rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ У боротьбі з олігархами треба спиратися на підприємців. Олігархономіка вже вичерпала свій незначний ресурс і входить у фазу архаїчності, неконкурентоспроможності і банкрутства
Дивлячись на телевізійні одкровення, я ловлю себе на думці, що нас привели на гру спритних олігархічних наперсточників, які хочуть скинути діючого і вштовхнути на посаду президента нового актора чи боксера (в запасі знаходиться  Кличко-2), якого як маріонетку будуть смикати за мотузки відомі ляльководи.

Усі фінансові барони (окрім, звичайно, Коломойського, що випав з їхньої гри) зрозуміли, що чинний головнокомандувач не відповідає посадовим вимогам, має свого власного патрона і до того ж став незговірливим з небожителями. Вони і за нового глави держави осідлали економіко-політичного коня, у них високі прирости майна без модернізації своїх підприємств та політичні впливи на уряд і національних регуляторів. До того ж донецький верховод поставив на коліна усю країну, встановивши захмарні ціни на свою продукцію і захистивши у судах правомірність різних Амстердамів+ і Роттердамів+. Олігархічних магнатів також лякають непередбачувані рішення РНБОУ, яка починає замінювати правоохоронні органи. Здається, що вони вже об’єдналися на цій платформі проти Зеленського. До того ж закон про деолігархізацію у тому вигляді, що проголосований парламентом, може негативно вплинути на фінансовий стан олігархічних холдингів, які в більшості мають прострочені борги, як в середині держави, так і за кордоном. От чому вони й викинули гору компромату на Слуг на своїх каналах. Хоча загальний план ще не прийнятий або ми його не знаємо, Ахметов явно хоче бути лідером у процесі політичного знищення Зеленського.

Окрім того, також Ахметов і Пінчук очманіли від нахабних, наполегливих, нахрапистих пігмеїв (за висловом О. де Бальзака) під куполом, які за два з половиною роки, відведені їм, ще зможуть догори дригом поставити нашу державу, виконати програму «усе на продаж» і познущатися над законодавством і Конституцією. Виношуються також плани пролонгування перебування нардепів при владі, що також потрібно Зеленському. Думаю, що у товаристві «зелених» йде пошук правових підстав подовження термінів і для депутатів (впевнений, що майже усі вони проголосують «за»), і для президента.

Можна сказати, що перед нами розгортається один з двох політичних устроїв: фінансові барони хочуть продовжити існування олігархічної «республіки» з маріонетковим президентом (як зараз), а останній хоче більше влади собі з придушенням опозиції, концентрацією у своїх руках державно-монархічних функцій та подовженням строків владарювання.  І при цьому чинний глава держави не може не розвалити  інститути держави та не обмежити свободи громадян.

Політичний вплив і сила олігархів є слабшою, ніж була за Януковича і Порошенка. Прибрана імперія Коломойського та й уся  економіка, завдяки їх пануванню, прискорено розвалюється (і цей процес - об’єктивний). Тому  продовження існування олігархічної республіки вкрай проблематичне.

Ще раз стверджую, що олігархічна економіка  вже вичерпала свій незначний ресурс і входить у фазу архаїчності, неконкурентоспроможності і банкрутства.

Подальше відновлення доходів фінансових магнатів стане можливим лише при новому витку зростання цін на їх продукцію та наданню нових пільг в оподаткуванні і банківському кредитуванні їх корпорацій. І ці сприяння олігархам  будуть зроблені за рахунок зменшення ресурсів усієї економіки. Тому у випадку перемоги фінансових баронів у протистоянні з Зеленським (і Коломойським) відбудеться нове занурення економіки у безодню злиднів і деградації.

Отже, жодний з двох варіантів розв’язання вузла політичного протистояння не допоможе відновити демократичну державу та вивести із провалля національну економіку.  Президент або має розпустити парламент, обрати новий, який буде реальним  представництвом народу, і, паралельно, обмежити свій адміністративний вплив на усі гілки влади, передавши контрольні функції Верховній Раді. Або сам має відійти від влади самодержця, яку він запровадив, і запропонувати Верховній Раді прийняти нові законодавчі акти, які приведуть нас до реальної парламентської республіки.

На які політичні сили зможе спиратися український президент у процесі трансформування політичної системи? На жаль, як і Кучма та Ющенко до нього, Зеленський не зрозумів, що у боротьбі з олігархами треба спиратися на підприємців. Олігархи цілеспрямовано придушують своїх економічних антиподів і політичних опонентів з малого і середнього бізнесу. Нагадаю, що рушіями усіх демократичних революцій у світі були саме підприємці. Тому останні лише шкодять новітнім феодалам. Поки що Зеленський продовжує політику придушення МСБ. Якщо так продовжиться, то він і далі дрейфуватиме у бік авторитаризму, а трансформації відбудуться без нього.

Автор: Володимир ЛАНОВИЙ,
ексміністр економіки України
Джерело: День
(https://day.kyiv.ua/uk/blog/polityka/u-borotbi-z-oligarhamy-treba-spyratysya-na-pidpryyemciv )

«Схемна» дюжина. На чому держава втрачала найбільші кошти у 2021-му Хіт-парад корупційних оборудок року

Податок на доходи фізичних осіб: напередодні фіскальної атаки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers