rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Українські села, наче з казки

Село Трикрати на Миколаївщині


Для тих, хто мріє побачити Великий каньйон або аскетом заховатись у лісі. Трикратський ліс та його каньйони у Вознесенському районі входять у список семи чудес України.

 Title 
  
Всю цю красу створив Віктор Скаржинський, який захопився ідеєю зробити оазис в степу. Хоч він і не мав належної освіти, створити з засушливих херсонських степів таку зелену зону – неймовірний успіх. Тут висаджено понад 300 видів дерев, саджанці були привезені з різних точок Америки і Європи. Найбільша гордість – дуби, вік яких від 100 до 200 років, деякі з них навіть три людини не зможуть обійняти попри велике бажання. 

Трикратський ліс складається з заповідних урочищ, одне з яких Лабіринт. Це рукотворний парк, де є безліч стежинок і мостиків для прогулянок і створення неймовірних спогадів. Поряд тихо існує Миронів сад. Тут найбільша колонія сірих чапель, також можна зустріти білих чапель і диких кабанів.

Місця сили:

«Дуб Кохання» - дерево, схоже на серце. Той, хто бажає зустріти свою «другу половинку», має обійти навколо дерева тричі. Обов’язково просіть в дуба щастя у коханні та взаємності!

«Жіночий камінь» - два гранітних великих валуни. Піднімися чи доторкнись. Жінки отримають здоров’я і можливість отримати дітей, а чоловіки – силу та мужність.

«Пуп землі» - камінь з прапором України на вершині. Приносить вдачу кожному, хто на нього піднявся. Чим не Еверест?



Село Орявчик на Львівщині


Title  
  
В серці Карпатських гір, де зводить дух від краси, на березі річки. Поміж церков і неймовірних пейзажів можна знайти затишок, про який ніхто ще не написав і не сказав так влучно.

Це про спокій, про смак. Всі пам’ятки в селі мають історичну цінність та охороняються державою: і церква святого Миколая, побудована у 1931 році, і стара дзвіниця, що стоїть тут з 1801 року. Яскравим представником бойківської культури є Богоявленська церква 1865 року.

Для тих, хто обожнює гірськолижний курорт, Орявчик стане справжнім відкриттям. Гора Кичера, хребет Джвинев, гори Селеватка і Магура вдень будуть шепотіти вам вірші. Гора Високий верх має не залісені привершинні схили і вершини, тому саме на ній відкриваються краєвиди на довколишні гори Сколівських Бескидів, вершини Верховинського Вододільного хребта.

Саме тут, недалеко від міста Сколе, розташований 18-метровий хрест, який говорить нам про місце поховання великого князя Святослава. Це місце передбачуваної смерті князя від рук своїх братів. Ця подія дала назву багатьом довколишнім географічним об’єктам: урочище Святославле, потік Святославчик і Святославова могила.

Орявчик особливо гарний взимку. Вишуканий і стриманий, природний. Про історію. Оскільки село стало туристичним, тут можна жити прямо серед гір – і вам сподобається.


Село Розтоки на Буковині


  Title
  
Оспівані Лесею Українкою, місце зйомок фільму «Білий птах з чорною ознакою», тут народився хіт Софії Ротару «Червона рута», а молодий композитор Володимир Івасюк намагався розгадати загадку цієї квітки.

«Раз заїхали на високу гору Німчич і бачили звідси при заході сонця щось таке гарне і срібне як мрія, - кажуть, зветься Розтоки, але я думаю, що то ніяк не зветься і що його вже тепер там нема»  - в листі Ользі Кобилянській пише поетеса.

У 1970 році тут знімався шедевр українського кінематографа «Білий птах з чорною ознакою», завдяки якому багато радянських українців вперше дізналися про Українську повстанську армію. Також, Розтоки є батьківщиною отамана опришків Мирона Штолюка та були центром діяльності опришків під керівництвом Олекси Довбуша.

У центрі при дорозі можна побачити пам’ятку архітектури національного значення – дерев’яну Успенську церкву, побудовану зі смерекових брусів. Вона є раннім зразком триверхового буковинського храму.  Напроти неї зберігся одноповерховий будинок австрійських часів.

Розтоки – це історія. Для тих, хто полюбляє ностальгувати, доторкнутися до старого та об’єднатися з ним тілом і душею. Село, в якому 7 «Буковинських водоспадів» різної висоти, де хлющить прозора вода та без задньої думки назавжди залишається пам’яткою в серці.



Село Дземброня на Івано-Франківщині


Title  
  
Чудове місце, щоб заховатися від складного світу, втекти від цивілізації для чудернацьких пригод по Чорногорському хребту. Село знаходиться на кордоні з Румунією, тому з однієї з вершин можна подивитися, де починається Європа.

Дземброню називають «високогірним селом України», але це дещо більше. Центр зеленого туризму. В селі нараховується лише 245-300 жителів, які іноді називають чудернацьке місце «Берестецька Дземброня». Гірські масиви та поодинокі гори, вкриті зеленими килимами полонин, чисте повітря, дикі лісові звірі – вся ця краса змушує подорожуючих зупинитися та розтанути від казкової краси.

Річка Черемош приваблює любителів рафтингу, а Чорногірських масив, в підніжжі якого знаходиться Дземброня, тягне до себе магнітом. Місцева погода змінюється ледь не щогодини – то густий туман, то одеська жара чи львівські дощі. Це село об’єднало в собі всю Україну – зробило її зеленою, мальовничою, від якої не хочеться відводити очей. Від якої нема бажання їхати.

Кажуть, ніби топонім «Дземброня» виникло від австрійського «святкування». Пов’язано це з тим, що в день літнього сонцестояння недалеко від села, на Ушастому Камені, мольфари приносили жертви богам у вигляді білих бичків.

Дземброня – головний персонаж у романі Тані Малярчук «Згори вниз», предмет звертання Тараса Прохаськ.  Улюблене місце великих людей: Василя Стефаника, Сергія Параджанова, Лесі Українки. І, можливо, стане вашим.

Легенди й артефакти княжої столиці У Львівській області. Відкрився історико-культурний заповідник «Стародавній Звенигород»

Оксамитовий сезон на острові вітрів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers