rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ 5 способів економити тепло і світло
Щоб заощадити гроші на комуналці, замініть лампи й розетки на розумні та дружіть із сусідами по будинку. Щороку з початком опалювального сезону поради про заощадження коштів за рахунок економії енергоресурсів стають дедалі актуальнішими.

І це зрозуміло, адже ціни за тепло та світло з кожним роком кусають пересічного українця все відчутніше. Причому настільки відчутно, що навіть профільне міністерство в особі його керівників вимушене закликати українців до економії задля зменшення сум у платіжках за комунальні послуги.

Щоправда, поради чиновники роздають такі, які значна частка населення вже взяла на озброєння, як-от заміна старих вікон на металопластикові або традиційних ламп – на енергозберігаючі. А ми розпитали Ігоря Черкашина, експерта з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики і Миколу Політикіна, інженера-проєктувальника, фахівця з енергоаудиту, – які ще способи існують для економії тепла і світла в оселях.


Доєднати та під’єднати


  Title
  
Економити на оплаті за світло реально, лише варто докласти певних зусиль. Щось модернізувати, придбати, переобладнати – і в комплексі отримаємо значно «веселішу» платіжку в кінці місяця. Почніть з найпростішого: по максимуму використовуйте природне освітлення – тримайте чистими вікна, адже пил здатен затримувати до 50% світла, звільняйте зону перед вікнами від зайвого та облаштуйте якнайближче до вікна робочу зону. «Якщо ви не позбавлені тяжіння до творчості, можна додатково повісити на фронтон власного балкону парочку сонячних панелей, підключити мікроінвертор – і кілька місяців на рік мати взагалі автономну електрику. Але, знову ж таки, якщо не матимете активного спротиву від сусідів», – жартує Ігор Черкашин. Але облаштування оселі сонячними панелями – то поради вже наступного рівня. І геотермальні насоси, і сонячні панелі – всі ці сучасні технології мають високу інвестиційну вартість, і недоречно починати реконструкцію квартир та будинків з них, говорить Микола Політикін. Спочатку – заходи набагато простіші й дешевші (деякі навіть прописані в енергоаудитах для старих будинків).

ЛІЧИЛЬНИК ДІЙСНО ПРАЦЮЄ. «Почніть з простого – встановіть багатотарифний лічильник та переведіть максимум споживання електроенергії на нічний час. Поки існує можливість отримувати електроенергію з 50-відсотковою знижкою протягом 8 годин на добу, чому б цим не скористатисья?» – справедливо зауважує Ігор. Так і посудомийки, і пралки тоді працюватимуть уночі, споживаючи те саме, але за менші гроші. Добре, якщо у вашого приладу є функція відкладеного старту або взагалі можна керувати ним онлайн (щоб не бігати по квартирі поночі).

Виробники таких лічильників обіцяють повернення інвестицій у залежності від обсягів споживання електроенергії вже за 7 місяців (до 2 років).

Title  
  
РОЗУМНІ ЛАМПИ. LED-лампи – давно не новина для ощадливих українців. Ми вже впевнилися, що заміна ламп розжарювання в квартирі може дати економії до 15% лише на освітленні. Сьогодні виробники пропонують іти далі й замінити звичайні LED-лампи (бачите, як швидко вони вже називають їх звичайними) на розумні. Інтелектуальні LED-лампи – це тренд у світі розумних речей. Це лампи, які додатково оснащені сенсорами та модулями, що перетворюють їх уже на розумні світильники. І мова не про прилад, здатний вмикатися чи вимикатися, реагуючи на рух. Світильниками з датчиками руху вже давно нікого не здивуєш. Ідеться про підтримку функції димірування – регулювання інтенсивності світла в залежності від добового часу або індивідуальних особливостей приміщення; налаштування автоматичного вмикання та вимикання; програмування режиму сну (поступового зменшення інтенсивності освітлення) тощо. Можливість обрати індивідуальний режим освітлення, його інтенсивність, більш тепле чи більш холодне світло за бажанням – не тільки покращує самопочуття, а й помітно відбивається на гаманці, запевняють експерти.

«Якщо в місцях загального користування в під‘їздах замінити лампи накалювання світлодіодами, а на додачу обладнати їх найпростішими фотоелементами з датчиками руху, це дасть неабияку економію і в загальнобудинкових рахунках», – запевняє директор столичного ОСББ «Старосільська 26» Олексій Багнюк. Перші ж «грошові» докази ефективності від запровадження енергозберігаючих технологій одразу стимулюють мешканців продовжувати рух у цьому напрямку.

  Title
  
СМАРТ-РОЗЕТКИ. Логічним продовженням після заміни ламп має стати заміна звичайних розеток ще одним приладом категорії «розумний дім» – smart-розетками або smart-подовжувачами. Відомо, що вимкнені з розетки або переведені в сплячий режим електроприлади, залишаючись під’єднаними до електромережі, не припиняють живитись енергією. Так зване фантомне навантаження (його ще називають вампірською енергією) здатне з’їдати до 15% електроенергії! Але новітні технології – це не просто подовжувач з перемикачем. Це справжній інтелектуальний гаджет, здатний приводити техніку в робочий стан та виводити з нього на відстані. Бажаєте увімкнути/вимкнути кондиціонер чи зволожувач перед поверненням з роботи, запустити за пару годин до потрібного бойлер, відключити або підключити відеоспостереження – контролювати одразу кілька приладів дистанційно допоможе smart-подовжувач. Або окремо вбудовані smart-розетки. Всі ці прилади працюють через Wi-Fi або GSM (мобільний зв’язок) і управляються через застосунки. Виходить, що дарма не працюють, поки ви не вдома, а отже – економлять ресурси.

Title  
  
РАДІАТОРАМ – РОЗПОДІЛЬНИКИ. Розподільники витрат тепла – це саме ті штуки, що дозволяють самотужки трохи зменшити платежі за опалення, встановивши їх на радіатори. В багатоповерхових будинках з вертикальною розводкою (а саме таких будинків в Україні більшість) таке можливо зробити. Але треба дотримуватись двох обов’язкових умов. Перша – в будинку вже має бути загальнобудинковий теплолічильник. Друга – розподілюючі прилади мають з’явитися не менш як на 50% опалювальних радіаторів.
Встановлений на батарею компактний прилад вимірює температуру самої батареї та повітря в кімнаті, а датчики обраховують реальну витрачену кількість енергії (тепло, яке «віддала» конкретна батарея). Всі дані зберігаються у нього в пам’яті. На основі показників розподільників та загальнобудинкового лічильника і вираховується сума за комірне.

 Title 
  
ЯКЩО КОТЕЛ, ТО КОНДЕНСАЦІЙНИЙ. Модернізацію в приватному будинку можна почати з найпростішого – з заміни звичайного котла на конденсаційний. Принцип роботи останнього базується на використанні відпрацьованих вихлопів – конденсату водяної пари з газів, що раніше «опалювали» атмосферу. Конденсаційний котел допомагає зекономити до 15% газу. Ще однією перевагою його є те, що працює цей агрегат навіть при низькому тиску палива в мережі, вміє автоматично змінювати потужність і має збільшений рівень шумоізоляції. А ще, як і всі прилади категорії «розумного дому», керується за допомогою звичайного смартфона. Хочете на момент повернення з роботи або вранішньої кави комфортні +22° С, увімкніть застосунок, натисніть кнопку – й отримайте бажане. Ба більше. Сучасні прилади обладнані розумними gsm-системами, які дозволяють адаптувати опалювальну систему до різноманітних життєвих ситуацій: в них є режими «день» і «ніч», «відпустка», «провітрювання» і навіть «вечірка».


Дружимо з сусідами заради тепла й грошей


Мешканцям багатоквартирних будинків економити на теплопостачанні досить складно – всі ж приєднані до єдиної системи.

Наразі всі багатоповерхові будинки за системою опалення можна поділити на дві категорії: 1 – такі, що підключені до центральної системи опалення або до місцевої котельної з відсутньою можливістю поквартирного управління споживанням тепла; 2 – будинки з індивідуальними системами опалення.

Якщо вам пощастило жити в будинку першої категорії, то питання з управлінням споживання теплової енергії ви маєте вирішувати спільно. Тобто, оснащення будинку індивідуальним тепловим пунктом (ІТП), встановлення та прийняття в експлуатацію будинкового лічильника тепла, питання утеплення технічних поверхів та труб – всі ці модернізації можливі лише за згоди більшості мешканців будинку. «До того ж, майже всі інвестиційні програми з енергоощадності орієнтовані саме на організаційних власників – юридичних осіб. Взяти кредит, оформити проєктну документацію, зробити енергоаудит будинку мешканцю однієї квартири нереально», – погоджується Микола Політикін.

80% економії тепла можна отримати саме на рівні будинку, якщо відсутній поквартирний облік – індивідуальні лічильники тепла. І ніякими терморегуляторами на батареях зменшити власну платіжку не вдасться. Тому що все, що ви зекономили у себе, «прикручуючи» батарею, випустить сусід, який, скажімо, полюбляє палити у відкрите у себе на кухні чи на сходовій клітці вікно. І всі разом ви заплатите більше, а не менше. «Кількість отриманих на будинок гігакалорій теплокомуненерго просто поділить між співвласниками будинку – і все», – каже Микола.

Якщо ви мешкаєте в будинку з організованим у ньому ОСББ чи ЖБК, у вас є обладнаний ІТП, тоді можна почати розмову з сусідами про встановлення індивідуальних розподільних приладів на радіатори. Але за законодавством, такими приладами, щоб вони були поставлені на обрахунок теплопостачальними компаніями, мають бути обладнані не менше 50% опалювальних радіаторів у будинку. Тоді кожен власник буде сплачувати за комірне саме стільки, скільки витратив на обігрів свого помешкання.

І тут знову слід нагадати про спільну відповідальність за утримання багатоквартирного будинку. «Не можна опускати температуру у власній квартирі нижче певних норм. Якщо ви виставили у себе батарею на «незамерзання», а самі поїхали на кілька місяців, ваше помешкання фактично опалюватимуть сусіди зверху, знизу, з боків. Це закони фізики. Відповідно, сусіди і платитимуть більше за тепло», – розповідає про підводні камені індивідуального опалення у великих будинках Ігор Черкашин. Тому експерт радить домовитися всьому будинку про одну зручну більш-менш усім санітарну норму по теплу в квартирах – і дотримуватися її. Адже кожен градус «перегріву» додає до 5% витрат енергоресурсів.

Варто домовитися з сусідами про те, що всі під’їзди будуть тримати зачиненими вікна на сходових клітинах та слідкувати, щоб вхідні групи (двері у під’їзд) були герметично зачиненими, а в ідеалі – обладнані доводчиками, каже пан Микола.

Отже, резюмуючи, зекономити на платіжках за тепло в багатоквартирному домі можна:

1. Обладнавши вхідні групи доводчиками.
2. Встановивши сучасні вікна у квартирах і в місцях загального користування.
3. Промивши труби опалювальної системи (якщо немає можливості їх замінити на нові).
4. Встановивши балансуючі клапани для розподілу тепла по всіх стояках.
5. Утепливши труби у підвалах та на технічних поверхах.
6. Облаштувавши ІТП конденсаційними котлами з системою погодного регулювання.
7. Встановивши індивідуальні розподільні прилади.

Всі ці заходи в комплексі можуть дати до 50% економії, запевняє Микола. Але це дуже високі інвестиційні затрати, які самотужки здолати не в змозі жоден співвласник багатоквартирного будинку. Термомодернізація середньої 5-поверхівки обійдеться в 5-6 млн грн. «Спочатку треба навчитися керувати споживанням, а коли вже «вижали» з цього все, відбили капіталовкладення в систему управління, тоді вже варто говорити про термомодернізацію стін», – наголошує Ігор Черкашин.

Фото: Укрінформ
Автор: Юлія Абакумова, Київ
Джерело: Укрінформ
(https://www.ukrinform.ua/rubric-yakisne-zhyttia/3385264 )

Сімейний бюджет: найтиповіші помилки

Найбільше нас окрилюють ті люди, які люблять свою роботу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers