трубіцина Олена Шуляк заявила, що ця історія свідчення про корупцію у владі Києва. Втім, як показало засідання суду, у НАБУ і САП є докази, що осердя корупції – таки на вулиці Банкова, а не Хрещатик.

Зранку Вищий антикорупційний суд узяв під варту неофіційного помічника депутата Київради від «Слуги народу» Владислава Трубіцина Іллю Ліфа з альтернативою внесення застави у сумі 2 481 000 гривень.

Також суд заарештував заступника директора комунального підприємства «Київська спадщина» Дмитра Ковальчука. Йому встановили заставу у розмірі 1 488 600 гривень. Ковальчука взяли під варту в залі суду.

А вже о 15 годині суддя Наталія Мовчан почала розглядати вже справу самого Трубіцина.

З огляду на представлені прокурором САП Ігорем Семаком матеріали, групу Трубіцина вели понад пів року. Свідчення проти них дав підприємець Максименко, який і передавав мільйонний хабар.

За словами прокурора, ще в червні відбулось кілька зустрічей помічників Трубіцина Белінського та Ліфа з Максименком, де обговорювалось, як організувати отримання дозволів на так звані «купави» в обхід регуляторних документів. Вже у вересні така можливість з’явилась. За участі директора КП «Міський магазин» Муланова та його заступника Непряхіна було визначено адреси, де проводитимуться тендери, і на які підприємець Максименко зможе зайти.

До листопада підозрювані узгодили між собою суми хабарів, які навіть було вписано в табличку.

За одну точку на вулиці Дегтярівській Максименко навіть передав гроші у листопаді у сумі 130 тисяч гривень. І далі було домовлено реалізувати таку ж схему по ще 4 точках.

«Максименко виграв цей конкурс без будь-якої конкуренції. Після чого Непряхін повідомив йому узгоджену суму за всі точки, яка склала 1,39 млн грн. Першу частину було передано в грудні, і залишилось передати 1,26 мільйона», - розповів прокурор.

Всі цифри знову таки були оформлені Непряхіним у таблицю, які в кінці грудня було продемонстровано Трубіцину. В цей же час Трубіцин повідомив, коли саме треба завершити передачу коштів, найкраще було до 5 лютого 2022, але 2 лютого Трубіцин дозволив Максименку перенести дату виплат до середини цього тижня. І 9 лютого Трубіцин наказав передати вказані кошти наближеному до нього Ліфу.

«За цей час Трубіцин неодноразово повідомляв Максименку телефоном, яким чином він сприятиме цьому бізнесу. Повідомляв, що він бере участь у визначенні, скільки точок буде виділено в Оболонському районі,.. що може вживати заходів з усунення перешкод. І коли у Максименка виникли проблеми з незаконними торгівцями, то Трубіцин повідомляв йому і Муланову, що більше 20 точок цієї особи по Києву буде прибрано, бо він знає, де вони знаходяться», - розповів прокурор Семак.

«Загалом схема виглядала так: Максименко йшов до підприємців, які хотіли вести господарську діяльність. Трубіцин, Муланов і Непряхін забезпечуватимуть перемогу. Офіційні платежі за ці точки становитимуть 50 тисяч за рік. Разом з тим, підприємці матимуть платити додатково від 15 до 20 тисяч за кожну точку, які відповідно і будуть передаватись Трубіцину», - зазначив прокурор.

9 лютого Трубіцин попросив бізнесмена Максименка відвезти гроші учаснику схеми Ліфу, де також перебував помічник депутата Белінський, де їх і затримали.

Семак попросив обмежити пересування підозрюваного Трубіцина, щоб він не зміг виїхати за кордон, оскільки він має такі можливості і був за кордоном 40 разів. Також він попросив вилучити в нього мобільні телефони, щоб він не зміг знищити записи розмов зі своїми поплічниками через хмарні сервіси. Крім того, Семак попередив про можливі спроби впливу на правоохоронців через звязки Трубіцина з певними високопсадовцями. Про кого йдеться Семак не сказав. Як відомо, затриманого депутата називають одним зі ставлеників голови ОП Єрмака. Але, як виявилось з подальших подій у суді, це був не єдиний контакт депутата на Банковій.

Як заставу Семак запропонував 24 мільйони гривень, що становить половину суми від оцінки майна підозрюваного.

Адвокати Трубіцина заперечували вину їх підзахисного. При цьому вони звернули увагу на те, що підприємець Максименко раніше вже сам знаходився під слідством НАБУ і в 2019 на нього був складений обвинувальний акт. «Як особа, яка не писала жодної заяви про злочин і брала участь в розподілі вигоди, може бути свідком? Тим більше якщо вона залежна від НАБУ?», - запитав адвокат.

Також адвокати пробували довести, що депутат працює в колегіальному органі, а тому не може приймати рішення навіть щодо долі одного ларька.

«Жодних доказів перешкоджання слідству прокурорами надано не було», - зазначив адвокат.

Сам Трубіцин переконував суддю Наталію Мовчан, що він як депутат Київради не міг одноосібно впливати на ухвалення якихось рішень, хіба що голосував у залі Київради чи на комісії. «Ми можемо хіба що запит який подати», - поскаржився депутат Київради, який керує комісією з благоустрою.

«Я багато зробив для закриття наливайок і боротьби зі стихійною торгівлею», - хвалив себе Трубіцин.

Він також був проти суми застави, яку запропонував Семак і довго розповідав судді що багато витрачає грошей на благочинність і допомогу малозабезпеченим.
«Я прошу його (клопотання САП – ред.) не задовольняти. А якщо і задовольнити — то у якихось інших обсягах... Або ж взагалі дати запобіжний захід, який не стосується тримання під вартою, будь-який», - заявив депутат Київради.

«А взагалі я доведу, що я невинний, і що все це провокація проти мене», - звернувся Трубіцин до судді.

Після цього суд почав вивчати матеріали справи. Так, прокурор Семак доводячи правоту своєї вимоги про вилучення телефону повідомив, що вже 9 лютого Трубіцин став вживати заходів з конспірації і отримав від невстановленої особи телефон і сімкарту, якими раніше не користувався. Сталось це після того, як йому стало відомо, що в приміщенні адміністрації перебувають співробітники НАБУ. Свій старий телефон Трубіцин ймовірно викинув, коли поїхав з приміщення держадміністрації. Принаймні НАБУ його не виявило, а новий пустий телефон вони не стали вилучати.

Також Семак звернув увагу на те, що Трубіцин у 2020 оці отримав позику у 8.1 мільйона від такого собі Анатолія Ліфа (ймовірно, родича підозрюваного Іллі Ліфа). Ця обставина з’ясувалась під час спроб адвокатів довести, що частина майна може бути витрачена для погашення позик.

Одним з найцікавіших епізодів було цитування матеріалів НСРД, зокрема розмов фігурантів справи.

Трубіцин Максименку: «мы сейчас выйдем на улицу, я расскажу, о чем надо думать»

Максименко «Так над чем надо думать?»

Трубіцин: «Над передвижной сезонной торговлей.. Вот эти купавы, если понимаешь о чем я, можем 50-60 разыграть… У нас есть локации, мы их отдаем, а человек нам платит аренду», - зачитав Семак.

«Ви знаєте, той Максименко весь час був такий до мене нав’язливий, все ходив випитував, я показував йому ці купави, казав, іди вигравай. Плати, скільки там треба у «Міський магазин», а він все хотів, щоб я йому якісь суми назвав. А я правда не знав. А він все ходив «помоги, нет ни копейки», кожен день нав’язувався», - виправдовувався Трубіцин.

Його адвокати намагались пояснити, що Трубіцин говорив Максименку про гроші до місцевого бюджету, а не йому особисто. «Я такого не мав на увазі, це якась провокація», - обурився депутат.

Втім в наступному фрагменті розмови Белінського та Максименка, помічник Трубіцина вже чітко проговорює, що крім оплати грошей комунальному підприємсву від підприємця чекають ще по 20 тисяч з точки на учасників схеми.

«Я бы хотел по 20 тысяч с точки на нас всех», - каже Белінський. Ще в одному діалозі практику брати 20 тисяч відкату підтверджує і Трубіцин. «Ко мне люди приходят, говорят, что мы тебе по 20-ке сверху даем за это», - зачитав з протоколу слова депутата прокурор. Крім того, сума відкату також обговорювалась вже і з Мулановим, який дозволяв Максименку собі лишити з точки по 5 тисяч.

Далі Семак процитував ще один уривок. Тепер уже з розмови підозрюваного Ліфа та Максименка, де вони говорили про соціальний статус Трубіцина.

Лиф:У него же там напрямую заход.

Максименко: А к кому?

Лиф: Ко всем – Виталику, Комарницкому..

Максименко: Но он же не придет с каким-то вопросом шкурным к Виталику?

Лиф: Почему? Уже заходил.

Максименко: Заходил? И что? Слушают?

Лиф: Так уже все сделали.

«Так, звісно, я голова комісії. Я постійно комуніцюю з мером. Що там казав Ліф, я не знаю. Але те, що я знаю деяких людей, дотичних до місцевої влади, то це так. Яка в цьому сенсація?», - зауважив на це Трубіцин.

Але далі в протоколах виплили ще цікавіші контакти Трубіцина. На цей раз з розмови Белінського та Ліфа.

Лиф: Я так понимаю, что курирует все вопросы Татаров, потому что он раз в неделю к нему типа ездит на полный отчет… Но с Ермаком он не общается, я это прекрасно знаю. Он общается с Олегом, а Олег уже с Ермаком. То есть, скорее всего, он Олегу там полностью подотчетный.

Після того як Семак зачитав цей уривок, сторона захисту кілька секунд сиділа беззвучно. Потім їх почав смикати Трубіцин, знизувати плечима. Зрештою і Трубіцин, і адвокати заявили, що це «чужі домисли».

«Якщо цей хабар призначався для Олега Татарова, то чому його немає на лаві підсудних», - спробував зіронізувати адвокат.

«Ваша честь, може там навколо мене якісь розмови і велись, які зараз тут зібрані, але я хочу сказати. Я ніколи не мав ніякої вигоди за роботу депутата, і це мені розплата за це. І я хочу, щоб ви взяли до уваги, що я на кожному кроці ні, а він до мене липне і липне», — заявив Трубіцин.

Втім, його слова мало справили враження на суддю Мовчан і вона винесла ухвалу про взяття Трубіцина під варту терміном на 60 діб з можливістю внесення застави у 14 мільйонів.

Фото: Цензор.НЕТ
Автор: Тетяна Ніколаєнко,
Джерело: Цензор.НЕТ
 (https://censor.net/ua/r3315830 )

Шлях Голубана. Був «ветераном АТО», а став державним заколотником

 

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers