rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Про театр «Дивний замок»
У самому центрі України, як перлина в серці столиці існує маленький, але дуже самобутній та яскравий театр - «Дивний замок». Заснований у 1987 році, театр дарує глядачу своє неповторне мистецтво проводячи театрально-концертні, мистецькі та культурно-просвітницькі заходи, що пропагують кращі надбання української та світової культури, експериментує в поєднанні жанрів та видів сценічного мистецтва.

За роки свого існування, театр «Дивний замок» опанував багато напрямків від створення вистав та фестивалів і аж до втілення міжнародної програми «Україна–Корея форевер».

Театр було засновано у 1987 році групою молодих акторів на чолі з режисером М. Карасьовим та директором О.Ракітою під назвою «Арена Вечірнього Києва» («Арена ВК»). Першими виставами стали п’єса «Вчитель російської» О. Буравського та казка «Алладін» О.Лихого. Того часу театр працював на Андріївському узвозі, 22-б.

У 1989 році внаслідок запланованої реконструкції центру міста, в тому числі й Андріївського узвозу, театр отримав приміщення у Солом’янському районі та змінив назву на Київський камерний театр-студію. У 1993 році на зборах творчого колективу директором - художнім керівником було обрано Олену Іванченко, яка й очолює колектив по теперішній час. Вона згуртувала навколо себе творчу молодь, започаткувала у діяльності театру містичний напрям, який вигідно вирізняє колектив серед інших творчих закладів. Феєрії, казки, чарівні перетворення та фантастичні пригоди – захоплюють і творців і глядача, навчають маленьких відвідувачів фантазувати, міркувати та мріяти.

За період творчої роботи театром створено понад 150 вистав за творами українських та зарубіжних авторів.

  Title
  
Світові дослідження встановили, що для нормального функціонування, театру потрібно 66 менеджерів, окрім акторського складу. У «Дивному замку» працює всього 14 осіб, з яких 7 - актори. Враховуючи обмеження кількості персоналу, актори, як і інші працівники театру, виконують багато робіт водночас, що забезпечує випуск та прокат вистав.

Київський камерний театр співпрацює з великою кількістю організацій, серед яких Спеціальна загальноосвітня школа м. Києва «Надія», для дітей з комплексними психолого-фізіологічними порушеннями, фонд Багатодітних сімей глядачі яких відвідують вистави театру безкоштовно.

На сьогодні у репертуарі театру 62 вистави, щорічно випускається щонайменше 3 прем’єри.

Метою Дивнозамківців, лицарів, як вони себе називають, є створення сучасного цікавого, проте інтелектуального продукту, а саме яскравих перформансів.

В першу чергу, хотілося б зауважити, що театр «Дивний замок» це сучасний театр готовий до якісних колаборацій та цікавих експериментів.

Так одним з цікавих прикладів є проведення ювілею Національного Радіо у музеї Українського мистецтва, який організатори перетворили на Країну чудес з ведучою вечора Алісою, де актори театру «Дивний замок» безпосередньо брали участь.

«Дивний замок» влаштував у своєму напівпідвальному приміщенні квест для дітлахів з пошуку скарбів під назвою «Скарби дона Х’ю» та квест для дорослої аудиторії «Грати? Чи вижити?».

Також театр «Дивний замок» зацікавлює глядача містичними творами, до яких додаються різні сюрпризи для гостей. Якщо іде вистава про «Алісу у країні Див», глядача чекає печиво з написом «з`їж мене» та напої з написом «Випий мене!». До речі, «Дивний замок» створив 1-шу в Україні виставу «Аліса у країні Див», де головна героїня говорить англійською. Також створено цілу низку заходів під назвою «Класика для школярів», де крім вистав посіла влучне місце художня кінострічка створена на базі театру за твором Пушкіна О.С. «Пікова дама».

13 рік поспіль проводиться на базі театру та на майданчиках театрів Києва міжнародний незалежний інтерактивний містичний фестиваль авторів «Німфа» за участю українських та іноземних творців. В програмі фестивалю:

Вистави театрів
Виставки художніх робіт
Виставки робіт фотохудожників
Показ короткометражних стрічок
Майстер-класи
Літературно-поетичні сторінки
Циркове мистецтво
Створення власної екоколекції зі сміття

Колектив бере творчу участь в освітніх теле-, радіо-, кіно-проектах, серед яких спільні проекти з Національним Університетом театру кіно та телебачення ім. І.К. Карпенка Карого, створення проекту «Театральна DVD - хрестоматія», залучення творчої молоді до розвитку нових напрямків театральної та культурно-просвітницької діяльності. Останнім часом театр взяв участь у фестивалях та міжнародних проектах:

«Київська Пектораль»
1–й Міжнародний фестиваль – показ історичних та етнічних нарядів народів світу «Віа Регія – дорога королів» Україна
«Схід-Захід» Польща (посів 1 місце та взяв гран-прі)
ХХІ Всеукраїнський фестиваль культури та мистецтва «Кореяда-2017», Україна
Фестиваль танців народів світу, Україна
Конкурс професійних читців ім. Лесі Українки у Луцьку.
«Відлуння»
«Березілля»
«Ван мен шоу»
«Riba»
«Розкуття»
«Золотий Лев»
«Добрий театр»
«Світ мистецтва»
«Замок мистецтв»
«Схід-захід»

Ініціативна група театру «Дивний замок» порушила клопотання, щодо впровадження свята - Дня українського театру, яке об’єднає театральних діячів і глядацьку аудиторію та зробить крок до тих, хто ще тільки починає свій шлях назустріч мистецтву.

Якої тільки реалізації не зазнав колектив! Навіть протягом карантину, театром було здійснено підготовку до випуску пісні у програмі «Онлайн-дебют» та зйомок кліпу за оригінальним сценарієм, та ініційовано проведення реп-челенджу за участю корейського популярного виконавця Каджу.

У рамках культурно-мистецької програми «Україна–Корея forever», для зміцнення культурних зв’язків України та Кореї проведено культурний захід на якому був офіційно презентований 1-й українсько-корейський кліп «Lonely Girl».

Пісню було створено українськими авторами Оленою Іванченко та Русланом Бащенко українською, корейською та англійською мовами, а виконали її українські молоді виконавці: репери, вокалісти та хореографи.

Відео було офіційно презентовано у Товаристві «Знання» в присутності представників асоціації корейців в Україні, журналістів, представників Корейського культурного центру. Інформацію про захід буде розміщено у журналі «Мугунхва».

Наступні творчі доробки у музичному жанрі театр «Дивний замок» створив у співдружності з K-FUN Entertainment першою українською платформою з підготовки к-поп виконавців та став призером у міжнародних фестивалях:

Title  
  
“Україна єднає світ” - Україна, «TU ONDA» - Іспанія, “Golden TIME” – Англія, «Хортиця- серце Європи» та інші.

Багато друзів знайшлося на творчому шляху театру, і багато хто допоміг виконавцям технічними засобами, адже не так легко просувається будь-який проект. Так у співдружності з компанією Мега-Шоу театр випустив прем’єру 3-D вистави «Серце весни», 3-D «Лісова пісня Лесиної душі», 3-D «Красуня та чудовисько» із залученням 3-D технологій.

І зараз колектив планує створення голографічного театру. Цей шлях колективу стратегічно планує Олена Іванченко, незмінний керівник театру. На її рахунку:

Понад 100 акторських робіт у театрі, 30 акторських робіт у кіно та на телебаченні, 65 режисерських робіт, 10 режисерських робіт у кіно, 30 мистецьких програм 60 драматичних творів та сценаріїв, кінофільми, створені за сценаріями О. Іванченко

Член багатьох ж15:24:18урі, Актриса, режисер, сценарист, драматург, автор казок та прозових творів, керівник, менеджер, педагог, фахівець мистецтва, продюсер. З 1996 року працює заснована нею дитяча творча майстерня, у якій обдаровані діти, отримують фахові знання із сценографії, гриму та візажу, створення костюму, історії театру та кіно, режисури, акторської майстерності.

Крім багатьох відзнак вітчизняних державних установ вона отримала нагороду в рамках проекту Міжнародна Фундація національно-патріотичного єднання і духовності «Лицар доброї волі» Орден «Софія Київська» — за досягнення, максимальні зусилля для відродження національної ідеї, сприяння культурно-мистецькому розвитку суспільства. Але на жаль… Театр «Дивний замок» тривалий час займав напівпідвальне нежитлове приміщення у житловому будинку загальною площею 379,3 м2. за адресою: м. Київ, вул. Єреванська, 11, але залишився на вулиці.

Україна, на жаль, сьогодні переживає не найкращі свої часи. Як і багато інших пострадянських країн, вона все ще знаходиться у глибокій трансформаційній та економічній кризі. Тому на сьогодні існує проблема приміщення та фінансування театру, піклування державними установами про тих, хто створив мистецькі заклади під час становлення молодої держави, та не шкодував себе втілюючи авторські задуми та виховуючи молоде покоління.

Бог - це любов, тому намагатимемось вірити в те, що любов глядача, та любов до мистецтва врятують творчий колектив, що зазнає зараз великих перешкод. Але театр це не приміщення – це люди які наповнюють його енергією, тому маємо надію на краще.

Що в нас пробуджує патріотизм? Я вважаю, що не історія твого народу та країни - це гордість. Патріотизм виникає від почуття єднання з усією країною, народом, нацією, від усвідомлення, що ви рідні, сім’я. А сім’я - піклується про тебе!

Київська вистава «Нейтральна Смуга»: актуальна, як ніколи

Кінний двір, або ж Ноїв ковчег

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers