rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ «Бажання захищати свою державу не виникає з нізвідки, його треба плекати і виховувати»
Актуальність військово-патріотичного виховання молоді зумовлюється сучасними викликами, що стоять перед Україною і вимагають постійного вдосконалення цього процесу. До того ж саме зараз, на фоні сплеску патріотичних почуттів і нових ставлень до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу склалася найбільш сприятлива ситуація для відновлення потенціалу у цій сфері.

Про патріотичне виховання дітей та молоді на Одещині розповідає очільниця Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей та молоді Наталія Михайленко. Варто зауважити, що жінка була безпосереднім учасником подій Одеського і Київського Євромайданів, тому не з чуток знає про важливість виховання в українському суспільстві справжніх патріотів.

– Патріотичне виховання – складова загального освітнього процесу виховання покоління, що підростає. Воно формується на прикладах історії становлення Української державності, українського козацтва, героїки визвольного руху, досягнень у галузі політики, освіти, науки, культури. Проте треба враховувати, що сьогодні у цьому процесі потрібно використовувати нові підходи й різноманітний інструментарій, – говорить пані Наталя.

За її словами, на Одещині у рамках національно-патріотичного виховання молоді відбувається чимало різноманітних заходів за сприянням Департаменту освіти і науки Одеської ОДА. Лише за минулий рік їх було понад сотню. Щоправда, через пандемію з початку 2021 року мусили працювати в онлайн режимі.

Title  Title
  
– Ми провели низку онлайн-лекцій у рамках проєкту «Клуб-лекторій духовно-патріотичного виховання громадянина України», у дистанційному форматі відбувалися традиційні читання, присвячені дням народження видатних поетів, семінари-практикуми для відповідальних осіб за організацію національно-патріотичного виховання в органах управління освіти міських, селищних, сільських територіальних громад. Також, традиційно Центр приєднався до всеукраїнської онлайн-акції «Ланцюг Єднання» до Дня Соборності України. Особлива увага була приділена Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура») та обласним військово-патріотичним змаганням «Редут Одещини», – розповідає Наталія Михайленко.

Ще одним важливим кроком стало проведення у 2021 році п’яти онлайн-тренінгів «Молодіжний працівник». Як результат – на Одещині з’явилося більше ніж 120 фахівців з молодіжної політики.

Презентації, екскурсії, зустрічі з видатними українцями, захисниками Батьківщини, концерти, майстер-класи, марші вишиванок – все це лише мала доля того, що було зроблено за участю Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей та молоді. Варто зауважити, що практично всі заходи відбуваються із залученням військовослужбовців Одеського гарнізону, а також курсантів та ліцеїстів.

– Загалом, за останні роки, поки в державі триває війна, можна спостерігати, що українці усвідомили – патріотизм, національна свідомість та бажання захищати свою державу не виникає з нізвідки, його треба плекати і виховувати. Адже це питання є вагомою складовою національної безпеки, – зауважує пані Наталя.

Title Title 
  
Не менш амбітні плани у Центру на 2022 рік. Уже проведено святкування Дня Соборності, попереду – цикл заходів, присвячених пам’яті героїв Крут, героїв Небесної сотні. До слова, одесити цього року вперше приєднаються до всесвітньої тихої акції «Ангели пам’яті».

– До 90-ї річниці утворення Одеської області ми підготуємо історичний проєкт «Одещина диво-край» та цикл інших заходів. Традиційно будемо організовувати акції до Дня Рідної Мови, Дня народження Лесі Українки, Шевченківських днів та дня Добровольця разом з громадськими організаціями. Будемо і далі продовжувати проведення різноманітних читань, а в закладах освіти Одеси та Одеської області зустрічі учнів з учасниками АТО/ООС, допомагатимемо в організації етапів Всеукраїнської дитячо-юнацької гри «Сокіл» («Джура») та підтримуватимемо розвиток пластового руху на Одещині. А ще ми вперше готуємося взяти активну участь в організації змагань з ножового бою «Вільна Одеса» та гучно відзначити 10 річницю проведення в Одесі «Мегамаршу у вишиванках», – ділиться планами на майбутнє Наталія Михайленко.

Звісно, це далеко не повний перелік усіх заходів, на які варто чекати одеситам, крім того, на сьогодні ще не відомо достеменно яким буде фінансування програми. Але одне можна сміливо стверджувати – цього року вона буде ще цікавішою і більш масштабною.

– Хоча все це вимагає багато часу та сил, але навіть думки немає опускати рук. Адже наші заходи об’єднують, виховують та підтримують. Це надважливо. Я ніколи не забуду, як у 2014 році, після «Мегамаршу у вишиванках», до мене підійшов чоловік із Луганська і сказав: «Дякую вам всім за такий захід, у нас такого не було і це одна з причин, чому прийшов «русский мир». Тому ми продовжуємо нашу роботу, – підсумовує пані Наталя.

Чому нормальні люди йдуть у вчителі. Чесна розповідь українського вчителя

«Любіть свій народ: будьте патріотами, діяльними та відповідальними», – промова Блаженнішого Святослава (Шевчука) до випускників УКУ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers