rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Оксамитовий сезон на острові вітрів
Красивий, біло-синьо-коричневий острів. Місцями недооцінений, місцями сильно переоцінений, але, однозначно, вартий уваги, відвідин, прогулянки. Море тут чистеньке, кухня смачна, сервіс непоганий, архітектура – оригінальна, а атмосфера – дуже приємна. З мінусів – хіба ціни і частий вітер, але з цим можна змиритися. Знайомтеся, це Міконос – кажуть, найдорожчий і найелітніший курорт Греції, на якому ми проводимо оксамитовий сезон.

Свою розповідь про острів ми поділили на кілька блоків, які характеризують курорт з різних боків: це і розваги, і архітектура, і пляжний відпочинок. Не забули й про історію.

Важко знайти того, хто не чув про Міконос. Вони разом із Санторіні – два найпопулярніші серед туристів грецькі острови. «Грецька Ібіца», «Острів вітрів», «найдорожчий курорт Європи» – таке часто можна почути про це місце. А насправді, на перший погляд, це дуже мальовниче, чепурне та атмосферне місце. Причому Міконос однаково красивий як зблизька, так і здалека. Зблизька – це деталі будинків, сині віконниці, дверні стукальця. А здалека – це вітряні панорами, гори сусіднього острова Тінос, темно-синє море і вкриті білими будинками пагорби.

Головне місто острова – Хора – зовсім невелике, тому обійти його мальовничу центральну частину можна досить швидко. Та ми ж рекомендуємо, навпаки, дозволити собі загубитися у цих вуличках і відчути дух міста. Тут, як у Венеції, не потрібен маршрут. Треба просто блукати. Переходити з провулка у провулок і помічати, як церкви чергуються з ресторанами, дорогі ресторани із забігайлівками, лакшері-бутіки Louis Vuitton чи Off White – з магазинчиками, де продають підробки Chanel. Такі контрасти тут трапляються чи не на кожному перехресті.

Іноді ця вапняна білизна вуличок нагадує старе українське село. Тільки в таких невеликих будиночках тут розташувалися бутіки та магазини коштовностей, кафе та ресторани, сувенірні крамниці та храми.


Церкви


  Title
  
А церков таки тут дійсно незліченна кількість, і вони викликають окреме замилування. У центрі міста можна сміливо казати: «Храми на кожному кроці». За його межами – на кожному пагорбі.

Усі вони невеличкі та скромні – монументальних храмів тут немає як таких – доглянуті, часто відчинені, щоб кожен охочий міг зайти всередину. Є серед них і дуже особливі – з давніми дивовижними іконостасами, цікавої форми зовні. А є такі, на подвір’ї чи довкола яких свої столики розставили ресторани. Тут гуде музика, влаштовують дружні посиденьки чи романтичні вечері або розпивають на їхніх сходах пиво, а то й щось міцніше.

Та найголовніше – всі вони дуже правдиві та автентичні. Шкода тільки, що майже нікому до них нема діла. Тож, як ви могли зрозуміти, між «одягнути труси чи зняти хрестик» і мешканці, і відвідувачі, оберуть друге. Свобода та космополітичність на Міконосі, вони такі. Ви ж не оминайте тих храмів, які вам до вподоби, – цілком імовірно, що внутрішнє оздоблення якогось з них буде для вас відкриттям.

Особливу увагу приділіть білосніжній церкві Панагія Парапортіані. Справжня перлина кікладської архітектури ззовні, всередині вона нагадає старі маленькі українські церкви.

Як і в інших місцевих храмах, тут дуже добре помітна православна іконописна традиція – дуже схожа до нашої. І це ще раз доводить спорідненість української релігійної та іконописної традиції з візантійською, яка потім пішла від нас на північ.


Вечірки


Якщо розваги цікавлять вас більше за культові споруди, ви теж у правильному місці. Невеличкий Міконос – один з головних центрів клубного життя Греції. Це острів, який, здавалося б, ніколи не спить, але на ранок виглядає завжди свіженько і чистенько. Ті, хто йдуть спати рано, ніколи не помітять і сліду вчорашньої вечірки до світанку. Заклади, які вдень не привертають жодної уваги, ввечері – центри тусовок, від музики та запалу яких здригаються сусідні квартали.

Хочете отримати досвід грецького клабінгу – виходіть увечері в місто та йдіть на звук гучної музики. Потусуйтеся там, потім змініть заклад на інший, потім – ще один, і тоді відчуєте, що таке запалювати по-грецьки! Наступного дня, гуляючи містом, ви можете навіть не помітити місця, де тусувалися вночі: у світлий час доби увагу на себе перебирають зовсім інші заклади. Інший варіант – поїхати після обіду на пляж Paradise. Клубні вечірки із сетами найвідоміших діджеїв гримлять саме там. Cavo Paradiso, Super Paradise and Paradise Club – найвідоміші місцеві клуби. Перший вміщає до 3000 відвідувачів, третій – у топ-15 найкращих клубів світу. Як бачите, нудьгувати не доведеться. Особливо з огляду на те, що вечірки розпочинають вже о 16:00.


Пляжі


Title  
  
За класним пляжним відпочинком треба виїжджати за межі головного міста острова, бажано на південь та південний схід. З одного боку, в міській зоні столиці пляжів небагато. З іншого, навіть на них через часту вітряність острова перебування може видатися не надто комфортним. Тому з власного досвіду рекомендуємо поїхати в «безвітряну» частину острова і насолодитися пляжним відпочинком там. З найближчих таких пляжів – Ornos Beach в однойменному містечку. Також в ньому ж тільки з північного боку є дуже зручний пляж для вінд- та кайт-серфінгу.

Якщо ж вас цікавить засмагання та купання чи снорклінг у цих надзвичайно чистих водах, трохи далі на південний схід є також пляжі Platis Gialos та Psarou і Paradise.

Хтось може більше вподобати перший пляж, хтось – другий чи третій, а ми просто констатуємо: який з них ви б не вибрали, всюди буде комфортно, чисто, зручно та приємно як плавати, так і засмагати. Маска для плавання, на нашу думку, при купанні в Егейському морі – необхідність. До того ж відпочинок на цих пляжах може дуже плавно і невимушено перерости у вечірку та доповнити ваш досвід відпочинку в цьому непересічному місці.


Делос


Хоча Міконос красивий та мальовничий, в плані оглядин він може запропонувати не так багато: знамениті вітряні млини, район Маленька Венеція, вузенькі вулички з білими будиночками та синіми віконницями – це must see. Та якщо на додачу до пляжного відпочину ви захочете побачити більше історії та зануритися у глибшу давнину, вам на острів Делос.

Розташований всього за 2 кілометри від Міконоса він – дуже важливе місце в історії давньої Греції, сучасній археології, а його пам’ятки займають почесне місце в списку ЮНЕСКО.

  Title
  
Найменший з групи Кікладських островів у проміжку був справжнім грецьким мегаполісом та центром Першого Афінського морського союзу (відомого також як Делосський союз) і Афінської морської держави. Епоха найбільшої величі Делоса припадає на VIII-VII століття до нашої ери, коли він був релігійним і політичним центром союзу іонійських держав (Делоської амфіктіонії). Як столиця Делосського союзу, заснованого в 478-477 роках до нашої ери під егідою Афін, острів став єднальною ланкою грецької демократії. Тут проводили збори всіх союзних держав, вирішували важливі справи для зміцнення Греції, а також тримали скарбницю. І навіть після втрати своєї політичної міці, острів зберігав релігійний вплив.

За оцінками вчених, тут мешкало до 30 тисяч людей (для порівняння, сьогодні – 14), а міська забудова була такої щільності, якої зараз немає на більшості грецьких островів.

Під час розкопок тут знайшли багато цінних артефактів та золоті скарби, а в деяких будинках до сьогодні збереглися не тільки мозаїки, але й фрагменти штукатурки на стінах. У зоні сховищ продовольства й сьогодні залишки амфор лежать у положенні, залишеному їхніми власниками.

Велика частина міста, вкрита шаром землі, чекає розкопок і нових відкриттів, в іншій археологи та вчені працюють над відновленням первісного вигляду Делоса. Зараз відвідати острів дуже цікаво, а якщо усі поточні роботи триватимуть і надалі, за кілька років це буде ще захопливіше.

Розклад поромів складений так, що забезпечує вам 3 години перебування на острові. І повірте, забагато не буде. Навіть під палючим сонцем не пошкодуйте сил і підніміться на найвищу точку острова. Панорама тут перехоплює дух на всі 360 градусів. До речі, у давні часи і тут були споруди.

Маленький Міконос зажив великої слави дорогого, елітного курорту та центру клабінгу не тільки Греції, але й цілої Європи. Однак, потрапивши на острів без цього знання, ви побачите його зовсім іншим. Він чепурний, романтичний, історичний та давній. Можливо, саме тому він так подобається туристам з найрізноманітнішими смаками, а час із задоволенням тут проведуть і любителі історії, й архітектури, й активного відпочинку, і нічного життя.

Фото: Егоїст
Автор: Остап Процик
Джерело: Егоїст
(https://egoistmagaz.in.ua/vidpochinok/santorini/ )

Українські села, наче з казки

Село, де стаються чудеса

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers