rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Нестача грошей: Як навчитися керувати своїми фінансами
Нестача грошей, на рівні з браком часу, – одна з основних проблем сучасної людини. Розповідаємо, як її вирішити шляхом накопичення.

Про поїздки за кордон або купівлю автівки залишається тільки мріяти. Напевно, одна з основних проблем сучасної людини, на рівні з браком часу, – нестача грошей. І стосуються вони не лише тих, хто заробляє дійсно небагато. Як правило, долає цю проблему не той, хто щомісяця отримує кругленьку суму, а кому цієї суми вистачає. Отже, річ у правильному використанні свого ресурсу. Якими б не були надходження до вашого бюджету, необхідно їх правильно та раціонально використовувати.

Насправді думка дуже абстрактна та глобальна. На кшталт тих, що можна знайти в книжках із заголовками «Як накопичити мільйон». Прочитав, здивувався та з враженнями, що збагнув щось «велике», продовжив і далі жити, як жив раніше. А що таке «раціональне використання ресурсів» – так і не зрозумів. Я робив так неодноразово, тому знаю, про що кажу.

Насправді треба слухати людей, які вже чогось досягли та не вихваляються цим, а не пишуть хитромудрі книжки. Отже, я зібрав для себе найцінніші поради та почав слідувати ним.


Кредит – це зашморг, який дуже повільно затягується


Якнайшвидше необхідно позбавитись від кредитних зобов’язань і боргів, якщо вони є. А найліпше, взагалі не зв’язуватись із банками. Маючи кредит, ви маєте думати не лише про те, як заплатити за житло, продукти, розваги та інші потреби, а й про виплати фінустановам, зокрема й відсотків. Саме вони ледь не найбільше спустошують ваш бюджет – ви просто віддаєте чесно зароблені гроші банкірові. І якщо вам здається, що це незначні кошти, вам слід гарно замислитись. Беручи невеликий споживчий кредит на 50 тисяч гривень, зобов’язуючись повернути його протягом десяти місяців, відсотків набігає майже на 15 тисяч. Тому закривати всі кредити необхідно швидко та за будь-яку ціну. І нехай у житті більше не трапляються ситуації, коли потрібно звертатись за позикою у банк.


Нестача грошей. Фінансова подушка


Скільки б ви не заробляли, відкладати – це завжди корисно. І чим більше, тим ліпше. Якщо ви не підприємець і не працюєте на себе, ви дуже залежні від свого роботодавця. Є гроші у нього – є у вас. Однак якщо у нього настає кризовий період, до скрутного становища швидше потрапите ви. Тому в такому випадку дуже небезпечно залишитись безробітним, адже так ви не зможете забезпечити свої базові потреби. Це може змусити вас вхопитися за будь-яку пропозицію, яка вам не подобається. Фінансова подушка – те, що вас врятує.

По суті, працюючи на іншу людину, ви продаєте найцінніше, що у вас є. Це час. Правда ж, вам хочеться витратити його на щось, що приносить вам задоволення: відпочинок, подорожі або хобі? І для того, щоб забезпечити собі ці бажання, необхідно мати вільний від роботи час (нагадую, найцінніше) і гроші. Однак, це найміцніший ланцюг сучасності: якщо не працювати, де взяти достатню кількість коштів? На це питання відповідає людина, яка вдало їх накопичує та розриває цей ланцюг. По суті, вона вільна та незалежна від свого роботодавця.


Копієчка до копієчки


Подейкують, що з кожної зарплати необхідно відкладати десяту частину – тоді буде щастя. Однак я притримуюсь іншої системи, яку я вичитав у розумного фінансиста. Щоправда, це гра на довготривалу перспективу й на це можуть піти роки, але гра варта свічок.

Отже, потрібно створити три «кошики», між якими ви будете розподіляти свої гроші. Це ваші фонди, які й допоможуть розірвати ланцюг. У першому має міститися сума, яка забезпечить ваші витрати протягом двох-трьох місяців. Визначте цю суму, рахуючи протягом місяця свої витрати. Цей фонд треба заповнити першочергово, щоб застрахувати себе від втрати джерела доходу. Якщо вас все ж звільнять, у вас буде деякий час для пошуків роботи та можливість не хапатися за перший-ліпший варіант.

Другий фонд має забезпечити рік-два вашого життя, протягом яких ви можете подорожувати, творити та відпочивати. Цей фонд – гарант вашої свободи та незалежності. Заповнити його важко, для цього потрібно багато часу, але якщо вдало акумулювати та раціоналізувати зарплатню – усе цілком можливо. А якщо ви вмієте ризикувати або знаєте, як зробити це безпечно, суму з другого фонду можна покласти на депозит.


Нестача грошей. Заробляйте на інвестиціях


Як заповідав Альберт Енштейн: «Складні відсотки – найпотужніша сила в природі». Третій фонд – це і є гроші, які можна вкладати в інвестиції. Якщо ви фінансово задовольняєте свої потреби та заповнили два фонди, у вас є гроші, які можна вкладати для заробітку. Фінансист із цього приводу каже: «Сила складного відсотка з роками здатна перетворити помірні заощадження у справжнє багатство. Вивчіть види активів (акції, облігації, індексні фонди, коммодити, нерухомість, криптовалюти тощо) і стратегії інвестування якомога раніше і почніть їх застосовувати». Тобто, якщо у вас є тисяча доларів, то через 20 років вона так і залишиться тисячею. Однак якщо ви її інвестуєте, через цей час вона перетвориться на п’ять тисяч.


Навіщо це потрібно


Ваші заощадження – гарант вашої незалежності. Щоб їх сформувати, потрібно чимало часу та зусиль, однак якщо вам це вдалося, перед вами відкриваються великі можливості. Водночас потрібно розуміти, що головне не кількість грошей, а час, який ви завдяки ним отримуєте. Не потрібно ставити їх на чолі всього, або ж навпаки ставитися зневажливо. Це лише інструмент, завдяки якому можна жити комфортно, роблячи те, що хочеш.

Автор: Антон Владиславський
Джерело: Український Інтерес
(https://uain.press/articles/nestacha-groshej-yak-navchitisya-keruvati-svoyimi-finansami-686851 )

Мушкети. Історія, спорт чи злочин?

Міфи та дезінформація про експансивні кулі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers