rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Не упустити рак. Названо 10 симптомів, які не можна ігнорувати
Рання діагностика – головний ключ до перемоги над онкозахворюванням. І хоча деякі види раку важко виявити на ранній стадії, лікарі закликають не зволікати і, якщо помітите найменші підозрілі симптоми, йти до лікаря.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великобританії (NHS), до видів раку з найменш сприятливим результатом відносяться рак легенів, печінки, головного мозку, стравоходу, підшлункової залози та шлунка. Але саме їх набагато частіше виявляють на пізній стадії, коли шансів на лікування практично не залишається. В результаті середнє 5-річне виживання таких пацієнтів становить лише 16 відсотків, пише видання The Sun.

Останні дані NHS показують, що 53% випадків раку підшлункової залози діагностуються вже у відділеннях невідкладної допомоги, тоді як пухлини головного мозку – 52,7%, печінки – 44,9%, легенів – 35,3%, шлунка – 30, 2% та стравоходу - 20,5%. Щороку ці шість видів раку виявляють більш ніж 90 тисяч британців, з них 67 тисяч — помирають.

«Ці тривожні цифри підтверджують, що рання діагностика у разі видів раку з найменшим виживанням, включаючи рак головного мозку, все ще є серйозною проблемою», — вважає доктор Девід Дженкінсон, виконуючий обов’язки гендиректора благодійної організації The Brain Tumour Charity.

Щоб вчасно зловити хворобу, медики закликають звертати увагу навіть на такі загальні симптоми, як біль голови, різка втрата ваги, блювання і втрата апетиту.


10 симптомів, які точно не можна ігнорувати


Існує більше сотні різних видів раку. І хоча є специфічні симптоми, часто все ж таки зустрічаються більш загальні ознаки, які легко списати на інші проблеми зі здоров’ям. У жодному разі, як кажуть медики, їх не можна залишати поза увагою.

  • Нез’ясовна втрата ваги;
  • Незвичайні припухлості та шишки на тілі. Наприклад, на шиї, пахвами, на животі, в паху, на грудях або яєчках.
  • Кашель, який проходить протягом 3-4 тижнів;
  • Будь-які зміни у розмірі, формі чи кольорі наявних родимок, а також поява новоутворень на шкірі;
  • Кров у сечі чи калі, а також зміни дефекації;
  • Проблеми з сечовипусканням, включаючи нетримання та нічні пробудження через позов сходити до туалету;
  • Біль без видимих причин або біль, що мучить довше 4-х тижнів;
  • Печія, яка не минає;
  • Труднощі з ковтанням;
  • Сильна нічна пітливість.

За словами експертів, ці симптоми не обов’язково говорять про злоякісне новоутворення. Але якщо ви помітили хоча б один із них, варто якнайшвидше проконсультуватися з лікарем-фахівцем.


Чи можуть онкомаркери «побачити» рак до появи симптомів


Раніше лікарі-онкологи  розповідали, що серед десятків досліджень крові на онкомаркери, які пропонують здати різні лабораторії, лише деякі здатні припустити наявність раку на ранній стадії — тобто, коли ще немає жодних тривожних симптомів. І то тільки припустити, а не дати однозначної відповіді. За словами Тетяни Галунової, завідувачки відділення лабораторної діагностики НМІЦ онкології в Пісочному, дослідження крові та сечі на онкомаркери здебільшого використовуються лікарями для контролю вже наявних злоякісних новоутворень, виявлення рецидиву або метастазів. Для ранньої діагностики вони також застосовуються, але тільки в комплексі з іншими методами — наприклад, УЗД або КТ.

Фахівець назвала 3 найбільш специфічних та чутливих онкомаркери, які можуть вказати конкретно на рак задовго до появи клінічних симптомів:

Простат-специфічний антиген (ПСА). Він використовується для діагностики раку передміхурової залози у чоловіків;

Комплекс СА-125 (вуглеводний антиген 125) та НЕ4 (людський епідідимальний секреторний протеїн 4).

Ці онкомаркери використовуються для розрахунку індексу ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) у жінок - він необхідний для оцінки ризику розвитку раку яєчників.

Значний вихід за межі референсних значень цих онкомаркерів з великою ймовірністю може вказати на розвиток пухлини, але знову ж таки не дає 100-відсоткової гарантії — потрібна консультація лікаря та додаткові дослідження.

Джерело: https://www.thesun.co.uk/health/17279156/
Переклад українською, “Час і Події”.

Боятися в міру

Секрети довголіття

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers