rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Податки, податки – 2021
Перші чотири місяці кожного року – це відповідальний період життя американців. Треба скласти та надіслати річний податковий звіт. Податки – це фінансова основа федерального, цивільного та місцевого бюджетів.

Підкреслимо, що населення сплачує різноманітні податки: на заробітки – прибуткові (федеральні, цивільні, місцеві), на майно, на покупки – з продажу (на товари та послуги), акцизи, мита, на додану вартість… Треба усвідомлювати, що податки як будь-який вид вилучення грошей у громадян не можуть бути справедливими або несправедливими, просто без них неможливо сформувати бюджет на будь-якому рівні управління державою.

За оцінками Bureau of Economic Analysis, середньостатистичний американець повинен відпрацювати 77 днів на рік, щоб сплатити федеральні податки на зароблений за рік дохід і ще 39 днів, щоб сплатити податки, які належать штатам, графствам, муніципалітетам. У федеральному бюджеті податки з індивідуалів (personal income taxes) становлять 25%. У період податкової компанії найбільш типовою є ситуація, за якої у багатьох платників податків виникають проблеми зі складанням податкового звіту. Основних причин три:

1. Поверхневе знання податкового законодавства.

2. Недостатнє розуміння вимог до звіту федеральних та цивільних податкових відомств, викладених у відповідних публікаціях та інструкціях.

3. Недоліки в організації обліку та зберігання первинних документів.

При цьому зазначу, що ні федеральні, ні цивільні податкові служби не висувають будь-яких особливих або спеціальних вимог до організації персонального обліку. Основна умова – він має переконати (у разі перевірки) податкові відомства всіх рівнів у достовірності поданих вами даних.

Перед тим як ви підписуєте звіт, зверніть увагу на запис у формі 1040 або 1040-SR, «Under penalties of perjury, I declare that I have examined this return and accompanying schedules and statements, and to the best of my knowledge and belief, they є true, correct, і complete. Declaration of preparer (other than taxpayer) is based на all information of which preparer has any knowledge». Таким чином, за Ваш податковий звіт ви несете повну відповідальність, незалежно від того – складали ви його самостійно або скористалися платними послугами – tax preparer.

Підготовка до складання податкового звіту вимагає кропіткої та уважної роботи. Її треба робити за Жванецьким – «ретельніше».

Частина 1. Які зміни у податковому законодавстві мають враховувати платники податків – індивідуали під час складання податкового звіту за 2021 рік?


У цій статті ми розглянемо тільки федеральні зміни, які стосуються більшості платників податків - індивідуалів (Single, Married filing Jointly, Married filing separately, Qualifying widow(er), Head of household)

Податкова компанія для громадян, які звітують про доходи та витрати за 2021 рік, завершується 18 квітня 2022 року.

Насамперед зазначимо, що у 2021 році всі платники податків будуть заповнювати форми 1040 або 1040 SR та додатки до них (1,2,3). Методика проведення необхідних розрахунків та заповнення перелічених додатків викладена в інструкціях до даних форм. Кількість додатків, які необхідно заповнювати конкретному платнику податків, залежить від його економічної ситуації. Крім того, платники податків, які робитимуть постатейні списання витрат (itemized deduction) зобов’язані, як і раніше заповнювати – Schedule A. Якщо платник податків протягом 2021 року працював як sole proprietor (мав власний бізнес) або independent contractor, то вони заповнюють і додають до звіту – Schedule C. Про інші додатки та форми, які необхідно заповнювати в кожному конкретному випадку ви можете прочитати в інструкціях до форм 1040 та 1040-SR, а також публікаціях IRS.

У звіті за 2021 рік з’явився новий додаток – Schedule LEP «Request for Change in Language Preference», який приєднується до форми 1040 або 1040 – SR. Він дає можливість платнику податків одержувати від IRS письмову інформацію російською мовою.

– Якщо протягом 2021 року ви здійснювали операції з криптовалютою (Virtual currency), то маєте відповісти – «Yes». Якщо ні, то «No». Наголошую, відповідь на це питання має бути обов’язково. Платники податків, які проводили в 2021 році операції купівлі-продажу криптовалюти (cryptocurrency), повинні знати, що IRS розглядає їх як продаж акцій (Stock) та прирівнює її до майна (property). Для звіту треба використовувати Schedule D and form 8949. Експерти з криптовалюти вважають операції з нею – сірою зоною, яка повільно, але прояснюється. Тому вони вважають, що поряд з зусиллями щодо навчання необхідно широко проводити кримінальні розслідування.

– Усі платники податків при складанні звіту за 2021 рік мають право отримати Identity Protection (PIN). Він допоможе запобігти використанню вашого SSN для складання помилкових федеральних податкових звітів. Ви можете запросити PIN в IRS, надіславши форму 15227. Більш детальна інформація викладена в Pub. 5477.

– Дуже важливо отримати від роботодавця форму про зарплату – W-2, яка прикріплюється до податкового звіту. Ваш роботодавець зобов’язаний надіслати вказану форму не пізніше, ніж 31 січня 2022 року. Якщо ви втратили форму або виявили помилки, зверніться до роботодавця за новою формою.

– Economic impact payment – EIP 3 у федеральному податковому звіті не є оподатковуваним, але зменшуватиме ваш Recovery rebate credit. Інформація щодо методики його розрахунку викладена в інструкції до рядка – line 30 and the Recovery Rebate Credit Worksheet для розрахунку суми вашої пільги.

– Для розрахунку пільги – Credit for sick and family leave for certain self – employed individuals, призначено форму 7202 та Schedule 3, line 13b.

– Розширено можливості отримання платниками податків – Premium tax credit (PTC). Для права на цю пільгу дохід не повинен перевищувати 400% Federal Poverty Line. Крім того, якщо у 2021 році платник податків отримував допомогу з безробіття, він може мати право на отримання PTC. Більше інформації щодо цього питання ви можете отримати в Pub. 974 та в інструкції до форми 8962.

– При складанні податкового звіту за 2021 рік слід враховувати зміни у правилах на отримання Earned income credit (EIC):

– Якщо платник податків не має дітей, то щоб претендувати на EIC його вік має бути не менше 19 років або 24 років для студента на кінець 2021 року. Крім того, скасовано обмеження, згідно з яким платник податків має бути у віці – до 65 років.

– Якщо сімейна пара (Married) не складає спільний звіт, то будь-яке подружжя може претендувати на EIC за умови, що діти проживали з ним протягом більш ніж пів року в 2021 році або подружжя проживало окремо один від одного більш ніж пів року. А також, якщо вони мають документ, складений за законами штату, про роздільне проживання і вони не проживали в тому самому будинку (the same household).

– Сума of Investment income, коли ви маєте право на отримання EIC збільшена до $10,000.

– Платник податків може використовувати для розрахунку EIC у 2021 році дохід 2019 року (до коронавірусу), якщо він був більшим, ніж 2021 року. Ознайомтеся з інструкцією з Line 27 форми 1040.

– Відповідно до «Tax Brackets and Tax Rates» індивідуальні доходи можуть бути предметом наступних нормативів: 10%, 12%, 22%, 24%, 32%, 35%, 37%, залежно від суми доходу оподаткування. Наприклад, сімейна пара, що становить спільний звіт (married filing jointly), при оподатковуваному доході від $172,750 до $329,850 платитиме – 24%.

– Збільшено стандартні списання (standard deduction) із доходу. Вони складають: for Single or married filing separately – $ 12,550, Married filing jointly or Qualifying widow(er) – $25,100, Head of household – $18,800. Зазначимо, що у звітах за 2019 рік приблизно 70% платників податків використали саме цю можливість. За оцінками спеціалістів у податкових звітах за 2021 рік стандартні списання робитимуть до 90% платників податків.

– Після 2020 року ліквідовано право платника податків на списання Tuition and Fees deduction. Натомість ліміт списань The life time learning credit виріс (дивись форму 8863 та інструкцію до неї).

– Нагадую, що після 2017 року списувати витрати на переїзд до нового місця роботи мають право лише Member of the Armed Forces, використовуючи форму 3903 Moving Expenses та інструкцію до неї – Tax topic 455.

– The Child tax credit поширюється на дітей віком до 18 років (у 2020 році до 17 років). Збільшено суму пільги. Залежно від суми – Modified adjusted gross income ви можете отримати – до 3,600 доларів на кваліфіковану дитину віком до 6 років та від 5 років до 18 років – 3,000 доларів.

– Для того, щоб розрахувати Nonrefundable Child Tax Credit and Credit for Other Dependents, скористайтесь програмою Schedule 8812 та інструкцією до неї.

– Для всіх платників податків затверджено єдиний норматив списання – Medical expenses у додатку Schedule А. Списувати з доходу дозволяється витрати, що перевищують – 7,5% від суми відрегульованого доходу (AGI). Наприклад, платник податків із доходом $100,000 може списати з доходу медичні витрати, що перевищують – $7,500.

– Якщо ви робили у 2021 році благодійні внески (Charitable Contributions), то слід отримати receipt or letter, в якому зазначені відомості про організацію одержувача, дату внеску та суму. Оцінку вартості дарованого майна треба проводити за Fair Market Value (FMV), тобто. за його сьогоднішньою ціною. Якщо вартість дарованого майна понад 500 доларів, то необхідно заповнити форму 8283. Платник податків може списувати з доходу суми – до 30% відрегульованого доходу (AGI). Однак, протягом наступних 5 років ви можете списувати ваші пожертвування, які були лімітовані – line 13 Carryover від Prior Year. (Докладніше в Pub.526)

– Alternative Minimum Tax (AMT) є додатковим податком за певних умов. Alternative Minimum Tax (AMT) мають платити близько 20% від загальної кількості платників податків. Конгрес затвердив суми, які звільняють платника податків від розрахунку та сплати AMT: вона дорівнює $114,600 для сімейної пари, яка складає спільний звіт та $73,600 для холостяків (single). Якщо ви хочете визначити чи ви повинні платити АМТ, то заповніть Worksheet або форму 6251, яка є додатком до основного звіту – форма 1040.

– Встановлено обмеження на списання state and local taxes (див. інструкцію до Schedule A, line 5). Сума не повинна перевищувати $10,000.

- Standard mileage rates. Якщо платник податків використовує особистий автомобіль для бізнесу, то він може списувати витрати на це з розрахунку – 56 cents per mile. Якщо автомобіль використовується для поїздок for medical reasons, то 16 cents per mile, для волонтерської роботи у благодійних організаціях – 14 cents per mile.

– State and Local Personal Property taxes (Schedule A, line 5c). Платник податків, який володіє власним автомобілем, щороку платить у DMV певну суму – registration fee. Частина цієї суми базується на вартості машини, а друга частина на її вазі. Списанню підлягає лише частина суми, яка базується на вартості автомобіля.

– Якщо платник податків робив у 2021 році внески до традиційної IRA, то за певних умов він може списати з доходу до $6,000 (за віком до 50 років) і до $7,000 (за віком старших за 50 років). Якщо він робить у традиційну IRA не списувані внески (nondeductible), то він повинен відобразити їх, заповнивши форму 8606. Крім того, якщо його вік був 70,5 року або більший на кінець 2021 року, то він має право (якого раніше не було) списати з доходу внески до традиційної IRA. Однак, при досягненні 72 років платник податків має вилучати мінімально встановлену суму з IRA. Якщо він це не зробить, то сплачуватиме 50% додатковий податок на суму, яку зобов’язаний був distributed. (Див. Pub. 590)

– Foreign Earned income exclusion and housing exclusion from form 2555 (line 45). Дохід зароблений платником податків за кордоном звільняється від податків повністю або частково лише за наявності певних критеріїв. Насамперед наявність угоди між США та конкретною іноземною державою. Крім того, починаючи з 2014 року індивідуали, які живуть за кордоном не менше 330 днів протягом року, мають право на певні суми звільнення від податків, на які сплачено податки в країні перебування. (Pub. 519, form 2555) Звертаю увагу читачів, що багато штатів США, вимагають від платника податків сплати податків, навіть за наявності угоди з іншими країнами.

Платник податків може отримати необхідні форми та інструкції для складання звіту: на федеральному сайті irs.gov/forms and instructions. Кожен штат має свій інформаційний сайт із податкових питань. Наприклад, Каліфорнія – ftb.ca.gov/ .

Продовження - в наступному номері.

Автор: Олександр Шабсіс, PhD
Джерело: https://kontinentusa.com/aleksandr-shabsis-phd-nalogi-nalogi-2021/
Переклад українською, «Час і Події».

До уваги власників домашніх тварин!

BLM-активістку засуджено до шести років в’язниці за незаконну реєстрацію для голосування

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers