rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ 6 лайфхаків боротьби з переїданням
Сучасна людина переїдає. Факт. Ні, вчені не заглядають людям у роти, переїдання ідентифікують, не повірите, через споглядання животів. Просто спускаєшся вулицею Городоцькою, мугикаєш собі під ніс улюблений трек і фіксуєш випуклість людських животів. Їх чимало. Заокруглене черево – результат переїдання. Тому, друже, знай: хочеш мати випуклість над поясом своїх штанів, мусиш переїдати – іншого шляху немає.

Ні пиво, ні солодке тобі в цьому не допоможуть, тільки переїдання. Але фанатів великих животів не так вже й багато, особисто я не зустрічав жодного. Маємо парадокс: людина не хоче мати великого живота, але робить все, аби він виріс. Парадокс – це коли ти не можеш пояснити певне явище, реальність же завжди закономірна, в ній все чітко і логічно. Людина переїдає не тому, що хоче відростити собі великого живота. Вона ненароком переїдає, воно якось само переїдається, нехотячи.

Причин переїдання є багато. Для тіла їжа – це білки, жири, вітаміни та інші потрібні йому хімічні речовини, а для мозку – це кайф. Їжа – найдоступніше джерело позитивних емоцій. Тому їмо ми, гедоністи, навіть коли фізіологічної потреби в їжі нема, просто аби радіти. Людина – примітивне земне створіння, заточене під емоції. Стародавні римляни дійшли до того, що після трапези вибльовували свій обід, аби звільнити місце в шлунку для нової порції їжі.

Сократ казав, що голод – найкраща приправа до їжі. Всі ми знаємо: чим більше ми голодні, тим їжа бажаніша, тим потужніші позитивні емоції вона нам дарує. Звідси випливає: якщо ми хочемо не переїдати, нам треба зробити їжу менш бажаною, тобто нам слід якось пригнітити голод, зробитися ситими. І для цього, як водиться, є лайфхаки. В мене їх для тебе аж шість штук.


Лайфхак 1. Заповни шлунок


Одним з факторів ситості є заповненість шлунку. Шлунок – це такий невеликий порожнистий орган, який може розтягуватись до 5 літрів у об’ємі. В його стінках є спеціальні датчики-рецептори. Коли шлунок під дією їжі розтягується, вони активуються і посилають до мозку сигнал ситості. Цікаво, що те, чим наповнений шлунок, значення не має. Каміння, пісок, тирса, бите скло, цвяхи – для цієї справи згодиться все. Тільки не подумайте, що я вам рекомендую їсти каміння, це я теоретизую. Вчені проводили експеримент. Запхали бідолазі-піддослідному в шлунок кульку і надули її. Кулька розтягнула собою шлунок, і наш бідолаха відчув себе ситим. Механізм простий до неможливості.

Отже, нам потрібно чимось заповнити шлунок. І важливо, щоб це було щось некалорійне, бо якщо ми почнемо заповнювати шлунок тістечками, ситість, звісно, прийде, але калорій прийде більше. Перше, що приходить в голову – вода. Вода, жива, мертва, кип’ячена, з криниці чи з калюжі, не містить у собі калорій взагалі. Але наші плани обриває одна особливість ШКТ: вода в шлунку затримується всього до 15-20 хвилин, після чого перетікає в кишківник, де і всмоктується. Боротись з голодом за рахунок води – те саме що й замість мотики в полі використовувати мізинець лівої руки. Нам потрібні якісь некалорійні харчі. В нас є солодощі, крупи, м’ясо, риба, молочні продукти, яйця, фрукти, овочі… Стоп! Овочі! Те, що лікар виписав! Овочі – це найменш калорійна група продуктів. Помідори, огірки, банани, баклажани, кабачки та навіть морква, все згодиться. Що? Стривожив банан у списку? Молодець, це я перевіряю твою уважність. Рекомендую з’їдати по пів кілограма овочів щодня, це хороша превентивна міра від переїдання.


Лайфхак 2. Їж клітковину


Клітковина – це загальна назва вуглеводів, які не піддаються ферментам шлунково-кишкового тракту безшерстого примата, тобто людини. Молекули глюкози клітковини настільки сильно тримаються “за руки”, що годі й пробувати розірвати ці зв’язки. Але це не означає, що клітковина не корисна, навпаки. Подумай сам: у шлунок потрапляє, а калорії не дає. Це ж справжнє диво ситості. А якщо врахувати, що клітковина має здатність зв’язувати воду, тобто набухати, то приходить розуміння, що вона диво в квадраті. Тому можемо сміливо віднести клітковину до таємного агента по боротьбі з голодом. Шукайте її у всіх первозданних продуктах рослинного походження: овочі, фрукти, крупи, бобові.


Лайфхак 3. Їж білок


Признаюся чесно, спочатку я був стурбований тим, куди ви поставите наголос в слові “білок”: на “І” чи “О”. Правильно “білОк”, але якщо захочеш поласувати білкою, то, по-перше, виникнуть суттєві труднощі з тим щоб її впіймати, а по-друге, м’ясо білки чудове джерело білка. Тому хочете їжте білОк, хочете їжте бІлок, суть то ж одна. А ще білка багато в рибі, яйцях, молочних продуктах та бобових.

Який же стосунок білок має до профілактики переїдання? Якщо клітковину ферменти ШКТ розщепити не можуть, то з білком вони собі раду дають “на ура”. Розщеплюють вони білок до амінокислот. Коли в кишківнику з’являються амінокислоти, на арену виходить один з анорексигенних агентів – холецистокінін. “анорексигенний” означає “такий, що протидіє вживанню їжі”. Класно ж! Те, що треба, в боротьбі з голодом та переїданням.


Лайфхак 4. Їж бульбу


У сфері так званого здорового способу життя картоплю не люблять. Люди завжди остерігаються того, чого не знають чи не розуміють. Так працює примітивна психіка примітивних наземних тварин, до яких ми всі з вами належимо. Ще в минулому тисячолітті в одному австралійському дослідженні вчені годували людей різними продуктами, фіксуючи відчуття ситості. Серед претендентів на титул найситнішого продукту були банани (видихніть, тут я вашу пильність не перевіряю), рис і навіть морозиво. Але золоту медаль виборола саме картопля, але не проста, а варена. Он як.


Лайфхак 5. Рухайся


Лайфхаки, які починаються на “їж”, завершились. Далі доведеться дриґати кінцівками, тобто, рухатись у просторі. Ворушитись для того, щоб заблокувати апетит – звучить фантастично, адже кожен з власного досвіду знає, що фізична активність підвищує апетит, а не знижує його. Так, звісно. Але якщо врахувати, що м’язи для свого скорочення буквально потребують їжі, то витрати їжі та її споживання взаємно компенсуються.

За логікою, переїдання – це збій системи. Апетит має бути не вищим за потреби людини в їжі. Імовірно система дає збої, бо сучасна людина поводитися не відповідно до закладеної в неї системи. Про що я? Фізичний рух – людська сутність, інакше наше тіло не складалося б на 40% з мускулів. Не для краси ж природа їх у нас запхнула. Люди в білих халатах (не банних, і не лікарі) зауважили, що коли людина мало рухається, апетит в неї зазвичай вищий за енерговитрати організму. Виникає дисбаланс енергії, гіперфагія, або по-народному переїдання. При високих енергозатратах апетит стає більш відповідним до потреб людини, врегульовується. Отже, махайте своїми трубчастими кістками, ходіть пішки, тренуйтесь, прибирайте вдома і викопуйте ситну картоплю (не мізинцем лівої руки, звісно) – це врегульовує апетит і не дає голоду бути вищим за потреби в їжі.


Лайфхак 6. Тренуйся важко


Зазвичай для скорочення м’язи використовують кисень, але коли вони сильно напружуються, співпрацювати з киснем відмовляються, і тоді  в них розгортаються безкисневі процеси, при яких виробляється метаболічне сміття. Ці відходи виробництва вчені обізвали лактатом. Одні обізвали, а інші з часом помітили, що він має анорексигенну дію. Перевірка пам’яті: що таке “анорексигенний”? Правильно, скерований проти того, щоб щось поживне потрапляло до рота.

Все, як і обіцяв, – шість лайфхаків. Вони пройшли випробування часом, а через них пройшли десятки тисяч моїх підопічних. Вони діють, але тільки за однієї умови: їх треба застосовувати. Тож, вперед захищатися від випуклого живота!


Автор: Віктор Мандзяк
Джерело: Егоїст
(https://egoistmagaz.in.ua/mandzyak/ )

Володимир Кличко увійшов до десятки найбагатших боксерів світу

Мушкети. Історія, спорт чи злочин?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers